De ce să nu cumperi brad de Crăciun

| |

În urmă cu câţiva ani – să fie vreo trei, să fie patru – am investit într-un brad artificial, numai bun pentru împodobit de Crăciun.

Şi de atunci, n-am mai simţit nevoia unui brad adevărat – pentru că despre asta este vorba în acest articol.

Nu, nu spun să nu cumpăraţi deloc un brad de Crăciun, nu sunt un fel de Grinch care nu suportă această sărbătoare. Zic doar că e mai bine să optaţi pentru copăcelul artificial.

Treaba cu brazii de Crăciun ţine, clar, de tradiţie: de când ne ştim noi, de când se ştiu părinţii noştri, probabil că de când se ştiu bunicii noştri, trebuia să ai un brad adevărat de Crăciun, pe care să îl împodobeşti după posibilităţi şi pe care să îl arunci ca pe-un gunoi inutil peste câteva săptămâni.

brad artificial de craciun

Păi practica asta-mi pare cam barbară în ziua de azi, zău! Ca să nu mai zicem că este şi o practică destul de scumpă!

[quads id=3]

Mi se pare inutil – mai mult, o contribuţie gratuită la distrugerea planetei – optarea pentru un brad natural.

Ştiu că mulţi spun că bradul adevărat miroase a brad şi nu se poate Crăciun fără, dar eu zic că se poate. De trei, patru ani se poate şi sunt convins că se va mai putea şi în continuare.

De ce să nu mai cumperi brad adevărat de Crăciun?

mini brad de craciun

Foarte simplu:

1. Pentru că bradul artificial va fi mereu perfect. Stufos, frumos, exact atât de înalt cât îl vrei, fără să-i pice acele în toată casa, rezistent la trânteli, uşor de depozitat şi refolosibil, an după an.

[quads id=4]

2. Pentru că bradul artificial poate fi împodobit când vrei tu. Personal, prefer să-mi împodobesc bradul ca magazinele: cum a început luna decembrie, cum am scos bradul de la naftalină.

Cu bradul adevărat, trebuie să ai răbdare. Pentru că dacă-l iei prea repede, rişti să rămâi cu nişte beţe de Crăciun.

3. Pentru că bradul artificial este mai ieftin. E drept, găseşti în ajunul Crăciunului chilipiruri, dar e vorba în general de brazi mai strâmbi, mai golaşi, mai puţin impunători. În bradul artificial investeşti o dată şi te poate ţine o viaţă.

4. Pentru că bradul artificial salvează planeta. Stiu, că iei şi tu un amărât de brad nu înseamnă ca omori planeta.

Nu, dar dacă te gândeşti că şi vecinul ia unul, şi vecinul lui ia unul, şi tot aşa, ajungi să-ţi dai seama ca doar români suntem vreo 20 de milioane, ceea ce înseamnă ditamai pădurea.

[quads id=5]

5. Pentru că bradul artificial este mai rezistent. Poate că mi-e lene şi vreau să am brad de Paşte. Pot asta, dacă am un brad artificial.

Poate vreau să fie foarte cald în cameră – pot şi asta, fără să risc să-mi ucid bradul devreme.

Până la urmă, nu văd rostul investiţei şi defrişării doar pentru mirosul de brad – pe care oricum nu-l vei mai simţii după două zile – şi pentru bucuria de a avea un brad “adevărat”.

Spritul Crăciunului nu stă în copacul mort din sufrageria ta, iar globurile şi beteala şi luminiţele vor arăta la fel de frumos în orice fel de brad. Părerea mea.

În plus, acum ai ca alternativă extrem de drăguță (în special pentru copiii mai mici care vor adora să îl decoreze și redecoreze) un brad din fetru – se face la comandă, dar merită toți banii!

Previous

Prima comandă pe DriedFruits.ro: Impresii

Reţetă de maioneză vegană delicioasă

Next

3 thoughts on “De ce să nu cumperi brad de Crăciun”

  1. Si noi avem brad artificial, l-am primit acum vreo 2 ani cu tot cu instalatie, de la cineva care a plecat pe meleaguri mai calde :)…. E inalt, des, de un verde intens, e bradul ideal ce mai….
    Acum se pare ca si producerea brazilor de plastic e destul de “unfriendly” fata de mediu, cat despre cei naturali, ei sunt speciali crescuti pentru Craciun, in pepiniere, nu e ca se apuca cineva sa defriseze padurile ca sa avem noi brad in casa de Sarbatorile de iarna….

    Reply
  2. Brazii de Craciun comercializati in lanturi de magazine/pepiniere sunt de pepiniera, special crescuti. Un brad din padure nu e nici simetric nici suficient de ramificat sa arate ca brazii de supermarket (noi aici luam brazi olandezi). In Romania in copilarie mai veneau la vanzare masini din Suceava cu brazi furati din padure (ii recunosc dupa cum le cad acele si mirosul veritabil si dupa cresterea batuta de vant).

    Pentru mine un brad de plastic e mai “unfriendly” decat un brad de pepiniera ce a crescut in 3-5 ani, si dupa taiere il duc la compostaj. Daca as sta la casa, as lua un brad in ghiveci ( cu radacini!!). Daca as locui stabil si as avea spatiu de stocare (un garaj sa zicem) as cumpara un brad sintetic la mana a2a, ce i-as face dush inainte de fiecare Craciun. Dar in conditiile actuale… bradul temporar este varianta cea mai potrivita.

    Reply
  3. Pentru autorul articolului. Ai omis niste lucruri: brazii artificiali sunt extrem de poluanti mai ales prin modul de fabricatie. Mai toti se produc undeva prin china si sunt un amestec nociv de pvc cu plumb si alte substante, iar fabricarea lor elibereaa in atmosfera o cantitate semnificativa de substante poluante. Iti polueaza si casa, si natura. Statisticile spun ca in medie brazii artificiali sunt folositi cam 4, 5 ani dupa care sunt aruncati, de reciclat nu pot fi reciclati, iar pvc ul ala de pe ei nu se degradeaza prea curand. Ai aruncat bradul de plastic, mai cumperi unul tot de plastic, si tot asa. In schimb daca cumparam brazi naturali crescuti in pepiniere, nu furati din padure, nu exista nicio pierdere, nici pentru natura nici pentru beneficiar. Daca stii ca iti cumperi un brad artificial si il tii minimum 10 ani, atunci poate ca se merita.

    Reply

Leave a Comment