Mic dejun sănătos și ieftin: mix de arahide, caju și migdale – făcut acasă

| |

Unul dintre obiectivele mele importante pentru anul acesta este să renunț complet la consumul de mezeluri. Astfel, micul dejun – o masă la care nu pot renunța – devine un pic mai complicat.

Până acum, era atât de simplu: tăiam două felii de pâine (nu mai mananc nici paine!), le ungeam cu unt și adăugam câteva felii de mezel.

Însă, acum că nu mai pot face asta și cum nu consider “o ceașcă de cafea” o masă în toată regula, am căutat alternative.

Și le-am găsit sub forma alunelor, semințelor și sâmburilor (deși sună ciudat să numesc migdalele “sâmburi,” dar asta sunt, până la urmă).

Un mic dejun care inițial mi se părea foarte scump, dar care s-a dovedit a fi nu doar delicios, ci și accesibil ca preț. Merge perfect mână în mână cu sfaturile mele pentru a-ți reduce cheltuielile cu mâncarea.

Iată cum procedez: cumpăr pungi mari de arahide, caju și migdale (uneori adaug și nuci sau alune de pădure, dar și doar primele trei sunt foarte satisfăcătoare).

Împart conținutul în punguțe de congelator, câte o pungă reprezentând un mic dejun.

Fac totul ochiometric, aproximativ o mână din fiecare tip per pungă. Am cântărit cantitățile și am observat că ajung la aproximativ 65 de grame pe pungă.

Ce înseamnă asta ca preț?

Arahide sărate, coapte: 20 lei
Migdale crude: 50 lei
Caju crud: 60 lei
TOTAL: 130 lei

La prima vedere, pare destul de scump. Dar dacă luăm în calcul că din aceste cantități (toate prețurile sunt pentru 1kg) obținem cam 45 de punguțe și ceva de ronțăit în timpul pregătirii, ajungem la doar 2.88 lei per punguță. Adică un mic dejun hrănitor, delicios și cu un preț foarte bun.

Te saturi din 65 de grame de nuci/seminte?

Deși s-ar putea să pară surprinzător, acest mic dejun cu arahide, caju și migdale este extrem de sățios.

Aproximativ 100g aduc în jur de 600 de calorii, ceea ce este mai mult decât suficient, deci micul nostru dejun are deja undeva la 400 de calorii.

Chiar mai mult decât probabil și-ar dori unii, dar având în vedere că este extrem de sățios și nu ți se face foame până la prânz, este OK din punctul meu de vedere.

De ce crude?

Nu am luat niciodată arahide crude, dar intenționez să le cumpăr astfel când le găsesc. Prefer arahidele, migdalele si caju-ul crude deoarece știu sigur că nu au ulei de slabă calitate și sare în exces. De asemeena, sunt ceva mai ieftine decat varaianta preparata.

Dacă sunt într-o dispoziție foarte bună, pot întinde caju și migdalele în tăvi și le bag în cuptorul incins vreo 10 minute pentru un gust și mai bun. Dar, sincer, îmi plac foarte mult și crude, așa că nu este o problemă.

Deci, dacă și voi sunteți în căutarea unor idei noi pentru micul dejun, sper că această variantă să vă pară interesantă și să o încercați. Nu uitați: cu cât cumpărați cantități inițiale mai mari, cu atât mai ieftin va fi în final!

În plus, puteți experimenta cu diverse combinații de nuci și semințe, astfel încât să vă diversificați micul dejun și să nu vă plictisiți de aceeași rețetă.

De exemplu, puteți încerca să adăugați semințe floarea soarelui sau dovleac în combinație cu nucile.

Mai mult, dacă doriți să adăugați și un plus de savoare, puteți servi acest amestec de nuci și semințe cu un iaurt simplu sau cu fructe proaspete, cum ar fi căpșuni, mure sau banane (dar sa reduceti cantitatea).

În concluzie, renunțarea la mezeluri și alegerea unui mic dejun sănătos și ieftin, pe bază de arahide, caju și migdale, nu doar că vă ajută să vă mențineți sănătatea, dar și să economisiți bani. Așadar, nu ezitați să încercați această alternativă delicioasă și sățioasă!

Previous

Cum să reduci cheltuielile cu mâncarea, dar să mănânci sănătos

De câți bani ai nevoie pentru a atinge independența financiară în România?

Next

Leave a Comment