De vreo doi ani, cochetez intens cu ideea de a mă muta pe meleaguri străine pentru a experimenta viaţa acolo – nu vreau neapărat să mă rup complet de România, dar parcă prea am auzit de fraţii de Uniune din vest că sunt mai civilizaţi, că alta-i viaţa acolo, şi tare aş vrea să vad cu ochii mei.
Ideal, aş petrece 3 luni în Italia, 3 luni în Spania, 3 in Portugalia şi 3 în Austria sau Germania pentru a ma hotărî unde este mai bine.
Teoretic, totul este posibil: fiindcă trăiesc din blogging, lucrez de acasă şi pot face asta de oriunde din lume. Practic, în ecuaţie intră o mare problemă: cât caştig pe lună.
Este vorba despre o sumă pe care nu o cred(eam) suficientă pentru a trăi în mult mai scumpele ţări din vest. Oricum ar fi, este la limită.
Şi cum nu e vorba doar de mine – mai am şi o soţie, şi un copil care trebuie să fie hrăniţi, treaba devine ceva mai complicată.
Citesc o sumedenie de bloguri de expats, multe bloguri de finanţe personale, multe bloguri în general şi sunt surprins să văd costurile lunare are unor familii prin alte ţări: costuri, cu chirie inclusă, de 1,200 de Euro pe lună într-un apartament cu vedere la mare în Malta.
La fel, am vazut 1,500 de Euro în Spania pentru o familie cu doi copii, 1,200 tot în Spania, 1,000 de Euro în Portugalia şi tot aşa… sume extrem de mici pentru calitatea vieţii de acolo şi veniturile lor. Aşa că mereu mi-am zis că nu se poate asta. Imposibil.
Până când m-am hotărât, cu ajutorul tehnologiei, să fac o vizită virtuală în Spania. Ce am făcut? Am vrut să văd care sunt preţurile la mâncare în Malaga şi pentru asta am vizitat site-ul unui hipermarket prezent şi la noi pe piaţă, pentru a verifica preţurile “head to head”.
Am rămas şocat de rezultate, pe care vi le împărtăşesc şi vouă mai jos. (Ca sa nu mai spun ca intre timp am petrecut si o luna in Valencia, o luna care ne-a confirmat afirmatia din titlu, si anume ca intr-adevar multe produse sunt mai ieftine in Spania decat in Romania).
Menţionez că nu am luat în considerare produsele aflate la promoţie, ci am vrut să văd preţurile generale.
Cu siguranţă se pot găsi oferte şi mai bune la când produsele sunt la promoţie, în ambele ţări.
Primul preţ este cel din SPANIA (transformate în lei la cursul de astăzi), cel de-al doilea cel din România. În paranteză, diferenţa de preţ:
Cotlet de porc fără os: 18.89 lei/kg vs. 25.90 lei/kg. (7.01 lei/kg mai scump în România)
Ceafă de porc: 17.54 lei/kg vs. 23.35 lei/kg (5.81 lei/kg mai scump în România)
Pui întreg: 9.80 lei/kg vs. 9.99 lei/kg (0.19 lei/kg mai scump în România)
Ficăţei pui: 13.94 lei/kg vs. 13.99 lei/kg (0.05 lei/kg mai scump în România)
Ulei măsline extra virgin: 14.62 lei/litru vs 24.99 lei/litru, ambele marcă proprie (10.37 lei mai mult în România)
Somon afumat 100g: 10.12 lei vs 12.50 (2.38 mai mult în România)
Lapte 1l, marca proprie: 2.52 lei vs. 2.89 (0.37 mai mult în România)
Apă plată 5l (cea mai ieftină): 2.25 lei vs 4.50 lei (2.25 lei mai mult în România, preţ dublu)
Borcănel mâncare pt. copii, aceeaşi marcă: 7.56 lei vs. 8.97 lei (1.41 lei mai mult în România)
Iată mai jos două screenshoturi cu carnea de porc, pentru a nu crede cumva că am vreun motiv să bat câmpii sau să exagerez:
Şi lista poate continua cu o sumedenie de produse unde mereu şi mereu preţurile vor fi, paradoxal, mai mari în România.
Din câte am văzut, totusi, la fructe şi legume proaspete preţurile sunt mai mari la ei, dar preţurile la peşte şi fructe de mare sunt mult mai mici decât la noi.
La fel şi pâinea – mai mult la ei. Dar luându-le la rând, produs versus produs, ajungi la final să ai un coş de cumpărături care te costă mai puţin în Spania, lucru care mie mi se pare incredibil.
Să nu uităm! Este vorba despre acelaşi lanţ de magazine! Şi nu, nu am făcut această comparaţie pentru a blama lanţul în sine – preţurile sunt similare atât în ţară, cât şi în Spania. Pur şi simplu am ales acest lanţ pentru că mi-a fost cel mai comod să fac comparaţiile.
Puncta cineva foarte bine că la ei preţurile sunt mai mari la chirie şi întreţinere, un lucru pe care trebuie să îl luăm în seamă, dar după o privire destul de sumară aruncată pe nişte site-uri de imobiliare din Spania – am continuat cu Malaga – am văzut zeci de apartamente, complet mobilate, cu 3 camere, la preţuri între 300 şi 400 de euro, apartamente care arată mult mai bine decât ce poţi găsi la noi pentru un preţ similar.
De exemplu acesta la 320 Euro pe lună sau acesta. Sigur, pot fi în Ferentariul din Malaga, dar ideea este că sigur poţi găsi ceva interesant. Şi poate chiar n-ai nevoie de 3 camere!
Totuşi, de ce ar trebui să ni se pară tuturor scandaloase aceste preţuri? Pentru că puterea de cumpărare a românilor este MULT sub cea a fraţilor noştri de uniune, fie că sunt ei din Spania sau altă ţară.
Salariul mediu în Spania este de 1734 de Euro (7790 lei), in timp ce in România salariul mediu este de 391 de Euro (1760 lei). Cu toate astea, plătim în cel mai bun caz aceleaşi preţuri pentru mâncare, deşi este clar din comparaţia pe care am facut-o mai sus că plătim mai mult. (click aici pentru a vedea salariile din UE, actualizate)
Nu intru în dezbateri privind mulţi alţi factori: cu cât sunt mai civilizaţi, mai bine organizaţi, mai puţin corupţi, mai mişto, până la urmă, pentru că nu am fost acolo şi nu pot face astfel de analize.
Dar încep să înteleg de ce toată lumea pleacă. Până la urmă, încep să ma simt cam tâmpit în ţara mea, plătind mai mult pe-o pulpă de pui, mai mult decât mult mai bogaţii spanioli.
Peste si fructe de mare sunt normal mai ieftine la ei, au marea colea, sezon de pescuit mai larg. Sunt produse locale.
Si se poate si mai eftin decat la supermarket, am gasit la producator spaniol banane cu..70 centi kg.
Sunt convins ca exista variante si mai ieftine la ei, cum exista si la noi. Dar si asa, la o prima vedere, fara a incerca macar sa gasesti cele mai bune oferte (ca supermarket, de exemplu, Mercadona e la ei cel mai ieftin), tot au preturi sub noi, ceea ce mi se pare inadmisibil.
Idea ta mi se pare extraordinara de a incerca sa traiesti cate putin pe ici pe colo, ai grija insa ca in 3 luni nu poti spune ca ai si inteles sistemul pe care vrei sa il experimentezi. Abia iti creezi niste repere… Uite, eu in facultate am trait vreo 11 luni in Italia, la inceput mi-a placut mult acolo, insa spre sfarsitul sederii, (cand se punea problema daca fac sau nu un master acolo, deci sa ma si mut cvasi-definitiv) mi-am dat seama ca nu sunt pe aceiasi lungime de unda cu mentalitatea lor (foarte apropiata de cea romaneasca de altfel). Asa ca dupa ce m-am intors in Ro si am mai pierdut cativa ani pe acolo m-am orientat catre o tara in care oamenii sunt mai verticali (nu am ales Germania ca nu stiam limba). Acum sunt super ok in Be, imi plac aici oamenii si felul in care gandesc si problematizeaza (as puea spune ca sunt o combinatie intre nemti francezi si olandezi :) ) si m-am integrat foarte repede in sistem. Asadar atentie mare, cred ca e importanta si o privire catre interior, sa te gandesti unde consideri ca te-ai simti ca pestele in apa, intr-o tara latina, cu mentalitate si obiceiuri asemanatoare celor romanesti, sau intr-una germanica, cu rigoarea aferenta. Sa stii ca sunt cazuri de familii care nu s-au adaptat aici in Be si au ales sa plece in Ro….
Oricum, multa bafta in miscarea pe care te pregatesti sa o faci si nu mai astepta prea mult, timpul trece, copilul va creste si va deveni din ce in ce mai greu sa te plimbi cu el de colo colo (din punct de vedere al gradinitei, scolii etc.).
Asa zic si eu, timpul trece. Am mai avut o tentativa anul trecut – am fost la un pas de a pleca in Malta, insa am cumparat apartamentul si ni s-au cam dus banii, impreuna cu dorinta mea de aventura :) In cele din urma am hotarat ca Malta ar fi fost o alegere proasta.
Mi se pare foarte bine punctata treaba cu mentalitatea – pentru asta as pleca, in primul rand, din Romania. Sunt fascinat de tarile “mai din nord,” de la Germania la Danemarca, Finlanda sau Suedia insa sunt mult prea scumpe pentru posibilitatil noastre. Mai accesibili par verii nostri latini – italieni, spanioli sau portughezi, plus grecii. Dar sa fiu intr-o tara in care nu doar ca nu cunosc limba, dar nu inteleg nici alfabetul… parca e prea radical totul :)
Multumesc de incurajare! Trebuie facuta aceasta mutare, macar pentru sufletul meu, macar sa zic ca am incercat si am facut atat cat am putut.
Subscriu! Daca doriti o schimbare, faceti tot posibilul sa devina realitate. Si Norvegia este o tara de luat in considerare, in pofida evenimentelor care s-au mediatizat zilele acestea. Oamenii au extrem de mult bun simt, exista drepturi care se respecta insa si ceea ce dvs trebuie sa prestati in favoarea statului este pe masura. Bafta multa si nu va descurajati! Dimpotriva, poate le mai dati un imbold si celor inca indecisi :)
Multumesc, Elena! Intr-adevar, sunt un mare fan al sistemului din tarile nordice…. dar nu si a vremii de acolo :))
Vremea o creezi tu in interiorul sufletului tau. Daca vrei furtuna, comanzi nori si depresie. Daca vrei soare, iesi afara si te bucuri de viata, oriunde ai fi. Nu conteaza daca ninge sau ploua, cat timp la tine in suflet arde focul satisfactiei. Daca mai ai si suflet pereche langa tine sa lasi si copilul intr-o lume buna, ti-ai atins scopul pe pamant. In Ro ramai pe loc, la fel cum raman si cei din Bangladesh in Bangladesh. Ai o viata sa alegi ce-I mai bun, freest-te si ignora conspiratiile si propaganda. Traind in civilizatie implica direct ca esti civilizat, de orice etnie ai fi. Acest lucru nu il inteleg indivizii din tarile de pe unde au ramas si pe unde sufera in frustrare deoarece nu pot mai mult. Succes!
Despre cheltuieli, mai atrag atentia ca un supermarket tine preturile sus si pentru ca sunt putine supermarketuri (sunt cheltuielile cu logistica mari) dar si pentru ca vand si asa (sunt multi romani risipitori).
Cum eu si Iulia suntem zgarcite, ajungem foarte rar la Carrefour (eu nu am fost de 1 an, minim). Si eu stiu familii care nu au rezistat in Be, Germania si s-au intors in Ro. Sper ca nu cunoastem aceleasi familii :)
Ca tip de comportament a societatii (mentalitate cum ii spune vecina mea Iulia) eu sunt mai germano-fila. Adica mi se par normale reguli stricte pentru toti de genul: toti cainii in lesa, nu are voie sa latre cainele in bloc, nu e voie sa facem baie/tragem apa noaptea, fara petreceri dupa ora 10, urcat in autobuz numai pe usa din fata, scarile rulante stationat pe o singura parte etc. Si aici daca nu stii, vin babele/mosii si iti explica pana pricepi :)
Atentie cu tarile nordice. F. greu accepta sa mergi acolo (de ex. Suedia nu te inregistreaza decat daca ai contract de munca, fara el nici cont nu poti sa iti faci). Romania e un stat cu multe libertati.
Si eu zic sa incerci.
Sa stii ca si eu sunt pentru reguli stricte si oameni care le respecta – reguli care mie mi se par de bun simt, de fapt.
Ma bucur si va multumesc ca ma incurajati, cred ca asta imi da stropul acela extra de curaj pentru a face ceva.
Confirm si eu ca sint mai ieftine unele produse in Spania. In noiembrie am fost cu sotul meu intr-o mini excursie de citeva zile la Barcelona. De la Berska, el si-a cumparat o geaca pe care a dat 48 de euro. Intorsi in Romania, am constat ca acelasi produs costa aici 330 de ron. Acuma… nici daca inmultesti 48 de euro cu 5 lei, tot nu ajungi la 330 de ron.
Draga Calin, merita din plin o astfel de experienta. Sunt in Spania in vacanta de o luna, intr-o localitate micuta langa Almeria. Am avut un soc asemanator cu al tau cand am cumparat fel si fel de produse(deh, curiozitatea bat-o vina) si am constatat aceleasi diferente scandaloase. Oamenii sunt extrem de amabili si mult mai civilizati si relaxati decat la noi. Am discutat cu mai multi romani stabiliti pe aici. Mai toti se vaicareau ca le este greu, dar cand ii intrebam daca se intorc in tara, raspunsul, invariabil, a fost NU.Platesc 500 euro chirie pe un ap. de 3 incaperi, complet mobilat si utilat , la nici 50 m de mare, cu o vedere fenomenala, si, in apropape 3 saptamani nu am fost neviota sa dau mai mult de 200 de euro pe mancare si mofturi(tot curiozitatea, ce gust o avea aia sau cealalta?)+articole de igiena, apa, fructe, sucuri,cafea….Ceea ce se petrece in Romania este scandalos si revoltator. Merita sa incerci, sigur nu se moare din asta si noi la 56 respectiv 56 de ani suntem 80% decisi sa lichidam tot din Romania si sa ne luam lumea in cap.
Excelent raspunsul tau! Ma bucur sa aud ca este atat de bine acolo si nu erau doar niste numere false :) Daca totul ramane la fel de frumos, nu vad de ce sa nu faceti pasul acesta.
Chiria pe care o platiti este pe termen lung sau scurt? Stiu ca eu cand ma uitam, tare greu imi era sa gasesc ceva pe termen scurt la preturi similare.
Calin, gasesti si pe termen scurt dar in extra sezon si nu in zone turistice. Eu tocmai venii din insulele Gran Canare, si pe loc am gasit mult mai multe oferte. Cu cat mergi in sat mai mic si mai departe de zona turistica preturile scad la produsele locale. Banui ca la fel e si prin fundul moldovei.
Rodica, a trecut un an de la ultima ta postare. Ce-ati facut intre timp, ati plecat, ati ramas? Daca ati plecat, povesteste-ne si noua cum este viata pe acolo. Sa auzim de bine.
Uitandu-ma la vremea de afara, zau ca suna bine Gran Canare, chiar si in extra sezon :) Lasand gluma la o parte, pentru mine ar fi o mare problema (daca-i vorba de o luna, doua) – si anume internetul. Am musai nevoie de internet ca sa lucrez, iar prin locatiile astea mai indepartate, greu de gasit. Stiu ca eu ma uitam in Grecia care este ieftina, dar nu gaseam nimic cu internet. Incercam, cautam, ca nu-i graba :)
Am stat in Canare si in zona turistica si in sat localnic si am avut internet. Nu merge la fel de bine ca in Ro, dar nu e nici ca la stana.
In rest, la greci da-le meil si intreaba de internet. Unii ofera contra cost, un 3-5 euro in plus pe zi.
Salut,
ai reusit itr-un final sa te muti in Spania? :)
Ma bate si pe mine un gand vazand apartamente la 30k de vanzare pe langa Valencia…
Salutare,
Nu m-am mutat in Spania, dar tocmai am revenit dupa o luna petrecuta chiar in Valencia. Este perfect sa stai mai mult intr-o tara inainte de a te muta pentru a vedea daca sunt OK si cele bune, si cele rele :) Voi incerca sa scriu despre luna mea in Valencia impreuna cu familia, dar pe scurt pot zice ca Spania nu m-a impresionat atat de mult pe cat speram eu sa o faca si stilul de viata al Spaniolilor este complet diferit de al nostru, deci ar fi necesare niste schimbari din partea noastra – shimbari pe care nu sunt dornic sa le fac :)
In legatura cu apartamentele, am verificat si eu mai multe site-uri locale, de curiozitate, si am vazut apartamente cu 2 si chiar 3 camere chiar in Valencia, nu pe langa, cu putin peste 30,000. Erau intr-o zona destul de buna dupa parerea mea (nu am locuit acolo insa), la nord de parcul Turia. Acum, avand in vedere ca am vazut apartamente si cu 800,000 de euro scoase la vanzare, m-am gandit ca tre’ sa fie ceva dubios la mijloc. Sau poate nu. Nimic ce putin research nu poate rezolva.