Merită să îţi cumperi o casă la ţară?

| |

Se pare că în ziua de astăzi mai toţi vor să fugă de viaţa “la ţară” şi se îndreaptă spre oraş, unde câinii aleargă cu covrigi în coadă şi mierea curge de la orice robinet, în loc de apa potabilă.

Totuşi, ajungi ca mine, la o vârstă, să te întrebi dacă toată nebunia de “la oraş” nu este prea mult şi dacă nu cumva viaţa la ţară ar fi o opţiune mult mai bună.

Şi fix despre asta vom discuta astăzi, încercând să răspundem la întrebarea cea importantă: merită să îţi cumperi o casă la ţară?

Eu am cochetat cu această idee de mult, considerând o casă la ţară drept o investiţie utilă pentru sănătatea personală. Nu neapărat pentru a te muta permanent acolo, dar măcar pentru nişte vizite peste weekend, pentru reîncărcarea bateriilor.

Sau ca loc în care să te retragi liniştit după ce copiii au apucat-o pe drumul lor şi nu poţi să te auto-învinovăţeşti că le pui beţe în roate mutându-i la ţară.

Şi a venit anul 2020, care ne-a mutat la ţară

Nu realizezi cât de mult ai nevoie să ieşi din casă, în siguranţă, până nu eşti blocat câteva luni într-un apartament. Adică exact lucrul prin care toţi românii au trecut – mai mult sau mai puţin – de la începutul lunii aprilie 2020.

După o lună de stat în apartament, împreună cu băiatul de 7 ani, am realizat că, oricât de inventivi eram noi în privinţa metodelor de a face nişte exerciţii fizice şi a ne juca, lipsa posibilităţii de a merge afară, în natură, te strângea ca o menghină.

Realizând că virusul care ne-a ţinut în casă nu o să dispară prea curând şi făcând parte din categoria celor care îl consideră suficient de periculos pentru a nu ne arunca în mulţime îmbrăţişând lumea în stânga şi în dreapta, am luat hotărârea că ne trebuie o casă.

casa la tara 1
Căsuţa noastră de la ţară

Am început iniţial să caut oferte în orăşelul de provincie în care trăim, dar absolut toate casele care erau în limita bugetului nostru aveau majore inconvenienţe, cele mai multe având nevoie de renovări serioase pentru a putea fi locuite. Adică ne cereau fix ceea ce nu aveam: mai mulţi bani dar şi TIMP.

Am căutat din aprilie până la începutul lunii iunie când am realizat că va trebui să ne îndepărtăm de oraş şi să alegem o casă la ţară.

Pot zice că am avut foarte mare noroc, găsind o casă locuită, într-o stare excelentă, cu apă curentă, cameră ded baie, cu centrală termică şi calorifere în toată casa, cu ventilatoare de tavan în fiecare cameră – ba chiar şi cu nişte găini care să ne dea ouă, precum şi o curte cu legume gata plantate. Totul la vreo 40 de minute de oraş.

Casă din cărămidă, izolaţie exterioară, mobilată şi utilată – adică exact ce aveam noi nevoie. Un loc în care să ne putem muta cât mai repede şi să ne simţim în siguranţă.

Proprietarei casei i se mutase definitiv copilul în străinătate şi rămăsese cu prea multe case de îngrijit, aşa că se hotărâse să o vindă pe aceasta.

Deci până la urmă pot spune că am avut mare noroc, primind ca bonus toate legumele plantate deja (de exemplu, încă nu am cumpărat roşii pe anul acesta, pe lângă multe alte legume şi fructe de care ne-am bucurat şi încă ne bucurăm).

Dar cel mai important a fost că am putut să ne mutăm la ţară, la curte, să ieşim fără griji la aer, să ne menţinem condiţia fizică şi să ne simţim bine.

Pentru aceste motive pot spune că anul acesta – sau în perioada aceasta – o casă la ţară este mai mult decât binevenită. Pentru noi a fost mană cerească.

Dar chiar şi fără boli ameninţătoare în jur, o casă la ţară este o idee bună mai ales pentru cei care deja consideră să facă o astfel de mutare.

Câteva motive extra pentru care merită să-ţi iei casă la ţară

casa la tara 2
Priveliştea mea preferată, chiar din faţa casei de la ţară

1. Preţul este mult sub cel al unei locuinţe în oraş. În timp ce căutam case de vânzare, am văzut chiar şi preţuri de 5,000 de euro pentru o casă (e drept, nelocuibilă), iar cele cu preţuri în jur de 10 – 15,000 de euro deveneau deja soluţii posibile, deşi cu neajunsuri (fără apă curentă, cu WC in fundul curţii etc).

Noi, personal, am luat o casă cu un preţ mult peste media ofertelor din zonă, dar pe care l-am considerat corect fiindcă nu am făcut nicio investiţie după aceea (în afară de cumpărarea de noi saltele de pat).

Ne-a rămas toată mobila – în stare bună, deşi nu chiar pe gustul nostru, inclusiv toate electrocasnicele, inclusiv maşină de spălat haine, cuptor, cuptor cu microunde, frigider… inclusiv toate uneltele pentru munca în grădină. Deci tot ce aveam nevoie pentru a trăi acolo fără probleme.

Dar chiar şi aşa, am plătit mai puţin de jumătate din preţul cerut în oraş pentru o casă ce necesita majore renovări. Deci preţurile caselor la ţară sunt foarte bune şi scad enorm cu cât te îndepărtezi de cel mai apropiat oraş.

2. Este vorba despre o locuinţă. Mai bună, mai rea, este o casă în care poţi trăi dacă ţi se schimbă priorităţile, dacă te hotăraşti să te pensionezi şi să te retragi la ţară, dacă cine ştie ce dezastru natural (sau ca cel de la începutul lui 2020) are loc sau dacă te dă soţul/soţia afară din casă.

Ideea este că atunci când ai mai mult de o locuinţă, deja ai mai multe opţiuni în caz de situaţii neprevăzute.

3. În cel mai rău caz, va rămâne o casă de vacanţă. Cu cât este mai aproape de oraşul în care trăieşti, cu atât va fi mai uşor să petreci weekend-urile acolo.

Ştiu, nu este un hotel de cinci stele, probabil că nu vezi marea de pe geam şi nici nu îţi este servit zilnic micul dejun de către un ospătar, dar este o ieşire. O oază de aer curat, de linişte, de verdeaţă, de natură, de relaxare. Ceva ce probabil că oricum nu-ţi oferi în fiecare weekend!

4. Îţi poţi cultiva propriile legume. Chiar dacă nu eşti acolo zi de zi, dar poţi să-ţi vizitezi grădina cel puţin o dată pe săptămână, tot e posibil să îţi creşti câteva legume.

Nu doar că economiseşti puţin, dar ştii cu siguranţă că mănânci ceva 100% sănătos – ceea ce este de nepreţuit.

casa la tara 5
O mica parte din gradina

Noi am petrecut deja trei luni la casa de la ţară şi a fost extraordinar să mâncăm roşiile crescute în grădina noastră, mazăre şi fasole de aici, castraveţi şi vinete şi ardei şi dovlecei… toate fiind ceva mai uşor de întreţinut decât mă aşteptam (deci se poate nu ca full time job, cum credeam eu).

5. Poţi planta căţiva pomi fructiferi. Oricât de mică ar fi căsuţa ta de la ţară, cu siguranţă există loc suficient pentru 2-3 pomi care să-ţi bucure simţurile cu florile lor colorate şi în special cu fructele delicioase. Bonus: sunt mult mai uşor de întreţinut decât legumele!

6. Poţi creşte câteva animale. Deşi ideal ar fi aici să fii zilnic în casa de la ţară, nu este imposibil să creşti nişte animale doar cu vizite rare.

Am nişte cunoştinţe care cresc câteva găini astfel: le au închise într-un coteţ mărişor (să aibă oarece libertate) şi mâncarea / apa le au aranjate în nişte recipiente speciale ce porţionează totul.

Sigur, animalele necesită curăţarea “locuinţei” şi oricând se poate întâmpla ceva neprevăzut, deci le putem considera utile doar pentru cei care vor să facă o mutare ceva mai permanentă.

7. Ai curtea ta, ai aer curat şi linişte. În special pentru familiile cu copii şi în special dacă aceştia sunt mai micuţi, casa la ţară oferă nenumărate posibilităţi de explorare, de învăţare şi de activitate fizică. Cu siguranţă bate statul la bloc între patru pereţi.

În plus, dacă nu vrei asta, casa la ţară nu trebuie neapărat să fie casa aceea tradiţională, ţărănească. Se poate – şi chiar aş recomanda asta – să ai o casă care îţi oferă toate beneficiile lumii moderne. De la camere frumoase şi comfortabile, la o bucătărie şi baie echipate “ca la oraş” – lucrurile acestea sunt clar posibile, chiar dacă eşti la ţară.

Ba mai mult – nu ai nevoie neapărat de o grădină, dacă nu îţi doreşti asta. Poţi asfalta curtea, poţi planta şi întreţine un gazon, poţi face totul să arate exact aşa cum vrei tu. Ba chiar asta trebuie să faci, pentru că este casa ta şi trebuie să te simţi bine acolo!

Casa la ţară: idilă sau dezamăgire?

casa la tara 3
Gainile noastre

Sigur, nu orice casă la ţară este o idee bună. Dacă eşti ca noi şi nici nu te atrage ideea de renovare completă, nici nu te pricepi prea mult la asta şi poate nici nu ai timp, ofertele vor fi ceva mai limitate. Dar există.

Nu toate casele la ţară au baie (sau măcar apă curentă), nu toate au drum asfaltat până în faţa porţii, nu toate sunt construite din cărămidă şi mereu există şansele ca ceva să lipsească sau să nu fie întocmai cum îţi doreşti. Dar cel puţin această parte din urmă este valabilă în cazul mai tuturor locuinţelor noi.

Eu personal am ajuns să îmi dau seama că avem o curte mult prea mare. Doar jumătate din spaţiul pe care îl avem ar fi mai mult decât suficient să ne acoperim consumul anual al majorităţii legumelor şi fructelor.

De exemplu, la un moment dat am ajuns să avem atât de multe roşii încât nu mai aveam cunoştinţe cărora să le dăm cadou (anul ăsta nu am fost pregătiţi să punem peste iarnă, dar la anul vom fi). Oricum, pentru majoritatea oamenilor, cel puţin când este vorba despre case la ţară, mai mare nu e neapărat mai bine.

Sigur, nu este raiul pe pământ la ţară. Până la urmă, faptul că mai toţi fug de la sate, pare să întărească ideea aceasta.

Chiar şi în satul nostru vedem că majoritatea oamenilor sunt trecuţi de vârsta de pensionare iar copiii şi tinerii sunt foarte puţini. Multe case părăsite şi o populaţie ce, probabil, este în scădere. Liniştea este, într-adevăr, binevenită şi relaxantă, dar nu strică uneori să mai ai un suflet pe lângă tine.

Cu toate astea, satele nu arată chiar atât de rău pe cât mă aşteptam eu. Numărul de case aflate în paragină este destul de mic, iar cele îngrijite sau la care se lucrează surprinzător de mare.

Probabil aceste lucruri diferă de la zonă la zonă, dar asta este impresia pe care o am eu trecând prin câteva sate ca să ajung la noua noastră casă de la ţară.

De asemenea, ţăranul român nu este întotdeauna personajul acela idilic şi înţelept pe care noi, cei de la oraş, tindem să ni-l imaginăm.

Foarte mulţi locuitori de la sate beau foarte mult – asta ducând la scandaluri, au o mentalitate învechită, ajutaţi parţial şi de lipsa de educaţie şi mulţi dintre ei nu s-ar da în spate de la furt – că e o găină sau o scândură din gard, orice este posibil.

Din fericire noi nu am avut probleme până acum, dar nu se ştie niciodată…

În concluzie, aş putea spune că sunt clar motive pro şi contra cumpărării unei case la ţară. Pentru noi, care am petrecut ultimele trei luni aici, a fost în general bine şi foarte bine. Sigur, au fost şi rele, sunt şi neajunsuri la ţară, dar per total mă pot declara extrem de mulţumit cu totul.

E drept, se mai opreşte apa iar curentul ne-a căzut o dată pentru câteva ore, e praf şi sunt muşte şi mulţi ţânţari, e destul de mult de muncă pentru a întreţine totul (cresc buruienile astea ceva de neimaginat!) dar pentru mine merită.

Sper ca acest articol să te fi ajutat şi pe tine să te hotărăşti dacă merită sau nu o astfel de achiziţie. Iar dacă mai ai întrebări, nu ezita să le scrii mai jos.

Previous

Cum poţi atinge independenţa financiară în România?

Recomandare dieta pentru ficat gras

Next

3 thoughts on “Merită să îţi cumperi o casă la ţară?”

  1. Totul depinde de locatie.
    Am comparat aprt de oras cu casa de tara, si, desi pretul era relativ convenabil am ales sa locuim langa scoala si langa metrou pt a economisi timp. Dar asta e parintilor care lucreaza. Daca nu ai nicio problema sa duci copilul la scoala de sat (cel putin pana in clasa a 4a), atunci e o super alegere.
    A 2a problema e efortul la casa. Am crescut la tara si am gradina de 6 ani asa ca stiu ce inseamna:
    – munca de privarara (taiat copaci, varuit, stropit; sapat gradina si ales soiurile si rasadurile potrivite solului si expunerii , lupta din primele saptamani, gradinarit zilnic etc)
    – iarna, cand ninge, iesit alternativ cu sotul la 1-2 ore, fie zi si fie iarna pt a curatza zapada ca daca un strat de 2cm se matura in 15 min, un strat de 15 cm e munca multa
    – sa fac pe drum o ora, in fiecare dimineata
    – curatenia la curte. Sorry, sunt o lenesa

    E drept ca in carantina noi am iesit zilnic afara, aveam unde sa ne plimbam, chiar daca orele alese nu au fost cele mai obisnuite dar oricum viata ne era praf.

    Reply
  2. Intr-adevar, este foarte mult de munca daca vrei gradina. Doamna de la care am cumparat nu mulcise terenul, asa ca ne-am luptat cu buruienile tot anul. La fel si curatenia generala – mult de munca. Dar parca nu atat de mult pe cat ma asteptam eu.

    Cu scoala insa sunt de acord: noi de anul acesta facem homeschooling, asa ca pentru noi nu a contat asta. Dar cred ca sunt foarte putine scoli de sat (in Romania) unde sa aiba sens sa iti trimiti copilul.

    Reply

Leave a Comment