Cam toate retetele pe care le-am citit in ultimul timp au un element comun daca prepararea termica a alimentelor este necesara: “se caleste ceapa…” Se pare ca acest calit al cepei este piatra de temelie a oricarui tip de mancare in Romania.
Nu, nu vreau sa fiu ipocrit: pana sa fiu diagnosticat cu ficat gras, cam asa incepeau si la mine retetele. E mai buna mancarea asa. Are alt gust. Nu se poate altfel. Probabil ca si voi ziceti asta, la fel cu ziceam si eu.
Totul s-a schimbat cand, fortat de proaspat descoperita-mi boala, sa fiu nevoit sa reduc cantitatea de ulei consumata si sa elimin complet prajelile.
V-am prezentat dieta mea pentru ficat gras, si din ea reiese ca am redus enorm cantitatea de grasimi consumata zilnic.
Si nu, nu-i duc lipsa, din contra! Si nu, mancarea nu are un gust groaznic, din contra! Si nu, nu este deloc greu.
Gatitul fara ulei mi se pare extrem de natural si sanatos. Desi corpul uman are nevoie de grasimi pentru a functiona bine, el nu are nevoie de prea multe.
Valori normale pentru o dieta de 2,000 de calorii pe zi sunt intre 44 si 66 de grame de grasime.
O portie mare de cartofi prajiti de la McDonald’s are, de exemplu, 23 de grame de grasime.
Un pahar de lapte de vaca, daca nu este slab, are 8.7 grame de grasime. Un avocado de dimensiuni normale are cam 22 de grame de grasime. Si tot asa.
Cu alte cuvinte, este extrem de usor pentru omul modern sa consume mult prea multe grasimi si tare mic pericolul de a nu consuma destule.
Asa ca eliminarea uleiului cand gatim are si mai mult sens. Ideal ar fi sa faceti acest pas inainte de a avea probleme de sanatate, dar niciodata nu este prea tarziu!
Pot sa va ofer exemplul personal. De la clasica salata de rosii pe care o inundam in ulei, pana la salata de vinete pe care o inecam in ulei, la toate mancarurile pe care le gateam impreuna cu cateva linguri bune de ulei, grasimea era ceva firesc pentru papilele mele gustative, ceva ce credeam eu ca da o aroma mai buna mancarii.
Fortat de ficatul meu gras, am renuntat brusc si aproape complet la ulei: nu mai pun ulei in ciorbe si supe, nu mai pun ulei in majoritatea mancarurilor gatite si pun foarte putin in salate.
Credeam ca voi fi scarbit de gustul noilor preparate, dar n-a fost deloc asa, desi am facut si trecerea de la clasicul ulei de floarea soarelui sa puternic aromatul ulei de masline extra virgin.
Salata de vinete preparata fara strop de ulei este la fel de buna ca cea pe care o consumam inainte. TOATE mancarurile pe care le-am consumat, desi n-au inceput cu traditionalul “calim ceapa” sau “prajim carnea” au acelasi gust.
Nu mi-a venit sa cred ca mancarurile fara ulei sunt la fel de bune cand le gatesti fara ulei. Asa ca din punctul asta de vedere – nu aveti nicio grija!
Acum, la trei luni de cand am renuntat la a consuma ulei in cantitati industriale, deja ma scarbesc cand vad alimente grase.
Daca mananc ceva cu mult ulei – o salata de vinete facuta in modul clasic, de exemplu, dupa doar caeva guri simt foarte gretos uleiul din compozitie.
La fel ar fi cu orice tip de mancare extrem de grasa, dovada ca organismul meu s-a adaptat si simte ce n-a simtit de-a lungul anilor: ulei in exces.
Asa ca nu va temeti sa incercati intai un fel de mancare gatit fara ulei. Sau macar cu minim 50% mai putin ulei, de unde scadeti treptat pana ajungeti la zero. Va garantez ca mancarea va avea acelasi gust si voi veti fi, pe termen lung, mai sanatosi!
Sunt mancaruri cu ceapa prajita, dar de ce sa gatesti toata mancarea? Eu de ex. citesc multe feluri de salata sau prajituri, acolo nu am gasit nicio ceapa :))) Intradevar, gatit la tigaie e cel mai rapid, dar si cel mai agresiv, temperatura de gatire urca si peste 200gr si distruge din vitamine (de fapt sa recunosc, eu sunt o lenesa si mi-e lene sa spal dupa ce sare de la prajit, asa ca fac supa crema de legume si carne+legume la cuptor).
Acum imi dau seama ca am multe zile fara ulei: furcte, legume, borsuril/supa crema – si nu am nicio grasime in consum. Consum o sticla de 1l la cateva luni, inclusiv cu pus la maioneza(fac rar si juma din ce fac o arunc).
Uite ca mie mi se parea mai comod sa prajesc ceva, dar e drept ca sotia se ocupa in general cu spalatul… :)) Ce imi place mult la gatitul fara ulei este ca am inceput sa experimentez cu multe condimente si variate, pe care chiar imi pare rau ca le-am ignorat pana acum.
Nu am pus niciodata ulei in salate, le dau aroma cu verdeturi, iar in rest folosesc intens cuptorul :)
Se pare, deci, ca doar perceptia mea era gresita vizavi de felul in care se gateste la noi. Ma bucur sa vad asta.
Calin, daca as judeca alimentatia dupa cei care ii am in jur….te-ai minuna :)
Eu folosesc putin ulei, in special la maioneze si la salate ( unde combin 2-3 tipuri de ulei, cate un strop: am de masline, floarea soarelui, porumb sau susan pentru aportul bogat). Cand sunt grabita mai fac carne la wok, acolo pun putin unt sau daca e de porc pun nimic.
La cuptor nu e nevoie de ulei. Cand am carne slaba la cuptor ii pun vin sau bere (alcoolul se evapora) sau slaninuta de porc sau zama de oase.
Salatele sunt un ingredient al meselor zilnice, am 1-2 salate.
A, si pt sos la salat, o idee nemaipomenita este sa inlocuiesti uleiul cu un sos de iaurt (facut de casa e preferatul meu) cu lamaie sau putin mustar, sare, marar, busuioc, busuioc (ce ai) etc tocat marunt. Pui cateva linguri de sosul asta si …pampam. Acelasi sos il folosesc si peste cartofii mici fierti/copti in coaja, si servesc alaturi de salate.
Da, iaurtul este intr-adevar o optiune foarte buna, l-am descoperit si eu de curand ca ingredient pentru sosuri. Il folosesc in numeroase ocazii pentru a inlocui uleiul sau smantana, si pana acum sunt foarte multumit. Tot de curand am inceput sa fac sosurile cu mustar, si intr-adevar aduce un gus bun salatelor.
Salata de vinete preparata fara strop de ulei este la fel de buna ca cea pe care o consumam inainte.
Poti sa-mi spui,te rog .cum prepari aceasta salata de vinete fara ulei?
Mersi!
Exact cum se prepara salata de vinete traditionala, evitand adaugarea de ulei (poti pune 2 lingurite sau linguri in functie de cantitate, dar nu este necesar). Deci, practic, coci si cureti vinetele, le pui intr-un vas si le toci (eu folosesc un mixer vertical), apoi adaugi ceapa dupa gust. Uneori pun si iaurt, uneori pun putin ulei, alteori deloc. Este foarte buna!
Eu la vinete am pus iaurt si o lingurita de tahini (pasta de susan). La fel merge facut si fasolea batuta sau hummus. Mi-a fost greu sa ma obisnuiesc cu gustul…neuleios dar a venit repede; a fost pt o cauza buna (am invatat asta din cartile de sarcina si alimentatia copilului) si uite ca le respect de peste 8 ani de zile.
Mie nu mi-a placut prea mult cu tahini, parca nu mai era salata de vinete (e practic un Baba Ganoush). Insa nu mi s-a parut deloc dificila trecerea de la ulei la… fara :) Ma rog, ideea este ca se poate :)
Un avocado de dimensiuni normale are cam 22 de grame de grasime…
Hm… Un avocado are grasimi bune. Sa nu amestecam lucrurile, totusi!
Cam asta era si ideea din articol: luam suficiente grasimi bune din anumite alimente incat sa nu mai fie nevoie de adaos de ulei.
Niște rețete, vă rog, în afară de salata de vinete. Un ghiveci fără ulei, dacă se poate.