Bitcoin-ul și-a reluat urcarea spectaculoasă, după ce la începutul lunii septembrie a suferit o lovitură puternică după niște decizii controversate luate de China. În momentul de față, a depășit valoarea de 7,000 dolari pe Bitcoin atingând o maximă istorică de 7,500 de dolari.
Cu alte cuvinte, dacă m-ați fi ascultat când am recomandat Bitcoin-ul la sfârșitul lui august (articolul este aici și conține informații interesante despre Bitcoin și lumea criptomonedelor), acum ați fi avut niște profituri extrem de frumoase.
Iată mai jos tabelul cu evoluția prețului Bitcoin din 28 august, când l-am recomandat eu, până astăzi:
După cum vedeți, prețul a crescut de la $4,439.66 la $7,161.45 astăzi. Cu alte cuvinte, în aceste două luni, a crescut cu 61,30%. Iată ce înseamnă asta:
– dacă ați fi cumpărat Bitcoin în valoare de 100 de lei, acum ați avea 161,30 de lei (un profit de 61,30 lei)
– dacă ați fi cumpărat Bitcoin în valoare de 500 de lei, acum ați avea 806.50 de lei (un profit de 306,50 lei)
– daca ați fi cumpărat Bitcoin în valoare de 1,500 de lei, acum ați avea 2419.50 lei (un profit de 919,50 lei)
Procentual, creșterea rămâne aceeași (61,30%) dar suma în sine crește proporțional cu valoarea investiției. Cu alte cuvinte, investiția în Bitcoin rămâne extrem de profitabilă și încă există loc de creștere – poate la fel de spectaculoasă, poate chiar si mai spectaculoasă.
Sunt voci în lumea criptomonedelor care văd Bitcoin-ul urcând până la $10,000 în următoarele luni, suficienți experți fiind extrem de optimiști: aceștia cred că în câțiva ani Bitcoin-ul va atinge valoarea de $100,000 pe monedă.
Evident, totul nu este atât de simplu și există riscuri. Eu când am cumpărat primii Bitcoin, unul costa $4,600.
Doar două săptămâni mai târziu, un Bitcoin valora doar $3,226 după criza declanșată de China. Ca în orice domeniu, există riscuri, iar volatilitatea Bitcoin-ului și în special a celorlalte monede alternative este binecunoscută.
Cum stă portofoliul meu?
Cu o creștere atât de spectaculoasă a monedei, având în vedere că eu am cumpărat când acesta valora cu 60% mai puțin, asta înseamnă că am făcut niște bani frumoși, nu?
Ei bine, din păcate, nu. Pentru că tot eu am făcut și o sumedenie de greșeli uriașe, greșeli de începător pe care nu prea mai am cum să le corectez. Dar aștept și se pare că această strategie dă roade.
Ce am făcut eu? Imediat ce mi-am cumpărat Bitcoin, am achiziționat o sumedenie de alte criptomonede mult mai ieftine, neștiind mai nimic despre ele.
Ideea mea era simplă: pentru Bitcoin, care costă 4000 de dolari, creșterile nu pot fi spectaculoase. Dar o monedă care costă doar 1 dolar sau 10 cenți, dacă ajunge să valoreze măcar $100, mă îmbogățește.
O gândire logică și corectă, doar că este complet ruptă de realitate. Monedele mici și necunoscute nu prea au șanse să crească spectaculos – iar acest lucru mi-a fost dovedit pe proprii mei bani.
Ba din contră, monedele acestea mici pot să se devalorizeze crunt pentru că, de fapt, nu au o bază solidă, o platformă solidă sau vreun viitor frumos, cum are Bitcoin-ul de exemplu sau alte câteva monede mari.
Astfel, printre monedele pe care le-am cumpărat eu, unele au scăzut cu 70%, multe cu 50% (sau pe-acolo) și, per total, foarte puține au crescut. Am scris despre portofoliul meu după o lună aici – pierdusem $460 sau 18.4% în doar o lună, totul din cauza greșelilor mele de începător.
Bine, vorba vine că pierdusem – aș fi pierdut dacă aș fi scos banii atunci, dar eu am ales să aștept și să învăț din greșeli. În ultima lună am făcut, deci, trei lucruri importante:
1. M-am documentat și mai mult și acum înțeleg lumea criptomonedelor mult mai bine. De asemenea, am hotărât că este mai bine să “pariezi” pe monedele cele mai populare și cunoscute. Șansele de profituri uriașe sunt mai mici, dar la fel sunt și acelea de a pierde enorm.
2. Am făcut niște trade-uri mici, dar profitabile. Am avut 8 trade-uri profitabile, dar cu profituri mici, între 1 – 15%. Dar acestea m-au ajutat să mai reduc pierderile. Toate făcute în cunoștință de cauză, după analiza pieței, nu la plesneală.
3. Am așteptat. N-am vândut monedele care s-au prăbușit. Aceasta este o greșeală uriașă în lumea experților, dar până acum se pare că a fost o mișcare corectă pentru mine.
Una dintre monedele pe care le aveam și care valora cu 30% mai puțin la un moment dat, a avut un boost uriaș când IBM a anunțat un parteneriat cu creatorii ei. Am vândut-o cu profit de 15%.
De asemenea, una dintre primele monede pe care le-am cumpărat eu – EOS – a început să-și revină spectaculos, după ce se prăbușise la fel de spectaculos și părea că nu are șanse de recuperare. Investiția mea in EOS ajunsese la un moment dat pe minus cu 78%, iar acum sunt în pierdere cu doar 9%.
Cu alte cuvinte, una dintre cele mai bune strategii este să ai răbdare aici. Piața criptomonedelor este încă extrem de tânără și destul de imprevizibilă. Un lucru este clar, însă: orice monedă poate avea un boom în cele din urmă!
Așa că, dacă nu sunteți traderi activi și nu urmați reguli clare, este bine să cumpărați și să așteptați, nelăsând panica provocată de eventuale prăbușiri de preț să pună stăpânire pe voi și să vindeți în pierdere. Răbdare și totul va fi bine!
Bun, deci cum stă investiția mea în momentul de față?
La sfârșitul lui august, am investit $2,500. În momentul de față, portofoliul meu valorează $2,465,88. Am o pierdere de 1.38%.
Mult mai bine față de luna trecută, dar tot nu sunt pe plus față de investiția inițială. Asta pentru că am făcut acea grămadă de greșeli de începător de care încă mai trag și care, cel mai probabil, mă vor urma multe luni de-acum înainte. Dar am și învățat mult în această perioadă, iar riscul de a repeta aceste greșeli este infim.
Doar ca să mă zgârii mai rău pe ochi – și ca să dovedesc tuturor cât de sigură și profitabilă ar fi fost o abordare mai pasivă, dacă aș fi rămas cu Bitcoin și nu aș fi cumpărat toate acele monede dintre care majoritatea au scăzut mult, acum aș fi avut $4032 de dolari. Auch!
Asa, si despre celelalte monede, am discutat si cu alti “mici investitori” la o intalnire, si o concluzie faina este sa cumparam doar pentru “fun”, de distractie, cel mai interesant e de luat insa noi criptomonede aparute pe piata pentru ca daca din cateva achizitii una creste ca bitcoin-ul (de cateva sute de ori fata de prima zi), atunci afacerea e buna.
In teorie, acesta este cel mai bun approach si la asta m-am gandit si eu, si uite ca sunt putin pe minus in loc de a fi mult pe plus. Una dintre cele mai mari tepe mi le-am luat cu EOS care a fost cea mai de succes ico din istorie – iar pretul i-a scazut mult dupa lansare, in loc sa creasca, asa cum anticipa toata lumea.
Practic, toate monedele care vin din urma sunt bazate pe tehnologiile deja existente ale unui pumn de monede (gen blockchain, ether), deci sansele ca acestea sa creasca atat de spectaculos sunt minime. Dar nu inseamna ca nu exista – nimeni nu poate stii ce se va intampla :) Deja sunt monede care si-au dublat sau triplat valoarea de cand m-am apucat eu, deci inca se poate.
ei ziceau de urmarit imediat la lansare. Si recomandau de 100 dolari, fix de distractie. Restul e specula si tine doar de increderea care o castiga si de faptul ca sunt recomandate de cei care deja achizitioneaza. Deci practic e o moneda artificiala si nu are valoare intriseca si castiga teren din ‘specula’ . Pe viitor vor fi mai dinamice si vor scadea si comisioanele si cheltuielile din saltul economic ( acum se plateste practic curentul electric consumat).
Au mai fost cateva lucruri discutate dar le-am uitat.
Sunt to felul de strategii, iar daca nu incerci, nu ai sanse sa vezi care merge. Din cate am vazut eu in ultimul timp, toate monedele lansate au scazut imediat dupa lansare, dar probabil sunt exceptii. Sa ne tii la curent cum merge!
mai comentasem una si am pierdut….aaaaaa