Ei, uite că azi e ziua îndrăgostiților în toată lumea asta și mie-mi stă gândul la shaorma. Se mai întâmplă – sunt un romantic incurabil și probabil că nu sunt singurul în situația asta, hihihi!
Serios vorbind acum, însă, chiar am pentru voi o rețetă de shaorma preparată în casă, simplu și rapid și, cel mai important, zic eu: foarte sănătoasă!
Shaorma în sine nu ar trebui să fie o mâncare nesănătoasă, dar exact elementele pe care le adăugăm noi, local (cartofi prăjiți, maioneze, sosuri grase) sunt cele care o fac o bombă calorică nesănătoasă.
Dar se poate obține și o variantă extrem de light, la fel de bună și simplu de făcut acasă. Haideți, așadar, să vedem rețeta mea de shaorma de casă, sănătoasă și gustoasă. Prea bună, prea ca la fast food, ca să parafrazez celebra reclamă.
Vă garantez că, per total, gustul este la fel de bun. Nu o zic doar eu, ci şi băieţelul meu care o mănâncă mereu cu mare plăcere.
Iată ingredientele pentru 4 persoane (sau 4 shaorma de casă):
4 lipii pentru shaorma (se găsesc la supermarket)
Piept de pui: 400 grame
2-3 Cartofi medii
O jumatate de varza mica
2 Morcovi mici
4 caței de usturoi
200g iaurt
4 lingurițe de ulei de măsline (mergem pe mâna celui extravirgin, dacă tot suntem aici)
2 lingurițe de muștar de Dijon
4 lingurițe de oțet
o rosie mare
Murături după gust (eu iau câteva jumătăți de ardei gras și 2 castraveciori murați)
Opțional: o ceapă medie
Ketchup, sare, piper (optionael si dupa gust)
Iată cum preparăm totul, rapid:
Întâi, curățăm cartofii și îi tăiem rondele, putin mai groase, cam cât degetul mic. Îi punem pe o foaie de copt, într-o tavă și îi dăm la cuptorul încălzit la 200 de grade.
Nu îi ungem cu nimic, îi punem pur și simplu așa la copt. Dacă nu îi doriți prea crocanți (fiindcă exteriorul va deveni destul de crocant), puteți să îi ungeți din 10 în 10 minute cu pensula cu apă.
Doar dacă nu îi vreți crocanți – dacă nu vă deranjează așa, îi țineți cam 30 de minute (când sunt rumeniți bine, sunt gata!)
Acum cu cartofii la copt, este timpul să pregătim pieptul de pui: dacă nu este deja feliat, îl feliem tot așa, de grosimea degetului mic. Pieptul tăiat felii se pune pe grătar – nu este nevoie să ungem nimic cu ulei sau unt sau grăsime.
În timp ce se fac cartofii și puiul, putem să pregătim sosurile:
1. Sosul de “maioneză”: curățăm și mărunțim usturoiul ca pentru mujdei, apoi îl amestecăm cu iaurtul. Mergeți pe mâna unui iaurt cât mai tare, nu iaurt de băut. Gustul întregului amestec va fi perfect, nici nu veți simți că lipsește maioneza!
2. Sosul de muștar: acesta este opțional, nu toată lumea îl agreează, dar mie îmi place tare mult. Amestecăm într-un castronel sau pahar muștarul, 2 lingurițe de oțet și două lingurițe de ulei de măsline până la omogenizare. Eventual se poate înlocui oțetul cu sucul de la o jumătate de lămâie.
3. Pregătim și salata de varză: tocăm mărunt varza, dăm morcovul pe răzătoare și amestecăm totul cu 2 lingurițe de ulei, sare, piper și două lingurițe de oțet.
4. Roșia și murăturile le tăiem cubulețe, atât de mari pe cât le dorim. Dacă nu este sezonul murăturilor, le putem înlocui cu castraveți proaspeți. Optional, tăiem și ceapa mărunt pentru a îmbogăți gustul shaormei.
Când pieptul de pui este gata, se rupe franjuri (este comod cu mâna, dar se poate tăia și cu cuțitul dacă vreți) și ideal ar fi să și pregătiți shaorma, să nu se răcească puiul:
Pe lipia de shaorma, ungem întâi cu un strat din sosul de iaurt cu usturoi, apoi adăugăm puțin din cel de muștar.
Peste, punem carne de pui, câteva rondele de cartofi, salată de varză și legumele tăiate (opțional ceapa). Adăugăm niște firicele de ketchup și rulăm bine lipia ca pe o shaorma de la fast food.
Recomand să luați lipii mari, sunt mai ușor de manevrat (și să nu puneți prea multe ingrediente fiindcă riscați să nu mai puteți rula lipia).
Rezultatul? O shaorma sănătoasă și delicioasă – ușor de făcut și extrem de simpla! Poftă bună – cu siguranta veti avea!
aici shaowrma nu are cartofi, cu multe legume si carne. Iau rar, dar iau fara sosuri.
Da, cartofii sunt o gaselnita romaneasca, fiindca, deh, asa ne-am obisnuit sa mancam…
O sa incerc sa prepar prietenului meu dar nu stiu ce sa zic, pentru el conceptul de saorma presupune mersul la saormerie si prepararea ei rapida de catre cineva care manuieste cu multa repeziciune toate uneltele si ingredientele acelea. Cred ca daca stau sa i-o prepar eu ii trece pofta.
Pai fa-o din timp, astfel incat sa fie gata cand ii e foame :) Sau si mai bine, aranjeaza totul frumos pe platouri si lasa-l pe el sa aranjeze ingredientele, in cantitatile dorite. Dupa parerea mea, asta e jumatate din farmecul unei shaorma de casa :)
cu ce condimentezi carnea? condimentele dau un fain gust la carne.
aici carnea de saorma e fada, si e la fel peste tot, aceiasi calitate – cumpara batul cu tot cu carne (nu stiu cum se numeste dispozitivul acela pe care e carnea), ca asa e legea, n-au voie ca in ro sa isi macereze carnea fiecare dupa cum vrea si dupa propria reteta; mie imi place cea din ro, cand mancam carne saptamanal, nu ca acum la jumatate de an, era o placere sa mananc o saorma cu de toate, inclusiv maioneza si cartofi prajiti, mai ales dimineata la ora 4-5 cand ma intorceam acasa dupa o noapte petrecuta pe Lipscani :)))
acum eu cand ajung in Ro primul drum il fac la Springtime, sunt innebunita dupa snitzelul lor, asa prajit cum e….o data pe an imi permit luxul sa mananc junk :))
no, eu nu mai intru pe blogul asta cand mi-e fuame tare tare ca acum.
Imi iau jucatriile si fug acasa la supa mea de galusti.
Ne-a placut mult reteta, multumim , delicioasa si simpla. Ideea cu cartofii copti foarte buna,sosul de mustar interesant. Am bagat lipia putin la sandwich maker sa tina mai bine lipia. Trecem reteta la favorite :)
Ma bucur sa aud asta, Carmen. Buna ideea cu sanwich maker-ul! O voi incerca si eu data viitoare.