Probabil ca ati auzit asta mereu, probabil ca si voi ati spus-o: “E scump sa mananci sanatos.” Un lucru fals, de altfel, pe care eu insumi m-am hotarat sa il infirm, facand o comparatie intre preturile mancarilor sanatoase si cele nesanatoase.
Sincer, nu ma asteptam sa fie mult mai ieftin mancatul sanatos, daca este facut cu cap si cu frugalitatea in minte. Ba chiar am facut si un experiment cu mancat (aproape) exclusiv bio si am ramas surprins de costuri…
Haideti sa vedem, intai, cam cum as defini eu cele doua tipuri de alimentatie:
- Mancare nesanatoasa: absolut orice fel de mancare de tip fast food (burgeri, shaorme, cartofi prajiti, prajiturele, fursecuri, merdenele si alte foietaje), orice tip de mancare extrem de procesata (mezeluri, paste dubioase, supe instant, mancaruri din prafuri, o mare parte din conserve), produsele extrem de dulci (ciocolate, compoturi si dulceturi din comert etc) precum si snacks-urile de orice fel, rontaielele, chestiile pe care le gasim in pungi si au trei pagini de ingrediente ce redau tabelul lui Mendeleev.
- Mancare sanatoasa: fructe si legume proaspete, fructe si legume congelate (care nu au decat un ingredient trecut pe ambalaj), carne proaspata de orice fel (pana la urma, accept si o ceafa de porc daca nu facem exces), lactate (branza topita NU este lactat!), sucuri facute in casa fara zahar si produse de la conserva facute in casa, fara exces de grasime, zahar sau sare. Tot aici intra si produsele la conserva fara conservanti, antioxidanti, coloranti si alte e-uri (gen porumb dulce, anumite mancaruri gatite etc)
Inainte de a trece la distrugerea propriu-zisa a mitului conform caruia mancarea sanatoasa este mult mai scumpa decat cea nesanatoasa, trebuie mentionata faptul ca o mancare sanatoasa poate sa se transforme in nesanatoasa chiar si gatita acasa: cand faci cartofi prajiti cu piept de pui prajit in ulei, sa urmeze unei ciorbe cu rantas si ceapa calita, doar sa fie precedata de o prajitura cu un kilogram de zahar si doua de margarina… atunci nu inseamna ca mananci sanatos.
Deci nu morcovul este sanatos orice i-ai face: daca il prajesti in ulei sau daca il mananci alaturi de o shaorma, nu mai inseamna ca mananci sanatos. Dar cred ca aceste lucruri de bun simt sunt evidente pentru toata lumea.
La fel, in preturile folosite de mine mai jos, principalul scop este sa evidentiez diferenta generala dintre mancarea sanatoasa si cea nesanatoasa, ca pret estimat. Sigur ca sunt optiuni mai ieftine (sau mai scumpe) de fiecare parte, dar ideea generala conteaza aici.
Asadar, haideti sa facem comparatia! Zic sa nu trecem 100% hardcore pe mancare nesanatoasa, sper ca sunt putini care timp de o saptamana se hranesc doar cu shaorma si burgeri cumparati in oras, merdenele si covrigi dimineata si o pizza seara.
Asa ca vom considera meniul urmator nesanatos, care sa echilibreze mancatul in oras, pe fuga, cu gatitul acasa:
Ziua 1:
Mic dejun: Doua merdenele (4 lei)
Pranz: Meniu fast food, cartofi prajiti cu hamburger, un suc mediu si o salata de varza cu maioneza (20 lei)
Cina: O shaorma mica (14 lei)
Ziua 2:
Mic dejun: Doua sandwichuri din paine cu margarina si salam (2 lei)
Pranz: O pizza cu diferite mezeluri (16 lei)
Cina: Cartofi prajiti cu copanele de pui prajite, facute acasa (6 lei)
Ziua 3:
Mic dejun: Doi covrigi cu mac si sare (2 lei)
Pranz: O shaorma cu de toate (18 lei)
Cina: Snitele cu cartofi prajiti, facute acasa (8 lei)
O persoana care vrea sa manance sanatos, poate sa mearga pe urmatorul meniu:
Ziua 1:
Mic dejun: Iaurt bio cu o lingurita de miere si alune pisate (3 lei)
Pranz: O salata mare de sezon fara dressing (17 lei in oras, mult mai ieftin daca o facem acasa)
Cina: File de novac la gratar cu cartofi fierti (7 lei)
Ziua 2:
Mic dejun: Un ou bio fiert, cu o felie de paine din faina integrala cu unt, plus un suc proaspat din doua portocale (3 lei)
Pranz: Piept de pui la gratar cu legume facute la abur, cu sos de iaurt (14 lei)
Cina: O salata mare din fructe / legume de sezon (6 lei)
Ziua 3:
Mic dejun: Un bol de musli fara zahar, cu lapte (5 lei)
Pranz: O salata de varza cu morcovi, ridichii si ceapa verde cu bucatele de pui la gratar (11 lei)
Cina: Peste la cuptor cu paine integrala (8 lei)
Per total, in aceste trei zile, o persoana care mananca nesanatos ar cheltui 90 de lei, iar una care mananca sanatos, doar 74 lei. Deci, avem o economie de 16 lei.
Acum, evident, acesta a fost un exemplu de dragul exemplului, preturile pot cobori la jumatate in ambele cazuri, dar proportiile se pastreaza.
Cu atentie, daca iti alegi un meniu sanatos si te axezi in special pe fructe si legume de sezon, iesi din start in castig din punct de vedere financiar. Ganditi-va doar ca un kg de legume ne ajunge la maxim 10 lei (de obicei, jumatate din aceasta suma), iar carnea porneste de la 18 lei per KG.
Un kilogram de mezeluri este in jurul sumei de 50 de lei, de obicei mult mai mult si mult mai scump decat orice alternativa sanatoasa putem gasi.
Si asta nu este tot! Mancand nesanatos, sporim riscul aparitiei a numeroase boli si probleme, de la clasica obezitate pana la boli de inima, hipertensiune, diabet, ficat gras si tot asa. Boli care vor necesita medicatie, medicatie care se adauga costului platit pentru mancarea noastra nesanatoasa. Iar medicamentele sunt scumpe, asta o stie toata lumea!
Asa ca de ce sa nu incercati sa va ganditi in ansamblu la toata situatia si macar sa incercati sa mancati sanatos fara a-l lua pe “e prea scump” in brate dinainte? Va garantez ca se poate si veti fi mandri de rezultate!
Foarte util şi foarte convingător calculul prezentat. Multă, foarte multă lume consideră hrana sănătoasă ca fiind scumpă şi ai dovedit că şi în varianta în care o serveşti în oraş, dar şi în varianta în care o pregăteşti singur, convingerea generală este eronată.
Exact! Si se poate merge mult mai departe cu mancatul sanatos, in functie de persoana si de cat de sanatos poate sau vrea sa manance (adica in special salate, majoritar gatit acasa, produse gasite la promotii etc)
daca mananci carnea si salatele din shaorme fara dressuri cred ca este destul de ok