Care este cea mai bună bere fără alcool?

| |

Este timpul să actualizăm articolul acesta despre cea mai bună bere fără alcool din România, la câțiva ani după ce am dat verdictul. Asta pentru că, între timp, am mai făcut numeroase testări și lucrurile s-au schimbat mult.

Dar de ce bere fără alcool? Sunt atâtea glume şi meme-uri despre inutilitatea acestui tip de bere încât ar trebui să te simţi ciudat bând-o. Ca purtatul papucilor ălora îmblăniţi sau a sandalelor cu şosete, berea fără alcool este un mare NU în rândul celor atotcunoscători.

Ei bine, eu am hotărât să nu mai consum alcool deloc, după ce iniţial am fost forţat să nu o mai fac. În 2014 am fost diagnosticat cu ficat gras şi, deşi am reuşit să scap de el după un an şi jumătate, nu am mai vrut să revin la vechile obiceiuri şi am renunţat complet la alcool.

Trebuie să recunosc – nu a fost deloc ușor, mai ales că apreciam o bere bună (mai ales vara, când ieșeam cu prietenii în oraș). Dar, în cele din urmă, m-am obișnuit. Viața fără alcool nu e atât de tristă pe cât crezi inițial și, din fericire, berile fără alcool disponibile astăzi pe piață sunt MULT mai bune decât ce aveam în urmă cu câțiva ani.

Trecând însă la cea mai bună bere fără alcool din România, trebuie să recunosc că am testat cam tot ce am găsit pe piață.

De la berile-limonadă și pline de zahăr (la care am renunțat aproape instant), la berile din ghimbir (sau ginger ale) pe care unii cititori ai blogului le-au recomandat, dar care mie mi se pare că n-au nimic în comun cu berea, până la tradiționalele opțiuni fără alcool.

Practic, tot ce găseam pe piață, cumpăram și testam.

După zece ani de băut doar bere fără alcool, mai uiţi gustul adevărat al berii “reale,” asta e drept. Dar tot simţi că majoritatea sunt departe de a oferi aroma unei beri tradiţionale. Am încercat totul, de la cele mai ieftine, la cele mai scumpe.

Așadar, în 2024, cam astea sunt berile fără alcool pe care le recomand – cu un Numar 1 destul de surprinzător, chiar și pentru mine. (Update: am mai testat 6 beri fără alcool, pe care le-am adăugat listei de mai jos.)

1. Staropramen

Am descoperit-o relativ recent, când îmi făceam vacanța, românește, în Bulgaria. Un gust puternic, amar și bun. Instant, a devenit favorita mea. O consider, acum, cea mai buna bere fara alcool. Nota: 10/10.

2. Peroni

Peroni fara alcool

Am redescoperit-o testând ultimul set de 6 beri și mi-a plăcut tare mult. Gust puternic, bun, apropiat de berea cu alcool. Nu îmi place la fel de mult ca Staropramen, dar nu este deloc departe de locul I. Clar, recomand. Nota: 10/10.

3. Nenea Iancu

Ziceam eu că după atâția ani în care n-am gustat bere cu alcool este posibil că am și uitat gustul berii adevărate, dar Nenea Iancu fără alcool a fost dragoste la prima degustare. Chiar m-a făcut să zic: “Da, asta are gust de bere adevărată!”

Nenea Iancu - cea mai buna bere fara alcool
Nenea Iancu! Excelentă!

Principala problemă cu Nenea Iancu (care este chiar mai bună decât Staropramen) este că se găsește foarte, foarte greu. N-am mai văzut-o în baruri de foarte mult timp, iar prin supermarketuri mai mult nu este. Dar când o găsesc, fac un stoc respectabil, deși a devenit cam scumpă…

Are un gust puternic, amărui, acidulată la perfecţie şi absolut delicioasă. Este singura bere fără alcool pe care am băut-o de care pot spune că are exact acelaşi gust ca o bere normală, cu alcool. Nota: 10/10.

4. Stella Artois

Din nou o bere foarte bună, fără alcool. Bună, dar puțin cam light, nu la fel de gustoasă ca Peroni, Staropramen sau Nenea Iancu, dar foarte bună per total. Nota: 9.5/10.

5. Nemţeana

Fără dubii în primele cinci locuri, chiar la egalitate cu fruntasele (o luptă grea pentru primul loc, de fapt), se află noua bere nefiltrată fără alcool, Nemţeana:

bere nemteana

Are un design retro şi nu tocmai îmbietor (cel puţin pentru mine), dar gustul este excelent. O bere fără alcool perfectă.

Din nou – și din păcate – este o bere pe care mai mult n-o găsesc, așa că trebuie să ne mulțumim cu restul opțiunilor. Nota: 8.5/10

6. Heineken

Este din start o bere fără alcool de calitate, care se afla in topul meu inca din 2014. Dar parcă prea puţin intensă şi cam neacidulată… Nota: 8/10

7. Clausthaler original

Clausthaler Original

Bună la gust, amară, plăcută, dar prea puțin acidulată pentru gustul meu. De asemenea, nu este 0% alcool, ci “max 0.49%” (IMPORTANT pentru cei care vor 0% alcool!). Bună per total, dar deranjant ca are ceva alcool. Nota: 8/10.

8. Carlsberg

Din nou, o bere de renume, a cărei variantă fără alcool este extrem de bună. Ca și Heineken, pare puțin prea light, cu un gust nu foarte puternic, dar nu este de aruncat. Nota: 7.5/10

9. Ursus

A fost mult timp preferata mea şi, deşi n-am mai consumat de ceva vreme, sunt convins că rămâne o opţinue foarte bună în lumea berilor fără alcool. Nota: 7.5/10

10. Tuborg

Din principiu, am evitat foarte mult timp Tuborgul fără alcool, pentru că ştiam că niciodată nu-mi plăcuse varianta cu. Am încercat-o, la un moment dat, forţat de situaţie (nu era altceva disponibil) şi mi-a plăcut. Dar tot aș păstra-o ca “last resort” și nimic mai mult… Nota: 7/10

11. Clausthaler Dry Hopped

O nefiltrată închisă la culoare, cu aromă puternică, îmi aduce aminte de berile roșii cu alcool. Nu este nici cu 0% alcool – conform etichetei, are 0.4% alcool, ceea ce este un alt minus pentru mine. Per total, nu mă dă pe spate. Nota: 7/10.

12. Paulaner

bere Paulaner

Foarte dulce, parcă are o aromă de ananas. O consistență cumva groasă. Nu e genul meu de bere, dar cei care vor o bere mai dulceață s-ar putea să o aprecieze. Nota: 5/10

Mențiune: Recomandam, în 2021, și Birra Moretti Zero, pe care o descriam drept “o bere mai light, mai ușoară, cu un gust nu la fel de puternic, dar acum se află în top 3 în preferințele mele.”

birra moretti fara alcool

Trebuie să recunosc că nu mai este de actualitate – tocmai am trecut printr-un six-pack de Birra Moretti fără alcool (am luat-o atras de preț), dar trebuie să recunosc că nu mi-a mai plăcut. Este, într-adevăr, ieftină, dar sunt opțiuni mai bune pe piață. Dar dacă chiar nu găsim nimic altceva, poate fi și ea luată în considerare. Nota: 5/10

Per total, se pare că, în ultimii ani, au apărut mai multe opţiuni în ceea ce priveşte berea fără alcool – şi opţiuni foarte bune. Nu putem decât să ne bucurăm de asta – noi, şoferii sau cei care nu vor să consume alcool.

Iar pentru cei care încercă berile fără alcool: ce părere aveţi? Care este cea mai bună opţiune de bere cu 0% alcool din Romania?

Și dacă vreți să mai citiți alte păreri ale mele, recomand articolul în care vorbesc despre cel mai bun cașcaval din România, cele mai bune deodorante fără aluminiu sau chiar cel mai bun oraș din România în care chiar merită să trăiești.

Previous

Idee de meniu saptamanal de post: simplu, ieftin si delicios

Care este cel mai bun cașcaval din Romania?

Next

13 thoughts on “Care este cea mai bună bere fără alcool?”

 1. Īn primul rand,nu exista nici o bere cu 0% alcool… orice bere”fara alcool”contine măcar 0,5% alcool…Beatrice

  Reply
 2. Deci am inceput sa incerc toate berile fara alcool doar ca sa vad daca vreuna din acestea mentionate aici e catdecat buna comparativ cu o bere cu alcool.Moretti e cea mai buna mentionata aici dar am gasit in Kaufland cea mai buna bere ce are gust aproape ca si cea cu alcool si se numeste Clausthaller dry hoped (nefiltrata) ..e in jur de 6 lei..

  Reply
 3. Sunt abia la inceput cu berea fara alcool asa ca am luat 3 marci sa le testez iar preferintele mele sunt astfel : Peroni, Tuborg, Birra Moretti. Mentionez ca am cautat gustul amarui al berii normale.

  Reply
 4. Birra Moretti prea parfumata
  Ce mi s-a părut mai ok , este Heineken
  Eu de asemenea m-am orientat spre berea fără alcool
  Nu consum ca și alcool decât bere
  De o perioadă consum doar fără alcool deoarece am o dependenta de bere și vreau sa scap de ea
  Am observat ca sunt ok când apare pofta și aleg fără alcool

  Reply
 5. nu am găsit ,, Nenea Iancu,, asa ca am luat o Birra Moretti, pe care am gustat-o, apoi am aruncat-o(prea parfumată), o Heineken 0.33, am baut-o și o Stela …deja eram plictisit și nu am mai baut-o
  Mi-am făcut pofta!Am intrat în săptămâna 2 fără sa consum bere cu alcool
  Ma simt super , ținând cont de faptul ca nu sunt tentat sa beau altceva

  Reply
 6. Clausthaller dry hoped, pt mine e cu mult peste toate celelalte. Juri ca bei o bere cu alcool, chiar mai buna. N-am testat Clausthaller Original.

  Reply

Leave a Comment