Cum să economisești bani pentru o vacanță perfectă

| |

În caz că nu știți deja, ne pregătim încet-încet pentru super vacanța noastră prin Europa de anul acesta. Ca orice vacanță, indiferent de durata ei, vine ca un cost suplimentar în buget și rareori o vacanță poate fi acoperită de veniturile dintr-o lună.

Cu alte cuvinte, fie că mergi la mare în România cu cortul sau plănuiești o vacanță exotică departe de casă, cu cât ai mai mulți bani la dispoziție, cu atât poți avea un confort sporit și te poți simți mai bine. În acest articol, așadar, vom vorbi despre cum să economisești bani pentru vacanța perfectă.

Există două căi diferite de a face vacanța perfectă mult mai ușor de suportat din punct de vedere financiar: pregătirea și economisirea propriu zise și reducerea costurilor din timpul vacanței (fără a reduce calitatea acesteia). Haideți să începem cu sfaturi pentru prima categorie:

1. Planifică, apoi profită de early booking

La mine, în mod normal, luna Decembrie este luna în care îmi planific vacanța pentru vara viitoare. Poate părea nebunesc, dar cu cât începi mai devreme, cu atât este mai bine.

Ce fac în această perioada? Îmi aleg destinația exactă și fac research pentru a găsi cele mai bune hoteluri din zona respectivă, citind zeci, poate sute, de review-uri pe TripAdvisor si AmFostAcolo.

[quads id=3]

Verific ofertele (de obicei, veți găsi ofertele din anul care stă să treacă, dar sunt suficiente pentru a vă face o impresie) și îmi notez top 3 hoteluri – unul dintre ele, de obicei cel de pe locul 1, va fi cel pe care îl vom vizita.

Apoi, în ianuarie, profit de oferta early booking. De obicei, la hotelurile cele mai bune, oferta early booking este valabilă doar până la sfârșitul lunii ianuarie, dar unele merg chiar până la sfârșitul lunii martie.

În jur de 15-20 ianuarie agențiile deja au cam toată oferta pentru sezonul din acel an, așa că nu riscați să pierdeți ceva. Astfel, se pot face economii de sute de Euro și dacă vă este teamă că nu veți putea merge peste X luni în vacanță și nu vreți să vă pierdeți banii, puteți să vă faceți o asigurare.

2. Nu îți fie teamă de extrasezon!

Luna iunie este considerată în general extrasezon cam peste tot pe litoral, dar vremea este numai bună pentru plajă, chiar dacă apa este puțin mai rece.

[quads id=4]

Personal, noi nu am călătorit decât în extra sezon, alegând 11 sau 18 iunie pentru vacanța noastră și nu mă pot plânge.

Am mers o dată în septembrie, dar mi se pare mai bine să mergi în iunie din două motive: în primul rând, ziua este mult mai scurtă în septembrie decât în iunie, deci mai puțin timp la plajă; și în al doilea rând pentru că psihic pare mai ușor de acceptat să plătești din ianuarie pentru o vacanță în iunie decât una în septembrie.

3. All inclusive este mai ieftin

Chiar și în țările în care prețul mâncării este scăzut, tot ieși mult mai ieftin dacă mergi la “all inclusive”. Cu siguranță nu vei muri de foame, și dacă îți faci researchul cu mare atenție în decembrie, vei găsi hotelul în care mâncarea este chiar bună.

De obicei, într-o vacanță, mâncarea poate să ajungă să te coste mai mult decât cazarea, așa că All Inclusive te scapă de o mare cheltuială în plus (și o mare necunoscută, pentru că nu știi exact cât vei da pe mâncare).

4. Profită de last minute

Personal, nu îmi place last minute-ul la fel de mult ca early booking-ul, pe ideea că hotelurile cu adevărat bune sunt deja pline.

[quads id=5]

În plus, nu poți să îți stabilesti exact data și doar stai să aștepți ce-o pica și trebuie să pleci peste o zi, două.

Dar și prețurile sunt foarte bune în situația asta și tot ai timp să faci research să vezi dacă într-adevăr merită să mergi la hotelul respectiv.

5. Creează un plic cu economii pentru vacanță

Ideal ar fi să îți stabilești un buget-țintă pentru vacanță, îl împarți la numărul de luni pe care le ai la dispoziție pentru a strânge acei bani și te pui pe economisit.

Dacă nu ai un buget stabilit, pune deoparte oricât, dar fii realist(ă): dacă vrei o vacanță de cinci stele, nu poți să economisești doar 100 de lei pe lună, dar nici dacă veniturile sunt mici, nu poți pune deoparte 300 de lei doar pentru vacanță.

Un lucru foarte important de știut este că vacanța ți-o organizezi după buget, nu bugetul în funcție de vacanță!

[quads id=6]

Pentru început, să zicem că nu suntem foarte pretențioși, așa că punem deoparte, doar pentru vacanță, 150 de lei pe lună.

În 12 luni vom avea 1800 de lei (aproximativ 400 de Euro), care sigur ne vor ajuta foarte mult. Dacă se poate economisi mai mult, cu atât mai bine.

Sugestie: puneți banii deoparte în momentul în care luați salariul. Dacă lăsați economiile pentru sfârșitul lunii, riscați să nu mai aveți ce pune deoparte!

6. Redu costurile de distracție cu trei luni înainte de plecare

Treaba asta este diferită de la persoană la persoană, dar mie îmi place, când sunt îmi vacanță, să îmi fac toate poftele.

Asta înseamnă că e nevoie de ceva mai mulți bani, pe care îi putem obține ușor dacă începem să ne pregătim din timp.

[quads id=7]

Personal, cu trei luni înainte de vacanță, încep să reduc la minim cheltuielile pentru distracții (ieșit în oraș, călătorii de-un weekend pe cine știe unde, cumpărături inutile sau bani aruncați pe ronțăiele prin casă).

Adică prefer să nu mănânc deloc înghețată timp de o lună, dar să pot mânca una în fiecare zi în vacanță, decât să ajung la mare și să nu îmi permit acea înghețată.

Bonus: dacă poți reduce mai multe cheltuieli, nu doar în acest domeniu, cu atât mai bine. De exemplu, nu mai folosi mașina și mergi mai mult pe jos sau cu bicicleta, redu cheltuielile la mâncare, nu îți cumpăra haine noi etc.

Cam astea ar fi economiile pe care le putem face pentru vacanța noastră de vis ÎNAINTE de a ajunge acolo. Dar și după ce ajungem în locul cu pricina, putem intra într-un “savings mode” pentru a reduce cheltuielile fără a ne distruge vacanța.

Aici fiecare persoană ar trebui să aibă grijă să nu coboare sub limita plăcerii: unii nu concep să își gătească singuri când sunt în vacanță, în timp ce altora chiar le place să își pregătească singuri mâncarea.

Aveți grijă, deci, să nu coborâți sub propriile standarde fiindcă este vorba despre vacanța voastră și trebuie să vă simțiți bine.

[quads id=8]

Acestea fiind zise, iată cam ce puteți face să reduceți costurile unei vacanțe fără a vă ruina experiența:

1. Fără baccișuri

Baccișurile se poartă, dar nu sunteți obligați să le dați. Dacă nu vreți să deveniți clienți fideli ai unui restaurant anume, puteți să nu lăsați niciun bacciș.

Asta este – poate nu e cel mai frumos lucru din lume, dar dacă vreți să reduceți cheltuielile, baccișul de 10-15 lei la o masă pe durata vacanței înseamnă o masă întreagă pentru toată familia în ultima zi.

2. Gătiți-vă propria mâncare

Dacă nu sunteți la un hotel ce vă oferă toate mesele de peste zi, automat ieșiți mult mai ieftin dacă vă pregătiți propria mâncare.

Opțiunile sunt relativ reduse aici pentru că în mod normal nu veți dispune de posibilitatea preparării termice, dar oricine poate fi creativ și elimina măcar câteva mese la restaurant astfel.

[quads id=9]

3. Ieșiți din zona turistică

Dacă vă aflați într-un loc care permite acest lucru, încercați să ieșiți din zona turistică și veți avea automat prețuri mai mici: restaurantele în care mănâncă localnicii, de exemplu, sunt mult mai ieftine și mâncarea este mult mai bună!

4. Nu cheltuiți pe lucruri inutile

Cam orice produs pe care îl cumpărați în timpul vacanței și care nu este vital pentru respectiva vacanță, precum orice gen de serviciu, este în general inutil și vândut la suprapreț.

Nu, nu aveți nevoie de o nouă rochie de seară, nu aveți nevoie de o geacă de piele sau cine știe ce jucării pentru copii.

Nu, nu e musai să plecați o zi cu barca sau să vizitați cine știe ce ruine. Personal spun că dacă te-ai dus la mare în vacanță, bucură-te de mare și relaxează-te!

Lasă exploratul pentru altă dată sau du-te special pentru asta (caz în care hotelul unde stai nu mai este atât de important).

Uite că s-au adunat, în total, 10 sfaturi pentru a reduce cheltuielile când vine vorba de o vacantă perfectă. Și nu-i chiar așa de greu!

Previous

Chiar este Kindle cel mai bun ebook reader?

Rețetă rapidă: cea mai sănătoasă shaorma de casă

Next

7 thoughts on “Cum să economisești bani pentru o vacanță perfectă”

  1. ce vremuri, maica, ce vremuri, cand joi seara decideam sa plec in weekend la munte, treceam pe la supermarket si luam 4 pateuri, 4 conserve de sardine, un cascaval afumat, o piine, si vineri seara tzop in tren cu cortul in spate…. in 2 ore eram la Bucegi, campam si dim. la 7-8 eram primii pe traseu cantand.

    ieftin. Aveam salariu aaaproape cat cel mediu pe economie si faceam munte de 2 ori pe luna. Cortul l-am cumparat dintr-un extra proiectzel si adidasii la mana a2a. Bocanci mi-am permis muult mai tarziu.

    Ce vremuri. No planning. Desi aveam liste: bagaj de munte pt o zi, bagaj de munte pt weekend dormit la cort, bagaj de munte pt o sapt.

    In ultimii ani am exersat si early booking, dar si last minute. In ambele cazuri e nevoie de studiat putin. Profita cat e copilul mic si nu a inceput scoala, acum eu nu mai pot merge in afara sezonului … Cel mai convenabil noua este sa am un mic frigider.

    Cat estimezi sa mai cheltui in plus? Intrari, mancare, suveniruri etc?

    Acum am alta metoda de economisit pt vacanta: un borcan cu capac. Tot ce ramane de la cumparaturi pun acolo si nu mai ies o sapt. la cumparaturi, folosesc ce am. Functioneaza la noi ….

    Reply
    • Asa facea si mama cu tata inainte sa ma nasc eu si frati-miu. Rucsacul in spate in weekend, plus blatul cu nasul, de unde a fost compus si Imnul Blatistilor de catre mama (am auzit ca inca se canta prin drumetii) si daca era iarna, dormit pe holurile cabanelor in saci de dormit.

      A incercat si cu noi, dar mai rar, si pana in ziua cand, intr-una din excursii, plecasem fara cort, doar explorat, stateam in vale la un nene dragut, cand tata a alunecat, din cauza mea, pe o carare facuta de capre, aproape sa cada intr-o prapastie, dar cordelina i s-a prins de un ciot. Unchi-miu l-a scos, dar isi rupsese piciorul si ne-a incetinit mult coborarea in sat. Telecabina nu mai mergea si nu ne-a auzit nimeni SOS-ul.

      Am innoptat in padure, am taiat lemne de foc cu o toporisca mica mica si am ars tot ce se putea arde: batiste, ciorapii unchiului si ai matusii, o carte PLINA ochi de cantece inventate sau transmise din gura in gura, le era frica de ursi. Aveam o paine din care au mancat soriceii si avea gust de nisip ca ne crantaneau dintii. Mama l-a carat pe tata in spate si a ramas in urma, dar cand s-a inoptat a trebuit sa se opreasca ca nu mai vedea sa se deplaseze. Si am dormit pe jos pe o patura, noroc ca era mijlocul verii. Pentru noi a fost o aventura, pt adulti o experienta de nerepetat. :P

      Reply
    • Da, Arakelian, si eu zic uneori ca e pacat ca am crescut si vreau un pat, vreau mancare calda, vreau cate putin din toate :) Vacante ca cele descrise de tine, adevarate si absolut superbe, cred ca nu mai poti avea oricate stele ar avea hotelul pe care il vei vizita. Dar nici ca salele mele mai pot infrunta dunele si frigul :))

      Reply
      • eu mi-am pastrat (relativ) conditia fizica si starea corpului, asa ca o sa ma vaicaresc la 80 ani.
        Am mama unei colege care la pensie s-a mutat in Africa si s-a implicat in tot felul de activitati acolo. Are 85 ani acum

        Reply
  2. noi nu am mers prin agentie decat o data acum cativa ani, intr-o vacanta la ski in Austria; in rest ne planificam singuri vacantele cap-coada si pana si citybreakurile ni le programam cu multe luni inainte, cum iti ziceam si in celalalt articol asa putem prinde bilete de tren la preturi fff mici (daca destinatiile sunt la 2-3 ore de mers cu trenul) sau cu avionul daca sunt mai indepartate; noi am mers si cu masina si se preteaza mai ales pentru
    vacante in care vrei sa vizitezi o regiune sa zicem cum ar fi Valea Loirei, Luxemburgul sau Valea Rihnului si cand statul dupa transportul in comun nu e deloc avantajos
    cat despre cazari, well depinde de anotimp, vara daca e sa facem vacanta prin vecini optam pentru cort , ca o paranteza eu eram totalmente anti-cort, insa niste experiente foarte pozitive la Amsterdam si apoi pe Valea Loirei m-au facut sa imi schimb radical conceptia despre statul la cort, insa cand nu e vreme de cort, cautam cazare cat se poate de ieftina, cu strictul necesar (in ceea ce ma priveste e musai sa fie toaleta in camera si nu pe hol sau la comun)
    noi suntem tipul cu mancat mic-dejun in camera si peste zi cu sandvisurile in rucsac, luam dupa-masa tarziu spre seara o singura masa in oras, si aici restaurantele fiind cautate din timp, dupa reviewuri de pe bloguri sau tripadviser si atunci ne facem de cap in sensul ca imi aleg din meniu fix ce imi place fara sa ma uit intai la pret
    la Londra in schimb am mancat numai pe strada, noi suntem innebuniti dupa foodstreet si orasul asta e Mecca foodstreetului
    cat despre economisit – well calatoritul e pasiunea noastra, adica pt noi e unul din lucrurile pentru care traim, daca s-ar putea am pleca in fiecare weekend, asa ca in privinta asta chiar nu avem nevoie de strategii de economisire, ca vine foarte natural, avem lista cu destinatii si stim clar ca lunar o anumita suma se duce in directia respectiva, decat sa merg 1 data pe sapt aici la restaurant si sa zboare lejer din buzunar 60-70 de euro (in cel mai fericit caz), prefer sa fac un citytrip pe luna :), acelasi lucru si cu mersul la cafenea and stuff, dar nah e chestie de prioritati
    apropo de prioritati – avem prieteni in Ro care strang bani cate un an de zile si fac cate o vacanta de 2 luni in Asia, si fac asta de cca 5 ani :)

    Reply
    • Foarte frumos, Iulia! Intr-adevar, este vorba in principal de prioritati aici si tare vreau sa-l vad pe cel care prefera cateva iesiri la restaurant unui super city break…

      Interesant ce imi zici de prietenii tai – eu mereu am considerat Asia imposibila datorita preturilor mari la avion, insa cumva abia acum mi-am dat seama ca daca planifici totul din timp, poti prinde niste preturi foarte bune. De retinut si notat!

      Reply
      • yep…. ei isi cumpara cam cu un an inainte, acum in februarie pt decembrie (pleaca cam inaintea Craciunului cu 1-2 saptamani) si iau la preturi foarte bune, anul trecut au platit in jur de 600 euro dus-intors 2 pers; acolo in schimb, in functie de unde mergi (deci nu Hong Kong ca e very expensive) se poate trai foarte ieftin, imi povesteau de nu stiu ce insula unde aveau pensiune completa cu 10 euro pe zi 2 persoane, iar la micul dejun tanti ce tinea pensiunea le aducea friptura la gratar :))))))))
        de asemenea, am o cunoastinta care a stat in Cambodgia vreo 6 luni si a inchiriat o vila cu 2 nivele la malul marii, piscina, personal in casa :) cu 400 de euro pe luna :))))))))))

        Reply

Leave a Comment