Merită sau nu să-ţi cumperi dezumidificator?

| |

Nu o să pierd timpul şi o să încep direct cu concluzia: da, investiţia într-un dezumidificator este una dintre cele mai bune pe care le-am făcut anul acesta! Şi vorbesc aici despre un dezumidificator electric, nu unul dintre acelea micuţe care funcţionează cu pastilă: am şi dintr-alea, dar sunt inutile.

M-am hotărât să îmi cumpăr dezumidificator electric după ce am făcut o serie de investiţii în câteva lucruri ce au ca scop sporirea confortului în camera în care lucrez (care întâmplător are şi rol de dormitor). M-am gândit că dacă oricum petrec acolo cea mai mare parte din zi (şi toată noaptea), merită făcute investiţii care să mă ajute.

Iar una dintre cele mai bune s-a dovedit a fi, spre suprinderea mea, dezumidificatorul. Acesta.

Le-am zis adio si geamurilor pline de condens.

Cele mai mari probleme cu umiditatea crescută le am, in camera mea, pe timp de iarnă. De obicei, mă trezesc cu umiditatea la 73%, dar am avut zile anul trecut când umiditatea urca până la 77%. Pur şi simplu simţeai umiditatea în aer – iar umiditatea ridicată este perfectă pentru mucegai (din fericire, n-am avut decât două mici zone uşor de curăţat).

Întâi am încercat să folosesc un dezumidificator cu pastilă – apoi am cumpărat două. Reuşeau să-mi ţină umiditatea în cameră pe la 69%, dar nu era destul. M-am descurcat eu, până la urmă aerisind des, dar pe timp de iarnă nu-ţi vine să stai mereu cu geamul deschis…

Aşa că pentru iarna asta m-am pregătit din timp: am cumpărat un dezumidificator electric după ce am făcut research asiduu pentru găsirea celei mai bune opţiuni. Pentru că, sincer, am fost surprins de preţurile mari la care se vindeau. Pe lângă asta, mai aveam şi nişte cunoştinţe care se plângeau de dezumidificatorul pe care îl achiziţionaseră – zicea că era atât de puternic că le usca pământul florilor din ghivece.

Aşadar, trebuia clar să îmi iau ceva care să mă ajute, nu să îmi transforme camera într-un deşert. Ironic sau nu, dezumidificatorul pe care l-am cumpărat se numeşte Sahara 13 – dar n-a fost nici cu ghinion, nici cu uscarea exagerată a aerului.

Am ales acest dezumidificator după ce am făcut foarte mult research şi mi-a plăcut din mai multe motive: în primul rând, are mai multe funcţii de dezumidificare, eu putând să-i setez umiditatea aerului dorită, iar el oprindu-se când ajunge acolo. Astfel reuşesc să-mi ţin pământul din ghivece fix cât trebuie de ud.

Are şi funcţie automată, unde ţine umiditatea aerului la 50%, dar şi o funcţie extrem de interesantă de uscare a rufelor. L-am lăsat de test peste noapte cu o tură de haine spălate, iar dimineaţa erau aproape uscate. Aici mai am de lucru cu poziţionarea dezumidificatorului – hainele care erau lângă el erau uscate, dar restul încă umede. Totuşi, mai bine decât ar fi fost dacă ar fi stat pe balcon.

Este un aparat greoi şi destul de mare (are 12 kilograme parcă), dar e uşor de plimbat datorită roţilor din dotare. Şi face o treabă excelentă, aş adăuga – chiar nu mă aşteptam să meargă atât de bine!

Practic, de când l-am cumpărat, am constant 50% umiditate în cameră, adică fix cât vreau eu să am. Combinat cu purificatorul de aer pe care l-am achiziţionat (şi despre care voi scrie în curând), efectul asupra aerului din cameră este excelent.

Respir cu totul şi cu totul altfel, am nările desfundate şi îmi suflu nasul foarte, foarte rar, spre deosebire de felul mizerabil în care îmi duceam zilele peste iarnă.

Voi reveni cu un review detaliat al dezumidificatorului Sahara 13, dar până atunci voiam să scriu articolul acesta în care să confirm că merită cu vârf şi-ndesat să-ţi iei dezumidificator electric. Costă destul de mult unul bun, dar face treabă. Şi preţul nu este, până la urmă, o problemă, dacă ne gândim la beneficii (aer uşor de respirat, lispa mucegaiului, confort sporit în cameră… şi haine uscate mai repede dacă luaţi modelul pe care-l am şi eu).

Previous

Actualizare Experiment cu Criptomonede Ieftine: DEZASTRU!

Să emigrezi sau să nu emigrezi? Asta-i întrebarea!

Next

6 thoughts on “Merită sau nu să-ţi cumperi dezumidificator?”

 1. tu stai acolo 15-20 de ore pe zi, firesc sa iti faci viata mai buna!.
  Are si functie de curatare a aerului? eu caut sa purifice/filtreze praf/noxe. De, alergii.

  Reply
  • Nu, asta e doar dezumidificator. Dar mi-am luat si purificator de aer – Xiaomi Mi Air Purifier :)) Dezavantajul este ca acum fac jaloane prin camera cand merg (sunt ambele cam de aceeasi marime), dar imi pare ca fac echipa buna, totusi.

   Reply
   • Da, am un articol planuit pentru purificator. De bagat sub pat sigur nu… ambele au nevoie sa fie la distanta de pereti si alte obiecte ca sa isi faca treaba. Purificatorul are vreo 50 cm inaltime (daca ma pricep eu la estimari), iar dezumidificatorul este mai micut, la vreo 45 :)) Sunt si variante mai mici, dar nu-si fac treaba decat daca si camera e mai mica…

    Reply
 2. Pentru a scadea umiditatea iarna este suficient sa aerisesti. Pentru a vedea daca aerisesti suficient iti trebuie un monitor de CO2. pe scurt aerul trebuie schimbat complet la fiecare 2 ore in teorie.

  Reply
  • Din pacate, nu este asa. Iarna, umiditatea afara este ridicata in majoritatea zilelor. Chiar tinand geamul deschis, umiditatea nu scadea decat pana la 55% in cel mai bun caz. In 30 de minute urca spectaculos, mentinand mereu o umiditate a aerului periculos de mare.

   Ca sa nu mai vorbim de discomfortul termic – in zilele reci, in 15 minute de aerisit, temperatura in camera scade de la 22-23 de grade la 14 si din pacate nu urca la fel de repede 🙂

   Sigur, sunt zile in toate anotimpurile cand aerisitul te ajuta sa tii umiditatea din camera sub control, dar sunt foarte multe zile in care acest lucru nu este posibil decat cu dezumidificator. Cu el esti sigur ca, daca natura e impotriva ta, apesi un buton si totul se rezolva rapid.

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.