Sunt un mare fan al diferitelor tipuri de mâncare cu maioneză, de la salata orientală la salata rusească sau salata de boeuf.
Din păcate, datorită ficatului gras de care sufăr, maioneza este pe lista ingredientelor interzise. Şi în loc să mă chinui cu varianta light – care tot nu este prea sănătoasă, mi-am zis că este cazul să încerc nişte alternative.
Până la urmă, am găsit şi alternativa perfectă, o maioneză vegană, extrem de delicioasă – surprinzător de gustoasă, aş spune, care poate înlocui fără probleme maioneza clasică.
Bonus: este sănătoasă, este destul de light şi se prepară extrem de uşor.
Iată, deci, ingredientele pentru maioneza noastră raw-vegan:
– o jumătate de cană de caju crud
– o treime de cană de seminţe de floarea soarelui, crude
– patru-cinci bucheţele de conopidă (proaspătă sau congelată)
– un vârf de linguriţă de turmeric (curcuma)
– o linguriţă de muştar de Dijon
– o jumătate de linguriţă de sare (sau după gust)
– o linguriţă de zeamă de lămâie
Acum, ca să fiu sincer, ingredientele nu sunt bătute în cuie şi dacă scăpaţi ceva mai mult din ingredientele de bază (caju, seminţe sau conopidă) nu va fi crimă.
Şi credeţi-mă pe cuvânt, nu vă speriaţi de conopidă – nu se simte, nu strică gustul. Aveţi încredere în mine!
Aşa, acum iată ce trebuie să facem pentru a ne obţine delicioasa maioneză vegană:
– Conopida o fierbem până când este moale, apoi o lăsăm să se răcească. Păstrăm cam două linguri din apa în care a fiert conopida.
– Lăsăm la hidratat caju-ul şi seminţele de floarea soarelui cam 2 ore, 2 ore şi jumătate.
– După ce seminţele sunt hidratate şi conopida fiartă, punem toate ingredientele în blender şi blenduim bine, până când iese o pastă omogenă.
Gustăm maioneza să ne convingem că este delicioasă şi o servim cu orice fel de salată vrem. Rezistă liniştită câteva zile în frigider şi, deşi nu are consistenţa aceea uleios-alunecăcioasă a maionezei clasice, este delicioasă, light şi sănătoasă. Poftă bună!
super reteta, in perioada mea de veganism pur :) eu faceam doar din seminte de floarea soarelui si iesea dementiala si asa, alaturi de buchetele de conopida si brocoli crude sau bastonase de legume crude
Da, sunt convins ca merge din orice tip de seminte sau alune :) Caju-ul isi lasa gustul acela specific, care mie imi place foarte mult, asa ca as spune ca e o aditie perfecta.
cand vreau sa fac un dressing rapid, vegetarian, folosesc recomandarea lui Jamie Oliver: pun intr-un borcanel o parte zama de lamaie, 3 parti ulei presat la rece, o lingurita mustar (sau cat vreau) sare, capac si zbat 1-2 minute. Iese ca o spuma aproape ca textura de maioneza.
Si eu am descoperit recent dressingul acesta si este noul meu dressing preferat pentru salate. Uneori, din comoditate, pun otet in loc de lamaie, si ceva mai putin ulei. Este, intr-adevar, delicios!