Recent, a venit mama în vizită la noi și s-a făcut foc și pară când a aflat că urma să mâncăm la prânz o mâncare de spanac cu oua “ochiuri” dietetice. Nu, nu pentru că nu punem ulei în tigaia în care facem ochiurile, ci pentru că mâncarea de spanac o aveam pregătită de ziua trecută.
– Cum adică, nu știați că spanacul reîncălzit e nesănătos? a întrebat ea revoltată.
Nu, nu știam. Era prima dată când auzeam asta și, deși o iubesc pe mama enorm și am mare încredere în tot ceea ce spune, de data asta mi-am zis că n-ar trebui să cred fără să verific și să aflu și eu dacă este, într-adevăr, spanacul reîncălzit dracul gol pe care mi l-a prezentat ea.
Pe site-urile românești înformațiile sunt destul de prost prezentate. Adică am văzut că se spune că ar fi periculos, dar pe bloguri dubioase care mie, personal, nu-mi inspiră niciun strop de încredere. Se prezintă niște informații fără a cita surse, lucru care, din nou, nu inspiră încredere.
Eu personal nu mai accept astfel de informații de când am citit un discurs revoluționar al noului Papă, pentru a afla câteva zile mai târziu că era o născocire a unui blog…
Așa că m-am pus pe căutat. Și pot să vă spun că este destul de greu să găsești ceva oficial sau studii referitoare la faptul că spanacul este nesănătos dacă îl reîncălzim.
Se pare că mulți consideră asta o legendă avându-și originea în țările nordice (alții zic Olanda), dar că nu are baze reale.
Am citit discuții, am văzut bucătari și chefi care ziceau ca nu-i nicio problemă dacă reîncălzești spanacul, am citit multe opinii conform căror n-ar trebui niciodată să faci asta.
Pare-se că dacă reîncălzești spanacul, cantitatea de nitrați pe care acesta o conține se transformă în nitriți, care mai apoi se transofrmă în nitrostamine, despre care se zice că sunt cancerigene. Multe variațiuni, dar doar una cu adevărat periculoasă și care apare, pare-se, doar la reîncălzirea spanacului gătit.
Luând-o logic, nu prea îmi dau eu seama de ce nu s-ar produce aceleași efecte la prima gătire. Pare-se că mai intră în joc anumite bacterii care transformă acești nitrați (nepericuloși) în nitriți (din nou în general nepericuloși) și mai apoi în nitrostamine (periculoase).
Unde am găsit asta? Într-un singur loc, pe un site care se numește European Food Information Council (o organizație non-profit care activează în domeniul sănătății). Nici ei nu prezintă studii ci dau informația de-a gata, dar par ceva mai oficiali și credibili decât alte surse.
Până la urmă, ne putem baza pe ideea că răul, și dacă există, nu-l putem vedea și simți: este un fel de picătură chinezească ce te toacă încet, până când este prea târziu.
Așa că noi am hotărât, pe cât posibil, să evităm spanacul reîncălzit, pe principiul “paza bună trece primejdia rea”. Însă tot nu ma declar 100% convis că într-adevăr spanacul reîncălzit e nesănătos.
nu gatim spanac (il pun doar in smoothie sau in salate). Ai gasit si formulele chimice cu nitritii si nitrati? E doar caldura catalizator? Pentru ca in cazul asta nitriti si nitrati gasim si in sfecle, urzici.
cred ca am gasit: https://en.wikipedia.org/wiki/Nitrogen_cycle – ce fain suna: traim intr-o mare de nitrogen.
Deci mama are si nu are dreptate: nu caldura face schimbarea chimica, ci bacteriile ce scot nitritii in nitrati. Cred ca de aici e recomandarea sa se consume spanacul cat mai proaspat.
Exact asa zice si studiul ala pe care l-am citat eu – ca bacteriile sunt cele care produc schimbarile. Probabil ca reincalzind spanacul, temperatura devine propice dezvoltarii rapide/exagerate a acelor bacterii…
moaaaama ce pofta mi-ai facut de mancare de spanac (eu adaug smantana si nucsoara – musai sa incerci asa) cu ochiuri si mamaliga :))
eu nu mi-as face asa probleme mari, ma gandesc ca pt a avea intr-adevar repercursiuni asupra sanatatii ar tb sa mananci spanac in cantitati industriale, ceea ce chiar nu cred ca e cazul, ca nu e fizic posibil; stii, orice info trebuie trecuta prin filtrul propriu si musai interpretata critic :)
ps: blogul de care zici mai sus, care a publicat un speech de-al Papei, se pare ca se inscrie intr-un nou gen jurnalistic, imi scapa acum numele; insa sunt nenumarate astfel de site-uri care publica info din astea care nu au nicio legatura cu realitatea, sunt scorneli pe romaneste, insa se pare ca au mare priza la public (ma refer la cei care stiu ca tot ce se scrie pe resp bloguri/siteuri sunt elucrubatii :) )
Cu smanatana in spanac am incercat si e bun, intr-adevar. Nucsoara nu prea o folosim – sincer, nu stiu exact ce gust are, dar merita incercata. Stiu sigur ca am in casa :)
Site-uri gen timesnewroman sau altele care fac satira… pe astea le-as intelege. Dar alea care nascocesc pur si simplu si nu spun clar ca-s nascociri (asa era blogul in cauza)… pe alea nu pot sa le accept :)