Care este salariul minim și mediu în toate țările din UE (Uniunea Europeană) în 2020

| |

28 de țări fac parte momentan din Uniunea Europeană (deşi Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea în curând). Salariile variază extrem de mult în statele membre: salariul minim, de exemplu, in Uniunea Europeană este de 250 Euro în Bulgaria (cel mai mic salariu din UE), în timp ce la polul opus se află Luxemburgul cu 1765 Euro pe lună.

Situaţia este similară şi în cazul salariului mediu în ţările Uniunii… iar noi exact despre asta vom vorbi în acest articol.

Vom afla, așadar, care este salariul minim în Uniunea Europeană, precum și care este salariul mediu în UE in 2020. Mi se pare un lucru extrem de interesant de știut, din mai multe motive: în primul rând, pentru a compara salariile din România (sau câștigurile personale) cu țările din vestul Europei la care mulţi dintre noi visează.

În al doilea rând, având în vedere că multe persoane încă pleacă la muncă în țări din afara României, acest tabel cu salariile minime și medii le va ajuta să afle cam pe unde se încadrează câștigurile lor sau la ce să se aştepte dacă pleacă.

În acest caz – în care un român pleacă în altă ţară pentru a găsi o slujbă mai bine plătită – cu cât salariile sunt mai mult peste salariul minim, cu atât vor permite o viață mai bună și/sau economii mai mari.

Probabil în majoritatea cazurilor, nu se vor primi de la început salarii peste medie (sau chiar medii), dar până la urmă aici depinde de fiecare persoană să-şi facă propriile calcule şi să ia decizia pe care o consideră corectă.

Mai jos avem lista cu salariile minime și medii în ţările din Uniunea Europeană pentru anul 2020, de la cel mai bun salariu (în funcție de salariul minim) la cel mai slab. Merită notat că anumite țări nu au legiferat un salariu minim, așa că vor fi folosite niște estimări pentru această valoare (țările incluse aici sunt Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia).

Am încercat să folosesc salariul net (banii primiţi în mână, după taxe), dar este posibil ca în anumite cazuri, valorile să fie, de fapt, ale salariului brut (ceea ce înseamnă că banii primiţi în mână sunt mai puţini).

Este dificil de văzut diferenţa în anumite cazuri, când faci research pe site-uri a căror limbă nu o stăpâneşti mai deloc. Dar am făcut tot posibilul ca rezultatele oferite mai jos să fie exacte iar valorile exprimate să fie cele nete (banii primiţi de angajat în mână)

De asemenea, este posibil ca aceste liste cu salarii să nu fie corecte 100%. Eu am luat datele din diverse surse – uneori discuţii pe forumuri, reddit si altele unde nu am găsit informaţii oficiale, aşa că e loc de mici erori.

Dar, ca privire de ansamblu, lista ar trebui considerată completă şi utilă şi din start mai bună decât nimic.

Care sunt salariile minime si medii in tarile din Uniunea Europeana?

Țara – Salariul Minim (Euro) – Salariul Mediu (Euro)

Luxemburg – 1765 – 3,450
Danemarca – 1600 – 3,400
Suedia – 1550 – 2,600
Irlanda – 1550 – 2,600
Finlanda – 1500 – 2,560
Olanda – 1450 – 2,200
Franța – 1400 – 2,325
Marea Britanie – 1280 – 2,600
Belgia – 1215 – 2,250 (aici salariile diferă în funcţie de regiune, mai mici fiind în Flandra)
Germania – 1175 – 2,420
Austria – 1,050 – 2,700
Spania – 950 – 1,800
Italia – 900 – 1,880
Cipru – 800 – 1,750
Grecia – 650 – 910
Portugalia – 635 – 1,000
Slovenia – 620 – 1,150
Malta – 550 – 970
Estonia – 520 – 1,200
Cehia – 470 – 1000
Slovacia – 460 – 1,000
Croația – 437 – 875
Lituania – 435 – 830
Polonia – 400 – 895
Letonia – 370 – 800
Ungaria – 360 – 720
Romania – 280 – 670
Bulgaria – 250 – 510

Media generală a salariului minim în UE este, așadar, 825 de Euro (cu 13 țări sub medie)
Media generală a salariului mediu în UE este: 1646 (tot cu 13 țări sub medie)

Foarte interesant este un lucru: Cipru, care este considerată un paradis fiscal, are o foarte mare diferentă între salariul minim și cel mediu (de la 800 la 1750 Euro), ceea ce înseamnă că în realitate foarte puține persoane din Cipru primesc și trăiesc din salariul minim. La fel se poate zice şi despre primele clasate sau Austria.

Pe de altă parte, ţări ca Grecia stau destul de bine la salariul minim, dar salariul mediu nu este cu mult peste (doar 300 de euro, cea mai mică diferenţă din UE).

Dacă este să comparăm codașele clasamentului cu fruntaşele, avem o diferență uriașă între salarii: un luxemburghez are garantat cu 1,215 Euro mai mult decât un bulgar, în timp ce salariul mediu este cu 2,890 Euro mai mare în Danemarca decât în Bulgaria.

Nici România nu stă prea bine: doar bulgarii au salarii mai proaste decât noi, în ciuda creşterilor spectaculoase înregistrate de salariul minim. Salariul mediu (care este ceva mai important, zic eu) a crescut şi el în România, aporpiindu-se de cel din Ungaria – doar în anul trecut urcâd cam cu 100 de euro.

Trebuie avut în vedere și faptul că acestea sunt valori naționale. La fel cum se întâmplă în România, în toate celelalte țări avem orașe în care salariul mediu poate fi mult peste salariul mediu național, precum şi zone unde salariile sunt mai mici.

Interesant mai este un lucru: absolut toate ţările membre ale Uniunii Europene au înregistrat creşteri, uneori spectaculoase, ale salariilor în ultimii ani. România este un exemplu de astfel de creşteri spectaculoase, dar foarte mult au crescut salariile (cel puţin cele minime) şi în ţări precum Lituania, Estonia sau Cehia.

(Surse: Wikipedia, Eurostat, Quora, Reddit)

Previous

Mi-am cumpărat purificator de aer: Xiaomi Mi Air Purifier (+Review)

Suc la doza vs. suc la sticla / cutie

Next

10 thoughts on “Care este salariul minim și mediu în toate țările din UE (Uniunea Europeană) în 2020”

 1. Eu prin research-ul facut descoperisem sumele astea ca fiind pentru salariul net. E tare greu sa gasesti informatii exacte, dar eu speram ca reusisesm sa fiu cat mai aproape de realitate 🙂 Eu la Eurostat am verificat niste informatii care erau corecte in 2016, poate de asta mici discrepante.

  Reply
 2. felicitari este unul dintre cele mai realiste articole de gen pe care lam gasit pe net,specific ca eu sunt in cipru si esti f aproape de adevar. dar sa iti spun eu de ex sunt incadrat cu minim 860euro pe luna si cica asta ar fi salariul minim din cate stiu eu aici, dar castig in jur de 1000-1200euro pe luna depinde de overtime.

  Reply
 3. musai de zis ca in Belgia a crescut salariul minim prin…diminuarea taxelor ( diminuat taxe sociale si modificat imppozitul progresiv in favoarea salariilor mici) . Mai exact, la veniturile mici, cei 30-50 euro luna fac diferenta. Schimbarile le-au facut in mai multi pasi (in 2-3 ani) asa incat guvernul sa nu fie dezechibrat.
  (dar totusi, salariu mediu e mai mic decat cel ce il zici tu, poate calculeaza si al 13 lea salariu si bonurile de masa…)

  Reply
  • Cel mai bine stiu cei asta cei care locuiesc acolo, eu am niste estimari si sume din diverse surse (care poate nici ele nu sunt corecte). Cam cat ar fi corect in Belgia salariul mediu, sa editez?

   Referitor la salariul minim prin diminuarea taxelor, asa se fac cresterile: cu cap. Am un blog in limba engleza unde scriu despre salariul minim din Romania. Salariul minim de anul acesta, desi mult mai mare pe hartie decat anul trecut, este de fapt cu 10 USD mai mic decat cel de anul trecut. Dar cati stau sa calculeze si cati se bucura sa vada numere mai mari?

   Reply
 4. In Spania salariu minim tocmai a fost marit de noua coalitie de stanga la 950 Euro in 14 plati

  deci in 12 plati cum calculeaza celelate tari ar fi 1115 euro

  Reply
 5. Multumesc pentru completare, Pablo. Este timpul sa verific datele si sa fac un update acestui articol, mai ales ca au crescut in 2019 cam peste tot salariile in UE.

  Reply
 6. Poi si la sportivi de ce nu le da salar de asta sau in alte industrii, sa vedem cum ar trai ei asa. Si in plus de asta fotbalu de ex: cea mai bine platita ”meserie” din lume e si fals si trucat 90% in fine. Adica aia se joaca o viata intreaga pe sute de mil de euro si restu oamenilor lucreaza pt cateva sute de euro pe luna timp de 8 ore/zi si aia o ora pe sapt si vedete si cantonamente de lux asa cv e foarte urat la nivel global si e si inselatorie, frauda si evaziune si spalare de bani si toate in forma continuata si in banda organizata da nimeni nu vede :-j

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Privacy Preference Center

Advertising

Diverse cookies folosite pentru personalizarea reclamelor de pe acest site, in functie de interesele personale.

AID,_drt_,id,IDE,DSID, FLC, TAID

Analytics

Aceste cookies sunt folosite pentru a tine o evidenta a traficului pe site (numarul de vizitatori unici si paginile vizitate), categoriile de persoane care ne viziteaza si locatia acestora. Uneori, aceste date sunt oferite partenerilor nostri in scopuri de publicitate, dar nu vom oferi decat informatii generice (numar de vizitatori, tara/orasul din care se viziteaza si nicidecum IP-uri sau alte date personale, inclusiv preferintele Dvs).

__ga,__utma,__utmb,__utmc,__utmt,__utmv,__utmz