De-a lungul anilor, am experimentat combinații diverse de ingrediente, descoperind rețete care nu doar că se încadrează în regulile stricte ale postului, dar aduc și o explozie de gust și sănătate pe mesele noastre. Chiar am ajuns să mănânc mai puțină carne, în general, și să mă bucur de aceste mâncăruri de post.
Această săptămână nu face excepție, prezentând un meniu conceput să fie simplu, ieftin, dar și variat și nutritiv. Sper să vă inspire să încercați noi rețete de post, care mai de care mai sănătoase și mai savuroase.
Haideți să descoperim împreună cum mâncarea de post poate fi nu doar o obligație, ci o adevărată plăcere atunci când este făcută corect, din suflet.
Notă: Voi scrie, pe zile, detaliat, masa principală a zilei. La noi este prânzul, dar în funcție de cum lucrăm, aceasta poate fi cina. La finalul recomandării de meniu săptămânal voi avea și niște detalii despre micul dejun și cină (sau prânz, dacă cina devine masa principală), așa că citiți până la final.
Iată recomandările mele:
Luni:
- Supă de legume cu un mix de morcovi, păstârnac, țelină și cartofi. Poate crutoane.
- Ghiveci călugăresc: un amestec de legume coapte și prăjite, servit cu pâine integrală.
Marți:
- Ardei umpluți cu orez și legume, servit cu sos de roșii.
Acum știu că s-ar putea să vă facă poftă, dar puneți-o bine, pentru viitor: cea mai sănătoasă shaorma de casă.
Miercuri:
- Zacuscă de ciuperci servită cu mamaligă caldă.
- Salată de varză cu morcovi și semințe de floarea soarelui, pentru un plus de textură și nutrienți (și ceva mai multă sațietate)
Joi:
- Borș de cartofi cu leuștean și mărar, o variantă simplă, dar aromată a tradiționalului borș.
- Mâncare de mazăre cu salată de crudități
Vineri:
- Supă cremă de dovleac, garnisită cu semințe prăjite de dovleac.
- Paste cu sos de roșii și busuioc, acompaniate de o salată de rucola și roșii cherry.
Sâmbătă:
- Salată bulgărească cu roșii, castraveți, ardei și ceapă, îmbrăcată într-un dressing de ulei de măsline și oțet balsamic. Cu un tofu sărat și bun, fiindcă mie mi-e greu să mănânc salată fără brânză.
- Fasole bătută cu ceapă caramelizată și pâine de casă prăjită.
Duminică:
- Avocado pe pâine integrală, garnisit cu roșii cherry și semințe de dovleac si orez cu legume și salată verde cu roșii.
După cum putem să vedem mai sus, se poate foarte ușor să mănânci sănătos și ieftin. Trebuie doar să încercăm puțin.
Desertul zilnic (deși nu va fi chiar în fiecare zi) va consta în fructe proaspete în cea mai mare parte – în funcție de ce găsesc de sezon. Poate voi face și o budincă de chia cu lapte de migdale și vanilie, sau unt de arahide cu magiun, servit pe rondele de orez (e un deliciu!).
Pentru micul dejun recomand combinații de smoothie-uri nutritive, cu fructe, legume și semințe, alternând cu porridge (terci) de ovăz cu fructe de pădure congelate (sau căpșune proaspete/zmeură sau ce găsim proaspăt) și un strop de miere. Sau îmi urmez exemplul cu un mix de arahide, caju și migdale – făcut acasă.
Pentru cină (masa secundară) propun preparate ușoare. În special, salate de toate felurile, inclusiv cea de quinoa cu legume de sezon, roșii cherry, castraveți, ardei, și un dressing pe bază de lămâie și ulei de măsline Kalamata.
O altă opțiune poate fi un wrap vegan cu hummus, legume proaspete tăiate julienne (morcovi, castraveți, ardei) și frunze de spanac sau salată verde. Spanacul îl consum doar proaspăt, de când am aflat că cel reîncălzit este nesănătos (poate deveni toxic).
Cam acesta ar fi meniul meu de post săptămânal. Sper să fie util și să vină cu idei bune. Sunt și eu deschis la recomandări, așa că vă rog să îmi scrieți mai jos ce mâncați bun, de post, în perioada asta.