Merită să investim în criptomonede în 2021?

| | ,

Majoritatea persoanelor, când aud despre Bitcoin sau criptomonede, sunt cel puțin sceptice. Știu, pentru că și eu am fost sceptic la inceput. Până la urmă, orice lucru nou și neînțeles este greu de acceptat, nu? Iar azi discutăm dacă mai merită investit în criptomonede – în special Bitcoin – în 2021.

Adică… este imposibil ca o monedă digitală (care nu există fizic, pe care nu o poți băga într-un portofel tradițional) – cum ar fi Bitcoin sau ETH – să valoreze ceva, nu? Să fie pe bune. Să merite să investești în ea. Să valoreze ceva, pe termen lung.

Dar realitatea este complet diferită. De exemplu, dacă ai fi cumpărat Bitcoin (cea mai populară criptomonedă momentan) în mai 2011, in valoare de 100 de dolari, acum ai avea aproape 4 milioane de dolari.

4,000,000!

Evident, foarte putini oameni au fost suficient de “nebuni” sa cumpere Bitcoin la inceputurile sale, chiar chiar şi în 2011, când preţurile deja creşteau vertiginos (de la sub 1 cent în 2010, la $1 in 2011, apoi la $30 şi tot aşa, într-un ritm nebun).

Asta nu inseamna insa ca Bitcoinul sau alte criptomonede nu au facut niste milionari pe lumea asta.

Dar chiar dacă ai ratat startul – cam ca majoritatea oamenilor – tot ai avut şanse de profituri incredibile de-a lungul anilor.

În mai 2017, preţul unui Bitcoin era de $2,000. Dacă ai fi cumpărat în valoare de 100 de dolari atunci, astăzi ai avea aproape $2,000. (Dar acum câteva luni ar fi valorat can $3,600).

Deşi cifrele nu sunt la fel de spectaculoase ca numerele de mai sus, dar totuşi vorbim de o creştere de 2,000%!

Dar poti transforma monedele astea virtuale în bani adevărați?

DA!

La fel ca orice monedă tradițională, Bitcoin poate fi transformată direct, în bani tradiționali. Dolari americani. Euro. Lei.

La fel, poți cumpăra Bitcoin cu bani tradiționali, folosind transferuri bancare sau cumparand direct cu cardul, cel mai usor fiind pe Cex.io – site-ul pe care il folosesc si eu din 2017 şi care a devenit unul dintre cele mai bune şi apreciate din domeniu. Am chiar un ghid de folosire pentru Cex.io aici.

Ba chiar au început să fie instalate ATM-uri unde poți cumpara sau vinde direct criptomonede, inclusiv în România.

De-a dreptul fantastic, aș zice la o primă vedere. Iar acesta este in continuare doar inceputul, fiindca toata aceasta industrie este extrem de tanra. Dar se tine tare, desi multi “experti” nu ii dadeau sanse la inceputuri.

Iar acesta este doar începutul, fiindcă toată această industrie este încă incredibil de tânără. Dar se ţine tare, deşi mulţi “experţi” nu îi dădeau nicio şansă acum câţiva ani.

Merită să investeşti în criptomonede anul acesta?

Aceasta este întrebarea de 1 milion de dolari – literalmente. Şi aici nimeni nu poate veni cu certitudini, doar păreri personale.

Iar părerea mea personală este că da, Bitcoin-ul încă este o monedă ce merită cumpărată ca o investiţie pe termen lung, deşi preţul ei acum este exorbitant comparativ cu anii trecuţi.

Dar în acelaşi timp, este un preţ cu 50% mai mic decât maximum istoric (undeva la $60,000 în momentul scrierii acestui articol).

Cu alte cuvinte, BTC-ul (dar şi alte monede importante, cum ar fi ETH sau XRP) au unde să crească.

Sigur, faptul că a costat odată $60,000 nu vine cu nicio garanţie că istoria se va repeta – dar dacă fix la asta ne uităm: la istorie, vedem că preţul Bitcoinului a crescut mereu şi mereu în ciuda celor mai sumbre previziuni. Iar eu cred că asta se va repeta.

De fapt, intru în clubul celor care cred că în următorii 10 ani, preţul unui singur Bitcoin va ajunge la cel puţin $100,000.

Cu alte cuvinte, dacă îţi cumperi azi BTC în valoare de $100 şi estimarea mea este corectă, peste 10 ani vei avea $250. $1,000 se transformă în $2,500 şi $10,000 în $25,000… şi tot aşa. Dar eu consider această estimare una extrem de rezervată.

Cu siguranţă, poate fi complet greşită. Nu sunt expert financiar şi voi hotărâţi ce faceţi cu banii, fiind singurii responsabili pentru deciziile luate.. Dar ca cineva care activează în lumea criptomonedelor din 2017 (şi care a făcut enorm de multe greşeli de-a lungul anilor), nu îmi arunc cu părerea în totală necunoştinţă de cauză.

Cel mai bun loc pentru trading – in special pentru cei care isi doresc sa cumpere si sa tina respectivele monede – este Cex.io. Este un exchange de traditie unde poti cumpara tot felul de criptomonede cu bani reali, un exchange pe care eu il folosesc de ani de zile si cu care nu am avut niciun fel de problema.

Dacă alegeţi un alt exchange, faceţi research în prealabil şi asiguraţi-vă că este be bune. Au existat multe scam-uri legate de criptomonede de-a lungul anilor aşa că cel mai bine este să mergeţi cu companii de tradiţie.

Însă gândiţi-vă în felul următor: toată lumea, din 2010 încoace, zicea că Bitcoinul este doar o bulă care va dispărea brusc. Dar realitatea a fost complet diferită şi sunt convins că nu sunt singurul care regretă că n-a intrat în joc mai devreme (sau cu mai mulţi bani).

Chiar şi acum, când preţul curent (undeva la $39,000) pare astronomic, este posibil să se facă profituri uriaşe. Ziceam că poate ajunge, în 10 ani, la $100,000. Dar dacă va fi $250,000? Sau $500,000 cum estimează diverse voci?

Eu personal, bazându-mă pe evoluţia din anii trecuţi, m-am hotărât să continui investiţiile în BTC, dar să le fac mult mai precaut. Să fiu mai răbdător.

Cu alte cuvinte, am o sumă pe care o investesc lunar în BTC. Am cumpărat la $57,000, am cumpărat la $6,000, am cumpărat la diverse alte sume dintre aceste extreme.

Iar per total, cu foarte multe greşeli făcute de-a lungul timpului, tot am undeva la de 4 ori mai mulţi bani decât am investit. Ceea ce nu e rău.

Pentru a mă zgâria pe ochi, am făcut calculele şi dacă nu aş fi făcut greşeli (cumpărând monede inutile care au dispărut de pe piaţă) şi aş fi investit exclusiv în Bitcoin şi aş fi aşteptat, la un preţ de $35,000 pe monedă, aş fi avut de 12 ori mai mulţi bani.

Lecţie învăţată: cel mai bine, în acest moment, mai ales dacă nu există experienţă de trading (şi timp) este să cumperi şi să aştepţi. Şi vinzi când eşti comfortabil. Aşa merită să faci treabă, iar profiturile pot fi extrem de frumoase.

Ce este Bitcoin? Ce sunt criptomonedele?

Bun… sper că paragrafele de mai sus v-au captat atenția măcar puțin. Pentru că acum intrăm în lucruri ceva mai avansate.

Toată treaba asta cu criptomonedele și mai ales ce sunt și cum funcționează ele este destul de dificilă și pare extrem de greoaie la început, dar dacă investești ceva timp pentru documentare, începe să aibă sens.

În cazul meu, când s-a aprins beculețul, am înțeles de ce mulți oameni consideră criptomonedele banii viitorului și guvernele se tem de această monedă (vezi articolul din Investopedia pentru detalii).

Tranzacțiile sunt anonime. Nu se plătesc taxe (încă – deși dacă transformi Bitcoin în monedă tradițională, trebuie să declari și să plătești taxe). Totul este decentralizat. Nu există o persoană sau un grup de perosane care să controleze totul. Și multe, multe alte avantaje.

Practic, fără a intra în detalii complexe – și, credeți-mă, sunt foarte complexe! – Bitcoin poate fi văzut ca un computer uriaș care încă se construiește. Sunt 100 de milioane de oameni care lucrează să îl construiască, bucățică cu bucățică – și toți au la dispoziție 100 de milioane de piese care sunt împrăștiate pe jos.

Unii construiesc mai repede – câte 100 de piese, alții doar câte 10, alții doar 1 din când în când. Fiecare primește o parte din computer în funcție de cât a contribuit la construcția lui, și fiecare persoană poate vinde sau cumpăra din piesele deținute. Ba chiar persoane care nu au construit deloc pot cumpăra piese de la cei care au.

Partea interesantă? Computerul construit începe să ruleze programe pentru alți oameni – care poate nici nu au lucrat la construirea lui. Astfel, incepe să genereze și el venituri din urma operațiunilor, deci valoarea sa ca întreg crește – automat crescând valoarea pieselor deținute de cei care l-au construit.

Este un exemplu extrem de simplificat, dar în mare acesta este principiul din spatele criptomonedelor. Și fiecare monedă (există cam 1,000 în momentul de față) face altceva: de la asigurarea securității diferitelor site-uri, oferirea de spațiu de stocare in sistem de Cloud, tranzacții financiare, modalități de plată, jocuri, cercetare stintifica etc.

Unele sunt mai bune decât altele. Unele vor deveni foarte populare și valoroase. Altele nu vor fi interesante și, cel mai probabil, vor dispare la un moment dat – sau nu vor mai valora nimic.

Altele nici măcar nu sunt făcute pentru a valora prea mult și există doar de dragul distracției (vezi moneda Dodge, bazată pe un meme popular). Dar tot pot sa te imbogateasca peste noapte

Dar adevărul este că în momentul de față, piața mondială a criptomonedelor depășește valoarea de 200 de miliarde de dolari. Și crește constant: a fost si mai sus, a fost si mai jos, dar trendul general este ascendent.

Hei, dar nu am 30,000 mii de dolari să-mi iau un Bitcoin!

Mulți se gândesc la asta văzând prețul prohibitiv. Dar realitatea este alta: nu trebuie să cumperi 1 Bitcoin sau mai multe monede. La fel ca și banii tradiționali, există subdiviziuni de Bitcoin.

Asta înseamnă ca poți transforma 10 dolari, 25, 50 sau cât vrei în Bitcoin și/sau în alte criptomonede. Investești cât ai sau cât vrei.

Am aratat mai sus cat puteau valora azi niste sume oarecum modice investite mai demult. Inca este posibil ca o investitie mica astazi sa va aduca niste bani frumosi peste 2-3 ani.

Click aici pentru a începe să tranzacţionezi Bitcoin acum.

Riscuri

Evident, există riscuri. Cât de mari sunt și care sunt riscurile?

Pai, pentru siguranță, putem zice că există riscul să pierzi toți banii. Este un risc infim – aș merge atât de departe încât să spun că este imposibil, dar poți pleca de-aici.

Cu siguranță există riscul să pierzi bani. Bitcoin valorează acum peste 35 de mii de dolari, dar este posibil să scadă. Mereu a crescut si a scazut până acum și inca nu cred ca s-a stabilizat pe termen lung, dar orice este posibil. La fel și celelalte criptomonede – pot să crească foarte mult, dar pot să și scadă. Unele chiar pot sa dispara complet de pe piata.

Este ca un joc aici. Un schimb valutar. Prețurile urcă și coboară. Singura diferență este că aici inca mai sunt sanse de profituri mai mari decat oriunde in alta parte.

Sigur, poti sa fii foarte ghinionist si sa pierzi: cei care au cumparat Bitcoin cand acesta valora 60,000 de dolari, acum se uita la o gaura mare in buzunar. Nu exista nicio garantie ca pretul va mai ajunge iar la 60,000 sau mai mult. Nimeni nu are un glob de cristal si nu poate prezice viitorul. De aici si riscurile.

Dar acum părerea mea este că cel mai mare risc este acela de a nu investi în criptomonede.

Probabil că a trecut timpul în care puteai deveni milionar învestind $100, dar încă există posibilitatea să transformi acea sută în 1,000 sau poate chiar mai mult. Iar cu cât ai mai mult de investit, cu atât creşte suma completă pe care o câştigi (de ex – $1,000 să devină $10,000 sau $10,000 să devină $100,000).

Chiar dacă procentual, creşterea ar fi aceeaşi, suma de bani pe care o primeşti creşte odată cu suma investită. Dar, evident, aceasta este doar o estimare şi poate fi complet ruptă de realitate.

Iar acum, predau ștafeta. Ce părere aveţi despre criptomonede şi Bitcoin? Este ceva în ce ați învesti sau sunteți, cum erau mulți oameni cu câțiva ani în urmă – sceptici?

Previous

Păreri investiţii în Mintos: Ce profituri am după doi ani

Cum să cumperi Bitcoin sau alte criptomonede direct cu cardul [actualizat 2021]

Next

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.