Mic dejun sanatos si ieftin: alune, caju si migdale

| |

Fiindca unul dintre marile mele planuri pentru 2014 este sa elimin complet consumul de mezeluri, asta inseamna ca una dintre mesele la care nu pot renunta – micul dejun – devine ceva mai problematic.

Pana acum, era tare usor: taiam doua felii de paine, le ungeam cu niste unt, aruncam cateva felii din ce mezel aveam prin frigider si gata, terminam povestea.

Acum nu se mai poate asta si cum n-am considerat niciodata “o ceasca de cafea” drept masa in toata regula, a fost nevoie sa gasesc niste inlocuitori.

Si i-am gasit sub forma alunelor, semintelor si samburilor (suna ciudat sa numesc migdalele “samburi,” dar asta sunt, pana la urma). Un mic dejun care initial credeam ca este foarte scump, dar care s-a dovedit a fi nu doar delicios, dar si decent ca pret.

Iata cum fac: cumpar niste pungi mari de alune, caju si migdale (uneori mai adaugam nuci sau alune de padure, dar si doar primele trei sunt suficient de satisfacatoare), pe care le impart cu manutele astea doua in mici pungi de congelator – o punga reprezentand un mic dejun.

Fac totul ochiometric, cam o mana din fiecare tip per punga, dar am cantarit aseara cantitatile, si am vazut ca ma incadrez undeva pe la 75 grame pe punga.

[quads id=3]

Ce inseamna asta ca pret?

Alune sarate, prajite: 7.55 lei
Migdale crude: 28.90
Caju crud: 32.99
TOTAL: 69.44

Aparent, pare totul extrem de scump. Insa, daca este sa stai sa te gandesti ca din cantitatile astea (toate preturile sunt pentru 500g) imi ies 18-19 pungute, plus ceva de rontait in timpul prepararii, ajungi la doar 3.85 lei per punguta. Adica un mic dejun hranitor, delicios, si foarte OK ca pret.

Te saturi din 75 de grame?

Desi poate parea ciudat, acest mic dejun cu alune, caju si migdale este extrem de satios. Practic, 100g iti aduc vreo 600 de calorii, asa ca este mai mult decat suficient.

De ce crude?

Alune nu am luat niciodata crude, dar planuiesc sa le cumpar astfel cand le gasesc. Motivul pentru care le prefer crude este ca stiu sigur ca nu au ulei de proasta calitate si sare in excess.

Daca sunt extrem de bine dispus, pot intinde caju-ul si migdalele in tavi, le arunc in cuptor vreo 10 minute si capata un gust ceva mai bun. Dar sincer imi plac foarte mult si crude asa ca… asta este.

Deci daca si voi sunteti in cautare de idei noi pentru micul dejun, sper ca aceasta sa vi se para interesanta si sa o incercati. Nu uitati: cu cat cumparati cantitaile initiale mai mari, cu atat mai ieftin va fi totul!

Sursa imagine: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

Previous

De cati bani ai nevoie pentru a fi independent financiar in Romania?

Cosmetice Bio: sunt ele mai bune decat cele traditionale?

Next

Leave a Comment