Care este salariul minim și mediu în toate țările din UE (Uniunea Europeană) în 2023

| |

27 de țări fac parte din Uniunea Europeană, unde salariile variază extrem de mult în statele membre: de la un salariu minim de 310 Euro pe lună în Bulgaria, la aproape 2,100 de Euro pe lună în Luxemburg.

Situaţia este similară şi în cazul salariului mediu în ţările Uniunii… iar noi exact despre asta vom vorbi în acest articol.

Vom afla, așadar, care este salariul minim în Uniunea Europeană, precum și care este salariul mediu în UE in 2023.

Mi se pare un lucru extrem de interesant de știut, din mai multe motive: în primul rând, pentru a compara salariile din România (sau câștigurile personale) cu țările din vestul Europei la care mulţi dintre noi visează.

În al doilea rând, având în vedere că multe persoane încă pleacă la muncă în țări din afara României, acest tabel cu salariile minime și medii le va ajuta să afle cam pe unde se încadrează câștigurile lor sau la ce să se aştepte dacă pleacă.

În acest caz – în care un român pleacă în altă ţară pentru a găsi o slujbă mai bine plătită – cu cât salariile sunt mai mult peste salariul minim, cu atât vor permite o viață mai bună și/sau economii mai mari.

Probabil în majoritatea cazurilor, nu se vor primi de la început salarii peste medie (sau chiar medii), dar până la urmă aici depinde de fiecare persoană să-şi facă propriile calcule şi să ia decizia pe care o consideră corectă.

Mai jos avem lista cu salariile minime și medii în ţările din Uniunea Europeană pentru anul 2023, de la cel mai bun salariu (în funcție de salariul minim) la cel mai slab.

Merită notat că anumite țări nu au legiferat un salariu minim, așa că vor fi folosite niște estimări pentru această valoare (țările incluse aici sunt Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia).

Am încercat să folosesc salariul net (banii primiţi în mână, după taxe), dar este posibil ca în anumite cazuri, valorile să fie, de fapt, ale salariului brut (ceea ce înseamnă că banii primiţi în mână sunt mai puţini).

Este dificil de văzut diferenţa în anumite cazuri, când faci research pe site-uri a căror limbă nu o stăpâneşti mai deloc.

Dar am făcut tot posibilul ca rezultatele oferite mai jos să fie exacte iar valorile exprimate să fie cele nete (banii primiţi de angajat în mână)

De asemenea, este posibil ca aceste liste cu salarii să nu fie corecte 100%. Eu am luat datele din diverse surse – uneori discuţii pe forumuri, reddit si altele unde nu am găsit informaţii oficiale, aşa că e loc de mici erori.

Dar, ca privire de ansamblu, lista ar trebui considerată completă şi utilă şi din start mai bună decât nimic.

Care sunt salariile minime şi medii in ţările din Uniunea Europeană?

În tabelul de mai jos răspundem la întrebare, rankingul fiind făcut în funcţie de salariul minim.

Încerc să prezint salariul net din fiecare ţară, dar s-ar putea ca în anumite cazuri, să fie vorba de salariul brut (înainte de taxe).

Asta înseamnă că putem avea ţări cu un salariu minim mai mic decât altele, dar cu salariul mediu mai mare.

Salariile sunt echivalate în Euro, pe lună.

ŢaraSalariu minimSalariu Mediu
Luxemburg€2,099€3,650
Olanda1,7743,150
Irlanda1,7253,075
Germania1,4862,750
Suedia1,5003,000
Danemarca1,3003,500
Franța1,3502,650
Belgia1,3202,650
Finlanda1,2502,850
Austria1,1802,900
Spania1,0901,850
Italia1,0501,820
Cipru9001,800
Slovenia7801,350
Portugalia7901,210
Malta7501,350
Grecia7101,280
Estonia6901,300
Cehia6351,520
Lituania6301,195
Polonia5801,050
Slovacia5701,130
Croația5601,000
Letonia540890
Ungaria485930
Romania375880
Bulgaria310735

Media generală a salariului minim în UE este, așadar, 979 de Euro pe luna (cu 15 țări sub medie)

Media generală a salariului mediu în UE este: 1,856 (cu 16 țări sub medie)

Foarte interesant este un lucru: Cipru, care este considerată un paradis fiscal, are o foarte mare diferentă între salariul minim și cel mediu (de la 900 la 1800 Euro), ceea ce înseamnă că în realitate foarte puține persoane din Cipru primesc și trăiesc din salariul minim. La fel se poate zice şi despre primele clasate sau Austria ori Cehia.

Pe de altă parte, ţări ca Croatia stau destul de bine la salariul minim, dar salariul mediu nu este cu mult peste (doar 500 de euro, printre cele mai mici diferenţe din UE).

Dacă este să comparăm codașele clasamentului cu fruntaşele, avem o diferență uriașă între salarii: un luxemburghez are garantat cu 1,620 Euro mai mult decât un bulgar, în timp ce salariul mediu este cu 2,900 Euro mai mare. Incredibil aproape!

Nici România nu stă prea bine: doar bulgarii au salarii mai proaste decât noi, în ciuda creşterilor spectaculoase înregistrate de salariul minim.

Salariul mediu (care este ceva mai important, zic eu) a crescut şi el în România, aporpiindu-se de cel din Ungaria – doar în anul trecut urcâd cam cu 100 de euro.

Trebuie avut în vedere și faptul că acestea sunt valori naționale. La fel cum se întâmplă în România, în toate celelalte țări avem orașe în care salariul mediu poate fi mult peste salariul mediu național, precum şi zone unde salariile sunt in general mai mici.

Interesant mai este un lucru: absolut toate ţările membre ale Uniunii Europene au înregistrat creşteri, uneori spectaculoase, ale salariilor în ultimii ani.

România este un exemplu de astfel de creşteri spectaculoase, dar foarte mult au crescut salariile (cel puţin cele minime) şi în ţări precum Lituania, Estonia sau Cehia.

(Surse: Wikipedia, Eurostat, Quora, Reddit)

Previous

Merită să investim în criptomonede în 2023?

14 thoughts on “Care este salariul minim și mediu în toate țările din UE (Uniunea Europeană) în 2023”

  1. Eu prin research-ul facut descoperisem sumele astea ca fiind pentru salariul net. E tare greu sa gasesti informatii exacte, dar eu speram ca reusisesm sa fiu cat mai aproape de realitate :) Eu la Eurostat am verificat niste informatii care erau corecte in 2016, poate de asta mici discrepante.

    Reply
  2. felicitari este unul dintre cele mai realiste articole de gen pe care lam gasit pe net,specific ca eu sunt in cipru si esti f aproape de adevar. dar sa iti spun eu de ex sunt incadrat cu minim 860euro pe luna si cica asta ar fi salariul minim din cate stiu eu aici, dar castig in jur de 1000-1200euro pe luna depinde de overtime.

    Reply
  3. musai de zis ca in Belgia a crescut salariul minim prin…diminuarea taxelor ( diminuat taxe sociale si modificat imppozitul progresiv in favoarea salariilor mici) . Mai exact, la veniturile mici, cei 30-50 euro luna fac diferenta. Schimbarile le-au facut in mai multi pasi (in 2-3 ani) asa incat guvernul sa nu fie dezechibrat.
    (dar totusi, salariu mediu e mai mic decat cel ce il zici tu, poate calculeaza si al 13 lea salariu si bonurile de masa…)

    Reply
    • Cel mai bine stiu cei asta cei care locuiesc acolo, eu am niste estimari si sume din diverse surse (care poate nici ele nu sunt corecte). Cam cat ar fi corect in Belgia salariul mediu, sa editez?

      Referitor la salariul minim prin diminuarea taxelor, asa se fac cresterile: cu cap. Am un blog in limba engleza unde scriu despre salariul minim din Romania. Salariul minim de anul acesta, desi mult mai mare pe hartie decat anul trecut, este de fapt cu 10 USD mai mic decat cel de anul trecut. Dar cati stau sa calculeze si cati se bucura sa vada numere mai mari?

      Reply
  4. In Spania salariu minim tocmai a fost marit de noua coalitie de stanga la 950 Euro in 14 plati

    deci in 12 plati cum calculeaza celelate tari ar fi 1115 euro

    Reply
  5. La noi s-a tot marit salariul minim, dar taxele sunt asa de mari incat nu conteaza maririle. Cel mai bine ar fi sa se gaseasca o solutie pentru taxe pe munca mai mici,ca sa inteleaga si omul care munceste ceva din salariu. Poate asa nu s-ar mai pleca asa de mult in afaara tarii.

    Reply
  6. Articolul e din 2017 sa inteleg? Daca da, il poti reactualiza?
    Interesante sunt si Liechtenstein cu Elveția, desi non ue.

    Reply
    • Articolul este actualizat cel putin o data pe an – ultimele date le-am actualizat la inceputul lui iunie 2021, deci ar trebui sa fie cat de corecte se poate.

      Reply
  7. Da. Salariile – atant minimul cat si mediul- sunt mult mai mari in ” vest” , si exista discrepante . Ceeace uita însa sa spuna acest articol este … cât costa o pâine,un Kw/h , gazele, apa , impozitele funciare /chiriile, scolarizarea, gradinitele, telefonul, internetul, un bilet de metrou/autobuz …& co. De asta …nu mai vorbeste NIMENI ??? . Ca 85% din Români au un acoperis – casa proprietate personala …la bloc sau “la tara” – si ca taxele funciare costa ( ptr un ap 2 camere) echivalentul a 100 euro /AN !! …asta …nu mai spune NIMENI ??? DA. Nu toti stau pe Ana Ipatescu, in Bucuresti. – Nici in Franta , nu stau toti in arrondissementul XVI – . Dar majoritatea cetatenilor au unde pune capul. Banuiesc ca stiti cat costa o chirie in Fr, UK, Italia &co. Este o comparatie necinstita, lipsita de neutralitate si de totala inducere in eroare. Pacat. Asa se perpetueaza miturile de cat de bine e in “vest” , cât se câstiga …etc. Departe de mine de a trage nivelarea spre jos. Toti dorim /râvnim la o ameliorare. Insa asemenea articole , fara nuantare , fara recul , neechilibrate sunt …o plaga. Ca asemenea articole se vehiculau in 1995 …treaca…mearga. Dar in 2021, cand ffff multi Români au fost “afara” – si au vazut pe pielea lor cine cu ce se manânca- , sa se mai faca asemenea articole …gasesc ca e lamentabil.

    Reply
    • Nu aveti dreptate. Daca ar fi asa, lumea nu ar mai pleca in vest pentru joburi mai bine platite si o calitate a vietii mai buna. Ba chiar majoritatea reusesc sa faca mari economii acolo.

      Desi anumite costuri sunt intr-adevar mai mari in vestul Europei, preturile de baza (mancare, curent electric, gaze, apa) sunt la fel sau chiar mai mici, desi veniturile sunt mai mari. Chiriile sunt intr-adevar mai mari si produsele de lux/optionale (masina, restaurante, produse premium) sunt si ele mai scumpe. Dar se echilibreaza totul avand in vedere ca si veniturile sunt mai mari. Si sa nu mai vorbim de calitatea vietii…

      Per total, un salariu mediu castigat in primele 10-11 tari din Europa este suficient pentru un trai decent acolo, in timp ce in Romania momentan nu se poate spune acelasi lucru.

      Oricum, scopul acestui articol nu este acela de a compara salariile din Romania cu altele, ci de a prezenta o imagine de ansamblu a situatiei salariale din Uniune. Nu se vorbeste despre costul vietii, ci punctual despre salarii.

      Reply
    • Camelia ai mintea la tine si cuvintele spuse contin un mare adevar ,ce contrazice multe din basmele aparute in Romania .
      Astept si alte comentarii acide din partea ta.
      Vaile.

      Reply

Leave a Comment