Acesta este salariul minim și mediu în toate țările din UE în 2024

| |

27 de țări fac parte din Uniunea Europeană, unde salariile variază extrem de mult în statele membre: de la un salariu minim de 370 de Euro pe lună în Bulgaria, la 2,145 de Euro pe lună în Luxemburg.

Situaţia este similară şi în cazul salariului mediu în ţările Uniunii… iar noi exact despre asta vom vorbi în acest articol.

Vom afla, așadar, care este salariul minim în Uniunea Europeană, precum și care este salariul mediu în UE in 2024.

Mi se pare un lucru extrem de interesant de știut, din mai multe motive: în primul rând, pentru a compara salariile din România (sau câștigurile personale) cu țările din vestul Europei la care mulţi dintre noi visează.

În al doilea rând, având în vedere că multe persoane încă pleacă la muncă în țări din afara României, acest tabel cu salariile minime și medii le va ajuta să afle cam pe unde se încadrează câștigurile lor sau la ce să se aştepte dacă pleacă.

bancnote diferite in Euro pentru salarii

Dar hai să lăsăm discuțiile pentru mai încolo! Acum, să ne uităm mai jos la tabelul cu salariile minime și medii în toate țările din Uniunea Europeană. Notă: rankingul este făcut în funcție de salariul minim, descrescător.

ŢaraSalariu minimSalariu Mediu
Luxemburg€2,145€4,300
Danemarca€2,000€4,200
Olanda€1,887€3,650
Irlanda€1,895€3,375
Suedia€1,600€2,680
Germania€1,514€2,750
Franța€1,385€2,650
Belgia€1,380€2,650
Finlanda€1,370€2,450
Austria€1,300€2,300
Spania€1,050€1,850
Italia€1,050€1,820
Cipru€940€1,375
Portugalia€790€1,650
Slovenia€780€1,475
Malta€760€1,350
Grecia€760€1,250
Polonia€740€1,150
Lituania€708€1,275
Croatia€677€1,150
Cehia€668€1,300
Estonia€668€1,050
Letonia€620€1,000
Slovacia€575€1,050
Ungaria€524€980
Romania€418€945
Bulgaria€370€850

În tabelul de mai sus, prezint salariul net din fiecare țară, deci ce primești în mână după taxe.

Este foarte interesant de văzut, așadar, că media generală a salariului minim în UE este, așadar, 1.058 de Euro pe lună (cu 17 țări sub medie, însă).

Media generală a salariului mediu în UE este: 2.006 Euro (cu 16 țări sub medie).

Ce ne spun salariile minime și medii din Uniunea Europeană?

salarii din diverse tari

În primul rând, erită notat că anumite țări nu au legiferat un salariu minim, așa că vor fi folosite niște estimări pentru această valoare (țările incluse aici sunt Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia).

Eu am luat datele din diverse surse – uneori discuţii pe forumuri, reddit si altele unde nu am găsit informaţii oficiale, aşa că e loc de mici erori. Este dificil în anumite cazuri, când faci research pe site-uri a căror limbă nu o stăpâneşti mai deloc şi Google Translate nu e suficient.

Ce vreau să zic este că este posibil ca aceste liste cu salarii să nu fie corecte 100%. Dar am făcut tot posibilul ca rezultatele oferite mai jos să fie exacte

Dar, ca privire de ansamblu, lista ar trebui considerată completă şi utilă – din start mai bună decât nimic.

Revenind la salarii, foarte interesante sunt următoarele lucruri:

 • Cipru, care este considerat un paradis fiscal, are o diferență foarte mică de la salariul minim la cel mediu (deși salariul minim a crescut mult în ultimii ani). Asta înseamnă că multe persoane primesc salarii aproape de minim.
 • O situație similară se găsește în Estonia (unde este foarte ușor să îți faci firmă – dar NU este paradis fiscal).
 • Țările de top au salariile medii duble față de cele minime. Asta înseamnă că nivelul de trai este mult mai mare aici.

Dacă este să comparăm codașele clasamentului cu fruntaşele, avem o diferență uriașă între salarii: un luxemburghez are garantat cu 1,775 de Euro mai mult decât un bulgar, în timp ce salariul mediu este cu 3,450 Euro mai mare. Incredibil!

Nici România nu stă prea bine: doar bulgarii au salarii mai proaste decât noi, în ciuda creşterilor spectaculoase înregistrate recent.

Trebuie avut în vedere și faptul că acestea sunt valori naționale. La fel cum se întâmplă în România, în toate celelalte țări avem orașe în care salariul mediu poate fi mult peste salariul mediu național, precum şi zone unde salariile sunt in general mai mici.

Interesant mai este un lucru: absolut toate ţările membre ale Uniunii Europene au înregistrat creşteri, uneori spectaculoase, ale salariilor în ultimii ani. Pentru prima dată în istorie, media salariului minim în Uniune este de peste 1,000 de Euro pe lună.

Sper că acest articol este util în special pentru cei care pleacă în altă ţară pentru a găsi o slujbă mai bine plătită – cu cât salariile sunt mai mult peste salariul minim, cu atât vor permite o viață mai bună și/sau economii mai mari.

Probabil în majoritatea cazurilor, nu se vor primi de la început salarii peste medie (sau chiar medii), dar până la urmă aici depinde de fiecare persoană să-şi facă propriile calcule şi să ia decizia pe care o consideră corectă.

“Dacă mai sunt întrebări sau alte opinii, nu ezitați să le scrieți mai jos în secțiunea de comentarii.

(Surse: Wikipedia, Eurostat, Nomad Not Mad, Quora, Reddit)

Previous

Merită să investim în criptomonede în 2023?

Gătitul pentru o lună: idei de mâncare congelată ușor de reîncălzit

Next

7 thoughts on “Acesta este salariul minim și mediu în toate țările din UE în 2024”

 1. felicitari este unul dintre cele mai realiste articole de gen pe care lam gasit pe net,specific ca eu sunt in cipru si esti f aproape de adevar. dar sa iti spun eu de ex sunt incadrat cu minim 860euro pe luna si cica asta ar fi salariul minim din cate stiu eu aici, dar castig in jur de 1000-1200euro pe luna depinde de overtime.

  Reply
 2. musai de zis ca in Belgia a crescut salariul minim prin…diminuarea taxelor ( diminuat taxe sociale si modificat imppozitul progresiv in favoarea salariilor mici) . Mai exact, la veniturile mici, cei 30-50 euro luna fac diferenta. Schimbarile le-au facut in mai multi pasi (in 2-3 ani) asa incat guvernul sa nu fie dezechibrat.
  (dar totusi, salariu mediu e mai mic decat cel ce il zici tu, poate calculeaza si al 13 lea salariu si bonurile de masa…)

  Reply
  • Cel mai bine stiu cei asta cei care locuiesc acolo, eu am niste estimari si sume din diverse surse (care poate nici ele nu sunt corecte). Cam cat ar fi corect in Belgia salariul mediu, sa editez?

   Referitor la salariul minim prin diminuarea taxelor, asa se fac cresterile: cu cap. Am un blog in limba engleza unde scriu despre salariul minim din Romania. Salariul minim de anul acesta, desi mult mai mare pe hartie decat anul trecut, este de fapt cu 10 USD mai mic decat cel de anul trecut. Dar cati stau sa calculeze si cati se bucura sa vada numere mai mari?

   Reply
 3. La noi s-a tot marit salariul minim, dar taxele sunt asa de mari incat nu conteaza maririle. Cel mai bine ar fi sa se gaseasca o solutie pentru taxe pe munca mai mici,ca sa inteleaga si omul care munceste ceva din salariu. Poate asa nu s-ar mai pleca asa de mult in afaara tarii.

  Reply
 4. Da. Salariile – atant minimul cat si mediul- sunt mult mai mari in ” vest” , si exista discrepante . Ceea ce uita însa sa spuna acest articol este … cât costa o pâine, un Kw/h, gazele, apa, impozitele funciare / chiriile, scolarizarea, gradinitele, telefonul, internetul, un bilet de metrou/autobuz …& co. De asta nu mai vorbeste NIMENI??? Ca 85% din Români au un acoperis – casa proprietate personala… la bloc sau “la tara” – si ca taxele funciare costa (pt un ap 2 camere) echivalentul a 100 euro /AN !! asta …nu mai spune NIMENI ??? DA. Nu toti stau pe Ana Ipatescu, in Bucuresti. – Nici in Franta , nu stau toti in arrondissementul XVI – . Dar majoritatea cetatenilor au unde pune capul. Banuiesc ca stiti cat costa o chirie in Fr, UK, Italia &co. Este o comparatie necinstita, lipsita de neutralitate si de totala inducere in eroare. Pacat. Asa se perpetueaza miturile de cat de bine e in “vest” , cât se câstiga …etc. Departe de mine de a trage nivelarea spre jos. Toti dorim /râvnim la o ameliorare. Insa asemenea articole , fara nuantare , fara recul , neechilibrate sunt …o plaga. Ca asemenea articole se vehiculau in 1995 …treaca…mearga. Dar cand ffff multi Români au fost “afara” – si au vazut pe pielea lor cine cu ce se manânca, sa se mai faca asemenea articole… gasesc ca e lamentabil.

  Reply
  • Nu aveti dreptate. Daca ar fi asa, lumea nu ar mai pleca in vest pentru joburi mai bine platite si o calitate a vietii mai buna. Ba chiar majoritatea reusesc sa faca mari economii acolo.

   Desi anumite costuri sunt intr-adevar mai mari in vestul Europei, preturile de baza (mancare, curent electric, gaze, apa) sunt la fel sau chiar mai mici, desi veniturile sunt mai mari. Chiriile sunt intr-adevar mai mari si produsele de lux/optionale (masina, restaurante, produse premium) sunt si ele mai scumpe. Dar se echilibreaza totul avand in vedere ca si veniturile sunt mai mari. Si sa nu mai vorbim de calitatea vietii…

   Per total, un salariu mediu castigat in primele 10-11 tari din Europa este suficient pentru un trai decent acolo, in timp ce in Romania momentan nu se poate spune acelasi lucru.

   Oricum, scopul acestui articol nu este acela de a compara salariile din Romania cu altele, ci de a prezenta o imagine de ansamblu a situatiei salariale din Uniune. Nu se vorbeste despre costul vietii, ci punctual despre salarii.

   Reply
  • Camelia ai mintea la tine si cuvintele spuse contin un mare adevar ,ce contrazice multe din basmele aparute in Romania .
   Astept si alte comentarii acide din partea ta.
   Vaile.

   Reply

Leave a Comment