Bem sau nu apă de la robinet?

| |

Cam acum un an m-am hotărât să trec de la consumul exclusiv de apă plată (pentru băut şi gătit) la o variantă ceva mai avantajoasă din punct de vedere financiar: apa de la robinet.

Pentru asta, am cumpărat o cană de filtrare (am mers pe modelul Laica fiindcă mi s-a părut bun ca preţ) şi, luni de zile, am băut apă refiltrată din Dunăre.

Da, oraşul în care locuiesc eu trage toată apa potabilă din Dunăre. Am realizat lucrul ăsta, abia în urmă cu câteva luni.

Un fluviu care trece printr-o sumedenie de ţări Europene, prin capitale intens poluate, o Dunăre care tot strânge gunoaie si boală de-a lungul a mii de kilometri… asta este apa pe care o beau eu.

Îmbogăţiă cu clor care omoară toate lighioanele, filtrată de-o cană care elimină acel clor şi multe alte metale.

Dar este oare suficient?

Calitatea apei este – sau mai bine zis, ar trebui să fie – mult mai bună după ce folosesc cana filtrantă. Dacă într-adevăr funcţionează aşa cum zice (şi nu cred că nu o face), opreşte rugina aferentă ţevilor de apă îmbătrânite şi distruse, clorul precum şi alte metale.

[quads id=3]

Însă apa din Dunăre sau apa de la robinet pentru cei care au norocul altor râuri prin preajmă nu are doar problema ruginii din ţevi şi a eventualelor metale.

O cană filtrantă nu opreşte excesul de nitriţi şi nitraţi şi până la urmă toate porcăriile care se găsesc, din păcate, prin toate râurile de pe planeta asta.

Dunărea în sine este infectă. Ştiu, pentru că o văd. Ştiu, pentru ca mergeam la pescuit şi mi se părea atât de împuţită încât nici peştii pe care îi prindeam nu puteam să îi mănânc. Aşa că… ar trebui să beau apă din ea?

Şi uite, cu gândurile astea în minte, am revenit la apa plată. Momentan, pentru că este mai ieftin (dar nu cu mult), folosim apă plată doar pentru băut, iar când vine vorba de gătit, folosim în continuare apa filtrată.

E un compromis pe care l-am găsit acum şi la care, probabil, vorm renunţa încet-încet, pe măsură ce îmi voi dori să elimin toate potenţialele porcării care-mi intră în corp.

[quads id=4]

Dar nici apa plată nu este mereu o opţiune sigură. Excluzând posibilitatea ca orice apă să fi fost depozitată incorect sau infestată cu cine ştie ce streptococ/stafilococ sau ce-o infecta apele, sunt anumite ape care nici măcar nu sunt “de izvor”.

Am încercat însă să studiez bine piaţa şi am mers pe cea care mie mi-a părut cea mai bună opţiune: Aquatique.

Recunosc, alegerea mi-a fost influenţată şi de faptul că scrie pe ea ca e safe pentru bebeluşi (şi noi am folosit-o fară probleme evidente), dar şi de faptul că are un preţ decent.

La început mă lăsasem influenţat şi de campaniile din jurul Aqua Carpatica, dar sticlele lor sunt atât de subţiri încât pur şi simplu mi s-au spart în câteva ocazii, că m-am supărat şi am schimbat firma.

În concluzie, nu am deloc încredere în apa de la robinet din România. Nu e ceva bazat pe dovezi clare, este pur şi simplu vorba de lipsă de încredere cauzată de o analiză logică, zic eu, a problemei.

Iar varianta apă plată nu este mult mai scumpă faţă de cana filtrantă, dar este ceva mai incomodă pentru că se strâng atât de multe bidoane de apă că nu mai ştii ce să faci cu ele. Plus că trebuie să le şi cari – în cazul meu până la etajul 3, fără lift.

Voi ce ziceţi? Beţi apă de la robinet? Consideraţi apa de la robinet sigură de băut sau tot pe mâna apei plate mergeţi?

Previous

Cum să călătorești cu un copil mic fără probleme și fără extra stres

Care este cel mai bun oraș din România în care să locuiești?

Next

7 thoughts on “Bem sau nu apă de la robinet?”

  1. In primul rand eu in locul tau as inversa: prin fierbere calcarul si nitritii si nitratii se depun si devin mai aglomerati. Dar mai degraba iti recomand sa fierbi cat mai putin, iar acum vara eu consum cea mai buna apa: din legume si fructe.
    Eu consum de la chiuveta dar o las ceva min sa curga inainte (de ex. dupa ce spal vasele umplu cana filtranta). Avantajele: pret, comod (imi e greu cu transportul), mai putin contact cu plastic.
    In anumite orase poti face teste la apa, in Bucuresti sigur se poate testa, sa vezi ce calitate are.

    Si mai e un argument: ecologia. Toata apa din sticle inseamna transport, plastic, stat in plastic – zau ca nu e chiar ok.

    Si inca un argument: in ultimii ani am invatat ca e important mai putin ce consumam dar prioritar este CAT si mai ales CUM. Adica e buna si o bere, dar nu 10, si conteaza bucuria, fericirea, linistea interioara cu care o consumam. Daca nu as avea incredere in apa consumata, as schimba imediat pentru ca nu imi place sa stau cu indoiala in casa.

    Reply
    • Nu fierb apa inainte de a o bea – se fierbe doar cea de la gatit. Dificultatea cararii sticlelor este, intr-adevar, cel mai mare dezavantaj aici, dar chiar nu imi vine sa cred ca apa din Dunare este buna :) Buna ideea de testat apa – am auzit ca ar fi mai bine sa o duci in alt oras la teste, pentru ca daca o verifici in orasul din care vii, s-ar putea ca rezultatele sa fie falsificate, tocmai pentru a parea ca ai o apa buna.

      Reply
      • e o idee de testat in alta parte, dar pe cine stiu eu, de langa bucuresti, a dus la testat 3 monstre (fantana lui, fantana vecin,apa robinet) si a spus ca sunt din fantana.

        Reply
  2. Bună, Călin,

    Ne bucurăm foarte mult că ești interesat de calitatea apei pe care o bei și că ai încercat mai multe variante ca să ajungi la o apă sigură și sănătoasă pentru familia ta.

    Ne îngrijorează însă feedback-ul tău legat de calitatea pet-urilor în care este îmbuteliată AQUA, întrucât noi avem unul dintre cele mai rezistente și calitative pet-uri de pe piață și este prima oară când auzim că sunt subțiri. Am dori să știm în ce condiții s-a întâmplat să se spargă și dacă ești sigur că era vorba despre AQUA. Te întrebăm deoarece feedback-ul pe care îl primim în mod uzual legat de sticlele noastre este că sunt printre cele mai robuste și mulți consumatori le reciclează și le refolosesc tocmai din această cauză.

    Suntem aici pentru orice întrebări sau detalii, dar oricum ar fi, așa cum am spus și la început, cel mai tare ne bucură că faci alegeri sigure legate de calitatea apei pe care o bei :)

    O zi bună!

    Reply
  3. Poate s-au mai schimbat lucrurile de cand am cumparat eu Aqua Carpatica – era vorba despre sticlele de 2 litri. Sticlele se “taiau” in partea de sus, sub dop. Este posibil sa le fi luat asa din magazin – deh, accidente se intampla – sau sa se fi turtit prea rau in portbagajul masinii. Oricum, au fost singurele sticle cu care am avut probleme de-a lungul anilor, deci tind sa cred ca nu era ceva ce faceam eu.

    Data viitoare cand facem plinul de apa, vom incerca din nou Aqua Carpatica pentru a vedea daca ne-a trecut ghinionul :)

    Reply
  4. La noi din fericire nu apa de suprafata sursa apei potabile. Am destul de mare incredere in ea poate si de ce tata (Dumnezeu sa-l ierte!) a lucrat cam toata viata la Uzina de apa si zicea ca la noi in oras e una din cele mai bune ape din tara. Totusi in ultimul timp calcarul a devenit o problema si la apa noastra. De un an de zile cautam cea mai buna solutie. Cana filtranta nu credem ca e ok dpdv microbiologic, nu are cum, decat schimbat filtrul macar saptamanal. Aquatic e cea mai ok apa imbuteliata, dar e in plastic plin de BPA care sigur face mult rau pe termen lung. Inca consumam apa de robinet pana vom gasi solutia optima

    Reply
    • Pe filtrele pe care le am eu, scrie ca protejeaza impotriva metalelor, nu ca ar elimina varii ganganii (sau cumva, magic, scoate nitritii/nitratii din apa). Nu imi fac mari probleme in privinta celor dintai fiindca dupa mirosul puternic de clor al apei noastre, este destul de clar ca nu mai traieste nimic acolo, dar de restul imi e destul de frica… si tare cred eu ca solutia optima nu exista :)) Sau e extrem de scumpa (cumparat doar apa ambalata in sticla…)

      Reply

Leave a Comment