Nu vă speriați, nu voi transforma acest blog într-unul de rețete, chiar dacă numai ce am vorbit despre o shaorma de casă, sănătoasă și acum trecem la ouă ochiuri preparate fără ulei și nu în apă.
Dar pur și simplu am avut poftă ieri de așa ceva și mi-am amintit că mult timp m-am chinuit până să găsesc cea mai bună metodă pentru a face ouăle ochiuri fără ulei sau apă.
De când am renunțat la a mai folosi mult ulei în alimentație – și mai ales am renunțat la a mai mânca alimente prăjite în ulei – una dintre preferatele mele și anume ouăle ochiuri au devenit o adevărată corvoadă.
Inițial am încercat varianta “ochiuri românești” sau poached eggs – ouă preparate în apă, dar indiferent ce făceam, că amestecam înainte în apă si puneam ouăle în centru, că adăugam oțet sau făceam tumbe inainte de a pune oul, tot pierdeam mare parte din albuș, iar oul in sine parea a fi ou de prepeliță.
Până când am zis să încerc varianta clasică – sparg oul în tigaie, dar sar peste partea cu uleiul. Culmea, a mers: astfel nu se pierde deloc din albuș, iar ouăle chiar arată a ouă ochiuri, prăjite, după cum vedeți mai jos:
Secretul stă într-un singur element: tigaia. Tigaia trebuie să fie non-aderentă (eu folosesc aceasta tigaie pentru clatite si merge de minune).
Focul trebuie ținut cât mai mic – eu merg pe ochiul mic al aragazului, la minim. Întâi încălzim bine tigaia, apoi spargem ouăle cu grijă. Dacă nu se întind suficient, putem să le ajutăm puțin înclinând tigaia.
Ouăle le lăsăm în jur de trei minute, fără să le atingem. Cu o spatulă de lemn (pentru a nu zgâria tigaia), testăm ouăle dacă sunt făcute: acestea trebuie să se dezlipească ușor, iar partea de jos să fie ușor maronie.
De asemenea, gălbenușul trebuie să fie ușor închegat la bază, altfel se va sparge când întoarcem ouăle.
Pentru că da, trebuie întoarse – cu grija, fiindcă gălbenușul va rămâne moale, la fel ca și albușul de lângă el. Eu opresc focul înainte de a le întoarce: întorc cu grijă primul ou, atent să nu îi dau drumul prea de sus, apoi după ce am întors și cel de-al doilea ou deja îl iau pe primul.
Deci după întoarcere, nu trebuie lăsate decât câteva secunde, altfel tot gălbenușul se întărește.
Sunt extrem de ușor de preparat și sunt delicioase – dar prima încercare s-ar putea să nu aibă rezultate foarte bune. În cazul meu, am împrăștiat gălbenușul în toată tigaia la prima încercare, dar de la a doua deja n-am mai avut probleme. Poftă bună!
Eu cand am tinut regim (probleme cu alergiile) nu am cautat inlocuitori, ci am renuntat complet.
Ouala fierte moi va plac? Ai putea sa il fierbi 3-4 min. in coaja si apoi sa il rastorni in farfurie:)
Da, ne plac si ouale fierte, insa uneori simtim nevoia de gustul usor diferit al oului… “prajit” :) Asta este solutia de mijloc care functioneaza foarte bine.
Foarte tare reteta. Am descoperit recent ca am aceleasi probleme cu ficatul “gras” si am devenit receptiv la subiecte de genul. (Asa am ajuns pe acest blog).
Mai stau vreo 3 luni, ca sa ii dau ficatului un moment de respiro dupa haosul alimentar de pana acum si ma bag la oua in tigaia uscata. ;)
Imi place blogul tau,Calin, mult succes in continuare!
Multumesc, Motanes! Si eu am devenit receptiv la astfel de subiecte dupa ce am aflat de probleme – iar situatia s-a imbunatatit enorm dupa cateva luni de mancat sanatos.