Ce facem când prețul Bitcoin (și al altor monede) se prăbușește?

| |

Dorind parcă să dovedească volatilitatea uriașă a pieței criptomonedelor, Bitcoin-ul și majoritatea celorlalte monede alternative au înregistrat prăbușiri spectaculoase ale prețului în ultimele zile.

Astfel, dacă 1 Bitcoin valora aproape 20,000 de dolari pe 17 decembrie 2017, prețul s-a prăbușit pe 22 decembrie la 13,500 de dolari. Vorbim de o cădere aparent dezastruoasă de aproape 33%:

Evolutia pretului BTC in ultimele trei luni, via coinmarketcap.com

Ce este de făcut în asfel de cazuri în care ați cumpărat Bitcoin sau alte monede când valorau extrem de mult?

În primul rând, nu trebuie să vă panicați. Majoritatea începătorilor consideră că acesta este sfârșitul lumii și se grăbesc să vândă, iar asta este o mare greșeală, după părerea mea.

Sigur, nu sunt un expert și sunteți voi responsabili pentru propriile decizii – nu eu – dar părerea mea este aceea că se face o greșeală dacă se vinde acum. Dar nu uitați: deciziile vă aparțin 100% indiferent de părerile mele.

[quads id=3]

Pentru cei care nu citesc regulat acest blog, țin să menționez că eu am cumpărat pentru prima dată criptomonede când Bitcoin-ul costa $4,600. La doar două săptămâni după aceea, același Bitcoin valora $2,970 – adică se prăbușise cam ca zilele astea, cu 35%.

Evident, m-am panicat și nu mi-a picat deloc bine treaba asta. Dar în același timp, am știut că am încredere în criptomonede și că nu are rost să vând de teamă.

Frica, impulsurile astea necontrolate, ne fac să luăm decizii pripite. Dacă aș fi vândut atunci, când

Bitcoinul costa cu 35% mai puțin, tocmai de teama că voi pierde și mai mulți bani, astăzi nu m-aș fi bucurat că acesta costă peste 13,000 de dolari (chiar dacă m-am bucurat mai mult când valora $20,000, e drept!)

Piața criptomonedelor este încă extrem de tânără și astfel de căderi spectaculoase sunt absolut normale. Se întâmplă regulat și de fiecare dată Bitcoin-ul (și majoritatea celorlalte monede) își revin. Uneori rapid, alteori mai lent – dar își revin.

[quads id=4]

Deci, ce să faci atunci când prețul Bitcoin se prăbușește?

Cel mai indicat este să cumperi: cumperi când e ieftin, vinzi când e scump. Consideră acest moment drept cel mai bun moment pentru a intra pe piața criptomonedelor, dacă nu ai făcut-o deja.

Este, de asemenea, un moment extrem de bun să cumperi și alte criptomonede, al căror preț coboară, tras în jos de prăbușirea BTC-ului.

Dacă încă nu ai cumpărat Bitcoin și consideri că acum este timpul, am un ghid aici despre cum să o faci fără bătăi de cap.

Dacă ai cumpărat Bitcoin când acesta valora cu 30% mai mult, sfatul meu este să nu te panichezi. Ia-o ca pe o lecție, ca pe o garanție a faptului că astfel de lucruri se vor întâmpla. S-au întâmplat mereu și mereu moneda aceasta și-a revenit. Gândește-te de două ori înainte de a vinde!

[quads id=5]

De ce se prăbușește prețul Bitcoin-ului?

De la jumătatea lunii decembrie, creșterea monedelor a fost de-a dreptul spectaculoasă. Aceasta s-a datorat în principal interesului sporit al clienților, cu foarte multe persoane dorind să investească în criptomonede, în urma unei atenții uriașe a mass media.

Majoritatea exchange-urilor (site-uri de unde poți cumpăra Bitcoin și alte criptomonede) au avut probleme în a ține pasul cu numărul sporit de vizitatori și de tranzacții, cam cum se întâmplă pe la noi de Black Friday.

Era normal ca această creștere să se domolească la un moment dat, iar căderea de preț era așteptată. Părerea mea este că Bitcoin poate să scadă până spre $10,000 și să se mențină o vreme acolo. De ce?

Să nu uităm că la începutul anului, 1 Bitcoin valora aproape $1,000. Când valoarea acestuia ajunge la 20,000, este normal ca cei care au cumpărat cu 1,000 să își dorească să vândă – iar vânzările masive duc la scăderea prețului.

Pe lângă asta, tocmai popularitatea sporită a criptomonedelor din ultimul timp a făcut ca prețurile să scadă.

Imediat ce trendul ascendent s-a oprit și prețul a luat-o în jos, mulți investitori începători au început să vândă pentru a-și recupera banii sau pentru profituri minime.

[quads id=6]

Popularitatea extremă a făcut, de asemenea, să crească foarte mult costurile tranzacțiilor criptomonedelor.

Eu, de exemplu, am retras $600 în Bitcoin și a trebuit să plătesc $28 pentru această tranzacție. Costuri uriașe care, evident, nemulțumesc lumea.

Dar toate astea vor fi de domeniul trecutului. După ce panica dispare, totul va fi bine. În curând (nu se știe data exactă, însă), dezvoltatorii Bitcoin-ului vor introduce ceea ce se numește Lightning Network, un upgrade care va scădea substanțial costurile de transfer și va crește în același timp viteza de transfer. Așteptați-vă la un boom uriaș al prețului când acest upgrade va fi lansat.

În concluzie, nu este ceva ce sa ne îngrijoreze foarte tare, după părerea mea. Astfel de căderi au mai fost înregistrate în trecut de Bitcoin și toate celelalte monede și de fiecare dată trendul ascendent a revenit, valoarea Bitcoinului crescând enorm de la an la an.

Deci să nu lăsăm panica să ne dicteze acțiuni pripite și să nu uităm că sunt voci care estimează că prețul pentru 1 Bitcoin va ajunge la $50,000 sau chiar $100,000 în 2018.

De asemena, sunt critici vehemenți ai criptmonedelor care spun că prețul va coborî până la $1,000. Așa că cel mai bine este să vă alegeți o tabără și să sperați că nu veți avea regrete pentru alegerea făcută.

Previous

Analiza investitiei in criptomonede și Bitcoin după trei luni

Cum stocăm Bitcoin / criptomonede? Iată cel mai bun portofel / wallet

Next

2 thoughts on “Ce facem când prețul Bitcoin (și al altor monede) se prăbușește?”

  1. Eu nu mi-aș cumpăra bitcoin în momentul ăsta, chiar dacă prețul este mai mic. E prima generație de criptomonedă – de aici și popularitatea, chiar și cu un upgrade mi-e greu să cred că ar atinge viteza de transfer a noilor generații de criptomonede.
    De spus că în timp ce bitcoin & frații din stratosfera criptomonedelor scădeau azi-noapte, Ripple a urcat în draci, ajungând la un dolar (știu, o nimica toată, dar acum vreo lună era sub 10 cenți). Mie îmi cam plac Ripple și Augur. Deși eu nu-s investitor și mai sunt și total atehnică, dar cam pe astea am pariat. Ce-o fi, o fi, banii ăia îs dispusă a-i pierde :)

    Reply
    • E drept, dar tocmai lucrul acesta ii ofera un avantaj momentan. Au loc upgrade-uri de infrastructura, totusi, iar majoritatea monedelor alternative inca se cumpara cu Bitcoin. Pana la urma, ai dreptate cu abordarea astea: ideal e sa cheltuiesti doar bani pe care esti dispusa sa ii pierzi. Orice e in plus de-aici in colo e binevenit :)

      Reply

Leave a Comment