Am discutat în articolul trecut dacă merită să investești în Bitcoin și alte criptomonede. Răspunsul meu a fost un “DA” clar, iar astăzi revin cu detalii pentru cei care vor să facă primul pas și să fie parte din revoluție: cum să cumperi Bitcoin, Ether sau una dintre sutele de criptomonede de pe piață.
Ei bine, dacă citiți acest articol înainte de a încerca pe cont propriu, vă felicit! Eu a trebuit să trec prin procese frustrante, care au durat extrem de mult, înainte de a investi primii bani reali în criptomonede.
Și am început cu stângul pentru că m-am grăbit. Dar lucrurile profitabile nu sunt întotdeauna ușoare, nu?
Dacă vrei să cumperi criptomonede în România, nu o poți face decât apelând la un exchange. Cel mai ușor este să faci transferurile online, unde ai mult mai multe opțiuni, inclusiv plata cu cardul.
Există și niște ATM-uri în țară (multe în străinătate) unde poți face asta, dar eu cred că online este cel mai comod.
Eu folosec acum exclusiv platforma Cex.io unde cumpăr monede cu bani “reali” dar pot să fac şi trading, să le vând şi să retrag banii direct în contul bancar. Fără bătăi de cap şi la preţuri extrem de bune comparativ cu restul ofertelor de pe piaţă.
Unul dintre avantajele acelei platforme este că poţi să plăteşti direct cu cardul – lucru care, după atâţia ani, încă nu este posibil peste tot.
Deși tranzacțiile cu criptomonede sunt imposibil de urmărit, cumpărarea acestora cu bani reali și apoi transformarea lor în bani reali este serios reglementată.
Asta înseamnă că, la fel ca la banci tradiționale și majoritatea caselor de schimb valutar din țară, veți avea nevoie de buletin (scanuri sau chiar fotografii ale actului de identitate) și dovada rezidenței (o factură pe numele vostru care să confirme adresa).
Există și locuri de unde se pot cumpăra fără verificări majore, dar riscul de a lua țeapă este foarte mare. Așa că eu nu aș recomanda decât exchange-urile bine cunoscute, cu review-uri pozitive pe internet, de traditie, ca cel recomandat mai sus.
Plata se face în majoritatea cazurilor prin transfer bancar, existând și opțiunea de a plăti direct cu cardul.
Iată ce site-uri am încercat eu pentru cumpărarea de BTC și ETH și ce pot spune despre ele – ca să nu mai fie nevoie să treceți voi prin chinurile prin care am trecut eu:
Cex.io
Când mi-am făcut contul iniţia, prin 2017, am avut ceva probleme cu verificarea identităţii. Dar lucrurile au evoluat mult între timp şi acum sunt exchange-ul meu preferat. De fapt, de la începutul lui 2020, folosesc doar Cex pentru tranzacţionarea de criptomonede.
Este un exchange de tradiţie, care nu a avut probleme de securitate până acum. Oferă multe modalităţi de plată, precum şi o serie extrem de variată de monede în care se poate investi.
Tot prin Cex investesc, de exemplu, în cele mai bune criptomonede ieftine ale momentului şi pot să îi recomand 100%.
În caz că nu aveţi încă un cont acolo, puteţi crea unul făcând click aici.
Bitcoin Romania
O alternativă pentru cetățenii români care cumpără direct cu lei. Tranzacțiile sunt extrem de rapide, verificarea la fel de rapidă.
Am folosit această platformă aproape exclusiv în 2017, când oricum nu prea existau multe alte opţiuni. Iată o dovadă a celor câteva tranzacții făcute cu ei până acum:
Cursul este destul de mare, dacă este să îl comparăm cu cel oferit de site-urile străine, dar este mai comod să ai opțiunea să cumperi direct în lei.
Acesta este un mare avantaj care nu mai implică transferuri din lei in valută. Banii se retrag prin Smith & Smith (deci nu direct in cont bancar).
După cum vedeți și în screenshot, am început cu un transfer mai mic (de test) apoi am făcut câteva transferuri mai serioase – ultimul chiar după crash-ul de la începutul lui septembrie.
Între timp am vândut, am mai cumpărat, dar în cele din urmă am renunţat la a-i folosi în special pentru ca mi-e incomod sa merg la Smith&Smith pentru a ridica banii.
În plus, au avut o perioadă în care mă sunau destul de des să mă invite să cumpăr criptomonede sau să fac tot felul de investiţii. Complet neplăcut şi nu ceva ce am cerut. S-au potolit după o serie de telefoane în care i-am refuzat, dar şi acesta a fost unul dintre motivele pentru care am încetat să-i folosesc.
Dar trecând peste aceste mici neajunsuri, sunt o firmă românească serioasă, cu care nu am avut nicio problemă.
Coin Mama
Aici mi-am luat prima țeapă și, deci, nu îi recomand. Poți plăti cu cardul, dar prețurile sunt astronomice. Când am cumpărat eu, Bitcoin era undeva la 4,600 de dolari, dar la ei ajungea undeva la peste $5,000 după plata tuturor taxelor și transferul din RON în USD.
Am cheltuit doar $100, dar din start am pornit pe picior greșit – mă grăbeam, voiam să pun mâna pe niște Bitcoin de parcă aveau să se termine și din cauza asta nu am fost atent și am plătit.
Deci mare atenție la serviciile care acceptă plata cu cardul și calculați bine prețul final, cu toate taxele incluse fiindca nu toti le arata
BitStamp
O companie ce pare serioasă, deși a durat destul de mult procesul de verificare. Transferul nu l-am putut face online, trebuia neapărat să merg la bancă, așa că am zis pas (am încercat cu ING și BCR online, nu a mers).
Poate treaba s-a schimbat între timp şi se pot face mai comod transferurile din România. Dar nu am încercat, având deja tot ce îmi trebuie la Cex.io.
Cum cumperi alte criptomonede în România?
Deşi numărul monedelor ce pot fi cumpărate direct cu bani tradiţionali a crescut mult în ultimii ani, tot sunt foarte multe pe care nu le putem cumpăra direct cu lei, dolari sau euro.
Dar cum facem să cumpărăm astfel de monede, totuşi, dacă ne dorim acest lucru?
Apelăm la exchange-uri care ne permit cumpărarea lor cu criptomonedele puternice, de obicei BTC sau ETH.
Chiar şi pe Cex.io, nu putem să cumpărăm toate monedele pe care ei le tranzacţionează direct cu bani tradiţionali. Dar se pot cumpăra fie cu BTC, fie cu ETH, fie cu ambele şi chiar altele.
Practic, în acest caz, în care ne dorim să cumpărăm o monedă ce nu poate fi achiziţionată direct cu bani tradiţionali, trebuie întâi cumpărată criptomoneda principală (cum ar fi Bitcoin), apoi aceasta folosită pentru a cumpăra moneda dorită de noi.
Dacă pe CEX.io nu se poate cumpăra moneda dorită, aflaţi unde se tranzacţionează aceasta, transferaţi acolo Bitcoin sau ETH şi cumpăraţi.
Mare atenţie aici – recomand din suflet să nu mergeţi decât pe mâna exhange-urilor de tradiţie pentru a reduce la minim şansele de a vă pierde banii!
De asemenea, în aceste cazuri, în care trebuie să cumpăraţi Bitcoin, să îi mutaţi într-un alt exchange şi abia apoi să cumpăraţi moneda dorită, veţi pierde destul de mult la comisioane deci trebuie luat şi acest lucru în calcul când e vorba de costurile totale.
Pentru a vinde și a încasa profitul, procesul este invers: transformi criptomonedele în Bitcoin, pe care îl transferi la Cex.io sau altul similar și îl schimbi în bani tradiționali.
Iată piețele pe care mi-am făcut eu cont și de care am fost foarte multumit:
Primul de care am auzit și primul unde am tranzacționat. Deja am făcut un profit la ei, cumpărând BURST în valoare de $40,38 și vânzănd a doua zi pentru $43,38. Un început bun, după experiența neplăcută cu Coin Mama.
Poloniex oferă posibilitatea de a cumpăra criptomonede cu BTC, ETH, XMR și USDT. Oferta este destul de limitată și personal nu îmi plac majoritatea monedelor pe care le oferă, dar tot ai multe din care sa alegi.
Un lucru care îmi place la Poloniex este că poți seta o valoare la care să vinzi (sau să cumperi) o anumită monedă, iar transferul se face imediat ce acea valoare este atinsă. Extrem de util și nu necesită să fii online mereu pentru a vedea cum evoluează prețurile.
Acesta a devenit favoritul meu. Are o interfață frumoasă, este ușor de utilizat, la fel ca Poloniex, dar oferă o sumedenie de monede. Practic, cam toate monedele importante – și multe noi – sunt disponibile pe platformă.
Tot aici sunt cele mai mari şanse de a pierde bani datorită volatilităţii ridicate a acestor monede anonime, dar asta este deja alt topic…
Stabilit în Asia și lovit de recentele acțiuni ale Chinei împotriva ICO-urilor, acest serviciu oferă puține opțiuni – dar multe dintre acestea sunt monede din Asia care au mare potențial. Eu am investit doar în EOS aici (și sper să am dreptate cu el, deși se tot prăbușește în ultimul timp) și nu plănuiesc să îl folosesc pentru altceva.
O metodă foarte ușoară de a afla de unde poți cumpăra o monedă (în cazul în care ai una sau mai multe favorite) este să mergi pe Coin Market Cap.
Cauți moneda, dai click pe ea și selectezi tab-ul Market: acolo vor fi listate toate piețele (siteuri) de unde poți cumpăra respectiva monedă.
Cam acestea ar fi opținuile când vine vorba despre cumpărarea de criptomonede în România. Practic, o dată ce ai pus mâna pe Bitcoin și/sau Ether, ai libertate uriașă când vine vorba de trading și poți face transferuri și tranzacții extrem de ușor.
Pe Poloniex poti face cumparaturi doar cu cryptomonede, nu cu cont bancar. Au comision de 0.15 sau 0.25%, nu mai stiu exact.
Am folosit cex.io si btcromania – cel din urma trimite banii prin Smith & Smith, primul direct pe card sau in cont. Comisioanele sunt maricele, minim 1% momentan
Calin, multumesc mult pentru sfaturi, vroiam sa te mai intreb, daca stochez Ripple pe un portofel ( ledger nano s ) exista sansa sa ii pierd cumva? E mai safe sa ii tin direct pe platforma de unde ii cumpar?
Dan, atata timp cat Ledger-ul e in siguranta, nu se pot pierde XRP de pe el. Majoritatea sustin ca ar fi cea mai sigura metoda de stocare a criptomonedelor, desi eu pana acum am tinut in exchange fara probleme (neavand Ledger inca).
Multumesc mult, astept acum sa se incheie verificarea pe Poloniex. Pe Cex.io nu mai accepta clienti noi. Spor la tranzactii.
Multumesc. La fel!
Salut.
Vreau sa incep astfel de tranzactii si vreau sa te intreb ce parere ai despre tradescrypto.com.
Multumesc.
Cu parere de rau, Florin, dar nu am folosit Tradescrypto.
Salut, la moment înregistrare pe site-urile Poloniex, Bittrex sunt închise, ne sfătui alte site-uri sau după părerea ta se vor deschide înregistrările în curând?
Se pare ca momentan cam toate exchange-urile au probleme din cauza numarului de utilizatori, poate si asteapta sa vada ce se intampla in Coreea de Sud. Mai puteti incerca Bitfinnex, Binance, Bithumb sau HITBTC.
Și încă o întrebare, mi-am făcut cont pe BTCexchange în continuare ca să cumpăr alte monede aș putea folosi Binance ca fiind echivalentul la Poloniex sau Bittrex?
Salu, crezi ca mai avem vreo sansa sa ne integistram pe cex.io? momentan e blocat.
La pretul actual, mai e BTC o moneda de investitin ea?
Buna seara Calin, legat de Bittrex , acea adresa wallet pe care trebuie sa o copiezi si sa o folosesti in portofelul tau pentru a trimite banii.,iti ramane permanent sau de cate ori depui primesti o alta ? Si indiferent de raspuns , principiul se aplica la toate Exchange-urile ? Legat de Jaxx ai putea sa-mi spui cum se initializeaza sau poate ai un link in romana . Multumesc .
Vasilica, trebuie verificate adresele mereu – depinde unde trimiti banii. Pe exchange-uri, ar trebui sa ramana mereu aceeasi adresa, indiferent de moneda. Pe Blockchain, cand transferi BTC, de ex, ai de fiecare data alta moneda. Merita verificat pentru siguranta la fiecare moneda pe care o folosesti, de cateva ori, pentru a fi sigura ca nu se schimba adresa. Dar in exchange-uri regula este ca adresa lor ramane mereu aceeasi.
Salut Calin, etoro iti spune ceva ?, miam facut cont dar ai limita se 414€ , dar nu inteleg concret cum functioneaza depui bani si dupa cumperi monede de care vrei?, sau ar fi mai bn sa incep pe pietele de care ai scris mai sus, cat e minimum de investitie la bittrrex? ,
Multumesc,
Petru Rednic
etoro ofera mai multe tipuri de trading, inclusiv bursa. Eu personal stau departe de astfel de servicii generale care sunt mai scumpe si extrem de complicate (dupa parerea mea). Prefer sa fac treaba pe un exchange dedicat exclusiv criptomonedelor.