Care este cel mai bun cașcaval din Romania?

| |

De ceva vreme încoace, mă macină această întrebare: care este cel mai bun cașcaval? Sunt un mare fan al lactatelor și brânzeturilor, iar până acum consumam cu mare plăcere cașcavalul Sofia sau, mai recent, DeSenvis de la Delaco (sau orice cascaval de-al lor), ca sa fiu sincer.

Încă este pe lista de cumpărături fiindcă îmi place mult nu doar gustul, dar și faptul că, încălzit, devine delicios de elastic, fiind o alegere perfectă pentru sandwichuri, paste, ca topping de pizza sau în orice mâncare în care pui cașcaval.

Însă, atunci când vine vorba despre a-l mânca direct, neîncălzit, parcă nu mă satisface la fel de mult. Este un cașcaval moale și parcă îi lispește ceva. Așa că am pornit în căutarea cașcavalului perfect și aici voi împărtăși câteva dintre descoperirile mele – așa cum am făcut în articolul în care am testat cele mai bune beri fără alcool.

Ce îmi doresc eu de la cel mai bun cașcaval? Păi, vreau să fie un cașcaval destul de sărat (majoritatea pe care le încerc nu excelează la capitolul ăsta) dar și destul de tare (gen cheddar sau Emmentaler). Nu cer multe, nu?

Haidem să vedem, însă, ce am descoperit în supermarketurile noastre și prin diverse magazine. Aici nu am testat nici pe departe toate produsele, pentru că sunt pur și simplu prea multe – dar sper să fie de ajutor lista mea de mai jos pentru cei care pornesc de la zero.

Notă: Lista nu este într-o ordine anume, toate cașcavalurile listate îmi plac (dar încerc să le pun pe cele mai bune deasupra celorlalte) Și pe toate le găsiți în supermarketuri (Carrefour/Auchan, probabil și altele).

Branza Cheddar Kerrygold (Roșu)

Sunt un mare fan al branzei Cheddar, pe care o includ pe lista mea de cașcavaluri delicioase și pe care o recomand cu drag. Un cașcaval tare, sărat, aromat, perfect de mâncat ca atare.

Este mai sfărâmicios, deci nu e ideal pentru sandvișuri (deși mă descurc și cu asta), iar de topit se topește OK, fiind foarte bun cu mâncărurile făcute la cuptor, devenind rapid crocant (deci nu neapărat cea mai bună opțiune pentru pizza).

Update: Sincer să fiu, am încercat și cheddar-ul de la Lidl (cred că e marcă proprie), și mi-a plăcut. Este și mult mai ieftin, deci merită și el încercat.

Merită citit: Gătitul pentru o lună.

Cașcaval de Ibănești (Mirdatod)

Telemeaua de Ibanesti este preferata mea, și din fericire cașcavalul din aceeași zonă urmează aceeași regulă. Ceva mai moale decât cheddar-ul, dar delicios și aromat și suficient de sărat pentru gustul meu. Recomand, cu siguranță.

Delaco Desenviș

Când e nevoie de un cașcaval ieftin dar bun, așa cum am menționat la începutul articolului, Desenvis este cel pentru care optăm. Soția îl folosește în special pentru pizza, fiind preferatul băiețelului meu. Nici eu nu mă plâng de el, deși luat de-a gata are o consistență prea cremoasă/moale pentru mine. Dar e bun și ieftin.

Cascaval de Săveni

Mi-a fost recomandat de o cititoare a blogului, așa că l-am încercat. Un cașcaval bun, vine învelit în ceară, cu un interior de o consistență plăcută: nici prea moale, să fie untos, nici prea tare să fie sfărâmicios.

Ușor cam nesărat pentru gustul meu, dar un cașcaval tradițional care este făcut natural și care merită încercat, mai ales acum că se găsește prin toate supermarketurile.

Recomand: Mic dejun sănătos și ieftin (făcut acasă)

Brânză maturată Apuseni (Torockoi)

Desi numele insusi este “brânza,” eu tot cascaval ii spun. Ha! Maturat trei luni, este unul dintre putinele cascavaluri care imi place desi nu este extrem de sărat. Are o consistență plăcută și e tare, tare bun.

Miez de brânză (de la Lăptăria cu Caimac)

Ceva mai scump, dar merită. Un cașcaval ceva mai moale (dar nu exagerat), perfect pentru a fi consumat ca atare. Cei de la Lăptăria cu Caimac mai au și alte variante de cașcaval pe care le puteți încerca, dacă vreți o calitate premium (cu un preț pe măsură).

Brânză Praid Atelier (Hochland)

Un alt cașcaval care mi-a fost recomandat de cititori, l-am încercat și îmi place. Eu am încercat varianta stropită cu vin – au și una clasică. Nu știu dacă este vreo diferență, dar practic avem un fel de parmezan autohton. Tare, sfărâmicios, aromat și bun.

Iar acum vă predau vouă ștafeta. Ce cașcaval excelent ați descoperit sau consumat cu plăcere? Mi-ar plăcea mult să știu, să am și eu ce să încerc!

Iar dacă vreți mai multe idei, acest meniu de post pentru o săptămână dovedește că se poate să mâncăm foarte bine și fără carne.

Previous

Care este cea mai bună bere fără alcool?

Indicele UV și bronzatul: tot ce trebuie să știi

Next

4 thoughts on “Care este cel mai bun cașcaval din Romania?”

Leave a Comment