Aceste 8 alimente sunt considerate sănătoase, dar de fapt nu sunt!

| |

Există destule alimente pe care multe persoane le consideră sănătoase – din cauză că sunt, in general, prezentate drept foarte sănătoase – dar care în realitate nu sunt deloc sănătoase.

Astăzi, este foarte dificil să găsești mâncăruri și alternative cu adevărat sănătoase când avem atâtea chimicale în jur, atâtea alimente modificate genetic și tot felul de mixuri instant delicioase… dar chiar și unele alimente aparent nevinovate – ba chiar sănătoase – pot să ne facă rău.

Știu că într-o vreme, lumea se grăbea să consume margarină fiindcă nu era la fel de grasă ca untul, deci era considerată sănătoasă. Sper că nu mai sunt persoane care încă mai cred asta, așa că nu am inclus alimentul minune în această listă.

Mai știu persoane care consideră că dacă mănâncă exclusiv bio, atunci mănâncă sănătos (ceea ce nu este adevărat și am mai vorbit despre asta).

Până la urmă, multe dintre etichete sunt făcute în așa fel încât să te convingă că faci o alegere sănătoasă pentru tine, dar totul se schimbă dacă privești în detaliu mâncarea respectivă.

Am făcut-o eu pentru tine și am mai jos cele 8 alimente considerate sănătoase care, de fapt, nu sunt așa!

[quads id=3]

Iaurturi cu fructe

Ce poate fi mai bun și sănătos (mai ales pentru copii, nu?) decât un iaurt cu fructe? Multe lucruri, dacă iaurtul în sine nu este făcut în casă.

Iaurturile cu fructe pentru copii pot avea nu doar multă grăsime – care nu este neapărat problema cea mare – ci și foarte mult zahăr adăugat.

Dacă vreți cu adevărat un iaurt cu fructe sănătos, puteți amesteca acasa un iaurt simplu cu fructe pasate – chiar recomand să faceți asta, ca să vedeți diferența de gust!

Salatele de supermarket / restaurant

Lumea începe să asocieze cuvântul “salată” cu “sănătos”. Adevărul este că foarte multe salate pot fi extrem de nesănătoase, cele “instant” din supermarketuri sau cele din restaurant fiind în topul listei aici.

Pentru a le face cât mai bune și apetisante, sunt folosite dressinguri în cantități din ce în ce mai mari, dressinguri care gâlgâie de grăsime și chiar zahăr adăugat.

[quads id=4]

De exemplu, știu că citisem cu ceva timp în urmă că o salata Caesar de la nu mai știu ce restaurant avea mai multe calorii și grăsimi trans decât un Big Mac. Deci grijă mare la salate fiindcă nu toate sunt automat sănătoase!

Batoane nutritive

Batoanele nutritive cu fructe și cereale sunt prezentate drept gustarea ideală și sănătoasă sau micul dejun perfect pentru un boost de energie.

În realitate, sunt o bombă de zahăr care se asimilează instant și nu ține deloc de foame.

Extrem de nesănătoase, așa că citiți cu atenție eticheta – există și batoane de cereale fără adaos de zahăr care sunt de preferat, dacă e musai să mâncați așa ceva. Dar stați departe de cele cu zahăr!

Suc natural de fructe

Ce poate fi nesănătos la sucul 100% din fructe? Ei bine, chiar dacă scrie pe ambalaj că este 100% din fructe, acest suc nu este alceva decât o bombă de zahăr care păstrează foarte puține dintr beneficiile fructului în sine.

Când consumi un fruct, acesta vine la pachet cu pulpa, plină de nutrienți și fibre. Sucul este doar zahărul și aroma, poate și o mică parte din vitamine. Chiar și sucul proaspăt stors acasă poate fi considerat nu tocmai sănătos. Deci, tot apa este sfântă!

[quads id=5]

Cerealele

La fel ca batoanele de cereale, cerealele pentru micul dejun sunt extrem de nesănătoase. Vin de obicei cu foarte mult zahăr adăugat și au extrem de multe calorii.

Carbohidrații din aceste cereale se asimilează extrem de repede, deci ni se va face foame mult mai curând.

Porția recomandată pe ambalaj este de obicei de 30 de grame, dar mă îndoiesc că cineva mănâncă doar atât. Chiar și așa, nu sunt deloc o opțiune sănătoasă.

Există cereale fără adaos de zahăr care sunt de preferat atunci când avem poftă de cereale la micul dejun, dar în general este mai bine să stăm departe de ele.

Băuturi pentru sportivi

Există tot felul de băuturi vândute drept băuturi pentru sportivi, băuturi energizante și sănătoase. Adevărul este că aceste băuturi au mult zahăr adăugat și sunt, de fapt, nesănătoase.

Pot oferi un boost de energie datorită zahărului conținut, dar asta nu înseamnă că sunt sănătoase. Ba din contră!

[quads id=6]

Fructe confiate

Cu fructele astea confiate avem multe confuzii. Fructe uscate, fructe deshidratate, fructe confiate… toate sunt același lucru, nu? Din păcate, nu.

Fructele confiate sunt fructe îmbibate în zahăr. Multe dintre fructele “uscate” din comerț au adaos de zahăr, uneori de peste 50%.

Deci, practic, dacă mănânci 100 de grame de merișoare, de exemplu, peste 50 de grame sunt zahăr adăugat (cam 10 lingurițe de zahăr). Nu mai pare atât de sănătos, nu?

Produse fără zahăr sau grăsimi

Considerate sănătoase tocmai pentru că nu au aditivii aceștia nesuferiți, produsele fără zahăr sau fără grăsimi sunt, în general, nesănătoase.

Când zic “fără zahăr” nu mă refer la cele care doar nu au adaos de zahăr – acestea sunt de preferat. Mă refer, însă, la cele care au înlocuitori și alți îndulcitori, despre care anumite voci consideră că sunt mai nesănătoși decât zahărul însuși.

De asemenea, pe lângă aditivi chimici folosiți pentru a compensa lipsa zahărului sau grăsimilor, aceste produse au din plin ingredientul la care nu s-a renunțat.

Adică cele fără zahăr au de obicei extrem de multe grăsimi, în timp ce cele fără grăsimi sunt compensate de o tonă de zahăr.

Cel mai bine în cazul acesta ar fi să citiți eticheta – de cele mai multe ori, veți rămâne îngroziți!

Și cam acestea ar fi alimentele aparent sănătoase, dar care nu sunt așa. Mai știți și voi alimente care se încadrează aici?

Previous

Cum vorbim cu copiii mici despre bani (și de ce este important să o facem)

De câți bani ai nevoie pentru a trăi exclusiv din dobânda de la bancă?

Next

2 thoughts on “Aceste 8 alimente sunt considerate sănătoase, dar de fapt nu sunt!”

 1. La toate am alternative acasa.
  – Iaurt fac eu in ulcica, o lingurita de gem facut de mine (o parte e fara zahar) si am un desert cu adevarat sanatos si ieftin si rapid
  – suc naturald e fructe se poate face. Si cu fructe congelate!. Eu fac un fel de smoothie
  – fructe putem usca si noi. Strabunica usca si afuma prune si mere si sigur nu a invatat decat de la alti batrani, ca era complet analfabeta

  etc.
  Englezul are o vorba: keep simple and stupid. Si o putem aplica si la mancare.

  Reply
  • Da, exact. Smoothieurile sunt mult mai bune decat sucul stors de fructe fiindca primesti, practic, intregul fruct. Simplu si cu cat mai putine ingrediente – asa e numai bine!

   Reply

Leave a Comment