Uite cum să scapi de steatoza hepatică (ficat gras)

| |

În august 2014, am fost diagnosticat cu steatoză hepatică (sau ficat gras, fiindcă așa i se zice “în popor”). Am reușit s-o prind într-un stadiu destul de incipient – nici chiar stadiul 1, dar nu tocmai 2 și, deși gastroenterologul mi-a zis că nu pot scăpa de această boală pe care oricum majoritatea oamenilor o ignoră complet (deși poate fi extrem de periculoasă), eu m-am hotărât să mă vindec.

Nu pentru că sunt nebun, ci pentru că m-am documentat extrem de mult și am văzut că, de fapt, se poate.

Se pare că am avut dreptate. După primele şapte luni de la diagnosticare, la un nou control, deja situaţia se îmbunătăţise vizibil. După un an şi jumătate, când am fost la cel de-al doilea control, am primit vestea cea bună: am scăpat de ficatul gras!

Doctoriţa a fost chiar extrem de impresionată de progresul meu şi mi-a zis, mai mult în glumă, să le spun cât mai multor oameni despre asta. Aşa că… iată-mă!

Inițial, când am fost diagnosticat, aveam steatoză hepatică de stadiul 1.5, ficatul ușor mărit (în special lobul stâng), infiltrații lipomatoase in pancreas (adică grăsime în pancreas) și depuneri de grăsime pe rinichi. Vă daţi seama că am fost îngrozit când am auzit toate lucrurile acelea.

După șapte luni de mâncat sănătos – o dietă normală și echilibrată, aș zice eu – ficatul meu a revenit la dimensiuni normale iar steatoza hepatică este “ușoară”. Mai mult, infiltrațiile de grăsime din pancreas s-au redus aproape în totalitate, iar grasimea de pe rinichi a dispărut complet.

După alte nouă luni, primeam confirmarea: totul este bine. Ficatul meu şi-a revenit ca mărime şi nu mai sunt urme de infiltraţii lipomatoase. Analizele de sânge au fost şi ele nu doar normale, dar chiar foarte bune.

Totul obţinut aproape exclusiv prin dietă şi schimbarea modului de viaţă. Lucruri pe care dacă eu, un leneş gurmand, am reuşit să le fac, cu siguranţă poate oricine să le facă.

Cum scapi de steatoza hepatica (ficatul gras)?

Unora poate li se pare mult să “tragă” tare şapte luni sau 18… dar mie mi se pare extrem de puţin, având în vedere că vindecare poate fi completă, vine la pachet cu multe alte beneficii şi te ajută să eviţi potenţialele riscuri şi complicaţii cauzate de această boală.

Cum am făcut-o? Nu, nu am murit de foame, nu am tras fe fiare zilnic câteva ore, nici măcar nu am suferit prea mult trecând de la un stil de viață – în special de a mânca – nesănătos la unul complet sănătos.

Puteți citi pe larg despre dieta pentru ficat gras pe care am urmat-o, dar pe scurt și cel mai important este că am eliminat complet niște alimente extrem de nocive, pe care oricum nu ar trebui să le mănânce nimeni, oricât de sănătos ar fi: prăjelile, alcoolul, sucurile (mi-am permis doar cele cu conținut 100% fruct, dar rar) și toate mâncărurile supra-procesate.

Ficatul gras - alimente

Am mâncat, practic, o dietă sănătoasă – aproape complet gătit totul în casă de la zero, foarte multe fructe și legume, foarte puțin zahăr.

Mezelurile le-am eliminat în proporție de 99% și nu am mâncat decât mezeluri bio sau produse fără “porcărioare” gen monoglutamat de sodiu, potențiatori de aromă și o sumedenie de coloranți, conservanți și alte chimicale.

Mi-am permis și să “trișez” din când în când, înfruptându-mă dintr-o pizza, o prăjitură plină de grăsimi și zahăr sau mâncând porții ceva mai mari, dar mereu am știut că stilul meu de viață s-a schimbat și niște mici pofte satisfăcute din când în când nu au cum să ma dea peste cap.

Nu știu dacă au ajutat sau nu, dar e posibil să fi avut și ele un cuvânt de spus, așa că vă zic și vouă: am luat suplimente de silimarină zilnic (trei luni o pastilă dimineața, cu pauză de o lună, apoi o lună cu pauză de o lună) și recent am început să beau zilnic câte o cană de ceai verde pentru proprietățile sale antioxidante. E posibil să nu fi ajutat deloc, dar e clar că nici rău nu mi-au făcut.

În final, am început să merg la sală unde fac exerciții lejere de cardio în jur de 45-60 de minute, de 3-4 ori pe săptămână. Aș merge mai des și aș sta mai mult, dar momentan nu se poate. Oricum, orice tip de mișcare este esențială în acest caz!

Rezultate? Pe lângă cele confirmate de doctori, care sunt clar cele mai importante, am scăzut de la 95.5 kilograme la 77 și vreau sa continui până când ajung la greutatea ideală de 73-74 kg.

Totuși, să pierzi 18 kilograme în 18 luni (De fapt, am slăbit 16 kilograme în primele şapte luni!) , eu zic că este extrem de bine, mai ales că am făcut-o treptat, încet, fără să sufăr prea mult.

Mă simt mult mai bine – nu doar în pielea mea, văzându-mă din nou slab și arătând clar mai bine – dar și psihic. Mai multă energie, mai multă poftă de viață, pur și simplu mai bine.

În plus, mi s-a reglat tensiunea arterială. Sufeream de hipertensiune şi luam medicamente pentru a o ţine în frâu. Dar pe măsură ce am slăbit şi mi-am schimbat stilul de viaţă, aceasta se pare că s-a redresat şi, sub supravegherea cardiologului, am redus iniţial şi apoi am eliminat complet pastilele.

Au trecut cam cinci ani de atunci şi tensiunea mea este în continuare normală. Iată un efect neaşteptat al vindecării mele de steatoza hepatică!

Deci merită orice efort, merită pentru persoana ta în primul rând și pentru cei dragi din jur.

Pentru a scăpa de ficatul gras, de fapt, nu trebuie să facem decât ceea ce ar trebui să facem în mod normal: să mâncăm sănătos, să nu facem excese, să facem mișcare și să înțelegem că toate ispitele din jurul nostru sunt acolo pentru a ne distruge sănătatea, nu pentru a ne face să ne simțim mai bine.

Așa că nu vă culcați pe o ureche, nu ascultați doctorii proști care zic că nu se poate scăpa de ficatul gras și faceți schimbările necesare pentru a trăi sănătos. Merită!

Şi dacă vreţi să aflaţi mult mai multe despre cum să scăpaţi de steatoza hepatică, să ştiţi că am lansat recent un blog dedicat acestei lupte, numit Adio, ficat gras! Acolo veţi găsi (gratuit) articole dedicate acestui subiect şi luptei pentru a scăpa de steatoza hepatică – toate bazate pe experienţele mele personale, precum şi cercetările pe care le-am făcut de-a lungul anilor.

Previous

Recomandare dieta pentru ficat gras

Merită să cumperi dezumidificator? Eu l-am găsit pe cel mai bun

Next

35 thoughts on “Uite cum să scapi de steatoza hepatică (ficat gras)”

  1. deci se poate scapa de ficatul gras :)
    Si mai ales, se poate preveni: un mod de viata sanatos cum il ai acum te va feri de asta.
    A venit primavara, poti combina sport cu alimentatie si merge sa culegi urzici, leurda, untisor prin paduri. Sunt alimente miraculoase iar miscarea aduce un total de energie.

    Reply
    • Asta cu prevenirea este cea mai buna metoda, insa multi dintre noi asteptam pana e prea tarziu ca sa fim de acord :))

      Da, iarna a trecut, acum ar trebui sa fie totul mai usor, desi imi e putin teama de vara si ispitele ei – inghetata si bauturile reci :) Bine ca se incadreaza si apa in ultima categorie!

      Reply
      • Eu imi fac apa aromatizata sau limonade usoare (am inca miere). In rest, si o bere din cand in cand nu cred ca e vreo problema. Ideea sa fii cumpatat, si daca servesti o bere pe saptamana nu va distruge ce ai reconstruit – corpul tau e dinamic si puternic.

        Pt inghetata, poti incrca o masina de facut inghetata, desi la mine zace pe dulap pt ca… colocatarii au decis ca cea din comert e mai reusita :)

        Reply
        • Majoritatea mancarurilor pe care le faci in casa si sunt sanatoase, am observat si eu ca sunt mai bune decat cele din comert, tocmai pentru ca le lipsesc elementele extra: delicioase, dar nesanatoase. Din fericire, cu ceva vointa, papilele gustative se adapteaza repede :)

          Reply
  2. Buna,am citit cu interes despre dieta si mi se pare de ajutor.Sotul meu este intr-o situatie asemanatoare dar cu o steatoza mai avansata.Zice-ai la un moment dat ca,cartoful nu este recomandat…Am citit pe sfatulmedicului.ro, un articol cu alimente permise si interzise pt ficat gras.Printre permise era si cartoful plus pastele fainoase.La cele nepermise sunt trecute o serie de legume si fructe:ciuperci,ridichi,ceapa,usturoi,telina,nuci,alune,etc.Ce parere ai ? stiind ca ai citit mult despre afectiunea asta.Multumesc

    Reply
    • Dorina, parerile sunt impartite – eu am citit foarte mult articole si studii in limba engleza, am cam ignorat ce este in limba romana fiindca informatiile sunt in general depasite (neactualizate).

      Acum referitor la ce este interzis si ce nu, eu as zice ca interzise (in sensul de “nu mai mananci deloc”) sunt doar cele pe care le-am enumerat in dieta catre care e link in articol. In rest, in moderatie, poti manca orice, cu majoritatea dietei formata din legume si fructe (crude si gatite). In momentul de fata, eu mananc de toate (dupa 7 luni de dieta, dintre care 3 foarte stricte) fara a exagera. Cartoful, la o masa, doar un cartof mediu – copt (fara ulei sau grasimi) sau fiert si daca se poate plus alte legume. Cartoful nu se asociaza in mod normal cu carnea, dar noi asa suntem obisnuiti sa-l mancam (asa il mananc si eu).

      Nuci si alune sunt probabil trecute la interzise pentru ca au foarte multe calorii si grasimi. Dar au grasimi sanatoase – trebuie consumate insa doar crude, maxim coapte fara ulei – nu in cantitati mari, as zice 50 grame maxim pe zi, si nu zilnic la inceput. Nicio alta leguma nu mi-a facut probleme, nici macar usturoiul (desi cred ca vreo luna nici eu nu am mancat deloc, tot stiind ca “pica greu la ficat” – studii pe care le-am citit mai apoi sustin ca face bine, de fapt, fiind plin de antioxidanti).

      In cele din urma, pe scurt, parerea mea e ca poti manca intr-adevar orice daca respecti regulile de baza. Cel mai important este sa slabesti – si asta sa o faci mancand sanatos, nu tinand dieta speciala pentru slabit. Cand va elimina prajelile, mezelurile, sucuri, dulciuri, alcool si alimente procesate, inlocuite cu legume, fructe si rar carne slaba, va slabi automat, natural, sanatos. In functie de cum este invatat sa manance, ii vor trebui 2-4 saptamani sa se obisnuiasca cu noul stil de viata, dar garantez ca daca are o minima vointa sa se tina de asta, nu va dori sa ajunga din nou la regimul dinainte. Si SIGUR se va face bine.

      Mult success si sanatate!

      Reply
  3. Asa este se poate scapa de el si stiu asta de la un medic ( desi am intalnit si pareri medicale ca nu se poate – chiar nu ii inteleg de ce mai practica medicina ? ). Deci eu am fost diagnosticata cu ficat gras ( steatoza hepatica undeva gradul 1 spre 2 ) si am tinut o dieta de la nutritionist + in fiecare zi miscare ALERTA timp de 60 de minute ( puteti merge grabiti pe strada sau ceva de genul :) Este foarte important sa facem un mic sport. Eu acum vreau sa reincep si sa fac sport calumea, ceva aerobic, nu stiu, ceva oricum mai mult decat doar miscare alerta. Medicul mi-a explicat ca noi consumam energie si de regula corpul foloseste din grasimile acumulate. Cand insa noi il lasam fara acele grasimi cu care l-am obisnuit a-l indopa zilnic el la un moment dat va trece la… REZERVE ! He he ! Si asta inseamna automat ca va incepe sa foloseasca grasimea de pe ficat ! De aceea trebuie combinata dieta cu miscarea. In plus daca tinem doar dieta pierdem MASA MUSCULARA, ceea ce ne va face sa ne simtim slabiti, fara vlaga, ca si cum am fi batuti mar ! E foarte serios ! Sportul ne ajuta sa facem masa musculara sanatoasa. Eu recunosc ca am tinut dieta doar 3 luni dar cand m-am intors la ecografie, medicul imi spunea exact asa: – Ma uit din toate unghiurile, va dau cuvantul meu de onoare, dar imi e greu sa vad ceea ce au vazut colegii mei ultima data cand ati facut ecografia. De fapt mi-e imposibil fiindca nu mai e. E doar o usoara, foarte subtile ingrosare, si atat. Va spun sincer ca eu nu va pot trece diagnosticul de atunci acum ! Ha ! Cine il mai vroia oricum ? Deci va spun ! Unii nu merita sa stea in cabinetele alea dar asta e alta poveste. Ficatul gras poate fi VINDECAT. NU alemiorat. Ci VINDECAT ! Acum reincep dieta si bag sport calumea si cred sincer ca in toamna nici discreta ingrosare nu va mai exista ! Asa ca nu va dati batuti si nu credeti in medicii care ti-l dau pe NU in brate !

    Reply
  4. As dori sa mai scriu ceva si gata :) Calin, te felicit pentru rezultate si pentru faptul ca nu ai te-ai demoralizat si ai luptat ! Pentru mine esti un exemplu si o sa impartasesc povestea ta si altor cunostinte. Uneori desi le spun si eu despre experienta mea parca nu ma cred fiindca eu nu am reusit sa dau jos prea multe kilograme la exterior tinand dieta atunci doar 3 luni. Vazand insa ca mai e cineva ce a reusit sa dea peste cap diagnostice si prognostice negative medicale care mai de care :) stiu ca ma vor crede. Si anul 2016 va fi cel in care si eu voi ajunge la greutatea mea ideala undeva la 70 kg dar si la disparitia oricarei usoare ingrosari e ficatului. Sa ai o saptamana frumoasa !

    Reply
    • Multumesc, Mihaela! Felicitari si tie! Ma bucur sa citesc astfel de comentarii si sper sa le vada cat mai multa lume. De la publicarea articolului, si eu am primit vestile bune in martie anul acesta: dupa control, mi s-a zis ca nu mai sunt deloc urme de grasime si am un ficat normal. La mine a fost nevoie de ceva mai mult de 3 luni, dar nici nu conteaza: important este ca s-a putut si se poate. Dar provocarea nu a fost completata: acum trebuie sa ma asigur ca ramane totul asa si nu incep iar sa ma ingras si sa ajung iar acolo de unde am plecat.

      Reply
      • Multumesc pentru SPERANTA !!! Pe langa multe alte probleme am fost diagnosticata si cu ficat gras …… a trecut doar o luna de cand urmez acest stil de viata recomandat de tine dar ma simt bine ….

        Reply
  5. Am fost diagnosticat cu steatoza hepatica in anul 2015, in urma unui control de rutina, in urma caruia analizele la ficat au iesit de 2-3 ori mai mari decat limita maxima admisa. In consecinta medicul mi-a recomandat sa renunt la carne grasa, paine, dulciuri, si sa am o alimentatie bazata si pe fructe, legume. In schimb, eu am renuntat complet la regimul de viata initial, si timp de 2 luni de zile am mancat numai fructe si legume, sucuri la storcator, salate..si nimic altceva. Apoi am inceput sa reintroduc treptat alimente slabe in grasime si foarte rar dulciuri. Dupa 5 luni, am repetat analizele si rezultatul a fost foarte bun, astfel ca..initial diagnosticul de STEATOZA HEPATICA ACTIVA, a fost eliminat, ramanand o forma usoara de steatoza. Stilul de viata bazat pe fructe si legume trebuie continuat toata viata. Mult succes si sanatate
    . Doamne Ajuta!!

    Reply
  6. Acum 3 luni jumate am fost diagnosticat cu steatoza hepatica grad 2. Am tinut regim fara prajeli, fara zahar mult, cate 2 catei de usturoi pe zi, ceai verde, ceai hepatic si multe fructe, suc de sfecla si paine integrala. La analize dupa 3 luni stearoza hepatica a disparut complet de se uitai medicii ca la ozn ???… deci medicii in loc sa recomande diete si leacuri bio ei vor sa ne indoape cu pastile pentru ca isi trag multi bani de la companiile farmaceutice. Ei nu au interes sa ne vindece ci sa ne indoape cu pastile chimice. Nu mai cred in medici niciodata! Sanatate la toti

    Reply
  7. Buna. La mine cazul e mai “atipic”, sa spun asa…de cand ma stiu am fost slaba si am facut eforturi sa ma ingras. Cu toate astea, greutatea mea nu a depasit nociodata 55 kg… Iar acum o luna am fost diagnosticata cu scarba asta de boala …e super frustrant, pt ca sunt DEJA slaba, si nu vreau sa slabesc mai mult de atat…Fast food mancam f rar, sucuri cu acid NEVER, mezeluri, o data pe an…deci chiar nu inteleg care e cauza la mine..? Am inceput sa mananc mai multa salata si legume, nu as vrea sa renunt la pizza si alte preparate.. pe care oricum nociodata nu le.am consumat in exces :(

    Reply
    • Intra-devar, un caz frustrant. In cazul acesta in care greutatea este normala, trebuie sa te uiti la alte potentiale motive pentru steatoza: iei alte medicamente? Sunt o serie de medicamente care, din pacate, pot duce la aceasta boala. Daca nu sunt medicamentele, tot pe la dieta si exercitii fizice trebuie umblat: desi esti slaba, daca esti asa de la mama natura si fara exercitii fizice, aici ar putea fi cauza si integrarea lor in rutina zilnica te-ar ajuta mult.

      De asemenea, in ciuda grutatii, daca mananci mancaruri cu continut mare de grasimi saturate sau carbohidrati procesati (zahar in principal), chiar daca greutatea este OK, steatoza hepatica tot poate fi cauza. Ficatul gras este o problema extrem de raspandita in Asia unde locuitorii, desi in general slabi, mananca extrem de multe grasimi saturate (multe prajeli) si carbohidrati (orez alb). Deci, cel mai probabil, tot pe la dieta trebuie umblat. Multa bafta si tine-ne la curent – ori revino cu intrebari daca mai sunt.

      Reply
  8. Merci mult de raspuns…interesant si adevarat ce spui. Da, am luat multe medicamente pt diferite afectiuni: estrogen, pt memorie, multivitamine, etc…cred ca si din cauza asta si pt ca nu prea mancam salate, legume, etc…spetlr sa imi treaca ???

    Reply
  9. Cum se explica, ficat gras cu dietă strictă cu colesterol 130, vegan aproape 2 ani, dulce doar eventual o placinta cu dovleac sau miere, și nu cu zahăr ci cu miere?

    Reply
    • Mai exista cumva si alte boli sau medicamente luate? Acestea pot provoca ficatul gras. De asemenea, lipsa de exercitiu fizic, chiar in cazul unei diete stricte, poate duce la ficat gras. Trebuie discutat cu doctorul si gasita si cauza, cu siguranta.

      Reply
  10. Și uite ca am întrat și eu în clubul vostru, fiind diagnosticat cu “ficat gras” gradul 2-3. Destul de avansat din ce citesc pe aici… Am rămas puțin surprins ținând cont ca nu consum alcool și nici gras nu sunt, am 80 kg și 1.76 m înălțime. Și fac și sport zilnic, fiind factor poștal. Însă la mine se “trage” de la altceva. Am probleme cu colecistul, nu lucrează deloc, urmând ca în următoarele luni sa il dau afara. Iar dulciurile, pentru ca le iubesc mult, și Coca-Cola sau pepsi mi-ai pus capac. Ma vad nevoit sa renunț la ele… ?

    Reply
    • Nu e un club in care sa iti doresti sa fii membru, asta e sigur :) Dar da, renuntand la toate elementele nocive, cu siguranta vei reusi sa scapi de aceasta problema.

      Reply
  11. Deci am revenit, cam tarziu ce i drept…Dar cu o veste buna: So, in Mai am fost din nou la control (dupa aproape 7 luni!)… si mare surpriza: medicul care m.a consultat se tot mira si era asa socat cand i.am povestit (era al medic acum, nu cea care ma “diagnosticase?). Si m.a intors pe toate partile si…nici urma de steatoza. Cica “nici n.ai avut o vreodata”. Mda…ma rog deci dieta stricta fara grasimi, cu usturoi si grapefruit a dar rezultate. Acum am inceput sa nu prea mai tin regim, dar o sa ma duc din nou la control in curand..

    Reply
    • Felicitari, Alex! Cel mai greu lucru este – si o spun din experienta proprie – sa te tii de mancatul curat dupa ce scapi de ficatul gras.

      Reply
  12. Felicitari!Adevarul este ca lipsa de excese sigur ajuta organismul.Poate ca nu scapi de anumite boli, ,dar sigur daca pastrezi [roportiile in tot ce faci nu va dauna.Chiar si un pahar de vin, sau o bere pe saptamana, cred ca nu sunt periculoase.Oricum felicitari pentru reusita ta si succes in continuare

    Reply
  13. Salutare! Am citit aproape totul si felicitari. Eu acum 2 zile am fost diagnosticat cu ficat gras. Si am si o usoara apasare din interior partea dreapta. Am trecut la regim alimentar imediat si un stil de viata sanatos. Nu am baut niciodata in viata mea mai mult de 1 , 2 beri pe luna. Dar in schimb am mancat toate porcariile din lumea asta si le-am mancat haotic. In schimb am capatat stari de rau mereu, ameteala uneori, dureri pe la coaste si tot asa… Toate astea se trag de la ficatul asta gras. Iar eu am inceput sa mananc sanatos si am eliminat carnea (cu exceptia pieptului de pui). In rest legume multe si sper sa reusesc sa scap de nebunia asta. M-am saturat sa imi fie rau la 2-3 zile… Sanatate tuturor!

    Reply
  14. Ficat gras apare și pe fondul vieții stresante combinat cu mâncat haotic și multe cafele…nu doar grăsimile face rău …Stres(când ești închis în tine,griji ,anxietate,lipsa comunicării) , somnul redus, lichide dulci, dulciuri, și bineînțeles puțină miscare…

    Reply
  15. Va salut! La un diagnostic de fibroza severa, pentru o alimentatie adecvata diagnosticului, parerile difera foarte mult, de exemplu alimentele de mai jos sunt permise sau nu: apa minerala acidulata, cafea, cafea de cicoare, ceai verde, ceai de menta, ovaz, usturoi, ghimbir, vinete, masline, rosii, kefir, mozzarela, varza, broccoli, ulei de masline, ulei de cocos, nuci,arahide, alune de padure seminte de dovleac, migdale. Multumesc!

    Reply
    • Dupa parerea mea, toate alimentele de mai sus sunt permise, desi eu personal as sta deoparte de uleiul de cocos si as consuma doar ulei de masline extravirgin. Toate in cantitati adecvate (de ex, putina mozzarela, nuci si seminte), vinetele gatite bine (fara ulei) si usturoiul evitat daca va face sa va simtiti rau. El teoretic este bun, dar unele se simt rau dupa ce consuma.

      Reply
    • Felicitari! Ma bucur sa aud ca articolul a fost util.

      PS: Greul abia acum incepe, as zice. Provocarea suprema va fi sa continuati cu mancatul sanatos si noul stil de viata :)

      Reply
      • Taman ce ma depistara cu vezica biliara cudata. Asta inseamna 5 mese mici, fara grasimi, glucide putine, pe viata… garantat ma mentin :))

        Reply

Leave a Comment