La sfârșitul lui august 2017, făceam primul exchange din lei în Bitcoin. Acum, la trei luni după prima mea investiție (căreia i-au mai urmat câteva), sunt din nou aici să vă împărtășesc câștigurile, pierderile și toate lucrurile pe care le-am mai învățat din această fascinantă lume a criptomonedelor. Și, cel mai important pentru majoritatea vizitatorilor: câți bani am făcut din criptomonede.
Înainte de a începe, dacă sunteți la prima vizită aici, puteți citi rapoartele investiției melei în BTC și criptomonede după prima lună aici și după luna a doua aici.
Iar acum să trecem la treabă, fiindcă avem destulă: cum stăm cu banii după trei luni de la investiția inițială? (Notă: acesta va fi și ultimul update referitor la investițiile mele în Bitcoin și criptomonede, sau cel puțin ultimul update lunar – poate voi face actualizări trimestriale în viitor).
Cum a evoluat prețul Bitcoin în ultima lună?
Ca Făt Frumos în basmele românești, Bitcoin a crescut enorm de la începutul lunii noiembrie. A spart recorduri și a atins maxime istorice, crescând de la prețul de 6,440 USD la 11,630 USD în momentul de față, atingând un maxim de 11,858 USD spre sfârșitul lui noiembrie. Cu alte cuvinte, aproape și-a dublat valoarea într-o lună:
Astfel, dacă ați fi cumpărat Bitcoin în valoare de 1,000 de lei la începutul lunii, acum ați fi avut 1,806 lei la prețul de astăzi (o creștere de 80.59%). Pur și simplu incredibil, nu? Dar adevărat!
Așadar, răspunsul la întrebarea eternă “merită să investim acum în criptomonede?” este în continuare DA.
Prețurile pot să cadă oricând (s-a mai întâmplat asta), dar momentan sunt în continuă creștere. Profitați cât încă se poate profita din asta – creșterea aceasta spectaculoasă se va domoli mai devreme sau mai târziu.
Cum stă portofoliul meu?
Spre deosebire de lunile inițiale, când am făcut foarte multe trade-uri (majoritatea extrem de proaste) și am cumpărat o sumedenie de criptomonede despre care nu știam mai nimic, luna aceasta am stat destul de cuminte și am privit prețurile crescând.
O serie de monede din portofoliul meu au crescut suficient de mult încât să le vând (unele fără profit), fiindcă strategia mea este să reduc numărul monedelor deținute, să ma opresc din a face trade-uri în majoritatea timpului (tocmai pentru că nu am timp) și în schimb să investesc banii avuți în maxim 5 monede în care am mare încredere și care vor aduce, sper eu, profituri de peste 300% anul viitor.
Iată, așadar, cum arată portofoliul meu în momentul de față: mai am 21 de monede, față de 25 cât am avut luna trecută.
Cum stăm cu banii?
După cum vă amintiți, luna trecută eram încă pe minus cu 1.38%, deși prețurile crescuseră foarte mult. Ei bine, luna aceasta stau mult mai bine, reușind să trec pe verde, pe plus, cu o sumă frumușică – pentru prima dată!
Față de investiția inițială, astăzi am cu 81.92% mai mult. Cu alte cuvinte, de la cei $2,500 cu care am pornit, am urcat astăzi la $4.548. ÎN SFÂRȘIT!
Cu toate astea, deși ma bucur enorm să văd profituri atât de spectaculoase în doar trei luni, trebuie menționate câteva lucruri:
1. Dacă mâine se prăbușește Bitcoin-ul și toate criptomonedele dispar de pe piață, eu pierd toții banii (inclusiv cei $2,500 investiți inițial). Deci, practic, deși am făcut un profit de $2,000 în ultimele 3 luni, nu am încasat acești bani: mâine pot fi mai mulți sau mai puțini.
Profitul adevărat se calculează în momentul în care retragi banii, lucru pe care eu nu am de gând să îl fac însă fiindcă sunt de părere că mai e mult de crescut.
2. Deși investiția mea a crescut cu 81%, trebuie menționat că prețul Bitcoin a crescut cu 152% de când am cumpărat eu.
Asta înseamnă că aș fi avut și mai mulți bani decât am acum dacă pur și simplu nu aș fi investit greșit în alte monede și doar aș fi așteptat.
O parte dintre investițiile mele în alte criptomonede au fost de succes, aducându-mi profituri de 10-15% în doar câteva zile, dar problema vine de la investițiile proaste.
De asta consider că cea mai sigură abordare pentru cei care încă nu au multe cunoștințe în acest domeniu și nu au experiență în trading este să cumpere una sau două dintre monedele principale și să aștepte.
Dacă ai $100 și faci trade-uri care îți aduc 10% profituri (enorm de mult peste ce ai primi ca dobândă la bancă, de exemplu), vei avea $110.
Dar dacă în schimb faci un trade prost și pierzi 50%, vei rămâne cu $50. De aici va fi mult mai greu să ajungi la suta inițială, chiar dacă începi să faci profituri de 10% constant.
Complicată treaba. Dacă nu ar fi așa, toată lumea s-ar îmbogăți – ceea ce nu prea se poate.
Care sunt planurile de viitor?
Deși mi-ar plăcea foarte mult să continui să fac day trading cu criptomonede, timpul nu îmi permite. Sunt convins că acum, având o înțelegere mult mai bună a pieței și cunoscând mult mai multe detalii despre criptomonede, aș avea mult mai mult succes decât am avut la începutul “carierei”.
Astfel, planul meu este să țin în continuare toate monedele pe care le am, vânzând-ule pe cele care nu sunt principale dacă se ivește oportunitatea. În cele din urmă, vreau să am 40% din portofoliu în Bitcoin, 25-30% în Ether, iar restul împărțit între alte 2-3 monede.
Este o abordare ceva mai conservatoare, care nu are potențial de profituri la fel de mari ca tradeurile active, dar care în același timp este și ceva mai sigură. Să sperăm că este alegerea potrivită!
De asemenea, din cauză că piața criptomonedelor este extrem de volatilă, iau în considerare și următorul scenariu: să îmi retrag cei $2,500 investiți inițial, lăsând doar profiturile în formă de criptomonede.
Astfel, nu voi avea absolut nimic de pierdut nici dacă toate criptomonedele dispar de pe piață (extrem de greu de crezut asta) și tot voi înregistra niște extra profituri în caz că totul merge bine.
Pe de altă parte, dacă îmi retrag investiția inițială, creșterile viitoare nu vor mai fi la fel de spectaculoase și profiturile mai mici.
Cu ai mai mulți bani inițial investiți, cu atât vei câștiga mai mult pe termen lung, atâta timp cât piața tot crește. O foarte dificilă decizie, care ține până la urmă de cât de dispus sunt să îmi asum riscuri. Vom vedea!
Vă mulțumesc pentru că ați citit și acest articol și sper că este folositor. Piața criptomonedelor este încă extrem de tânără și consider că încă există o pâine bună de mâncat aici.
Poate nu pe termen atât de lung pe cât cred cei mai optimiști dintre investitori, dar cu siguranță încă un an-doi ne putem aștepta la profituri maxime. (Acum siguranța asta e relativă, ca orice când vine vorba de investiții).
salut, te rog, zi-mi si mie cu ce exchange lucrezi….ma tot uit de unul …multumesc
Salutare, Cezar! Am scris aici un ghid complet: https://www.sanatosvoios.ro/cum-sa-cumperi-bitcoin-sau-alte-criptomonede-direct-cu-cardul/ Pe scurt, mergi pe mana exchange-urilor mari si importante – celelalte sunt foarte riscante.
Ce taxe se platesc la stat cand transformi in cash?
Daca alegi sa faci totul legal, in mod normal trebuie sa platesti impozitul pe profit completand declaratia 201 – declaratie pentru venitui din strainatate. In momentul de fata, impozitul pe profit este 16%, dar din 2018 acesta o sa scada.
Edit: M-am mai interesat si pare a fi o zona gri aici. Cryptomonedele sunt considerate… monede. Asadar, este ca si cand ai face un schimb valutar din lei in Euro, pretul Euro ar creste spectaculos si ai vinde… in cazul acesta nu ai plati impozit, deci multi sustin ca nici in cazul criptomonedelor nu trebuie declarat nimic pentru ca pur si simplu este cresterea naturala a monedei.