Analiza investiției mele în criptomonede: o lună mai târziu

| |

Au trecut o lună și două săptămâni de când m-am hotărât să investesc în criptomonede. Așa cum am promis atunci, revin cu o analiză a investițiilor mele: care au fost profiturile sau pierderile, ce greșeli am făcut, ce am avut de învățat după această primă lună de trading cu Bitcoin, Ether și o sumedenie de alte criptomonede.

Sper din suflet ca acest articol să fie util pentru cei care se află la început de drum și care vor să investească – sau numai ce au făcut-o.

În primul și în primul rând, în această lună mi-am schimbat planurile inițiale de multe ori – iar o bună bucată de vreme am funcționat fără vreun plan anume. Asta nu ajută, evident, dar sunt încă foarte nou în universul acesta al criptomonedelor și extrem de curios…

De asemenea, s-a întâmplat să am unul dintre cele mai mari ghinioane posibile: am început să cumpăr Bitcoin când se afla la cel mai ridicat preț de vânzare din istorie. Apoi, după doar șapte zile, a venit “potopul” – după cum am explicat în acest articol.

Practic, cel mai mare jucător de pe piața criptomonedelor a fost dat afară de pe teren: China a luat niște măsuri drastice, care au trimis prețurile în subsol.

Monedele și-au revenit între timp, dar încă nu au ajuns la nivelul la care erau când eu am cumpărat. Dacă aș fi așteptat 7 zile, aș fi cumpărat la un preț extrem de scăzut și acum aș fi avut profituri foarte frumoase.

[quads id=3]

Dar acesta este unul dintre riscuri: să intri într-un moment nepotrivit. Eu așa am făcut.

Oricum, decizia Chinei a fost neașteptată și neanunțată. Nu aveam cum să anticipez acest cutremur, dar partea bună este că Bitcoin-ul și toate celelalte criptomonede au dovedit că au puterea necesară pentru a supraviețui și au făcut-o foarte, foarte bine.

Deci, am făcut bani sau nu cu aceste criptomonede?

După cum ziceam, planurile mele de investiții s-au schimbat foarte mult de când am cheltuit primii bani reali. Inițial, plănuiam să am niște rezerve substanțiale în Bitcoin și Ether (principalele criptomonede în momentul de față), dar acum, dupa aproape 6 săptămâni, adevărul este că am doar niște fărâme de Bitcoin, restul fiind împărțit destul de haotic între numeroase alte monede.

[quads id=4]

Dar haideți să vorbim despre bani, pentru că de asta suntem aici – explicațiile vor veni după.

Deși plănuiam să investesc o sumă mult mai mică, în cele din urmă am tot adăugat puțin aici, puțin acolo și am ajuns să investesc, într-un final, suma de 2,500 USD în criptomonede.

Deci toate calculele mele viitoare se vor raporta la această investiție inițială (asta dacă nu cumva mă hotărăsc să mai cumpăr – ceea ce nu anticipez, cel puțin până la sfârșitul anului).

În momentul de față, valoarea criptomonedelor pe care le dețin eu este de $2039.29

Cu alte cuvinte, am reușit contraperformanța să “pierd” 460 de dolari sau 18.4%. Ouch! Nu sună prea bine, nu? E clar. O pierdere usturătoare.

[quads id=5]

Asta dovedește un lucru destul de bine știut până acum: criptomonedele sunt extrem de volatile în momentul de față.

Au fost momente, imediat după crash-ul chinezesc despre care vorbeam, în care valoarea portofoliului meu scăzuse până la 1,300 de dolari. Acela a fost un moment de mare dezamăgire, un moment de cumpănă.

Am fost tentat să cedez fricii, să scot toți banii rămași, să accept înfrângerea și să-mi văd de treburile mele, concluzionând că toată treaba asta cu criptomonedele este o porcărie colosală.

Dar nu am făcut-o, și este foarte bine că nu am făcut-o. Acum, la doar câteva săptămâni după crash, am mai recuperat din pierderi. Așa că aștept în continuare.

Singurul meu regret nu este acela că am pierdut atâția bani (practic, aceștia nu sunt pierduți până când nu îi transform din nou în USD), ci că am intrat într-un moment atât de prost.

Dacă aș fi cumpărat atunci când piața era atât de jos, acum m-aș fi bucurat de niște profituri tare frumoase. N-a fost să fie. Asta este, mergem mai departe.

[quads id=6]

Ce am făcut în această lună și care sunt lucrurile învățate?

În ciuda incontestabilei pierderi finale, am avut foarte multe de învățat în această primă lună. Iată câteva dintre aceste lucruri:

– ideea de day trading în lumea criptomonedelor nu prea funcționează. Merge mai degrabă noțiunea de swing trading (adică să vinzi după 1-2 săptămani pentru profit).

– nici day trading, nici swing trading nu ar trebui să fie singurul mod de tranzacționare, din cauza riscurilor uriașe. Cel puțin jumătate din bani ar trebui investiți pe termen lung în monede cu potențial mare. Criptomonedele sunt genul de monedă cu creșteri constante și relativ rare fluctuații pe termen scurt.

– sunt peste 1,000 de monede pe piata și majoritatea sunt ceea ce strainii numesc “Shit coin”. Monede fără viitor, multe dintre ele nimic mai mult decât elaborate țepe.

[quads id=7]

Se pot face bani chiar și cu aceste monede, pe termen foarte scurt, dar este extrem de riscant. Cel mai bine este să faci research temeinic și să investești doar în monedele serioase.

– research-ul trebuie să fie făcut în continuu. Multe dintre aceste monede încă se află în proces de îmbunătățire și anumite noi funcții sau parteneriate le vor crește prețul uriaș. Adică prezintă oportunități pentru profituri foarte frumoase.

– niciodată să nu cumperi monede doar pe baza unor recomandări. Eu am făcut asta în trei ocazii și de fiecare dată am pierdut foarte mult.

De exemplu, cele mai mari pierderi le-am avut cu doua criptomonede, ambele monede chinezești. Una dintre ele am cumpărat-o pentru că toată lumea vorbea despre ea, deși eu nu prea aveam încredere în spusele lor.

Într-o monedă am investit $200, iar acum investiția valorează $86. În cealaltă am investit tot $200, iar acum valorează $158. Partea cea mai proastă este că nu am mari speranțe să îmi recuperez banii aici. Încă mai aștept, însă…

[quads id=8]

Pe de altă parte, după ce am mai căpătat ceva experiență și am văzut cum stă treaba, am început să fac, cu o sumă mai mică ($400) tranzacții dese: swing și day trading.

Am reușit niște profituri frumușele, per total, în această lună, în ciuda crash-ului. Acești $400 i-am transformat în $440, deci am 10% câștiguri, mai bine decât orice depozit la bancă, de exemplu (în același timp, infinit mult mai riscant).

Dar aș fi reușit să fac profituri chiar mai bune aici, de minim 15%, dacă aș fi avut ceva mai multă experiență.

Totuși, nu este ceva ce plănuiesc să fac pe termen lung. Deși 10% sună foarte bine, riscurile sunt mari. Trebuie să petreci extrem de mult în fața exchange-urilor ca să prinzi momentele ideale de cumpărare/vânzare, iar pentru $40 pe lună, nu merită.

De asemenea, consider mult prea riscant să investesc mai mult, în speranța câștigării unor sume mai mari. Deci day trading și swing trading nu sunt rutele pe care le voi urmări pe termen lung.

Planurile de viitor

Momentan, nu am foarte multe opținui. Dețin 25 de monede diferite și majoritatea valorează mai puțin decât valorau atunci când le-am cumpărat.

[quads id=9]

Cele în care nu am încredere și pe care mi-aș dori să le vând au scăzut prea mult. În cele care nu au scăzut prea mult am încredere că vor crește spectaculos, așa că nu are niciun sens să le vând…

Așa că, momentan, cam toți banii mei sunt blocați. Sunt cu ochii pe piață și sper să reușesc să vând, până la sfârșitul anului, cam 10-15 dintre monedele pe care le dețin și pe care le-am cumpărat mai mult după ureche. Sper ca pierderile să fie minime, deși încă sper la un profit general, la finalul lui 2017.

Acum înțeleg mult mai bine piața și felul în care se mișcă totul. În mod normal, pentru o vreme de-acum înainte, n-ar trebui să mai aibă loc vreun crash la fel de spectaculos ca cel chinezesc și am încredere că mai toate monedele vor crește mai mult sau mai puțin.

Cea mai bună strategie când vine vorba despre criptomonede, este să cumperi și să aștepți. Inițial, credeam că intr-o lună, două, deja voi avea venituri duble și voi deveni un mic mogul al criptomonedelor. Realitatea este mai rece și destul de diferită de planul de acasă, deși nici această idee nu trebuie exclusă din start.

Voi continua o strategie ceva mai agresivă cu o (foarte) mică parte din bani, dar majoritatea plănuiesc să îi investesc în monede de viitor. Voi discuta despre ele într-un alt articol.

Per total, pot zice că planul meu (sau, mai degrabă speranța mea) este ca portofoliul meu să valoreze minin $3,000 la finalul anului.

Asta înseamnă un câștig de 20% peste suma investită inițial. În momentul de față, uitându-mă la tabele și cursuri, pot spune că sunt destul de optimist. Dar mai sunt, totuși, 3 luni până la sfârșitul anului și în 3 luni se pot întâmpla multe.

Vă voi ține la curent însă: în fiecare lună voi face o analiză a portofoliului și voi detalia totul. Eu încă am foarte mare încredere în aceste criptomonede și, chiar dacă sunt foarte mult pe minus acum, sunt convins că peste 2-3 ani voi avea extrem de multe motive de bucurie.

Previous

Cum transformi criptomonede (Bitcoin, ETH) în bani reali

Prețul Bitcoin depășește 7,000 de dolari: câți bani ai avea dacă mă ascultai acum două luni?

Next

2 thoughts on “Analiza investiției mele în criptomonede: o lună mai târziu”

    • Nu vand. Banii sunt pierduti in momentul in care ai vandut, pana atunci sunt doar fluctuatii :)) Intre timp, de cand am scris articolul, Bitcoin a urcat iar la peste $4,800 si multe monede valoreaza (mult) mai mult decat acum o saptamana… In cazul acestei piete care inca urca si inca este in prag de consolidare, sunt multe oportunitati, la fel ca si riscuri.

      Reply

Leave a Comment