Indicele UV și bronzatul: tot ce trebuie să știi

| |

Indicele UV este calculat pe o scară de la 0 la 10, cu riscul asupra sănătății pielii noastre crescând pe măsură ce crește și valoarea indicelui.

În ghidul de astăzi, vă voi învăța cum să înțelegeți diferitele numere ale indicelui UV, cum influențează ele bronzarea și ce efecte pot avea asupra noastră aceste ultraviolete, la diversele lor nivele.

Principalul motiv pentru care există acest indice UV este de a vă ajuta să înțelegeți cât de riscant (sau sigur) este să petreceți timp la soare.

Cu cât indicele UV este mai mare, cu atât ar trebui să petreceți mai puțin timp sub soare fără protecție suplimentară (spray sau cremă pentru protecție solară).

Când indicele UV este foarte mare, chiar dacă aplicați o cremă de soare puternică, tot trebuie să țineți la minim timpul petrecut în bătaia directă a razelor solare.

Acum, pentru a înțelege mai bine corelația dintre Indicele UV și bronzare, precum și potențialul pericol pe care soarele îl poate cauza în funcție de aceste valori, tabelul de mai jos va fi util.

Indicele UVSemnificație
0 – 2Valori minime și un risc minim. Puteți petrece mai mult timp la soare. Este recomandat totuși să purtați o pălărie și o cremă de soare cu SPF de cel puțin 15 pentru a fi cât mai în siguranță.
3 – 4Valori încă scăzute care nu ar trebui să vă împiedice să mergeți la plajă. Purtați o pălărie și o cremă de soare cu valori SPF de 15-30 (sau mai mult). Puteți petrece până la 1 oră la soare dacă luați toate precauțiile.
5 – 6Valori medii. Purtarea unei pălării și a unei creme de soare este obligatorie (SPF 30+). Nu petreceți mai mult de 30 de minute la soare. Căutați zone umbrite și stați acolo cât mai mult posibil.
7 – 8Aceste valori încep să fie considerate ridicate. Limitați timpul de expunere la maximum 20 de minute. Purtați o pălărie și folosiți o cremă de protecție solară cu SPF 50+ și stați în interior între orele 11:00 – 16:00.
9 – 10Nivele foarte ridicate, așa că limitați expunerea la cel mult 15 minute. Pălăria și crema de soare cu SPF 50+ sunt obligatorii. De asemenea, ar trebui să stați în interior între orele 10:00 – 17:00.

Și dacă toate aceste discuții despre ultraviolete, soare și bronz ți-au făcut sete, am un articol despre băutul responsabil – cea mai bună bere fără alcool din România.

Care este un nivel sigur al indicelui UV?

crema de protectie solara

După cum puteți vedea în tabelul de mai sus, cele mai sigure niveluri ale indicelui UV sunt între 0 și 2. Nivelele indicelui UV de 3 și 4 sunt, de asemenea, considerate în general sigure atâta timp cât purtați o pălărie, cremă de soare și nu petreceți mai mult de 1 oră la soare – dar ideal ora impărțită in reprize de 10-15 minute de soare, alternate cu 30 de minute de umbră.

Deci chiar și la valorile scăzute ale indicelui UV este indicat să nu stați exagerat de mult sub razele soarelui, fără protecție suplimentară.

Dacă stați la umbră, sub o umbrelă pe plajă, de exemplu, și purtând crema de soare adecvată vă permite să petreceți mai mult timp afară fără să vă faceți prea multe griji în legătură cu supraexpunerea.

De asemenea, acordați o atenție specială copiilor! Nu-i lăsați să petreacă prea mult timp sub soare. Poate fi distractiv, dar siguranța trebuie să fie întotdeauna pe primul loc!

De citit: Impresii Hotel Dana, Venus.

Ce valori ale indicelui UV sunt cele mai bune pentru bronzat?

Din păcate, bronzatul nu este considerat sănătos de experți (citiți un articol despre acest subiect aici dacă nu mă credeți) și nu există noțiunea de „bronz sănătos” (așa cum avertizează FDA, printre multe alte prestigioase agenții).

Bronzul – obținerea acelei nuanțe frumoase a pielii pe care atât de mulți oameni o iubesc – reprezintă de fapt deteriorarea pielii.

Când vă expuneți pielea la radiații UV stând la soare, corpul dumneavoastră începe să producă melanină, încercând să oprească deteriorarea pielii. Această melanină cauzează tonul mai închis al pielii, adică bronzul.

Dar aceasta nu este sănătoasă – dimpotrivă, este o încercare a organismului nostru să ne protejeze de razele ultraviolete.

Deși majoritatea oamenilor știu că bronzatul nu este sănătos, ei tot preferă să își asume riscul (care, în majoritatea cazurilor, este minim dacă faci totul corect) pentru a prinde acea culoare frumoasă.

Pentru a menține aceste riscuri cât mai scăzute, ar trebui să știți că unele valori ale indicelui UV sunt mai sigure pentru bronzat decât altele.

Cel mai bun indice UV pentru un bronzat sănătos este între 2-4. Totuși, ar trebui să purtați o cremă de soare cu SPF de cel puțin 15 (ideal 30) și să nu petreceți mai mult de 60 de minute la soare într-o zi. După aceea, riscați supraexpunerea și arsurile solare.

aplicarea sprayului de protectie solara

Unii oameni, în funcție de genele lor, se vor arde mai repede (45 de minute sau mai puțin) chiar și la un indice UV mai mic, în timp ce alții pot petrece în siguranță ceva mai mult timp la soare. Așa că luați cele 60 de minute ca o medie, nu ca o regulă și priviți corpul dumneavoastră pentru a vedea cum reacționează la soare!

Deși indicele UV între 2 și 4 este ideal pentru un bronzat sănătos, dacă este făcut corect, nu înseamnă că nu vă puteți bronza și la alte niveluri. Puteți, dar acest lucru se întâmplă mult mai repede și, per total, este mult mai periculos pentru piele.

De exemplu, doar 15 minute petrecute sub soare când indicele UV este între 5-6 va rezulta în bronzarea pielii (în timp ce 30 de minute sunt suficiente pentru a vă arde), în timp ce un indice UV de 7-8 vă va bronza și arde mai repede.

În toate cazurile, ar trebui să purtați protecție suplimentară (o pălărie, ochelari de soare și o cremă de soare cu SPF mare).

De asemenea, dacă nivelurile indicelui UV sunt prea ridicate, ar trebui să limitați timpul petrecut afară și să stați cât mai mult posibil la umbră.

Cu alte cuvinte, dacă indicele UV este ridicat, vă veți bronza mai repede, iar dacă indicele UV este scăzut, va dura mai mult să obțineți bronzul pe care îl doriți dintotdeauna.

Si pentru ca totul sa fie perfect, recomandat sa mergeti in vacanta intr-unul dintre cele mai bune hoteluri all inclusive din zona Lara, Antalyia in Turcia.

Cât timp durează să te bronzezi într-o zi înnorată?

După cum am discutat deja, genele tale influențează timpul necesar pentru a te bronza. Unii oameni pot rezista mai mult timp sub soare decât alții.

Deși norii filtrează o parte din radiațiile UV, ei nu le blochează complet. În funcție de culoarea norilor, aceștia vor permite trecerea între 30% și 90% din razele soarelui. Norii gri filtrează mai mult decât cei albi și pufoși.

Cât timp durează să te bronzezi într-o zi înnorată depinde de mulți factori. Totuși, ar trebui să verifici prognoza indicelui UV din zona ta, deoarece aceasta va lua în considerare și norii.

Dacă indicele UV este între 2-3 când este înnorat, bronzatul aproximativ 10 minute pe fiecare parte, pentru un total de 40 de minute, ar trebui să permită pielii tale să capete culoarea dorită.

Amintește-ți că, inclusiv atunci când este înnorat, ar trebui să porți totuși cremă de soare și protecția ta obișnuită!

Ce indice UV ar trebui să vă determine să aplicați cremă de soare?

cuplu la soare

Este recomandat să purtați cremă de soare chiar și la indici UV scăzuți (1-2), dar în acest caz ar trebui să fie suficientă o cremă cu SPF de cel puțin 15.

Un SPF de cel puțin 30 ar trebui folosit când indicele UV este la nivelul 3 și mai sus, iar o cremă cu SPF 50+ este necesara odată ce indicele UV ajunge la nivelul 7.

Amintiți-vă că și atunci când purtați cremă de soare, nu ar trebui să petreceți mai mult timp la soare decât este recomandat!

De asemenea, asigurați-vă că aplicați crema de protecție solară așa cum trebuie. În general, ea trebuie aplicată într-un strat gros (10-15 puf-uri de spray pe fiecare parte a corpului sau echivalentul unei lingurițe, dacă folosiți loțiune). Ea trebuie aplicată uniform și reaplicată din 2 în 2 ore (sau mai des, dacă facem și baie între timp).

În toate cazurile, ar trebui să purtați protecție suplimentară (o pălărie, ochelari de soare cu protectie UV și alte haine cu protectie UV, dacă se poate).

De asemenea, dacă nivelurile indicelui UV sunt prea ridicate, ar trebui să limitați timpul petrecut afară și să stați cât mai mult posibil la umbră.

Aici nu vorbim doar despre statul la plajă, ci expunerea generală la soare, chiar dacă nu suntem în vacanță, sau vizităm un alt oraș (cum ar fi Valencia, care nouă ne-a plăcut mult).

Cel mai bun indice UV pentru a poduce vitamina D

Corpul nostru produce vitamina D atunci când pielea este expusă la razele UV de la soare (în principal radiații UVB). Când indicele UV este de 3 sau mai mare, corpul nostru are nevoie doar de câteva minute de expunere la soare pe zi pentru a produce cantitatea necesară de vitamina D.

Persoanele cu pielea mai deschisă pot obține cantitățile necesare în doar cinci minute de expunere la soare pe zi (cum ar fi o plimbare afară), în timp ce persoanele cu pielea mai închisă pot avea nevoie de până la 20 de minute pe zi, conform Science Learning Hub.

Totusi, indicele UV trebuie să fie de 3 sau mai mare pentru ca organismul nostru să producă vitamina D! Deoarece aceste numere sunt ușor atinse în majoritatea părților lumii din primăvară până toamna, simpla ieșire afară pentru cel puțin 20 de minute pe zi îți va oferi cantitatea necesară de vitamina D.

Concluzie

Am învățat totul despre radiațiile UV și bronzat, dar am verificat și acel tabel util al indicelui UV care îți spune cât de sigur (sau nesigur) este să fii afară, în funcție de indicele UV al zilei.

Chiar dacă radiațiile UV sunt considerate nesănătoase, nu ar trebui să încetezi să ieși afară deoarece avem nevoie de ele (nu doar pentru un bronz frumos!)

În schimb, asigură-te că nu petreci mai mult decât este recomandat sub soare, bazat pe nivelurile indicelui UV și poartă protecție – o pălărie, ochelari de soare și îmbrăcăminte adecvată, precum și o cremă de soare cu un SPF de cel puțin 30.

Dacă ai întrebări suplimentare sau comentarii, folosește sectiunea de mai jos.

Previous

Care este cel mai bun cașcaval din Romania?

Cosmetice Bio / Organice: sunt ele mai bune decât cele tradiționale?

Next

Leave a Comment