Merită să investim în criptomonede in 2020?

| | ,

Majoritatea persoanelor, când aud despre Bitcoin sau criptomonede, sunt cel puțin sceptice. Știu, pentru că și eu am fost sceptic la inceput. Până la urmă, orice lucru nou și neînțeles este greu de acceptat, nu?

Adică… este imposibil ca o monedă digitală (care nu există fizic, pe care nu o poți băga într-un portofel tradițional) – cum ar fi Bitcoin sau ETH – să valoreze ceva, nu? Să fie pe bune. Să merite să investești în ea. Să valoreze ceva, pe termen lung.

Dar realitatea este complet diferită. De exemplu, dacă ai fi cumpărat Bitcoin (cea mai populară criptomonedă momentan) în mai 2010, in valoare de 100 de dolari, acum ai avea peste 244,000,000 de dolari (doua sute patruzeci si patru de milioane!)

244 DE MILIOANE!

Evident, foarte putini oameni au fost suficient de “nebuni” sa cumpere Bitcoin la inceputurile sale, cand o moneda valora doar $0.003. Asta nu inseamna insa ca Bitcoinul sau alte criptomonede nu au facut niste milionari pe lumea asta.

Chiar daca ai ratat startul si ai inceput sa cumperi Bitcoin in 2017 (cand am scris eu initial acest articol pe care il actualizez acum in 2020), in mai 2017 ai fi cumparat Bitcoin cu $2,000 bucata (se poate cumpara si jumate de bitcoin sau 0.02 dintr-un bitcoin, nu e problema!), astazi l-ai fi vandut cu $7,000. Dar au fost si momente cand BTC-ul a valorat aproape 20,000 de dolari bucata!

Cu alte cuvinte, daca ai fi pus $100 in Bitcoin in mai 2017 si ai fi vandut in aprilie 2019, ai fi primit 350 de dolari. Nu la fel de spectaculos ca milioanele de mai sus, dar fantastic din punct de vedere al profitului, procentual: o creștere de peste 300%.

Dar poti transforma monedele astea virtuale în bani adevărați?

DA!

La fel ca orice monedă tradițională, Bitcoin poate fi transformată direct, în bani tradiționali. Dolari americani. Euro. Lei.

La fel, poți cumpăra Bitcoin cu bani tradiționali, folosind transferuri bancare sau cumparand direct cu cardul, cel mai usor fiind pe Cex.io – site-ul pe care il folosesc si eu din 2017.

Ba chiar au început să fie instalate ATM-uri unde poți cumpara direct criptomonede. De-a dreptul fantastic, aș zice la o primă vedere. Iar acesta este in continuare doar inceputul, fiindca toata aceasta industrie este extrem de tanra. Dar se tine tare, desi multi “experti” nu ii dadeau sanse acum cativa ani.

Ce este Bitcoin? Ce sunt criptomonedele?

Bun… sper că paragrafele de mai sus v-au captat atenția măcar puțin. Pentru că acum intrăm în lucruri ceva mai avansate.

Toată treaba asta cu criptomonedele și mai ales ce sunt și cum funcționează ele este destul de dificilă și pare extrem de greoaie la început, dar dacă investești ceva timp pentru documentare, începe să aibă sens.

În cazul meu, când s-a aprins beculețul, am înțeles de ce mulți oameni consideră criptomonedele banii viitorului și guvernele se tem de această monedă (vezi articolul din Investopedia pentru detalii).

Tranzacțiile sunt anonime. Nu se plătesc taxe (încă – deși dacă transformi Bitcoin în monedă tradițională, trebuie să declari și să plătești taxe). Totul este decentralizat. Nu există o persoană sau un grup de perosane care să controleze totul. Și multe, multe alte avantaje.

Practic, fără a intra în detalii complexe – și, credeți-mă, sunt foarte complexe! – Bitcoin poate fi văzut ca un computer uriaș care încă se construiește. Sunt 100 de milioane de oameni care lucrează să îl construiască, bucățică cu bucățică – și toți au la dispoziție 100 de milioane de piese care sunt împrăștiate pe jos.

Unii construiesc mai repede – câte 100 de piese, alții doar câte 10, alții doar 1 din când în când. Fiecare primește o parte din computer în funcție de cât a contribuit la construcția lui, și fiecare persoană poate vinde sau cumpăra din piesele deținute. Ba chiar persoane care nu au construit deloc pot cumpăra piese de la cei care au.

Partea interesantă? Computerul construit începe să ruleze programe pentru alți oameni – care poate nici nu au lucrat la construirea lui. Astfel, incepe să genereze și el venituri din urma operațiunilor, deci valoarea sa ca întreg crește – automat crescând valoarea pieselor deținute de cei care l-au construit.

Este un exemplu extrem de simplificat, dar în mare acesta este principiul din spatele criptomonedelor. Și fiecare monedă (există cam 1,000 în momentul de față) face altceva: de la asigurarea securității diferitelor site-uri, oferirea de spațiu de stocare in sistem de Cloud, tranzacții financiare, modalități de plată, jocuri, cercetare stintifica etc.

Unele sunt mai bune decât altele. Unele vor deveni foarte populare și valoroase. Altele nu vor fi interesante și, cel mai probabil, vor dispare la un moment dat – sau nu vor mai valora nimic. Altele nici măcar nu sunt făcute pentru a valora prea mult și există doar de dragul distracției (vezi moneda Dodge, bazată pe un meme popular).

Dar adevărul este că în momentul de față, piața mondială a criptomonedelor depășește valoarea de 200 de miliarde de dolari. Și crește constant: a fost si mai sus, a fost si mai jos, dar trendul general este ascendent.

Hei, dar nu am 7 mii de dolari să-mi iau un Bitcoin!

Mulți se gândesc la asta văzând prețul prohibitiv. Dar realitatea este alta: nu trebuie să cumperi 1 Bitcoin sau mai multe monede. La fel ca și banii tradiționali, există subdiviziuni de Bitcoin. Asta înseamnă ca poți transforma 10 dolari, 25, 50 sau cât vrei în Bitcoin și/sau în alte criptomonede. Investești cât ai sau cât vrei.

Am aratat mai sus cat puteau valora azi niste sume oarecum modice investite mai demult. Inca este posibil ca o investitie mica astazi sa va aduca niste bani frumosi peste 2-3 ani.

Sunt criptomonedele un balon gata să pocnească?

Atunci când a fost lansat Bitcoin, toată lumea spunea că nu este nimic mai mult decât un fâs. A crescut greoi inițial, iar când un Bitcoin a ajuns să valoreze 100 de dolari, “experții” au început să spună că este doar un balon de săpun, gata să pocnească.

Bitcoin a tot crescut. Când a ajuns la $1,000, și mai multe voci au început să avertizeze că moneda se va prăbuși. La fel s-a întâmplat când a ajuns la 2,000. La 3,000. A ajuns la un maxim de aproape 20,000 de dolari, dupa care pretul a cazut, dar moneda in sine (la fel ca multe altele) nu a murit.

In momentul scrierii acestui articol, un BTC se vinde cu putin peste $7,300. A mai ajuns la inceputul anului aproape de $10,000, a fost si mai jos de valoarea curenta.

Este un balon care va pocni la un moment dat? Foarte putin probabil daca prin “va pocni” ne referim la faptul ca vor dispare complet de pe piata aceste criptomonede. Ba mai mult, eu cred ca nu exista riscul ca pretul sa se prabuseasca enorm in viitorul apropiat, ba din contra!

Sa nu uitam ca anul 2020 este extrem de ciudat – un an in care economia o ia razna, urmand blocarile economice la nivel mondial. Bitcoin-ul si alte criptomonede sunt considerate potentialii salvatori in aceasta situatie.

Asa ca eu personal am ajuns să cred cu tărie că încă este extrem de profitabil să investești în criptomonede.

Sunt persoane care estimează că Bitcoin va depăși valoarea de $20,000 bucata în câțiva ani. Asta înseamnă ca 100 de dolari acum vor valora aproape 300 de dolari atunci, dacă se întâmplă asta din nou. 1000 de dolari vor fi 3000. Și asta dacă ne gândim doar la Bitcoin.

Dar sunt mii de monede disponibile pe piață. Foarte multe se vând cu un cent sau 10 cenți. Iar aici este, de fapt, potențialul pentru profituri uriașe. Este suficient ca o monedă care valorează acum 1 cent să valoreze 1 dolar peste un an și deja suta ta devine 10,000!

În situația asta, parcă-ți vine și ție să riști 100 de dolari, nu? Mie sigur da. Problema este ca rabdarea sunt elementul cheie aici: am cumparat multe monede ieftine, sperand sa dau lovitura. Nu am dat-o, ba din contra, am vandut mai mereu in pierdere in loc sa astept, sa fiu linistit si sa nu ma panichez. Lectie invatata.

Riscuri

Evident, există riscuri. Cât de mari sunt și care sunt riscurile?

Pai, pentru siguranță, putem zice că există riscul să pierzi toți banii. Este un risc infim – aș merge atât de departe încât să spun că este imposibil, dar poți pleca de-aici.

Cu siguranță există riscul să pierzi bani. Bitcoin valorează acum peste 7 mii de dolari, dar este posibil să scadă. Mereu a crescut si a scazut până acum și inca nu cred ca s-a stabilizat pe termen lung, dar orice este posibil. La fel și celelalte criptomonede – pot să crească foarte mult, dar pot să și scadă. Unele chiar pot sa dispara complet de pe piata.

Este ca un joc aici. Un schimb valutar. Prețurile urcă și coboară. Singura diferență este că aici inca mai sunt sanse de profituri mai mari decat oriunde in alta parte.

Sigur, poti sa fii foarte ghinionist si sa pierzi: cei care au cumparat Bitcoin cand acesta valora 20,000 de dolari, acum se uita la o gaura mare in buzunar. Nu exista nicio garantie ca pretul va mai ajunge iar la 20,000 sau mai mult. Nimeni nu are un glob de cristal si nu poate prezice viitorul. De aici si riscurile.

Dar acum părerea mea este că cel mai mare risc este acela de a nu investi în criptomonede. Probabil ca a trecut momentul potentialelor imbogatiri spectaculoase cu investitii minime, dar nu a trecut etapa potentialelor profituri frumusele!

Merita sa investesi in criptomonede in 2020?

Nimeni nu poate sa dea un raspuns clar. Eu nu sunt un expert – si nici expertii nu pot zice cu siguranta un lucru sau altul. Asa ca faceti ce credeti voi ca e mai bine. Parerile din acest articol sunt doar niste pareri personale, nu sfaturi financiare: sunteti singurii responsabili pentru deciziile luate.

Dar parerea mea este ca da, inca mai merita investit in criptomonede chiar si in ziua de azi.

Foarte important este ca orice persoană care investește în criptomonede mari sau mici, să viziteze site-ul lor și să vadă despre ce e vorba. Ce face acea monedă. Ce persoane sunt în spatele ei. Sunt de încredere sau nu? Par șanse reale ca aceasta să crească în valoare în viitor? Documentare intensă, mai ales la monedele micute, fiindca in ciuda preturilor scazute, exista riscul ca acestea sa dispara complet de pe piata.

Acum depinde si ce considerati voi ca este o investitie in criptomonede: o cumparare azi, in ideea de a tine monedele 2-3-10 ani si a le vinde atunci sau trading facut zilnic, incercand sa cumparati la preturi mai mici si sa vindeti la preturi mai mari.

Fiindca personal nu am timp pentru day trading (care mi se pare oricum mult mai riscant decat orice), eu zic ca cea mai buna optiune pentru majoritatea persoanelor este aceea de a cumpara o criptomoneda sau mai multe si de a le tine in ideea de a le vinde in momentul in care valoreaza mai mult.

Timing-ul este extrem de important aici. Cand Bitcoin-ul a ajuns sa valoreze aproape $20,000, eu am devenit lacom: erau voci care spuneau ca nu se va opri pana la 100,000 sau chiar mai mult. Ma si vedeam cumparandu-mi casa sau macar masina din urma investitiei mele destul de mica.

Din cauza acestei lacomii, nu am vandut si am pierdut o mare ocazie. De-a lungul anilor, am mai si investit intr-o sumedenie de monede mici si fara viitor, pierzand destul de multi bani cu ele. Iar acum, per total, stau inca pe un profit de peste 50% in ciuda tuturor greselilor. Pot zice ca am avut, in acelasi timp, si noroc si ghinion.

Totusi, mi-am schimbat strategia: stau departe de monedele mici si relativ anonime, fiindca riscurile aici sunt mari. Am avut o perioada in care am pus doar $10 in monede extrem de ieftine, bazandu-ma pe faptul ca daca macar una ajunge ca Bitcoinul, o sa am niste profituri furmusele. Dar nu s-a intamplat, ba din contra: am pierdut si acei bani.

Asa ca acum merg pe mana monedelor de traditie, monede sigure care au sanse mai mici sa dispara, ba din contra! Momentan, in portofoliul meu am doar BTC, ETH, XMR, XRP si Stellar (plus cateva alte monede mici, a caror valoare totala este sub $100, desi am platit mult mai mult pe ele la un moment dat).

Cel mai bun loc pentru trading – in special pentru cei care isi doresc sa cumpere si sa tina respectivele monede – este Cex.io. Este un exchange de traditie unde poti cumpara tot felul de criptomonede cu bani reali, un exchange pe care eu il folosesc de ani de zile si cu care nu am avut niciun fel de problema.

Iar acum, predau ștafeta. Ați auzit despre criptomonede? Ați început deja să jonglați cu ele – sau poate aveți niște Bitcoin printr-un portofel digital? Este ceva în ce ați învesti sau sunteți, cum erau mulți oameni cu câțiva ani în urmă – sceptici?

Previous

Ce alegem: casa sau apartament?

Acestea sunt alimentele care nu expiră niciodată

Next

13 thoughts on “Merită să investim în criptomonede in 2020?”

 1. Eu mi-am cumpărat Ripple (XRP), dispusă fiind să pierd toți banii. Nu am privit ca pe o investiție, ci ca pe o speculație. Am ales XRP pentru prețul foarte mic – șanse mari de profit, procentual vorbind, și pentru că e singura monedă a cărei tehnologie din spate o înțeleg.
  Azi-dimineață șoc și groază – aproape mi-a dublat „investiția”. Nu m-am îmbogățit, dar pot pleca într-un city break dacă decid să vând. Ceea ce nu am făcut, mai sunt șanse de creștere.

  Reply
 2. Salut, Calin eu am auzit de criptomonede doar anul acesta an octombrie, mia vorbit un prieten despre ele, apoi leam studiat si deja acum sant un fan al criptomonedelor. E adevarat ca sunt foarte volatile dar e normal an lumea traiding-ului urca -coboara , ansa an studiile mele am vazut ca de fiecare data ce sufera o corectie mare se recupereaza din nou si depaseste topul atins de 2 -3 ori. Adica cum acum a ajuns la 20000$ saptamana trecuta si apoi a coborat la 12700$ eu anteleg ca o sa urce undeva la 30-40000$ la sfarsitul lui 2018 fara sa fiu prea optimist. Va continua sa urce dea lungul anilor la 350-500000$ an urmatorii ani si pt 2020 multimilionarul Jon Mcaffe o pronosticat 1000000$. Doar timpul o sa confirme aceste numere, eu personal sunt optimist si cred ca e tecnologia viitorului si asta nimeni nu poate schimba . Acum bancherii lupta contra criptomonedelor pt ca e un conflict de interese, cine va castiga, vom vedea , ansa eu cred ca cu timpul si pe ei o sai ia valul. Eu citesc zilnic stirile de pe o pagina an spaniola se numeste CriptoNoticias. Si eu ma pregatesc sa intru an lumea criptomonedelor pt anul ce vine , am vazut ca esti aici an tara o casa de schimb doar cu BTC de moment. anca nici eu nu stiu bine procedeul , trebuie sa mai cercetez Acum pt fiecare persoana decizia de a intra an lumea cripto este personala fiecare asuma riscul , acum daca cineva cumpara si apoi scade pretul, singura solutie e sa astepte timpul necesar pana cand urca din nou, pt ca aceasta piata se bazeaza pe emotii

  Reply
  • Exact, Vasile. Riscurile sunt foarte mari si depinde de la persoana la persoana daca merita sau nu sa fie luate. Sper si eu sa aiba dreptate McAfee, dar e greu de estimat. De asemenea, nu este o certitudine ca monedele care coboara mult isi vor reveni la fel de spectaculos, dar in general asa se intampla, intr-adevar.

   Reply
 3. Referitor la Mc Afee eu am citit comentariile lui an creptonoticias si el a analizat ascensiunea BTC an baza unor date precum procentajul de persoane ce le tranzactioneaza, volumul an $ si anca un aspect ce acum ami scapa dar el primadata la estimat la 500.000$ pt 2020 si dupa aceea a revenit cu o noua corectie la un milion. An momentul acela tranzactiona mai putin de 1% din populatie si el a zis ca daca ar ajunge la un 2% pt anul viitor se poate antampla, chiar a facut un pariu public si a zis ca daca nu atinge acest pret el asi mananca propriu sau ORGAN. Asa ca vom vedea ce va aduce 2020. E o lupta acerba antre magnatii banului FIAT si criptomonedele pt ca ei nusi vor da castigul asa usor, ansa pana la urma tecnologia va triunfa. 2018 va fi un moment f important ,ce va directiona lumea sau antro directie sau antralta.. Eu mam referit la BTC cand am zis ca si va reveni dublu sau triplu an urmatoarea urcare, celelalte nu urmaresc aceeasi linie deoarece nu au acelasi volum de tranzactii ca si BTC. Am citit ceva de cex.io si vorbeau f bine de ei acum.

  Reply
 4. Stiu de criptomonede de vreo 4 ani. N-am avut nici un moment interes pentru ele in toata aceasta perioada. La inceputul lui decembrie am sunat un prieten hotarat sa incep o afacere bazata pe comert online. Discutand, am ajuns la criptomonede, si am inceput sa studiez piata. Ce sunt, cum au aparut, ce sanse de castig iti ofera…. Hotarasem sa cumparam echipamente de minare pentru bitcoin.
  Lucrurile nu sunt deloc simple. Deja echipamentele se gasesc extrem de greu, sunt extrem de scumpe si pe masura ce bitcoin-ul isi va creste valoarea va creste si pretul lor. Am renuntat… Am realizat ca, este foarte greu sa intri acum pe piata de bitcoin. Jocul asta financiar al criptomonedelor in 2017 n-ar mai fi apanajul oamenilor simpli… sunt multinationale, guverne si nu tari cu un pib mic, carteluri, bani proveniti din lucruri pe care nu vrem sa le stim….
  Cand s-a nascut internetul, nimeni n-a crezut in el. Probabil la fel s-a intamplat si cu becul, cinematograful, masina, telefonul etc etc. La nivelul de tranzactionare de azi, criptomoneda nu mai e doar o joaca.
  E clar insa, daca se va dori, toata aceasta piata poate fi cumva obturata de diverse tari, diverse interese. Bitcoin e interzis in China si se pare ca si Coreea de Sud va face acelasi lucru. De aici si caderea de la 20.000 $ la 12.000$. Nu pot aprecia ce se va intampla dar deja simt ca a trecut un tren pe langa mine fara sa fi stiut ca are oprire si-n gara mea. Si din punctul meu de vedere, metoda cu tranzactionarea celorlalte criptomonede este cea mai corecta decizie la acest moment, desi eu am inceput sa investesc intr-un cloudmining pe bitcoin, o suma mica, sa vad ce se intampla. Ma gandesc ca de la sf acestei luni sa gasesc solutii pentru tranzactionare! Unde, cum cat. De retinut, e foarte important!!! Sunt extrem de multe site-uri fantoma, grija ca tot timpul sa aveti cat mai multe informatii despre ceea ce doriti sa faceti!!
  Un an nou bun si succes celor ce vor incerca aceasta noua modalitate de business. Poate ne vom impartasi intamplari, experiente, sfaturi. Desi, cei care acum sunt angrenati in aceasta piata dau foaoooarte greu informatii. Pana la urma, totul costa bani! 🙂

  Reply
  • Foarte bun raspunsul, Dan. Si eu simt ca am ratat trenul. Eu aflam de criptomonede acum vrei 3 ani si, dupa ce am citit putin despre ele, am zis ca e prea complicat sa imi pese. In decembrie 2016, m-am intalnit cu un fost coleg care facea trading de criptomonede si se mutase in Singapore. Nu a zis asta, dar am realizat ca se imbogatise (nu exista alt cuvant). Am mai facut ceva research si am zis, din nou, ca e prea complicat si ca nu am timp de asta. Practic, n-am avut timp sa vreau sa fac bani. Iti dai seama cum regret toate acele decizii…

   Macar am inceput in august si, desi am investit o suma nu foarte mare (dar nici prea mica), aceasta s-a triplat intre timp. In concluzie, mai bine sari in tren mai tarziu decat niciodata si o iei ca lectie de viata. In 10-15 ani poate vom avea noroc sa mai prindem un astfel de val si atunci vom fi pregatiti.

   Reply
 5. S-a observat caderea intregii piete de criptomonede. Oare se va ajunge la aparitia unei noi piete sau la transformarea /maturizarea pietei monedelor?

  Reply
 6. In orice moneda se merita sa investesti daca te documentezi despre ea inainte. Eu consider ca oricine are toleranta la risc macar medie, ar trebui sa incerce si aceasta piata care poate sa iti aduca pe termen mediu si lung un venit semnificativ. Eu am rezistat si nu am vandut monedele in perioada de descrestere, ba chiar am achizitionat criptomonede aproape de punctul de minim din ultima perioada si astazi rezultatul este mai mult decat imbucurator. Investiti si nu vindeti la primul impuls, pentru rezultate bune…SUCCES!

  Reply
  • Este perfect sfatul cu vandutul la primul impuls. Uitandu-ma la doua monede pe care le-am avut in cantitati mari cand am inceput sa investesc si pe care le-am vandut cand preturile le-au crescut cu 15-20% (sau putin mai mult), imi dau seama ca am ratat sansa sa am o gramada de bani.

   Am avut 6,500 de Stellar Lumens (care ar valora astazi $4,000) si 900 XRP care valorau la un punct $3,600… iau eu le-am vandut pentru profituri de cateva sute. Rabdare multa si va merita! 🙂

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.