Cât ne-a costat vacanța de 30 de zile cu trenul prin Europa

| |

Liniștea completă așternută asupra acestui blog în ultima lună are o scuză foarte bună: am fost în vacanță! V-am scris despre planurile noastre de vacanță de 30 de zile cu trenul prin Europa aici – și de-acolo am vorbit puțin despre costurile inițiale (transport și cazare).

Astăzi se face o săptămână din ceea ce am ajuns să numim “aventura noastră” și m-am hotărât să scriu acest articol, în ideea că sunt persoane care vor să facă același lucru și ar vrea să știe cam cât poate costa o astfel de vacanță în Europa.

Costurile totale vor fi mai jos și acestea vor include transportul și cazarea (deja incluse în articolul menționat anterior – deci merită citit și el), precum și TOATE celelalte cheltuieli pe care le-am avut, de la bilete de tramvai la mâncare, la înghețată și banii dați cântăreților ambulanți. Totul.

Înainte de a începe, pentru cei care nu știu despre ce vacanță este vorba, iată detaliile: am plecat pe 2 mai din România, cu trenul, spre Ungaria.

Acestea sunt orașele pe care le-am vizitat: Budapesta (3 nopți), Viena (3 nopți), Munchen (3 nopți), Verona (3 nopți), Trieste (4 nopți), Pula (4 nopți), Rijeka (4 nopți), Zagreb (2 nopți), Belgrad (3 nopți).

Din Trieste până în Zagreb am mers cu autocarul fiindcă am citit că este mai rapid decât trenurile – iar trenurile croate mi s-au părut foarte proaste, chiar sub cele românești, așa că nu îmi pare rău de alegerea făcută.

[quads id=3]

De asemenea, se mai adaugă câte o noapte în Arad, respectiv Timișoara. În total, am fost plecați de acasă fix 30 de zile.

“Noi” înseamnă subsemnatul, soția mea și băiețelul de aproape 2 ani. Cazarea a fost exclusiv prin AirBnb (și a fost totul excelent!) și am plecat în vacanță cu planul de a ține cheltuielile cât mai jos posibil fără a strica experiența.

Cu alte cuvinte, micul dejun și cina le-am servit aproape exclusiv acasă, iar prânzul la restaurant sau cumpărat mâncăruri gen takeaway (deși am și gătit în câteva ocazii acasă).

Nu am mers la restaurante fancy, iar faptul că eu sunt înnebunit după mâncarea asiatică a însemnat și câteva prânzuri ieftine fiindcă acet tip de mâncare are prețuri mici peste tot prin Europa.

20150506_164929
O “shaorma cu de toate” in stil asiatic. 6 Euro in Viena
[quads id=4]

Nu am făcut supradoză de muzee fiindcă s-ar fi plictisit micuțul, nu am mers cu taxi decât in Belgrad (extrem de ieftin, de altfel!), ne-am plimbat foarte mult și am profitat de atracții gratuite, în general.

Am mers la grădini zoologice, acvarii și rapid prin Prater, dar dacă am fi vizitat mai multe muzee sau atractii platite, costurile ar fi fost mult mai mari.

Acum că este cât de cât clar cam cum a fost vacanța noastră, iată exact cât am cheltuit în fiecare oraș (mai jos nu sunt incluse transportul și cazarea, după cum am zis deja):

Arad: 12.85 Euro
Budapesta: 137 Euro (45.66 Eur / zi)
Viena: 258,36 Euro (86.12 / zi)
Munchen: 203,81 Euro (67.93 / zi)
Verona: 170,23 Euro (56.74 / zi)
Trieste: 150, 84 Euro (45.96 / zi)
Pula: 169.36 Euro (48.85 / zi)
Rijeka: 124.50 Euro (36.75 / zi)
Zagreb: 82 Euro (41 / zi)
Belgrad: 82.30 Euro (27.43 / zi)
Timișoara: 13.20 Euro
________
Total: 1404.45 (46.81 / zi)

[quads id=5]

Deci, în medie, am cheltuit aproape 47 de Euro pe zi. Dacă privești totul la rece, realizezi că am cheltuit destul de mult.

Vă asigur, însă, că este foarte ușor să cheltuiești mult mai mult. Mănâncă mai mult la restaurant și ți se dublează, lejer, totul.

Noi nu consumăm deloc alcool – dacă mai adaugi niște beri sau vreo ieșire seara într-un club, se umflă iar costurile. Noi nu am băut decât în cateva ocazii cappuccino dimineața în oraș (făceam acasă) – și tot așa.

Multe lucruri care par costuri mici la început se adună pe o perioadă așa lungă. O cafea pe zi, pentru două persoane, la prețul mediu de 2 Euro – și deja ai avea de plătit 120 Euro mai mult.

Ceea ce vreau eu să subliniez aici este faptul că, dacă la redus cheltuieli este puțin mai greu, să depășești bugetul stabilit sau să cheltuiești enorm este foarte ușor.

De asemenea, contează foarte mult unde te duci: cred că este destul de clar că țările vestice sunt mult mai scumpe decât cele din Balcani, dar până la urmă, peste tot poți găsi produse foarte ieftine.

[quads id=6]

Eu am nevoie însă de un regim alimentar ceva mai special (fără grăsimi, prăjeli – sănătos, practic), ceea ce a exclus din start opțiunile ieftine de gen fast food.

La cei 1404 Euro care au reprezentat toate cheltuielile din vacanță, se adaugă transportul și cazarea (427 Euro, respectiv 1467 Euro – pentru detalierea acestor costuri, citiți acest articol). Așa că, după ce adunăm totul, ajungem să aflăm că 30 de zile prin Europa ne-au costat exact 3298 Euro.

Suma în sine este uriașă, nu există dubii, dar este ceva ce am plănuit de mult timp și pentru care am economisit cum am știut mai bine. Partea cea mai bună este că a meritat, iar această aventură ne-a lasat o sumedenie de amintiri plăcute și amuzante – ceea ce contează, până la urmă, cel mai mult.

Unul dintre motivele pentru care e mai bine sa mergi cu autocarul, in loc de tren, in Croatia
Unul dintre motivele pentru care e mai bine sa mergi cu autocarul, in loc de tren, in Croatia

Comparând suma pe care am cheltuit-o, putem spune că de aceiași bani poți avea, pentru aceleași persoane, un super sejur la un hotel de lux de 5 stele în Turcia pentru 7 zile. Sau poți sta 14 zile la un resort bun, tot de 5 stele, tot în Turcia.

[quads id=7]

Știu că ar fi două tipuri complet diferite de vacanțe și nu doar elementul “timp” contează, dar punând lucrurile în perspectivă, realizezi că nu a fost totul atât de scump.

Am fi putut să cheltuim și mai puțin? Cu siguranță! Am aruncat cu banii pe niște prostii, cum fac în general turiștii și am fi putut cu siguranță să reducem cheltuielile cu mâncarea. Dacă nu am fi mâncat deloc la restaurant, probabil că am fi economist cam 200 – 250 de Euro.

Dacă am fi fost foarte, foarte atenți, probabil că am fi putut reduce cheltuielile la doar 1,000 de Euro, dar am zis că nu-i vacanță dacă nu te răsfeți puțin. Sper că am și meritat asta.

Singurul lucru pe care l-aș face altfel în viitor? Nu m-aș mai băga la o perioadă atât de lungă. Am avut zile în care am mers 7-8 ore, de multe ori urcând scări, dealuri și înfruntând soarele (și cu un băiețel de 13 kilograme în brațe), ajungând în cele din urmă să fim extrem de obosiți și să nu mai putem să ne bucurăm la maxim de frumusețile pe care fiecare oraș le avea pentru noi. Două săptămani ar fi ideal pentru o astfel de vacanță-circuit. Părerea mea.

Așa că dacă plănuiți o vacanță-aventură similară, dați-i bătaie! Se poate, chiar și cu un bebeluș după voi!

Previous

Iată verdictul: e mai bine să locuiești la casă sau apartament?

Cum să călătorești cu un copil mic fără probleme și fără extra stres

Next

10 thoughts on “Cât ne-a costat vacanța de 30 de zile cu trenul prin Europa”

  1. Multumesc pentru articolul acesta. Voi reveni cu siguranta la el :).

    Cred ca suntem un pic mai economi decat voi, ati fost oricum 3, dar tot pe acolo ne-am invartit si noi cu bugetele de calatorie.

    Reply
    • Trebuia sa mentioneze, pe langa placerile pe care ni le-am permis, se adauga Pampersi pentru pitic, pentru ca nu aveam loc mult in bagaj a trebuit sa luam pungi mai mici, care nu sunt la fel de economice ca pachetele mari, la fiecare 5 zile, iar mancarea lui a fost in mare parte formata din borcanase de mancare zilnic si smoothies, ca a fost cam mofturos.

      Reply
  2. Iulia, pentru noi a fost prima iesire serioasa din Romania, prima vacanta de acest gen, iar un copilas – chiar daca este mic – costa destul de mult, mai ales fiindca incercam sa ii dam sa manance cat mai sanatos (bio, fara adaos de zahar si sare).

    Este drept, am invatat multe din aceasta vacanta, am facut greseli (inclusiv cumparat cadouri si uitat cadouri in intr-o baie publica sau cumparat o punga de Pampersi de marime gresita, pe care i-am lasat in urma) si sunt convins ca am putea reduce costurile in viitor.

    La fel, pot fi reduse costurile de cazare daca se opteaza pentru hostel. Noi fiind cu copilul dupa noi, am vrut pat, baie si bucatarie :)

    EDIT: Dupa ce voi avea toate calculele facute, voi veni si cu un buget pe categorii (mancare, vizite etc). Imi pare rau acum ca n-am notat separat mancarea piticului, ar fi fost interesant sa o “rupem” de cheltuiala pentru adulti. De stiut in viitor.

    Reply
  3. Bravo voua pentru curaj, sa plecati cu cel mic. Imi dau seama ca aveti amintiri pentru o viata. Si nu stiu de ce, dar am senzatia ca e o excursie dintre multe altele care or sa urmeze. :)

    Reply
    • Multumim si sa speram ca ai dreptate! :) N-a fost atat de greu cu cel mic pe cat m-am asteptat, deci asta ne da curaj sa mai incercam si in viitor.

      Reply
  4. Caline, super! Eu recunosc ca nu as fi avut deloc curajul vostru! Concediile noastre mereu au fost gandite sa fie confortabile celui mic: sa aiba unde dormi, sa aiba mese regulate, sa aiba locuri de joaca. Baiatul nostru are 6 ani, insa se plictiseste extrem de repede. Am avut exemplu miniexcursia de Rusalii in Alba/Deva/Hunedoara, unde am avut cazare la pensiune cu mic dejun inclus, pranz si cina in diverse localuri. Si-am mers cu masina, caci trebuia sa doarma si printul intre obiective. Pana anul trecut, concediile noastre vizau locatie cu AI inclus, la balaceala. Anul trecut am inchiriat un apartament intr-o statiune din Austria cu mic dejun si cina acasa si pranzul aiurea pe terase. Insa a fost extrem de obositor, drumuri lungi cu masina, copil obosit/plangacios, cu rau de masina. Anul acesta vom incerca Grecia pe cont propriu tot cu masina (eu nu am curaj cu trenul, mai ales cand ma gandesc la cantitatea de bagaje, numai medicamentele sunt 2 plase mari).

    Mai detaliaza un pic excursia: ce obiective v-ati propus, cum l-ati distrat pe junior, cum i-ati adaptat programul lui de somn si mese cu plimbarile voastre.

    Reply
    • Noua ne-a fost mai usor cu trenul decat ar fi fost cu masina – micutul a dormit de fiecare data in tren – si in autocar, e drept. Am ales traseul astfel incat sa nu calatorim prea mult (pe ideea maximum 5 ore cu trenul, 3-4 zile stat intr-un oras) si a functionat perfect (am avut un drum de 6.5 ore intre Zagreb si Belgrad, e drept).

      Locurile in care am stat au fost sigur comfortabile, tot pe principiul asta le-am ales: cel putin un pat double (unde sa doarma el cu mama) si unul single pentru mine. Este intr-adevar complet diferita vacanta fata de un all-inclusive si noi stiam asta de la inceput. Nu a fost greu deloc, insa – chiar mai usor decat ma asteptam. Din start ne-am limitat bagajul si am calatorit cat de light s-a putut (si am mai fi putut sa lasa pe-acasa) – asta vom stii pe viitor.

      Va urma un articol detaliat despre calatoritul cu un copil dupa tine, insa pentru a-ti raspunde pe scurt: pur si simplu am vrut sa vedem cat mai mult din orasele pe care le-am vizitat: obiective, atractii, strazi pur si simplu si mai putin muzee sau chestii de genul care sigur l-ar fi plictisit pe copil. Programul ni l-am adaptat noi dupa al lui: dimineata ne trezeam cu totii pana in 7, la ora 9, cel tarziu, eram deja la plimbari, pentru a ne intoarce la 12:30 – 13 pentru somnul lui, timp in care luam masa (spre final, chiar trageam si noi un pui de somn, ca te ajunge oboseala). Pe la 15:30 – 16:00, dupa ce manca el, o porneam din nou la drum, mai scurt de data asta, fiindca maxim la 19 avea masa de seara si somnul. Nici noi nu cred ca ne-am culcat vreodata mai tarziu de 22. Bine-nteles, n-a fost batut in cuie si ne-am abatut de la program: a mancat de cateva ori in oras (borcanel la noi, smoothie-uri de la DM 100% fruct) si, fiind mic, a dormit de cateva ori in brate.

      In privinta distractiei, a fost in general destul de atras de tot ce am vazut. Fiindca mereu ne-am plimbat prin zone interesante, era mereu cu ochii dupa cate ceva, fascinat in special de statui si fantani. In rest, creioane pentru colorat, tablite magnetice tot pentru colorat, niste jucarioare micute si usor de carat si rar (de obicei pe drum) tableta sau telefonul cu joculete pentru copii. Aveam grija sa-l implicam mereu si sa-i aratam toate lucrurile din jur pentru a-l tine ocupat. La doi ani, totul e nou, oricum, asa ca e probabil mai usor de tinut intr-o dispozitie buna decat un copil mai marisor.

      Reply
  5. Astea sunt genul nostru de concedii. Bine, din motive de limitare din cauza de job si financiare le-am facut mai scurte. Fata de voi am redus bagajul si circulat lejer cu trenul – intr-o zi am schimbat 6 trenuri!!-se lucra asa ca….(avem cate un rucsac fiecare) – fiind prin airbnb am avut acces la masina de spalat rufe si spalam serile din cand in cand.

    Cu mancarea, de pe la 1 an i-am dat din mancarea noastra, evident ca eu consum mancare de copil :)) (supe creme, piureuri) si completat cu borcanase.
    E drept, fiica mea de la 2 ani nu a mai dormit la pranz dar adormea seara la 20-21 asa ca ziua a fost usor sa ii aliniez ritmul cu noi – si a mers in carut pana la 4 ani jumate si apoi am umblat cu trotineta.

    Conteaza enorm sa ne simtim bine, sa ne simtim confortabil, ca de aici toate ies bine – si zic ca merge bine. Si eu i-am aratat din jur, descris unde ce e asta etc – in ideea de a fi implicat si copilul si invata ceva.

    Reply
  6. Sa stii ca nici noi nu am avut bagaj mult si am mers pe reducerea lui cat mai mult posibil (se putea si mai mult, dar tot a fost OK): cate un troller fiecare, plus cate un rucsac de genul ghiozdan (adica eu caram laptop in el, sotia diverse pentru copil).

    Deja imi rezervasem bilete inainte de a afla despre Rail Pass-uri, asa ca le-am luat bilet cu bilet. Nu am verificat daca am fi iesit mai ieftin, nu vreau sa ma amarasc acum :))

    Reply

Leave a Comment