Trenul, ca mijloc de transport atunci când vine vorba despre o vacanță, a devenit opțiunea din ce în ce mai puțin populară, când avem alte variante considerate de mulți mai comode: avionul care te duce la destinație mult mai repede, mașina personală care îți dă libertate mai mare de mișcare sau chiar autocarul, cu care ce sacrifici la comfortabilitate câștigi la preț.
Ei bine, se pare că eu sunt mereu pe dos și prefer călătoria cu trenul, chiar și atunci când vine vorba despre o vacanță.
Cu atât mai mult când această vacanță este un circuit prin Europa în care ai de vizitat mai multe orașe din mai multe țări într-un timp relativ scurt.
Și cum exact asta voi face împreună cu familia chiar în acest an, m-am gândit că poate mai sunt și alte persoane interesate de costuri și metode așa că am pentru voi aici un articol despre cât costă o vacanță cu trenul prin Europa.
Foarte pe scurt (fiindcă am scris ceva mai detaliat pe blogul personal), treaba va sta în felul următor: la începutul lunii mai plecăm cu trenul prin Europa, pornirea fiind din Arad.
Vom vizita nouă orașe în șase țări, în fiecare oraș petrecând 3 sau 4 nopți. Traseul ales, pentru a scurta cât mai mult posibil duratele de călătorie cu trenul, este următorul: Arad – Budapesta – Viena – Munich – Verona – Trieste – Pula (Croația, evident!) – Rijeka – Zagreb – Belgrad – Timișoara.
Vom călători aproape exclusiv cu trenul (doar din Trieste în Croația și apoi între orașele din Croația vom circula cu autocarul), cea mai lungă călătorie durând 6 ore și 30 de minute, toate călătoriile fiind directe dintr-un punct în altul.
Cât costă o astfel de vacanță prin Europa? Destul de mult, aș zice – suficient de mult încât să nu îmi mai permită ca anul acesta să îmi îndeplinesc visul de a trăi câteva luni într-o țară străină – dar mi se pare o aventură extrem de interesantă și clar mai ieftină decât dacă ar fi fost să aleg varianta avion, fie el și low cost.
Plus că așa, din tren, pot vedea cât mai mult din niște țări pe care, de altfel, nu le-am văzut deloc.
Mai jos sunt prețurile pe care le-am plătit noi pentru transport, dar contează mult când cumperi biletele – noi le-am luat din timp și am primit o reducere frumușică. Excluzând prima călătorie care este în vagon de clasa I, toate sunt prețuri pentru bilete de tren la clasa a doua:
Arad – Budapesta – 290 Lei (65 Euro)
Budapesta – Viena – 40 Euro
Viena – Muchen – 67 Euro
Munchen – Verona – 87 Euro
Verona – Trieste – 38 Euro
Autocarul în Croația (3 orașe): aprox. 80 Euro
Zagreb – Belgrad – 50 Euro
__________
TOTAL: 427 Euro (repet, suma este aproximativă, s-ar putea să coste ceva mai mult sau ceva mai puțin la final)
Personal, cred că pentru o astfel de vacanță, este cea mai ieftină modalitate de transport. Trenul îți oferă și ceva mai mult comfort decât autocarul și este mai ieftin decât avionul (unde se mai adaugă de obicei și costuri pentru transfer).
Cu mașina ar fi și mai obositor – plus că nu conduc decât de doi ani și nu-mi vine să plec pe asemenea distanțe, iar de avion îmi este puțin frică, deh…
Când vine vorba de cazare, aici intervine bugetul fiecărei persoane în parte. Cum noi am vrut trei lucruri importante: să plătim cât mai puțin posibil, să stăm în centru și să avem kichinetă (f. importantă atât pentru reducerea costurilor cu mâncarea, dar și pentru copilul de doi ani cu care vom călători), am găsit site-ul AirBNB ca cea mai bună opțiune.
În caz că nu ați auzit de acest site încă, acolo sunt anunțuri de la particulari care închiriază în regim hotelier apartamente întregi, garsoniere sau doar camere în propriile locuințe.
Majoritatea arată destul de bine, prețurile sunt sub cele ale hotelurilor (și mult sub prețurile hotelurilor din aceeași zonă) și în general experiențele sunt plăcute.
Noi nu am mai folosit această metodă de a găsi cazare până acum, dar este momentul să încercăm și am toată încrederea în acest serviciu.
În cazul nostru, unde am avut mereu up prag superior pentru costul pe noapte al fiecărei camere, un prag superior destul de redus, am reușit să găsim următoarele locuințe de vacanță:
Budapesta: 96 Euro (3 nopți)
Viena: 150 Euro (3 nopți)
Munich: 256 Euro (3 nopți)
Verona: 189 Euro (3 nopți)
Trieste: 229 Euro (4 nopți)
Pula: 160 Euro (4 nopți)
Rijeka: 124 Euro (4 nopți)
Zagreb: 85 Euro (2 nopți)
Belgrad: 110 Euro (3 nopți)
Mai adăugăm câte o noapte la hotel în Arad și Timișoara, probabil 68 Euro
__________
Total: 1467 Euro
Repet, acestea sunt prețurile mici, aproape cele mai mici posibile în condițiile date. Probabil că s-ar putea și mai ieftin în hosteluri, dar ideea de a împărți camerele cu necunoscuți și de a avea baie comună nu a sunat foarte bine.
Dar pentru persoane tinere care nu călătoresc cu copii după iei, cu siguranță acesta nu este un impediment.
În total, această aventură a noastră cu trenul prin Europa (tot îmi vine să îi spun “vacanță,” dar nu va fi chiar așa căci plănuiesc să muncesc cât de mult pot în această perioadă), care va ține cam 30 de zile, ne va costa puțin peste 1900 de Euro (eu zic 2,000, ca să fiu sigur).
Nu pot fi comparate direct, dar ca exemplu, o vacanță de 5 stele la all inclusive în Turcia la un hotel bun ar începe de la 1,600 de Euro pentru o săptămână.
Privind lucrurile din această perspectivă, vacanța noastră cu trenul prin Europa nu mai pare chiar atât de scumpă.
E drept, nu avem nici măcar micul dejun inclus în preț, dar mâncarea va fi atât de scumpă pe cât ți-o faci tu, iar noi nu plănuim să mâncăm doar la restaurant, ci în principal să profităm de bucătăriile apartamentelor în care vom locui pentru a ne găti propria mâncare (eu oricum sunt la un regim foarte strict și în general mâncarea din restaurant nu este genul de mâncare pe care să o consum prea des).
În final, mai trebuie notat și faptul că noi am ales cam cea mai ieftină posibilă parte din Europa pentru vacanța noastră cu trenul.
Dacă în loc de a porni în jos din Munich am fi continuat în stânga și apoi în sus, pentru a reveni în țară prin Nord, atunci prețurile ar fi fost mai mari – așa că, dacă sunteți interesați, aveți în vedere că și rutele alese contează foarte mult!
Vacanță plăcută cu trenul prin Europa și să sperăm că voi veni doar cu vești bune din aventura noastră!
Exista oferte de bilet – turneu. Adica iei biletul pe un traseu, si in perioada x (1-2 sapt) poti cobora oriunde si sta oricat. Vii si rezervi loc si mergi pana unde vrei.
Eu visez sa fac asa turul Frantei cu fiica mea.
De ce fug oamenii de tren? pt ca ies mai ieftin cu masina proprie. Eu nu am masina si nci carnet, dar as vrea sa vad Provence si campuri de lavanda asa ca strang bani.
Am vazut si pretul pentru biletele acelea abonament, dar in cazul nostru ar fi iesit totul mai scump.
Fiecare mijloc de transport are avantaje si dezavantaje, dar eu tot raman la tren. Cu masina este foarte obositor pentru sofer mai ales cand este vorba de distante atat de lungi si in plus iese mai ieftin cu cat sunt mai multe persoane in masina. In cazul nostru, unde suntem doar doi (fiindca bebe are sub doi ani si merge pe gratis in tren), ne-ar fi costat mai mult. Plus ca eu n-am experienta necesara pentru o astfel de aventura – si nici copilul n-ar sta prins in scaunul lui atatea ore.
Spor la economisit pentru turul Frantei! Suna, intr-adevar, foarte bine!
mie mi se pare mai scump cu trenul (cel putin de aici) catre anumite destinatii, decat cu avionul spre ex.
catre berlin 2 pers dus-intors ma costa 350-400eur, pe cand cu avionul ma costa undeva pe la jumatate, ca sa nu mai spun de timpul pierdut in tren – cca 6-7 ore, fata de max. 1.30 cu avionul
catre Paris, Dusseldorf sau Koln insa am preferat de fiecare data Thalys-ul sau Ice-ul in locul masinii (costurile cu parcarea te omoara), mai ieftin, mai confortabil iar in Italia am preferat Frecciarossa – aici chiar am luat bilete la clasa I mult mai ieftine decat la clasa a-II-a, am avut mancare si chiar un pahar de prosecco :)
daca imi permiti un pont – deobicei la trenurile de superviteza exista un numar de locuri cu preturi fff mici pe care le poti prinde cu nitica strategie – deobicei se afiseaza online preturile cu 3 luni in avans (la Eurostar cu 4), asa ca astazi 02.02.2015 vei putea prinde bilete la super pret pt data 02.05.2015)
pt cazare vroiam si eu sa iti recomand airbnb.com, prin ei am luat si noi pt berlin
revin ca am citit in diagonala si postul de pe celalat blog – parere personala, in verona nu prea ai ce face mai mult de 1 zi, hai 2, desi crede-ma ca, casa duduiei Julietta o sa te dezamageasca grav, iti recomand in schimb venetia (nu, nu-i asa de scumpa cum se aude) si din venetia, luati feriboat-ul pana in trieste :) sau florenta dar e nitel mai departe
ha si daca ajungeti in Croatia nu ratati parcul national din Plitvce….de vis
gata ma opresc, agentie de turism ar tb sa imi fac :))))
Multumesc, Iulia, pentru recomandari! Voiam sa las pe mai tarziu rezervarile biletelor de tren, dar se pare ca trebuie de-acum sa ma interesez si cu siguranta o voi face.
Verona a fost mai mult o alegere datorita proximitatii fata de Munich, sincer :)) Ne-a zis mai multa lume ca nu ai ce vedea in Verona, iar dupa ce am citit ce imbulzeala si nebunie este la balconul Julietei, s-ar putea sa-l ratam si pe ala :) Eu pana la urma voi fi multumit si doar sa ma plimb pe strazi, sa vad casele si sa respir aerul strain :))
recomand si ei airbnb.com .
De calatorit, calatoresc si eu cu trenul, ca nu am masina. Dar cred ca avionul este cel mai rapid si comod.
Salut, fetelor!
Aici sotia. Arakelian, avionul are mai multe inconveniente cand calatoresti cu un puști de 22 de luni. Unul e ca are nevoie de miscare, e greu sa-l ti in acelasi loc pentru mult timp. Coridorul trenului e perfect.
Avionul are decolarea acea zgomotoasa si nu-i poti explica copilului de ce i s-au infundat urechile. Spatiul e limitat atat in scaun cat si in picioare, desi mie mi-ar fi frica sa ma ridic sa ma plimb. E mai scump decat trenul, si aeroporturile sunt mult mai departe de centru.
salut Sotia :)
Copchilul din dotare zboara de la 1 an, are peste 15-20 zboruri dus intors. Avionul a ramas cea mai convenabila solutie datorita rapiditatii – dupa decolare si aterizare a facut ture in coridor …cacalau :), schimbat de pempersi in aeroport dar si avion, in timpul zborului deseori adormea (duratia motoarelor si vibratia aia…), a verificat vecinii ce laptop-uri au, ce mananca, ce fac stewardesele, de unde lua un
La tren insa am avut cateva incidente care puteau sa se termine urat: sa coboare intr-o statie, toaleta blocata, o frana brusca si … cucuie, blocat tren intre statii, dificultate de coborat mama singura cu copil, carut, bagaj etc. iar cand aveam 2 min. de executat…. Ei bine, astea nu exista la avion.
Singura grija care am avut-o a fost sa am apa la noi (sa bea la decolare si mai ales la aterizare) – la 1 an mai avea suzeta dar dupa aia nu.
Dar e drept ca si eu ma simt bine in avion, daca nu va simtiti voi bine nici copilul nu va fi linistit, am vazut o mama anxioasa care agita copilul si saracul copil a suferit.
Mie nu mi-e frica, dar nici nu m-as plimba. Suzeta n-a avut niciodata. Sa-i dau san nu mi-ar fi jena, daca ar fi doar 2 scaune, ma intorc la geam si aia e, insa singura data cand am mers aveau cate 3 scaune si nu stii peste cine dai. Noi am mers o data la cateva luni la Bucuresti, inca de cand s-a nascut, are experienta. A dormit in tren pe doua scaune libere, cand era mai mic dormea in port bebe.
Tu spui ca al tau e invatat cu avionul, al nostru e cu trenul, si pana la urma asta conteaza. Tie ti se pare mai accesibil pt ca ai experienta de mers, noi am fost doar de 2 ori, o data spre Turcia si o data spre casa :P La noi Eric nu adoarme niciodata in masina, carut, doar pt ca e in miscare si se aude motorul, poate lucrurile se vor schimba in 3 luni, dar acum doarme doar cu mine, poate a mai avut tentative si in port bebe in ultimul timp. Banuiesc eu ca o sa se schimbe multe, o sa ne putem intelege mai bine, dar trebuia sa ne facem un plan pe ce stim acum. Iar acum, ii va fi mai usor in tren :)
Cu trenul am fost cred ca de minim 50 ori. A fost o perioada cand in fiecare weekend am mers cu trenul, aveam . tichet cu 10 calatorii si il foloseam. Intradevar, in weekend si pe pe rutele unde am mers am prins aglomerat, trenul plin, vreo 2 ori am stat si in picioare; sau tineam copilul in brate ca nu avea bilet si nici drept la loc. la inceput am facut-o si eu in stil romanesc sa las copilul pe 2 locuri dar mi s-a facut observatie, nemteste…