Gătitul fără ulei: iată de ce trebuie să îl încerci

| |

Aproape toate rețetele pe care le-am citit în ultima vreme au un element comun atunci când prepararea termică a alimentelor este necesară: „se călește ceapa…” Se pare că acest călit al cepei este piatra de temelie a oricărui tip de mâncare în România.

Nu, nu vreau să fiu ipocrit: până să fiu diagnosticat cu ficat gras, cam așa începeau și la mine rețetele. E mai bună mâncarea așa. Are alt gust. Nu se poate altfel. Probabil că și voi spuneți asta, la fel cum spuneam și eu.

Totul s-a schimbat când, forțat de proaspăt descoperita mea boală, am fost nevoit să reduc cantitatea de ulei consumată și să elimin complet prăjelile.

V-am prezentat dieta mea pentru ficat gras, și din ea reiese că am redus enorm cantitatea de grăsimi consumată zilnic.

Și nu, nu-i duc lipsa, dimpotrivă! Și nu, mâncarea nu are un gust groaznic, dimpotrivă! Și nu, nu este deloc greu.

Gătitul fără ulei mi se pare extrem de natural și sănătos. Deși corpul uman are nevoie de grăsimi pentru a funcționa bine, el nu are nevoie de prea multe.

Valorile normale pentru o dietă de 2.000 de calorii pe zi sunt între 44 și 66 de grame de grăsime.

O porție mare de cartofi prăjiți de la McDonald’s are, de exemplu, 23 de grame de grăsime.

Un pahar de lapte de vacă, dacă nu este slab, are 8,7 grame de grăsime. Un avocado de dimensiuni normale are cam 22 de grame de grăsime. Și tot așa.

Cu alte cuvinte, este extrem de ușor pentru omul modern să consume mult prea multe grăsimi și foarte mic pericolul de a nu consuma destule.

Așadar, eliminarea uleiului când gătim are și mai mult sens. Ideal ar fi să faceți acest pas înainte de a avea probleme de sănătate, dar niciodată nu este prea târziu!

De citit: Gătitul pentru o lună în avans

Pot să vă ofer exemplul personal. De la clasica salată de roșii pe care o inundam în ulei, până la salata de vinete pe care o înecam în ulei, la toate mâncărurile pe care le găteam împreună cu câteva linguri bune de ulei, grăsimea era ceva firesc pentru papilele mele gustative, ceva ce credeam eu că dă o aromă mai bună mâncării.

Forțat de ficatul meu gras, am renunțat brusc și aproape complet la ulei: nu mai pun ulei în ciorbe și supe, nu mai pun ulei în majoritatea mâncărurilor gătite și pun foarte puțin în salate.

alternativa la gatitul fara ulei
Apă, o alternativă perfectă pentru gătitul cu ulei.

Credeam că voi fi scârbit de gustul noilor preparate, dar n-a fost deloc așa, chiar dacă am făcut și trecerea de la clasicul ulei de floarea-soarelui la puternic aromatul ulei de măsline extra virgin.

Salata de vinete preparată fără strop de ulei este la fel de bună ca cea pe care o consumam înainte. TOATE mâncărurile pe care le-am consumat, deși n-au început cu tradiționalul „călim ceapa” sau „prăjim carnea,” au același gust.

Un strop de apă sau supă de legume poate face minuni atunci când încerci să “călești” legume fără ulei.

Nu mi-a venit să cred că mâncărurile sunt la fel de bune când le gătești fără ulei. Așa că, din acest punct de vedere – nu aveți nicio grijă!

Iată aici niște rețete fără ulei pe care eu le fac mereu și toată familia le iubește (plus alte câteva resurse):

Acum, la trei luni de când am renunțat la a consuma ulei în cantități industriale, deja mă scârbește când văd alimente grase.

Dacă mănânc ceva cu mult ulei – o salată de vinete făcută în modul clasic, de exemplu, după doar câteva înghițituri simt un gust foarte grețos de ulei.

La fel ar fi cu orice tip de mâncare extrem de grasă, dovadă că organismul meu s-a adaptat și simte ce n-a simțit de-a lungul anilor: ulei în exces.

Cum să treci de la gătitul cu ulei la gătitul fără ulei? Simplu! Începe prin a reduce treptat cantitatea de ulei pe care o folosești în rețetele tale preferate. Înlocuiește-l cu lichide sănătoase, precum supa de legume sau apa, și folosește condimente și ierburi aromatice pentru a adăuga savoare.

Așadar, nu vă temeți să încercați mai întâi un fel de mâncare gătit fără ulei. Sau măcar cu minim 50% mai puțin ulei, de unde scădeți treptat până ajungeți la zero. Vă garantez că mâncarea va avea același gust și voi veți fi, pe termen lung, mai sănătoși!

Beneficiile pentru sănătate ale gătitului fără ulei

carne prajita fara ulei

Reducerea cantității de ulei din alimentația ta nu doar că îți poate transforma corpul, dar îți poate oferi și o nouă perspectivă asupra a ceea ce înseamnă să mănânci sănătos. Hai să vedem împreună câteva dintre beneficiile majore ale acestei practici:

1. Menținerea unei greutăți sănătoase

Unul dintre cele mai evidente beneficii ale gătitului fără ulei este controlul greutății. Uleiurile, chiar și cele considerate sănătoase, sunt extrem de dense în calorii.

Renunțând la ulei, vei reduce semnificativ aportul caloric zilnic, ceea ce poate duce la o pierdere în greutate sau la menținerea unei greutăți optime fără eforturi mari.

Mai citește: 8 alimente considerate sănătoase, dar care nu sunt

2. Scăderea colesterolului și sănătatea inimii

Excesul de grăsimi, în special cele saturate și trans, poate duce la creșterea nivelului de colesterol în sânge, ceea ce crește riscul de boli cardiovasculare.

Gătind fără ulei, elimini o sursă majoră de grăsimi nesănătoase, iar acest lucru poate avea un impact direct asupra sănătății inimii tale.

Studiile arată că dietele sărace în grăsimi contribuie la scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul “rău”) și ajută la prevenirea aterosclerozei, o afecțiune care poate duce la infarct sau accident vascular cerebral.

3. Îmbunătățirea digestiei

Grăsimile, în special cele prăjite, sunt mai greu de digerat și pot cauza disconfort digestiv, balonare și chiar constipație. Prin eliminarea uleiului din alimentație, oferi sistemului tău digestiv o pauză binemeritată.

Alimentele preparate fără ulei sunt mai ușoare, mai ușor de digerat și nu lasă acea senzație de “greutate” după masă.

4. Controlul și prevenirea bolilor cronice

Ficatul gras, diabetul de tip 2 și alte afecțiuni cronice sunt adesea legate de un consum excesiv de grăsimi și calorii. Prin reducerea sau eliminarea uleiului din alimentație, poți ajuta la prevenirea sau chiar la gestionarea acestor afecțiuni.

De când am renunțat la ulei, am reușit să îmi țin sub control ficatul gras. Am observat o îmbunătățire semnificativă a rezultatelor analizelor mele de sânge și mă simt mult mai bine în general.

5. Energie crescută și vitalitate

Un alt beneficiu surprinzător al gătitului fără ulei este creșterea nivelului de energie. Fără acele mese grele și grase care te lasă fără vlagă, te vei simți mai energizat și mai pregătit să faci față provocărilor zilnice.

Cine nu vrea să se simtă mai plin de energie și să își recapete vitalitatea de altădată?

6. Gusturi mai “pure”

Fără ulei, ingredientele tale se pot exprima în toată splendoarea lor. Legumele își păstrează gustul natural, condimentele ies mai bine în evidență, iar mâncarea ta va fi mai proaspătă și mai gustoasă.

Uleiul, deși poate adăuga textură, tinde să “înoate” gusturile într-o mare de grăsime, iar tu nu mai simți aromele autentice ale ingredientelor.


În concluzie, gătitul fără ulei nu este doar o metodă de a-ți îmbunătăți sănătatea, ci și o oportunitate de a redescoperi plăcerea de a mânca – fără a fi mai scump. Dacă ai dubii, încearcă să gătești o săptămână fără ulei și vezi cum te simți.

Ești gata să îți schimbi viața și să redescoperi adevăratele gusturi ale mâncării? Depinde doar de tine!

Previous

Cosmetice Bio / Organice: sunt ele mai bune decât cele tradiționale?

În ce magazine online din România poţi plăti cu PayPal (listă actualizată 2024)

Next

13 thoughts on “Gătitul fără ulei: iată de ce trebuie să îl încerci”

  1. Sunt mancaruri cu ceapa prajita, dar de ce sa gatesti toata mancarea? Eu de ex. citesc multe feluri de salata sau prajituri, acolo nu am gasit nicio ceapa :))) Intradevar, gatit la tigaie e cel mai rapid, dar si cel mai agresiv, temperatura de gatire urca si peste 200gr si distruge din vitamine (de fapt sa recunosc, eu sunt o lenesa si mi-e lene sa spal dupa ce sare de la prajit, asa ca fac supa crema de legume si carne+legume la cuptor).

    Acum imi dau seama ca am multe zile fara ulei: furcte, legume, borsuril/supa crema – si nu am nicio grasime in consum. Consum o sticla de 1l la cateva luni, inclusiv cu pus la maioneza(fac rar si juma din ce fac o arunc).

    Reply
    • Uite ca mie mi se parea mai comod sa prajesc ceva, dar e drept ca sotia se ocupa in general cu spalatul… :)) Ce imi place mult la gatitul fara ulei este ca am inceput sa experimentez cu multe condimente si variate, pe care chiar imi pare rau ca le-am ignorat pana acum.

      Reply
  2. Calin, daca as judeca alimentatia dupa cei care ii am in jur….te-ai minuna :)
    Eu folosesc putin ulei, in special la maioneze si la salate ( unde combin 2-3 tipuri de ulei, cate un strop: am de masline, floarea soarelui, porumb sau susan pentru aportul bogat). Cand sunt grabita mai fac carne la wok, acolo pun putin unt sau daca e de porc pun nimic.

    La cuptor nu e nevoie de ulei. Cand am carne slaba la cuptor ii pun vin sau bere (alcoolul se evapora) sau slaninuta de porc sau zama de oase.

    Salatele sunt un ingredient al meselor zilnice, am 1-2 salate.

    A, si pt sos la salat, o idee nemaipomenita este sa inlocuiesti uleiul cu un sos de iaurt (facut de casa e preferatul meu) cu lamaie sau putin mustar, sare, marar, busuioc, busuioc (ce ai) etc tocat marunt. Pui cateva linguri de sosul asta si …pampam. Acelasi sos il folosesc si peste cartofii mici fierti/copti in coaja, si servesc alaturi de salate.

    Reply
    • Da, iaurtul este intr-adevar o optiune foarte buna, l-am descoperit si eu de curand ca ingredient pentru sosuri. Il folosesc in numeroase ocazii pentru a inlocui uleiul sau smantana, si pana acum sunt foarte multumit. Tot de curand am inceput sa fac sosurile cu mustar, si intr-adevar aduce un gus bun salatelor.

      Reply
    • Exact cum se prepara salata de vinete traditionala, evitand adaugarea de ulei (poti pune 2 lingurite sau linguri in functie de cantitate, dar nu este necesar). Deci, practic, coci si cureti vinetele, le pui intr-un vas si le toci (eu folosesc un mixer vertical), apoi adaugi ceapa dupa gust. Uneori pun si iaurt, uneori pun putin ulei, alteori deloc. Este foarte buna!

      Reply
      • Eu la vinete am pus iaurt si o lingurita de tahini (pasta de susan). La fel merge facut si fasolea batuta sau hummus. Mi-a fost greu sa ma obisnuiesc cu gustul…neuleios dar a venit repede; a fost pt o cauza buna (am invatat asta din cartile de sarcina si alimentatia copilului) si uite ca le respect de peste 8 ani de zile.

        Reply
  3. Mie nu mi-a placut prea mult cu tahini, parca nu mai era salata de vinete (e practic un Baba Ganoush). Insa nu mi s-a parut deloc dificila trecerea de la ulei la… fara :) Ma rog, ideea este ca se poate :)

    Reply
  4. Un avocado de dimensiuni normale are cam 22 de grame de grasime…
    Hm… Un avocado are grasimi bune. Sa nu amestecam lucrurile, totusi!

    Reply

Leave a Comment