Recomandare dieta pentru ficat gras

| |

Probabil ca va amintiti de faptul ca in urma cu trei luni am fost diagnosticat cu ficat gras. Dupa ce am trecut peste socul initial si peste teama ca in curand voi ajunge posesor de aripioare (fac eu misto acum, dar ce spaima am tras!) mi-am dat seama ca singura modalitate de a intoarce aceasta boala este urmarea unei diete extrem de exigente: o dieta pentru ficat gras pe care v-o recomand si voua.

De fapt, daca aveti acelasi diagnostic ca si mine, chiar va rog sa o urmati (nota: este o dieta pentru persoane care nu sufera si de diabet. Probabil ca in acest caz, dieta ar trebui modificata usor).

Daca v-ati interesat pana acum de o dieta pentru ficatul gras, probabil ca sunteti la fel de confuz cum eram si eu acum trei luni: unii spun ca anumite alimente sunt OK de mancat, iar altele trebuie evitate cu desavarsire. Se pare ca medicii romani sunt foarte vehementi in ceea ce priveste eliminarea unor alimente pentru simplul motiv ca in general acestea sunt preparate complet nesanatos – ca exemplu am aici vinetele, in general nerecomandate de medicii romani pentru ca salata de vinete este o balta de uleiuri si grasimi nesanatoase. In realitate, vanata, precum majoritatea legumelor, este chiar recomandata celor ce tin o dieta pentru ficatul gras.

Dar sa revenim la problema noastra si sa vedem recomandarea mea pentru ficat gras. Aceasta este facuta in urma regimului pe care l-am tinut timp de trei luni si pe care intentionez sa il tin cat de mult posibil, fiind un regim extrem de sanatos, care m-a ajutat sa slabesc si sa ma simt mult mai bine decat ma simteam inainte. Nu uitati – nu sunt doctor si aveti dreptul sa nu ma luati in seama. Dar am petrecut zeci de ore citind studii, bloguri, carti despre ficatul gras si cred ca am facut cea mai buna alegere.

Dieta pe care o recomand eu pentru ficatul gras este o dieta mediteraneana usor modificata. Ca principii de baza, aceasta dieta imprumutata de la greci, italieni si spanioli, se axeaza foarte mult pe consumul de legume si fructe, grasimi sanatoase, foarte putina carne si cu atat mai putine mancaruri procesate (cumparate in pungi sau conserve, sau din cofetarii). Am adaptapt putin aceasta dieta si aveti mai jos princiile detaliate.

Ce nu mancam deloc daca suferim de ficat gras

Urmatoarele alimente le EXCLUDEM. Asta inseamna ca nu le consumam nici macar o data pe luna. Ideal ar fi sa nu mai consumam niciodata acest gen de alimente:

Prajeli. Absolut orice aliment, de la carne la leguma, la fruct sau la ganduri bune, daca este prajit, nu se consuma. Ca punem o lingura de ulei sau o jumatate de litru, ca este unt sau ulei de masline extravirgin, nu conteaza. Nu mancam nimic prajit in ulei, indiferent de cantitate.

Alcool. Nici macar paharul acela de vin pe zi despre care se zice ca este sanatos. Nici macar o bere in weekend. Ideal ar fi sa nu consumati nici macar bere fara alcool fiindca anumite studii au observat ca si ea inrautateste problemele cauzate de ficatul gras. Si nu, nu conteaza ca ficatul gras este non-alcoolic, tot trebuie sa eliminati complet alcoolul!

Carne foarte grasa. Ca-i vorba de ceafa de porc, carne de oaie sau micii/carnatii la iarba verde, trebuie sa le ziceti pas de-acum incolo. Nu conteaza ca fierbeti carnea sau o faceti la gratar, daca este prea multa grasime, nu este bine. Nu vom elimina complet carnea de porc, iar carnatii, daca ii faceti in casa din carne slaba, pot fi consumati din cand in cand, dar restul – doar in amintirea noastra ramane.

Mancaruri supra-procesate, pline de chimicale. Practic, cam tot ce poate fi cumparat la punga in magazine: chipsuri, biscuiti, bombonele, conserve de carne sau mancaruri gata preparate si asa mai departe. Cititi eticheta si daca avem e-uri, potentiatori de aroma, conservanti si jumatate din tabelul lui Mendeleev, spuneti pas.

Mancaruri foarte grase. Cam orice mancare cu multe grasimi saturate (grasimile de care trebuie sa stai deoparte) trebuie evitata, asa ca cititi etichetele sau folositi-va capul. Nu mancam unturi si jumeri, unt sau uleiuri nesanatoase, in general.

Mezeluri. Asta-i va lovi rau pe multi dintre noi, dar trebuie sa renuntam complet la ele (sau sa consumam doar mezeluri bio, facute exclusiv din carne, foarte slabe). Majoritatea mezelurilor de la noi sunt pline de chimicale, arome, conservanti, nitriti si potentiatori de aroma, adica torpile pentru orice ficat, nu doar pentru ficatul gras. Inclusiv alimentele considerate sanatoase candva, gen sunca de Praga sau cremwurstii trebuiesc eliminate din dieta. Repet – daca avem ca ingrediente doar carne slaba si niciun conservant, E, potentiator de aroma sau alte porcarii, putem consuma acel produs.

Bauturi carbogazoase. Ca-i vorba de sucuri, siropuri sau energizante, aceste bauturi sunt bombe de zahar si chimicale, asa ca trebuie eliminate complet din dieta.

Alimente ce pot fi mancate de cateva ori pe luna

Carne rosie, slaba. Vita slaba sau muschiulet de porc, chiar cotlet de porc. Indepartam orice tip de grasime vizibila si putem conuma de 2-3 ori pe luna. Evident, fiert, la gratar, la cuptor, la aburi – preparat fara ulei.

Dulciuri procesate: prajituri de cofetarie sau cumparate din magazin. Au o gramada de magarii in ele si o tona de zahar (sau indulcitori) care nu ajuta ficatul gras. Ideal ar fi sa le inlocuiti cu produse facute in casa, cu mai putin zahar si fara unt/margarina, pe care le puteti consuma ceva mai des. Din pacate, pentru ficatul gras, zaharul este la fel de rau precum grasimile, deci ideal ar fi sa renuntati la dulciurile astea procesate. Daca nu se poate, consumati maxim de 2 ori pe luna.

Cascaval si branzeturi grase. Ideal ar fi ca orice tip de aliment care are multe grasimi sa fie ignorat cat mai mult. Daca nu va puteti abtine de la o felie de cascaval, mancati-o. Dar sa fie doar o felie, o data pe saptamana. Optati pentru cascavalul light si puteti dubla cantitatea. Personal, nu pot sa nu mananc branza – desi este foarte grasa pentru boala de care sufar, dar incerc sa reduc consumul cat mai mult si sa cumpar variantele cele mai slabe (exista si branza light, de exemplu).

Prajituri si placinte de casa. Sunt un mare fan al placintelor, dar ele au multe grasimi si faina alba, de obicei, asa ca trebuie sa le limitam consumul cat mai mult. Sunt clar mult mai sanatoase decat ce cumparam la patiseria din colt, dar nu trebuie consumate zilnic. La fel, de cateva ori pe luna este suficient.

Cartofi. Doua alimente destul de indragite la noi in tara, nu pot fi consumate prea des de catre cei care sufera de ficat gras. Cartofii niciodata nu vor fi consumati impreuna cu carne, ca garnitura si ideal ar fi ca ei sa nu constituie un fel principal (adica mancam cartofi cu alte legume, de exemplu, pentru a reduce numarul de cartofi consumati).

Oua. Aici parerile sunt impartite, multe voci sustinand ca ouale nu sunt atat de periculoase precum am fost noi invatati sa credem ca sunt. Totusi, eu prefer sa mananc maxim 2 oua pe saptamana si nu am ca obiectiv sa ating limita in fiecare saptamana (nu luam in calcul aici ouale folosite in aluaturi)

Zahar. Ideal ar fi sa renuntati complet la zahar (calorii goale, practic) si la orice inlocuitor al acestuia. In realitate, probabil va fi destul de dificil sa faceti asta. Eu am redus cu probabil 90% consumul de zahar si desi este destul de dificil initial, organismul se obisnuieste. Acum mananc prajituri preparate fara zahar sau cu foarte putin zahar si nu am probleme. Am mancat recent, la o petrecere, o feliuta de tort si mi s-a parut extrem de dulce (iar eu pana acum trei luni ziceam mereu ca nu exista “prea dulce” cand e vorba de desert, fiindca el asa trebuie sa fie). Asa ca incercati sa reduceti cat mai mult consumul de zahar, cat mai aproape de zero.

Faina. Faina alba incerc sa o elimin complet, fiind o faina extrem de procesata. In realitate, este destul de dificil fiindca majoritatea tipurilor de paine au si faina alba in compozitie. Optati insa pentru variantele integrale sau de secara cu cat mai putine elemente extra (amelioratori, conservanti etc). Reduceti cat de mult posibil consumul de paine, este posibil! Eu nu consum mai mult de 2 felii la o masa si incerc sa am cat mai multe mese fara paine sau sub limita admisa. Pentru un consumator al “painii noastre cea de toate zilele” este difcil, dar nu imposibil!

Ulei de masline extravirgin. Stiu ca este scump, dar este considerat cel mai bun ulei, avand cel mai mare procentaj de grasimi sanatoase. Este singura grasime pe care o consum si veti vedea si voi ca, folosind cantitati foarte mici, nu veti ajunge sa platiti mai mult decat plateati de obicei. Nu uitati – nu se prajeste si nu se foloseste in cantitati mari. Majoritatea mancarurilor NU au nevoie de ulei, asa ca folositi cu zgarcenie: o lingura, doua la salata, maxim doua linguri (se poate si fara) la o salata de vinete si maxim una-doua linguri la mancaruri, desi toate pot fi gatite fara ulei (eu asa le consum).

Sucuri naturale. Chiar daca sunt bio sau 100% fruct, chiar daca le stoarceti personal acasa, sucurile naturale pierd mult din valoarea pe care o are fructul mancat integral, devenind cantiate mare de zahar ce ridica rapid glicemia si nu aduce multe beneficii. Asa ca sunt de preferat fructele intregi sau smoothie-urile, fiindca pastreaza fibra fructelor.

Ce mancam in cantitati mari

“Cantitati mari” este un lucru nu tocmai adevarat – vom vorbi mai mult mai jos despre asta, dar ideea este ca toate alimentele pe care le consumam sa fie consumate in moderatie. Daca ai voie ceva, nu inseamna ca trebuie sa mananci 2 kilograme. Dar alimentele de mai jos sunt cele pe care le consider permise pentru ficatul gras:

Legumele. Putem consuma legume de orice fel, oricand, oricat de des. Desi sunt legume despre care se spune ca fac rau la ficat, efectele apar daca se consuma cantitati FOARTE mare, foarte des. Din fericire, avem o gama extrem de variata de legume pe care le putem combina si prepara in diferite feluri incat sa nu ajungem la acele cantitati. Varza, fasole, vinete, conopida: acestea sunt cateva dintre legumele pe care multi doctori le interzic, dar care, preparate corect, sunt delicioase si nu va fac rau.

Am preparat in cateva ocazii salata de vinete in care am pus doar 2 linguri de ulei de masline extravirgin, ceapa si cateva linguri de iaurt si a iesit delicios. Nu iti mai ies trei castroane din 2 vinete, ca atunci cand pui ulei cu sticla, dar ideea este sa mananci ceva bun, nu mult.

Fructe – din nou, putem manca in cantitati mari, gatite in orice fel. Probabil ca vor fi consumate cel mai des crude. Eu le prefer ca snack-uri intre mese sau in loc de desert. Nu eram deloc un mare consumator de fructe si cred ca in ultimele trei luni am mancat mai mult decat in toata viata mea, deci se poate: te obisnuiesti cu ele si ajungi chiar sa iti placa foarte mult.

Alune si nuci. Acestea sunt niste alimente extrem de bogate in vitamine, minerale si grasimi sanatoase. Aveti grija, insa, vin si cu foarte multe calorii, asa ca nu trebuie intrecuta masura. De asemenea, trebuie alese cu atentie, fiindca majoritatea celor din comert sunt prajite in ulei. Alegeti varianta cruda (puteti sa le faceti acasa la cuptor) sau coapte fara ulei. Nu este nevoie sa luati semintele scumpe, precum nucile de macadamia, Brazlia etc. Clasicele alune, semintele de floarea soarelui sau nucile romanesti sunt la fel de bune!

Orez si paste fainoase. Aici sunt in dubii – nu am stiut daca sa includ aceste alimente aici sau in categoria de mai sus. Ideea este ca eliminam complet orezul alb, super procesat, precum si pastele traditionale preparate din faina alba. Optam pentru orez brun sau negru, sau orez salbatic, toate neprocesate. La fel cu pastele – variante integrale sunt cele pe care le vom consuma de acum inainte. Toate cu moderatie: legumele si fructele trebuie sa reprezinte baza mancarurilor noastre.

Carne slaba de pui si peste. Trebuie sa consumam proteine, iar acestea pot veni din carnea slaba de pui (piept in general, fara piele, dar si pulpe fara piele si cu cat mai multa grasime inlaturata) si in special din peste. Ideal ar fi sa consumati peste de doua ori pe saptamana. Optati pentru pestele prins, nu de crescatorie si nu va speriati daca este un peste gras, acelea fiind grasimi sanatoase. Si pestele la conserva este o optiune, dar asigurati-va ca este in apa (sau suc propriu) sau maxim in ulei de masline.

Produse lactate slabe. Produsele lactate sunt in general considerate elemente negative in dieta pentru ficatul gras, dar eu le consum aproape zilnic, dar nu in cantitati mari. Optati pentru variantele slabe, dar nu cu 0% grasime. Iaurt si lapte degresat, branzica Fagaras (slaba, fara sare): acestea nu sunt atat de rele pe cat ne fac unii sa credem. Renuntam, sigur, la smantana si unt, dar de restul nu trebuie sa fugim ca de ciuma.

Cum si cat mancam

Asa cum ziceam si mai sus, ideea de baza in dieta pentru ficatul gras este sa fii moderat. Personal, mancam portii mari, pana cand ma simteam complet satul, si nu era bine. Portiile trebuie sa fie medii spre mici, savurate in liniste si nu in graba. Mancarea mestecata cat mai bine si astfel senzatia de satietate va veni mai repede.

Nu trebuie sa ne infometam, fiindca atunci riscam sa mancam mai mult. Consumati cel putin 5 mese pe zi (eu ajung deseori la 6), in felul urmator: mic dejun, gustare, pranz, gustare, cina si optional gustare dupa cina. Incercati, totusi, sa nu mancati nimic cu doua ore inainte de culcare.

Gustarile sunt in general reprezentate de catre un fruct sau o mana de alune/seminte, dar poate fi si un iaurt cu seminte sau chiar o felie prajita de paine integrala sau niste biscuiti din faina integrala, bio sau preparati in casa.

Urmand aceasta dieta am reusit sa slabesc putin peste 11 kilograme in 3 luni (de la 95.5 la 84.3) si slabitul continua intr-un ritm ceva mai scazut. Nu trebuie pierdute prea multe kilograme, prea repede, dar daca nu aveti rezultate dupa schimbarea dietei, faceti zilnic exercitii fizice. Eu nu am inceput inca sa merg la sala tocmai pentru ca nu voiam sa slabesc prea mult, prea brusc: se pare ca nici acest lucru nu ajuta un ficat gras.

A fost destul de dificil inceputul, dar foarte rapid – poate dupa doua saptamani – m-am obisnuit cu regimul acesta extrem de slab in grasimi si zahar, cu mancare sanatoasa, preparata preponderent acasa, pentru a avea controlul ingredientelor. Sunt convins ca aceasta dieta poate fi urmata de oricine si apreciata extrem de mult. La fel ca si mine, nu veti mai avea motive dupa aceea sa reveniti la stilul de viata anterior si veti continua sa mancati sanatos!

Previous

Cum calculezi valoarea unui blog daca vrei sa-l vinzi sau sa cumperi

Gatitul fara ulei: se poate sau nu?

Next

50 thoughts on “Recomandare dieta pentru ficat gras”

    • Eu o buna parte din timp am trecut pe ceai verde sau negru, dar in cele din urma am revenit si la cafea dupa ce m-am documentat putin si am vazut ca ar avea, de fapt, niste enzime care ajuta ficatul.

      Reply
    • aceste recomandari sint date de specialist?referitor la numarul meselor sint recomandate numai trei pe zi si fara a mai consuma nimic intre , pt ca ficatul are nevoie de pauza

      Reply
  1. Buna seara, se poate consuma ciocolata amaruie, minimum 75% cacao. Ce “spune” ecografia dupa luni bune de regim ?

    Reply
    • Se poate consuma ciocolata, dar nu in exces, ca toate celelalte alimente. Ecografia a spus foarte bine – dupa un an si jumatate ficatul gras a disparut, deci se poate!

      Reply
  2. articolul nu este corect. anumite alimente sunt prezentarea ca fiind contraindicate. se exagereaza foarte mult pe alocuri.

    Reply
    • Daniel, eu am reusit sa inving ficatul gras la un an si jumatate de la depistare. Poate chiar mai repede, dar atunci mi-a fost confirmat. Am facut exact ce am detaliat mai sus si aceasta este dieta care sigur m-a ajutat. Daca sunt persoane dispuse sa isi riste sanatatea pentru ca li se pare prea exagerata dieta… asta este treaba lor! 🙂

      Reply
    • Ba da – desi cu continut ridicat de grasimi, avocado nu are grasimi nocive. Excesul nu este recomandat, dar as zice ca merge chiar un avocado la 2 zile.

      Reply
  3. Cred ca sunt bune recomandarile, internetul este plin de informatii contradictorii asa ca uneori nu stii ce ai de facut. Multumesc ca ai impartasit cu noi experienta ta. Ce este testat este mai bun decat teoria 🙂

    Reply
    • Cu placere, Cristi! Par contradictorii, intr-adevar, dar realitatea este ca e posibil sa functioneze mai multe abordari. Important este sa mananci curat si sa renunti la alimentele nocive.

      Reply
  4. Salut Calin. Si eu am o steatoza S1 -S2 de care sunt foarte panicat … in special din cauza ca am o jena sub coaste in dreapta.
    Am inceput sa mananc cat mai putin si axat pe verdeturi.
    Lapte de soia. … tofu. …
    Am slabit de la 114 kg in decembrie undeva la 98 kg astazi.
    Am inceput si antrenamente mai usoare la sala.
    In aceasta perioada mi-a scazut TGP-ul si a crrscut destul de mult TGO-ul … sper ca sa fie efectul efortului de la sala.

    Spune-mi te rog din tot ce ai citit ce parere ai despre dieta Keto? Pare foarte laudata pentru steatoza hepatica… desi pare total inversa a tot ceea ne spun medicii.
    Ms.

    Reply
    • Eu zic ca deja faci foarte bine ceea ce faci – continua pana ajungi la greutatea ideala si asa se va duce si ficatul gras.

      Referitor la keto, eu sunt personal impotriva ei. Este o dieta extrema si chiar daca pot sa accept ideea ca sunt mult mai nocivi carbohidratii decat grasimile, cred ca este mai usor sa gasesti o balanta, sa mananci variat si sa ai rezultate extrem de bune (cum este dieta mediteraneana, care este perfecta din punctul meu de vedere).

      Mai mult, chiar daca e posibil ca acele rezultate bune sa nu fie inventate, este foarte greu de stiut ce efecte are pe termen lung, pentru ca sunt foarte putini care urmeaza aceasta dieta ani la randul. Ideea cu ficatul gras este sa iti schimbi felul de viata si acela de a manca in ceva ce poti face pentru restul vietii. Iar keto este prea restrictiva si extrema pentru a o putea eu, personal, considera o optiune viabila pe termen lung.

      Reply
  5. Buna, as dori sa intreb ce parere ai despre lipoliz de la “primo nutrition”. Crezi ca este util ,impreuna cu regimul alimentar, pentru steatoza hepatica s3?

    Reply
    • Nu am auzit de lipoliz si nu am folosit suplimente in afara de Milk Thistle. Majoritatea sunt, dupa parerea mea, bani aruncati degeaba pe niste suplimente al caror efect nu este dovedit. Ficatul gras se poate vindeca prin dieta si activitate fizica si atat.

      Reply
      • Bine te-am găsit, Căline! Tocmai căutam o dietă pentru steatoză hepatică. Am aflat luni că sufăr de acestă “minunată” boală (mergând la ecograf după două crize de fiere făcute într-o lună). Medicul radiolog mi-a recomandat un nutriționist. Am fost la una, dar în afară de faptul că mi-a luat 3.00 de RON (considerată de ea o sumă modică), nu m-a ajutat cu nimic! M-a expediat acasă după ce mi-a promis o dietă minune trimisă pe email, oare de ce?) prin care să dau jos: Atenție!!!? 30 de kg în două luni!!!) . Deci domnișoara nutriționist (cică medic!) habar nu avea că steatoza hepatică se agravează prin diete hipocalorice drastice! Minunat! Și, când i-am scris, mi-a spus că sunt penibilă! Pe banii meu! Asta se întâmplă în Timișoara. Mi-a recomandat numai conopidă, varză și broccoli, salată verde și ciuperci, rucola (cred că nici nu auzise de valeriană) carne de porc vită, pui,, pește (în fiecare zi prânz și cină carne!!!) și ouă (două pe săptămână plus patru albușuri) în primele două săptâmâni. O dietă foarte restrictivă! Fără fructe și brânză slabă sau alte legume, ori orez brun etc., în condițiile în care eu sufăr și de hipotiroidă, iar varza, boccoli și conopida sunt gușogene (interzise in afecțiunile tiroidei). Așa că am câutat pe internet sfaturi, remedii și diete și te-am găsit. De Silithor știu de la fratele meu, mi-am cumpărat azi, la ofertă?. Am început de azi regimul, dar eu prefer dovlecei, ardei, morcovi, țelină, roșii, rucola, valeriană mentă, busuioc, lapte vegetal (fără gluten și zahăr), nuci, migdale, caju crude, mai puțin vinete și celelalte. Și avocado, dar mai rar. Am înțeles că și consumul de fructe ar trebui restricționat, deoarece fructoza se transformă tot în depozite de grăsime la nivelul ficatului ! La mic dejun, voi opta și pentru o budincă din semințe de Chia cu lapte vegetal și câteva afine. Cred că sunt pe drumul cel bun!?. Îți mulțumesc mult pentru dietă și sfaturi, dar mai ales pentru exemplul personal! Îți doresc multă sănătate și spor în tot ce-ți propui! Toate cele bune!

        Reply
        • Imi pare rau, Ileana, sa aud de experienta neplacuta cu nutritionista. Un regim extrem de drastic nu isi are rostul intr-o astfel de situatie… si atat de multa carne e clar contraindicata. Mama sufera de hipotiroidie, deci stiu si eu de crucifere ca nu sunt indicate. Ce sa zic – bine ca v-ati mai documentat si nu i-ati urmat orbeste sfatul.

          Si eu as zice ca sunteti pe drumul cel bun. A trecut mult timp de cand am fost diagnosticat (am si scapat de ficatul gras, pana la urma) si pot spune ca cea mai buna metoda de a scapa de el este moderatia. Excluzand alimentele interzise, eu cred ca se poate din toate cate putin, atata timp cat este cu masura.

          Toate legumele sunt bune, chiar si fructele cu moderatie. Intr-adevar, si eu stiu ca sunt voci care spun ca trebuie restrictionat consumul lor tocmai pentru ca sunt bogate in zahar, dar eu am mancat multe fructe si nu am avut probleme. Pana la urma, daca se pierde din greutate mancandu-le, nu trebuie sa le evitam 🙂

          Cel mai important este sa incepeti sa mancati sanatos si sa nu va abateti de la drum – va fi lung si destul de greu pe ici-colo, mai ales daca exista obisnuinta de a manca alimentele interzise. Poate putin mai dificil de scazut in greutate din cauza hipotiroidei… dar nu imposibil. E clar ca stiti ce aveti de facut, deci nu pot decat sa va urez si eu multa sanatate si sa scapati cat mai repede de ficatul gras!

          Reply
  6. Bună Călin!
    În urmă cu niște ani (cam în perioada in care ai depistat si tu, cred, steatoza) am fost diagnosticat cu steatoza hepatica grad 2. În mod curios doctorita mea a reacționat lejer (nu am alt termen) și mi-a recomandat dietă plus esentiale forte. În fine după 2 ani (cred) am ajuns cu totul întămplător la ecograf și am constatat că incă aveam steatoza dar undeva la grad 1 spre 2. Din nefericire viata mi-a rezervat alte … obstacole și încet, încet, aproape am uitat de steatoză si am renunțat la regim. Ce am căștigat în perioada aia au fost plimbările lungi pe jos cu mare plăcere! Eu fiind un măncacios și inconștient am reînceput cu vechile obiceiuri culinare iar in final am ajuns la 98kg cu înăltimea de 1,78. Aproape că mi-e frică sa mai merg la ecograf. De ce îți scriu? Păi fiindcă am reînceput ușor regimul cu ceaiuri, seminte si restul și vreau să stiu dacă e cazul sa merg acum la un ecograf sau să aștept să ajung (iar) la greutatea sanătoasa? ?

    Reply
    • Dan, inteleg perfect teama despre care vorbesti. Stiu cum ma simteam inainte de fiecare control si stiu cat este de greu.

      Eu as zice totusi sa mergi la ecograf acum – avand in vedere ca nu scapasei de ficatul gras in totalitate si ca acum ai greutatea pe care o ai, cel mai probabil este acolo. Avand confirmarea aceasta oficiala, probabil iti va fi mult mai usor sa te apuci si sa te tii serios de treaba.

      Ceaiurile si semintele si suplimentele, din pacate, sunt inutile daca nu iti schimbi regimul alimentar si daca nu introduci ceva mai mult exercitiu in rutina zilnica. Schimbarea trebuie sa fie de lunga durata – pe viata, as zice, fiindca ficatul gras nu este ceva de care sa scapi, ca de o infectie, si sa nu-l mai faci vreodata. Poti scapa de el si imediat ce revii la proastele obiceiuri alimentare, revine si el.

      Reply
  7. A, nu, ai dreptate! Am început iar cu excluderile alimentare specifice. Plus că, am uitat să specific, în ultimii 5 ani am aproape 5000 (da, 50p0) de km monitorizați de mers pe jos si/sau alergat. Dar, gurmandul din mine se pare că a pus piedică. Sa nu uit, chiar azi am mai primit o veste excelentă în urma unui excizii de alunite suspecte. Nu e melanom ci keratoză seboreica. Mai adaug ca, undeva în Mai 2009 mi-am bușit (nu am alt termen) aparatul vestibular din cauza parasutărilor in așa hal încăt am crezut că .ă curăt, 6 luni repsos total la pat si dupa chinurile nesfărsite ale experiențelor cu tratamente încrucisate medicamentoase (infectă afectiune). Atunci cred ca am capatat bonus dischinezia biliara care nici ea nu a venit cu măna goala si cred ca e vinovata de inflamatia ficatului initial. Ca fapt divers mai adaug că in 2018 pe 1 Octombrie de la alergările si mersul pe jos foarte mult mi-am inflamat țesutul plantar și am “căștigat” încă un an cu repaos la mișcare. În fine Vineri sunt programat la eco și sper doar să nu fie foarte grav. Oricum mulțumesc pentru amabilitate si răspuns. Multă sănătate!

    Reply
    • Este posibil ca si toate medicamentele luate sa-si fi pus amprenta asupra ficatului. Multa grija de acum inainte si… inainte cu dieta. Stiu cat este de greu, si eu sunt un gurmand… dar asta este, trebuie sa facem schimbarile necesare 🙂

      Reply
  8. Căl8n, în mod absolut curios ficatul este fix ca în urmă cu 7 ani, grad 1 spre 2! Fără alte probleme în viscere. Nu înțeleg si pace cum de nici nu a scăzut și nici nu a crescut! Oricum, mulțumesc mult pentru amabilitateși răspunsurile prompte. Multă sănătate si sa auzim de bine!
    P.S. Mai mult ca sigur te voi mai căuta în viitor pentru ajustarea dietei.

    Reply
  9. Buna seara,
    Din ce-am citit pina acum si din propria experienta sunt de tras niste concluzii.Boala asta (ficat gras) ori o descoperi intimplator si de multe ori (ca si in cazul meu) intr-o stare avansata,ori n-ai ce descoperi pentru ca nu faci abuzuri ,in cazul meu placerea de a bea bere care a durat mai bine de 40 de ani).Boala asta odata descoperita esti pus in fata unei situatii paradoxale:trebuie sa lupti cu tine insuti ca si cu un dusman periculos care te vrea mort .Ce altceva poate sa insemne schimbarea stilului de viata? E vorba despre o vointa de fier sa abandonezi stilul de viata mult-iubit..E vorba de renuntarea la mincarea pe care ti-a placut s-o maninci si bautura pentru care te-ai fi sculat si noaptea ca sa continui s-o bei pentru ca deodata descoperi ca astea te-au adus foarte aproape de moarte..Caline,am citit tot ce-ai scris in legatura cu regimul alimentar satanic as spune pentru inceput.Esti pentru o trecere suava la noul stil de viata ori brusca.Stiu ca “brusca” e ce se impune dar e al naibii de greu.Sarea,lactatele naturale-lapte iaurt (nedegresate),maraturile,varza acra,.Cum pot scapa de ele..Greu.Cu lipsa berii si a vinului (am inceput sa dau pomana din rezervele de vin si bere,nu ma recunosc) m-am impacat usor,cu tutunul am rezolvat-o definitiv cred pentru ca nu mai fumez de acum 8 ani.Eh,cu sarea si muraturile simt ca n-o pot rezolva.Citeodata îi inteleg p`astia cu drogurile.

    Reply
    • Bine zis! Eu, personal, insa, nu am renuntat la sare si nu cred ca trebuie renuntat la ea decat daca sunt si alte probleme sau recomanda medicul. Muraturile facute in casa sunt chiar foarte sanatoase, deoarece contin nenumarate bacterii benefice. Deci s-ar putea sa mai poata fi pus ceva inapoi pe lista – din nou, fara excese 🙂

      Mult succes cu schimbarea stilului de viata. Este intr-adevar foarte greu si mi se pare excelenta realizarea ca lupti cu tine insuti si ca tu iti esti propriul dusman. Foarte bine zis!

      Reply
      • Desi multi sunt impotriva lor, eu am mancat banane. 1-2 pe zi, nu mai mult. Ideal nu zilnic. Dar toate fructele – chiar si cele foarte dulci ca bananele – au si fibre si minerale si vitamine care sunt foarte utile corpului nostru, deci nu fac asa mult rau ca zaharul simplu.

        Reply
  10. Buna seara,
    Nici nu ti-am cerut permisiunea ca sa-mi vars tot oful aici(unii îi spun energie negativa) dar cutindu-ti comentariul am inteles ca am acceptul.Citesc despre ficat pe diferite bloguri ale unor medici desigur si toate par a fi la fel.O fi de vina programa din facultate.Spun asta pentru ca mi se intimpla lucruri,le-as numi rare, pe care nu le gasesc pe aceste bloguri.De pilda, de citeva zile îmi “simt” ficatul.Nu ma doare,nici vorba.Il simt si cind deplasez mina in zona in care se afla,ma refer la temperatura putin mai ridicata.Eu nu fac miscare deloc, doar cin merg la piata.Am 66 de ani si stau numai in casa si pe linga,hranesc niste pisici,ies sa le dau mincare.Am citit peste tot ca in cazul ficatului gras si nu numai, trebuie sa faci miscare mai ales la vista asta.Azi am iesit catre munte.Am facut vreo 4-5km drum de munte.Un ficat bolnav (apropos un medic de aici din Spania a zis ca nu exista grade/stadii ale acestei boli dar eu nu cred).intr-un corp inert inseamna ca intra in proces de putrezire.Nu numai ca murim cite putin dar cred ca masa aia hepatica afectata de grasime numai de repaos n-are nevoie (nu stiu daca vorbesc prostii, insa eu asa cred).Am iesit la plimbare, cum spuneam,de frica acelasi soi de frica pe care o am cind vreau sa maninc ceva si nu stiu daca ficatul nu se supara.Am sa includ miscarea in programul zilnic.Multumesc pentru sfatul in legatura cu muraturile.Tot astazi am cumparat cafea.Nu stiu daca am baut 4 cafele in viata mea pentru ca nu prea avea loc de bere.Am citit aici ca e buna in cazul asta, mai mult ca sigur,fara zahar.

    Reply
    • Eu zic ca fiecare poate simti in felul lui problemele pe care le are si corpul nostru are diferite metode prin care ne atrage atentia. Este foarte bine ca ati inceput si miscarea, 4-5 km pentru cineva care nu facea miscare este deja foarte, foarte bine. Sunt sigur ca in urma schimbarilor facute si a intetirii activitatii fizice, rezultatele se vor vedea rapid.

      Reply
  11. Buna seara,
    Dle Calin,am nevoie de anumite sfaturi pe care nu le gasesc pe internet.Ce parere aveti de includerea in dieta pentru ficat gras a somonului afumat (in ambalaj apare putin ulei rezultat al procesului) acesta fiind un peste recomandat pentru continutul mare de omega 3,al cartofilor fierti/copti, si al fasolei boabe (iahnie)? De fasole se zice ca pastai e buna dar nu si de boabe.Despre ciorba de peste, care e din categoria mincarurilor “usoare” am citit ca de asemenea e daunatoare ficatului.E adevarat asta?

    P.S.Vreau sa afirm ca muraturile intradevar sunt bine primite de dumnealui ficatul,vreau sa spun ca nu s-a suparat deloc.Durerea aia suava,care nici nu se poate numi durere (eu spun ca simt ficatul) parca a disparut pentru un timp.

    Reply
    • Ma bucur sau aud ca muraturile au picat bine si ca deja incep sa se simta efectele pozitive 🙂

      Referitor la somonul afumat, eu personal nu il consum fiindca se foloseste un fum artificial, deci ii dam ficatului extra chimicale cu care sa lupte. Daca gasiti cu fum natural, cu atat mai bine. Daca vreti neaparat sa consumati, testati-l si vedeti ce zice ficatul. Sunt, sigur, alte lucruri mult mai rele ce ar putea fi mancate.

      In privinta fasolei, eu nu am avut nicio problema cu foasolea boabe (dar mereu gatita cu grasimi minime). Cartofii nu prea sunt indicati, asa ca in primele 2-3 luni de la inceperea dietei nu m-as atinge de ei. Apoi doar din cand in cand – asa, de pofta. (Eu de exemplu mananc un cartof intreg facut la cuptor daca este de marime medie sau jumatate daca este mare, cat pumnul).

      Reply
      • Cel mai greu mi se pare fara cartofi :)) Imi plac mult si mananc 1-2 ori pe saptamana. In rest,un articol cu solutii si incurajari! Multumim

        Reply
  12. Somonul afumat nu pare a fi cu praf de fum.Am spus “nu pare” dar Dumnezeu stie.Nu vad praf de fum asa cum se vede uneori pe unele produse in schimb scrie “extact de especias”.Sa nu fie extract de fum.Tot ce v-am scris eu mi s-a inimplat acum o saptamina.Dupa ce mi-a dat stirea cu ficatul gras, am mers la magazin si-am cumparat fructe si legume.Am cumparat si somonul si acum trebuie sa-l maninc,imi place sau nu.Daca ma supara ficatul bineinteles ca-l dau la pisici asa cum am facut cu niste cirnati si altele.Maninc ,cîte putin asa, pentru pentru ca nu sunt sigur daca ficatul il accepta.Sa stiti ca probleme cu etichete mincinoase si mincare falsa si porceasca prezentata ca “bio”nu sunt numai in Romania.Aici in tara maslinelor n-ai sa gasesti un ulei de masline bun,in schimb gasest etichete si preturi.Eu cumpar stiind ca nu-i 100% ok.Daca intimplator treci pe linga vreo mica rafinarie poti sa cumperi ceva bun.Daca-l incarca aia in cisterne si-l duc la unitati industriale (centrifugat/amestecat/aromat/aditivat/imbuteliat si frumos etichetat) sa fi-i sigur ca ala nu mai e ulei, ma refer la asta pe care-l vedem in magazine si scrie pe sticla “Virgin Extra”.M-am convins ca daca pretul e mare nu inseamna ca si uleiul e foarte bun.Cumparat de la o mica rafinarie,e alceva.Niciodata un ulei de masline nu iese pe poarta unei unitati de procesare sa semene cu uleiul care e adus de la rafinarie.Am lucrat la intretinere si intr-o fosta fabrica de ulei transformata in fabrica de biodiesel de-aia stiu de centrifuge,Este incredibil ce pot face.Nu mai mincam nimic bun din ce i pe raft in magazine,domnul Calin.In fine,nu mi-ati spus nimic despre ciorba de peste.Lasa niste stelute de grasime pestele (somonul).Eu am pus numai o capatina de somon si citeva bucati de peste slab si vad ca merge.Cu sarea am rezolvat-o.Am gasit din aia cu procent mic de sodiu.Cred ca e si in Romania.Dupa aia am uitat sa va intreb de iute.Mi-e frica sa mai maninc iute,de-aia intreb..Promit ca de acum incolo sa nu mai scriu atita.

    Reply
    • Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, in platforma imi arata ca ati scris doar ca fumul pare natural 🙂 Dar acum am vazut.

      Referitor la ciorba de peste, avem doua optiuni: ori o mancam asa, grasimea de peste fiind considerata sanatoasa, ori dupa ce se raceste indepartam acele stelute de grasime, ca sa fie cat mai light posibil. Eu nu pot sa zic ce faceam pentru ca nu imi place ciorba de peste din pacate. Dar as zice ca nu sunt exagerate acele stelute de grasime.

      In legatura cu iutele… vestile sunt si mai bune. Am citit articole in care se spunea ca iutele (capsaicina gasita in ardei, de exemplu) este benifca si ajuta ficatul. Chiar si usturoiul, care la noi in Romania se stie ca face rau la ficat, este de fapt recomandat spre a fi consumat de cei cu probleme cu ficatul.

      Acum eu as zice sa se urmeze aceeasi ruta: sa incercati, sa vedeti ce zice ficatul. Daca se plange, chiar daca zice toata lumea ca e bun, nu mai consumati. Eu personal am mancat si iute, si usturoi.

      Reply
  13. Salut
    Eu am fost depistat cu trigliceridele 600.incep sa imi schimb alimwntatia,dar as dorii sa te intreb ce parere ai despre suplimente pt ficat.care sant mai bune.?ceai..pastile..siropuri….??multumesc frumos si sanatate

    Reply
    • Personal, nu am incredere in ele. Eu am luat similarina (milk thistle) pentru ca asa mi-a recomandat doctorul, dar cred ca o dieta corespunzatoare este tot ce e necesar pentru problema aceasta.

      Reply
  14. BUNA ZIUA,
    Ma bucur enorm ca am gasit acest site te rog daca poti sa spui ce fel de fructe ai folosit deoarece sotul meu are probleme cu ficatul si amandoi suntem operati recent de colecist eu in oct si el in dec( fara a avem nici un simtom culmea?).

    va multumesc,
    Lori Borcan

    Reply
  15. Nu stiu ce sa zic despre operatia de colectist fiindca nu m-am confruntat cu asa ceva, insa eu am avut liber la fructe (fara a depasi masura). Chiar si fructe foarte dulci, precum banana, am consumat constant, uneori doua pe zi. In rest am incercat sa consum cat mai multe fructe cu continut redus de zahar (afine, zmeura, mure, coacaze), precum si “traditionalele” noastre: mere, caise, prune, portocale si grapefruit.

    Reply
  16. inteleg ca esti pacient nu specialist?referitor la nr meselor se recomanda 3 pe zi ,nu 5, si nimic intre ,asta pt ca ficatul are nevoie de pauza

    Reply
  17. Pacient, dar care a scapat de ficatul gras urmand exact recomandarile din articol. Sigur, daca se poate doar cu 3 mese pe zi, cu siguranta nu va fi mai rau. Dar, cel putin in cazul meu, cu 3 mese principale si 2 gustari (gen un fruct, ceva mic) a mers de minune.

    Reply
  18. Buna,
    Am 30 de ani, am pus in ultimul an jumătate, 16kg, de la 66 la 82kg. Evident am ficatul gras. Steatoza gradul 2. Inca nu am simptome si nici tgo,tgp mari. Eu mananc noaptea mult la modul ma trezesc si mănânc dulciuri….fac eco des pt ca am un chist posibil hidatic, nici ei nu stiu, doar il urmăresc…acum sunt însărcinată, deci nici nu mai fumez. Acum un an jumate inafara de minunatul chist nu aveam nimic, dupa alte 6 luni ficat infiltrat, iar dupa alte 6 luni ficat gras gradul 2. Deci sunt cam panica. Evident nu voi mai mânca noaptea si dupa nastere vreau sa iau si niste suplimente in acest sens…sper sa scap repede de problema asta si sa si slabesc….ce suplimente recomanzi pt detoxifiere? Dupa ce nasc, bineînțeles!!

    Reply
  19. Imi pare rau sa aud despre situatia ta – dar macar stii care este cauza. Eu personal nu cred ca exista vreun supliment care sa te scape de ficatul gras daca nu mananci sanatos, faci miscare si slabesti. Doar de astea ai nevoie ca sa scapi de ficatul gras.

    Poti incepe chiar din timpul sarcinii cu mancatul sanatos: desi evident nu trebuie ca scopul tau sa fie acela de a slabi, nu ai niciun motiv sa nu incepi deja sa mananci sanatos: sa renunti la grasimi, mancaruri nesanatoase (chipsuri si alte lucruri ce se cumpara in pungi) si, ceea ce iti va fi tie probabil cel mai greu – dulciuri.

    Poti sa optezi initial, pentru a face tranzitia mai usoara cu dulciurile, la produse fara zahar, dar indulcitori (dar fii atenta ce indulcitori sunt folositi, ca nu toti sunt buni). Stevia, eritritol si manitol sunt considerati cei mai buni indulcitori naturali (desi ultimul, in exces, cauzeaza diaree). Gasesti in supermarketuri produse de acest gen care sunt ceva mai sanatoase decat cele cu zahar. Dar si pe ele trebuie sa le consumi cu moderatie.

    Eu de asemenea am trecut sa mananc exclusiv magiun de prune (nu are zahar adaugat), deci poti sa-l incerci pentru satisfacerea poftei de dulce. Gasesti in Lidl unul si ieftin, si bun, dar si celelalte supermarketuri au diverse oferte de magiun de prune.

    Daca vrei neaparat un supliment, mie mi s-a recomandat (si am luat) silimarina, cate o pastila pe zi. Nu cred insa sa aiba mai mult efect decat o dieta sanatoasa si un stil de viata sanatos. Ceva ce trebuie neaparat sa ai si tu, mai ales acum ca mai urmeaza sa apara un membru in plus in familie.

    Multa sanatate si sarcina usoara!

    Reply
  20. Sunt niste dureri comune asociate ficatului gras. Asa l-am descoperit eu pe al meu, desi eu cand am mentionat doctorului aceste dureri, a crezut ca sunt probleme cu fierea.

    Reply
  21. Acum sunt ok, mi.au trecut. Vai imi e tare greu sa ma abțin, mi.am luat fructe si atunci cand imi este pofta de zahar, iau o capsuna, felie de mar, sau dovleac copt, nu mint, mai gust si cate o gura mica de dulce daca mi se oferă ocazia. Ideea e ca nu mai am nimic dulce in casa, am.aruncat tot. Sper sa fie bine. Multa sanatate!!! Mulțumesc pentru răspunsuri!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.