Diagnosticat cu ficat gras: ce trebuie facut?

| |

Dupa vacanta la mare, am inceput sa simt niste dureri sub coasta dreapta: ceva normal, credeam eu, datorat exceselor culinare din timpul vacantei.

Am cautat pe internet si am vazut ca poate fi vorba de fiere (sau 1001 alte probleme), asa ca am profitat de faptul ca eram inca in Bucuresti si am zis ca n-ar strica un control de rutina, fiindca trecuse ceva timp de cand vizitasem un doctor.

**UPDATE**: Citeste aici cum sa scapi de steatoza hepatica – cum am reusit eu in sapte luni sa am un ficat aproape 100% sanatos si normal! Apoi, urmand aceeasi dieta, am reusit sa scap in totalitate de ficatul gras in mai putin de doi ani!

Controlul de rutina s-a transformat intr-un “mergi la ecograf,” fiindca intr-adevar era posibil sa am dureri provocate de fiere.

Durerea din partea dreapta, de sub coasta, putea fi, totusi, doar colonul meu iritabil care se supara cand mananc precum un student lipsit de probleme. La ecograf, bine ca stateam jos.

Am inceput sa aud doctorita, si sa ma treaca fiorii: “lob stang usor marit… ficat usor neomogen… steatoza… bla bla bla.”

Termeni medicali care nu imi spuneau multe, dar ma speriau. Adica, stiam sigur ca “ficat marit” si “sanatos tun” nu merg mana-n mana… Dar ca sa scurtam povestea: am steatoza hepatica sau, cum se stie in Romania, ficat gras.

Au urmat alte analize, vizite la gastroenterologi (am vrut sa vad doi), o analiza moderna ce este acceptata in locul biopsiei (aproape am cazut din picioare cand am auzit ca trebuie sa-mi fac una, dar m-am mai linistit cand am auzit de aceasta analiza – Fibromax, costa in jur de 150 Euro, dar este analiza de sange acceptata in aceasta situatie in locul biopsiei) si diagnosticul a fost final: steatoza hepatica, gradul 1 (1.5, conform hartiilor) si un eu demoralizat, distrus, trist. Ca ficatul gras din corpul meu.

Dupa ce am trecut peste panica initiala legata de ficatul gras si de faptul ca voi muri – incurajat si de doctorita care mi-a zis ca, daca tin o dieta, nu e ceva de speriat – am inceput sa caut detalii.

Ore intregi pe forumuri si site-uri, o carte citita, discutii si ganduri… toate au urmat diagnosticului meu de “ficat gras” pentru ca ma interesa un singur lucru: ce este de facut acum, dupa ce am fost diagnosticat? Cum ma vindec?

Daca sunteti ca si mine, proaspat diagnosticati cu ficat gras, probabil ca deja v-a zis doctorul, vag, despre o dieta.

Poate deja ati cautat pe internet detalii si sunteti la fel de confuz cum am fost si eu: nu, nu exista medicamente care sa vindece aceasta boala, cel putin nu unele acceptate de medici.

Nu, nu exista o dieta clara care trebuie urmata, parerile fiind impartite referitor la ce trebuie facut pentru a te vindeca (iar unii spun chiar ca nu te poti vindeca, ci doar ramane in stadiul in care esti, nepermitand bolii sa evolueze: dupa stadiul 1 urmeaza 2 si 3, apoi risc de ciroza, apoi risc de cancer la ficat. Deci clar, nu este o boala pe care s-o ignori).

In alte cuvinte, ficatul gras este o boala moderna despre care inca se stiu putine lucruri. Am citit pe undeva ca in anul 1980 a fost inregistrat primul caz de copil cu ficat gras in America.

Astazi se estimeaza ca intre 25% si 50% din copii supraponderali din America sufera de aceasta conditie. O nenorocire cu care m-am pricopsit si eu si despre care nu se stiu foarte multe.

Dieta pentru ficatul gras

Vor urma artiocle mai detaliate pe aceasta tema, dar trebuie discutat si acum capitolul cel mai important, dieta.

Cam singurul lucru pe care il avem in lupta impotriva ficatului gras este grija fata de alimentele pe care le consumam (alaturi de slabit daca sunteti supraponderali si exercitii fizice ZILNICE).

Desi parerile sunt impartite in privinta dietei perfecte pentru ficatul gras, toti au cateva puncte comune, si anume alimente care trebuie eliminate din dieta. Eliminate. Pentru totdeaua. Acestea sunt:

– Toate mancarurile prajite in ulei
– Alcoolul (un pahar de bere pe saptamana poate duce la inrautatirea simptomelor)
– Mancarurile procesate (chipsuri, sosuri procesate, prajituri, dulciuri de magazin etc)

La alimente recomandate, exista numeroase opinii, insa cateva elemente comune se gasesc prin mai toate recomandarile. Iata ce ar trebui sa consumati:

– legume in orice cantitate (in special crude, dar si gatite fara ulei)
– fructe (fara a exagera, datorita continutului ridicat de zahar, care din nou nu face bine ficatului gras)
– peste in cantitati mari (preferabil peste cu mult Omega 3, oceanic, de captura si nu crescatorie)
– ulei de masline (preferabil extravergin, fiindca este presat la rece si, deci, cel mai sanatos)

De-aici incolo, parerile sunt in general impartite, dar ideea de a pastra decenta in orice mancati pare cea mai buna de urmat.

Printre alimentele pe care romanii le consuma des, mai degraba nerecomandate ar fi: cartofii, painea alba (inlocuiti cu secara), mamaliga, orezul alb (inlocuiti cu orez brun), pastele fainoase (inlocuiti cu paste integrale).

Cu alte cuvinte, daca un aliment are prea multe grasimi saturate, sau prea multe zaharuri/carbohidrati, trebuie eliminat din dieta sau consumat cu moderatie.

Eu am hotarat sa urmez o dieta extrem de stricta pentru ficatul gras, lucru pe care vi-l recomand si voua: este dificila, extrem de dificila, orice schimbare radicala a stilului de viata, iar mancatul sanatos este mai incomod fiindca necesita preparaea acasa in proportie de aproape 100%, insa aici este vorba despre viata noastra.

Riscurile sunt mult prea mari ca ficatul gras sa se agraveze si sa duca la boli mult mai grave si cred ca nimeni nu este pregatit sa moara pentru un pahar de bere sau o shaorma cu de toate. Este greu, dar nu imposibil. Este ceva ce trebuie facut!

Asa ca pregatiti-va, daca ati fost diagnosticat cu ficat gras, pentru niste schimbari majore ale stilului de viata.

Pregatiti-va sa va schimbati complet si gasiti-va motivatia in jurul vostru, motivatia pentru a transforma aceste schimbari intr-un mod de a trai. Si nu va pierdeti speranta. Pana la urma, viata este mai mult decat bucuria unei portii mari de cartofi prajiti!

Previous

Cat costa o zi la mare in Romania?

Nu toate produsele “de la tarani” sunt mai sanatoase!

Next

9 thoughts on “Diagnosticat cu ficat gras: ce trebuie facut?”

  1. Colocatarul a primit un diagnostic asemanator, plus niste analize de ficat proaste (una a iesit de 3 ori mai mare decat normal…).
    Nu a primit recomandarea dieta ci schimbarea pe viata a unor obiceiuri alimentare, imbunatatirea stilului de viata (miscare mai multa, odihna respectata) si pe termen scurt (3 luni), regim strict si repetat teste de sange.
    In mare, ai enuntat cele nasoale: produse procesate, prajite ( nu avem corp antrenat sa suporte produse prelucrate, prajeli de zeci de ori in ulei de palmier /ce alte chestii s-or pune acolo etc).
    Pt mine nu e o problema, asta e genul de alimentatie de multi ani, daca mai am 1-2 deraieri pe sapt. – ne descurcam si asa.

    Un lucru interesant: merele si citricele, sucuri dimineata (dar cum nu avem masinarie de suculat, le-am consumat ca atare). Habar nu am daca au functionat, dar dupa 3 luni, analizele au iesit impecabile.

    Cat despre diagnostic, evident ca e o boala moderna, pt ca are cauze moderne: fast-cook (prajire), semi-preparate, reducerea miscarii (multe masini). La bunici nu erau sanse de asa ceva, pt ca alimentatia traditionala romaneasca contine putina carne ( porcul taiat tinea toata iarna, la unii si dupa Pasti), iar vara taiau o gaina pe sapt. pt toata familia, posturi tinute, si mai ales efort fizic (o zi la coasa cere o bucata de slana), mancare proaspata si simpla: branza, ceapa, rosii etc.

    Reply
    • Ma bucur sa aud ca analizele au iesit impecabil dupa cele 3 luni de regim strict. Eu ajunsesem sa consum din ce in ce mai multe porcarii (mancam chipsuri cand un prietem mi-a zis ca mai bine iau direct cianura, ca-i mai sanatoasa) si tot intarziam schimbarea modului de viata pe care tot ziceam ca o vreau. Asta a fost ca o palma peste ceafa, cred.

      Intra-devar, alimentatia simpla, mancarea proaspata si carnea consumata cu masura… toate sunt de dorit astazi si ignorate in general.

      Inca o data, ma bucur sa aud o poveste de succes, este numai buna pentru motivatie!

      Reply
  2. Bine te-am regasit Calin. Sotul meu a primit si el aceeasi veste cu cateva luni in urma. Asta in conditiile in care eu acasa respect aproape toate regulile d emai sus dar el are si mese la serviciu asa ca nu putem spune ca mananca aceleasi mancaruri ca si mine. Cum eu sunt in mare parte impotriva produselor ambalate (napolitane, chipsuri, sucuri si orice alte prostii de gen) nu se poate spune ca au contribuit si ele la diagnostic.
    Prima masura pe care am luat-o de comun acord a fost limitarea , ba chiar o perioada buna , eliminarea carnii din alimentatie. Acum gatesc carne doar in weekend si nici atunci nu in fiecare weekend. Pestele iarasi a intrat mai des in meniul nostru.
    Eu mai cred ca si mediul inconjurator, stresul, poluarea, radiatiile, duc la aceste lucruri, nu doar alimentatia.
    Sotul meu a urmat si o cura cu suc de mere facut in casa si detoxifierea cu sare amara. Acum in toamna vrea sa il repete. Se simte mult mai bine si chiar a slabit.
    Iti doresc multa sanatate, perseverenta si un stil de viata care sa ti se potriveasca!
    La multi ani! pentru ca iti scriu azi, de ziua ta :).

    Reply
    • Imi pare rau sa aud asta, Vavaly. Probabil ca unele persoane sunt pur si simplu mai sensibile la toate elementele astea care fac rau. N-avem ce face, trebuie sa ne tinem de regim si, desi greu, cu siguranta vom repara problemele.

      Multumesc de urare!

      Reply
  3. acum 1 luna am fost si eu diagnosticata cu steatoza hepatica la F1-F2. Si mia spus sa tin regim am inceput regimul si am constata ca am inceput sa slabesc dar acum am citit regimult postat de tine eu consumam orz dar cu bob lung alb sipeste numai pastrav te intreb pe tine spanacul se poate consuma in ciorbe ? In unele postari am citit ce contine fier si acesta nu este bun la ficat prea mult fier te rog poti sa ami dai un raspuns ? Ati urez sarbatori fericite si doamne ajuta sa fim cit mai putin bolnavi cu aceasta boala tare m-am speriat

    Reply
    • Ne speriem, facem ce trebuie, ne schimbam stilul de viata si totul se rezolva! Dupa parerea mea, cea mai buna dieta este una cat mai echilibrata, cu mancare naturala. Spanacul contine foarte putin fier, comparat cu alte alimente si atata timp cat nu faci exces de el (cum nu este bine sa faci exces de niciun alt aliment), cu siguranta nu vei avea probleme. Tine-te de regim, renunta la prajeli, renunta la dulciuri, mananca cu moderatie lucruri sanatoase si facute in casa si cu siguranta te vei vindeca. Succes si sarbatori fericite!

      Reply
      • Multumesc de sfat . Maninc fiert tot .Dar am citi pe niste saituri unde spunea ca varza fasolea muraturile castravetii nu sint indicate ceapa usturoiu si credema ca mincarea fara ele nu au parca gust si as minca intruna parca mereu mi foame. te rog spunemi pot minca din ce-am relatat mai sus? O seara buna iti urez

        Reply
        • Muraturile traditionale (cele in saramura, nu in otet) sunt, de fapt, foarte sanatoase. In privinta cepei si a usturoiului, parerile sunt impartite, multi sustinand ca fac, de fapt, bine si nu rau. Atata timp cat nu le calesti si nu faci excese, eu cred ca poti sa le mananci. Eu nu am renuntat complet la ele (in prima luna le-am redus la minim, dar le-am reintrodus incet si acum consum normal). Asa cum am mai zis, succesul vine din imbinarea cu moderatie a tuturor tipurilor sanatoase de mancare. Fructe si legume – astea sunt cu siguranta mai bune decat multe alte lucruri pe care le putem manca, atata timp cat le consumam crude sau preparate sanatos.

          Reply
      • Buna seara!Ma numesc Elena,am sa va povestesc ce mi s-a intimplat mie…am fost operata de chist hidatic si la plamani si la ficat,dupa operatie cu ajutorul Bunului Dumnezeu,m-am simtit binisor,am avut un tub de dren la ficat care am stat 1 an jumate cu el..dupa aia s-a constat ca e bine,mi la scos,am fost la controale de fiecare data cand ma programau,iar acum dupa doi ani de zile sa constate ca am ficat gras,dar,eu nu consum alcool,nu fumez,nu beau cafea,am tinut si tin regim ..de ce oare mi-au gasit ca am ficat gras?stau si ma intreb mereu…ce pot sa fac,oare?cu stima Elena!..

        Reply

Leave a Comment