Aluminiul este unul dintre cele mai periculoase ingrediente pe care le găsim în deodorante (de fapt, antiperspirante, dar despre asta vorbim puțin mai jos).
Sărurile de aluminiu folosite de majoritatea firmelor producătoare de antiperspirante disponibile pe piața din România sunt extrem de utile în industrie, pentru că blochează transpirația, dar în același timp sunt și extrem de nocive pentru organismul uman.
Din fericire, există foarte multe opțiuni de deodorante fără aluminiu, naturale, perfecte pentru uzul de zi cu zi. Exact despre ele vom vorbi astăzi în acest articol unde vă voi prezenta cele mai bune deodorante fără aluminiu (și fără parabeni).
UPDATE: Am făcut o actualizare a acestui articol in luna august 2019 pentru că majoritatea deodorantelor recomandate nu mai erau disponibile. Am adăugat şi un deodorant nou pe listă – care sper să fie acum mult mai utilă celor interesaţi.
Dar până să ajungem la listă, haideți să vedem care este treaba cu acest aluminiu și de ce este el periculor, dar în același timp prezent în produsele cosmetice disponibile astăzi în magazine!
În primul rând, trebuie să știm să facem diferența între cele două tipuri de produse care luptă împotriva transpirației: deodorante și antiperspirante (pentru că NU sunt sinonime!).
Deodorantele nu blochează procesul de transpirație, dar conțin substanțe care luptă împotriva bacteriilor ce provoacă mirosul neplăcut, în timp ce antiperspirantele blochează complet transpirația.
Cele din urmă sunt cele în care se găsește prezent aluminiul, care este o substanță ce practic se transformă într-un dop pentru glandele noastre sudoripare, blocând astfel transpirația.
Deși ca utilitate nu există motive să ne plângem, când vine vorba despre sănătate, aflăm rapid că aluminiul nu oferă multe motive de bucurie. Ba din contră!
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că există legături între boala Alzheimer și expunerea la aluminiu, riscul crescând cu cât cantitatea de aluminiu din organism crește. De asemenea, aluminiul este legat și de alte boli mai cumplite.
Deci, ce avem de făcut? Putem opta fără probleme pentru deodorante care nu conțin aluminiu. Acestea sunt, din păcate, în general deodorante bio.
Se pot găsi în supermarketuri deodorante fără aluminiu care să nu fie bio (deci care sunt ceva mai ieftine), dar când citesc rânduri și rânduri de ingrediente care poate sunt la fel de nesănătoase, prefer să dau un ban în plus. Până la urmă, când este vorba de sănătatea ta, nu trebuie să te zgârcești la bani!
Iată, așadar, care sunt cele mai bune deodorante fără aluminiu, deodorante bio pe care le puteți cumpăra chiar acum:
Bema Bloom
Un deodorant pentru femei, fără aluminiu, fără parabeni și fără alcool etilic. Un bonus față de spray-urile normale este că nu conține nici gaze propulsoare. Are o aromă florală destul de puternică, o combinație de petale de trandafir și flori de portocală.
Este delicat, nu pătează și își face treaba foarte bine. Sunt necesare doar două pulverizări, însemnând că deodorantul va rezista destul de mult înainte de a fi nevoie să cumpărați unul nou. Click aici pentru a-l cumpăra.
Deodorant Bio Roll On Lavera
Un deodorant care miroase excelent, cu aromă răcoritoare de citrice, fără aluminiu, fără parabeni şi fără alcool. Este un deodorant de tip roll-on, extrem de ușor de folosit și care nu pătează. Este absorbit bine de piele, deși se simte ușor gras la aplicare. Per total, însă, este o opțiune foarte bună, cu un miros puternic și extrem de plăcut. Îl puteţi cumpăra aici.
Deodorant roll-on cu mentă (Bioregena)
Trebuie să recunosc că, iniţial, te simţi ca şi când ai pune pastă de dinţi pe axile, dar adevărul este că acest deodorant mentolat este tare răcoritor şi plăcut, până la urmă. Are şi alte arome dulci, deşi predomină cea de mentă. Este un deodorant fără alcool şi fără parabeni care se vinde la un preţ decent – puteţi să citiţi mai multe despre el aici.
Piatra de alaun stick TrioVerde
Cel mai apropiat produs de antiperspirantele cu aluminiu este piatra de alaun (care nu este propriu-zis bio). Aceasta închide porii și oferă protecție antibacteriană incredibilă. Produsul în sine nu are miros iar deodorantul acesta este natural (există și variante chimice care, evident, nu sunt la fel de bune).
Pare greu de crezut că acest mineral este atât de bun împotriva transpirației, dar dacă apucați să îl încercați, veți vedea cât este de bun. Este și extrem de spornic – stickul recomandat vă ține în condiții de consum normal, zilnic, cateva luni bune, poate chiar mai mult.
Poate fi folosit ca atare, este hipoalergenic, dar poate fi folosit în combinație cu un deodorant pentru plusul oferit de mirosul plăcut al acestora din urma. Puteți afla mai multe despre piatra de alaun și îl puteți cumpăra aici.
Deodorant Spray Cattier Brume
Un nou deodorant spray cu un miros delicat și plăcut, cu arome subtile de cardamon şi cacao. Nu conține gaze pentru propulsare, dar este un deodorant cu alcool. Personal, le prefer fiindcă mi se pare că au o acțiune mai completă și mai puternică.
Un deodorant bun care nu pătează, fără aluminiu, coloranți, conservanți sau derivați petrochimici. Prețul este mărișor, dar reflectă calitatea – chiar dacă eu personal tind să le termin destul de repede pe acestea tip spray, fiindca nmotiv pentru care îmi par mai spornice cele roll-on sau stick…
Dar dacă nu cădeţi pradă tentaţiei de a folosi mai multe fâs-uri decât este necesar, avem o alegere foarte bună în acest deodorant ce poate fi cumpărat aici.
Concluzie
Nu uitați, deodorantele fără aluminiu nu blochează glandele sudoripare ca antiperspirantele cu care, cel mai probabil, v-ați obișnuit deja!
Asta înseamnă că există posibilitatea ca inițial, după trecerea la aceste deodorante, să fie necesară o mică perioadă de acomodare: transpirația nu va mai fi blocată (exceptie face alaunul), dar bacteriile ce cauzează mirosul urât vor fi distruse, până la urmă având un efect similar cu cel al antiperspirantelor și oprind mirosul urât (fiindcă asta contează cel mai mult).
Dacă nu sunteți 100% convinși că vreți să comandați online (unde e mereu mai simplu), puteți face o vizită la un magazin DM unde sunt șanse să găsiți deodorante bio fără aluminiu.
Nu am încercat decât un produs de la ei, o marcă proprie al cărei nume l-am uitat din păcate și mi s-a părut destul de bună. A fost de mult însă, înainte de a descoperi ofertele online, când nu aveam termen de comparație. Rețin însă că prețul era acceptabil!
În final, dacă sunteți de acord cu recomandările mele, nu uitați să distribuiți mai departe, să poată și prietenii sau cunoștințele voastre să se bucure de alternative cosmetice sănătoase.
Te-as ruga sa corectezi inceputul articolului: Aluminiul este unui din cele mai periculoase ingerediente din cosmetice si alimente si medicamente. Sunt alergica…
In rest, folosesc deodorant f. rar. Corpul se obisnuieste si se adapteaza, transpiratia se regleaza. Cu haine de bumbac sau care lasa pielea sa respire, cu hidratare si sport si si alimentatie prietenoasa (unele condimente provoaca transpiratie excesiva, si alcoolul etc) nu am probleme. Am descoperit asta intamplator, cand m-am dus pe munte si nu am luat niciun produs cosmetic si a fost f. bine pt pielea mea.
Imi pare rau sa aud despre alergia la aluminiu, nu cunosteam inca nicio persoana alergica la el. Intr-un fel, tot raul spre bine fiindca sigur e mai sanatos sa stai deoparte de el, chiar daca fortata de imprejurari.
Eu sunt o persoana care transpira excesiv si tare mi-e ca as lua-o razna daca as astepta sa se regleze propriul organism… :))
noi folosim piatra naturala de alaun, de mai bine de 5 ani cu rezultate spectaculoase (piatra vanata folosita de strabunii nostri cand se barbiereau); pielea transpira (cum e si normal) dar piatra de alaun inhiba micro-organismele raspunzatoare de “aromele” neplacute; si yep, sotul transpira si el, ca toti barbatii de altfel, insa cu o igiena corecta si constana plus piatra de alaun nu a avut probleme pana acum
Da, cred ca este cea mai buna varianta daca vrei sa tii totul cat mai natural, sau daca ai probleme cu alergiile. Pe mine nu m-au deranjat parfumurile deodorantelor, dimpotriva, dar poti foarte bine sa mergi doar cu piatra de alaun fara probleme.
Pentru mine nu a functionat nici piatra de alaun,nici cele 4-5 deodorante pe care mi le-am cumparat din magazinele bio. Spre nefericirea mea seman f.tare cu tatal meu si am o transpiratie acida, astfel ca la maxim o ora dupa ce am facut dus (si am folosit cele mentionate) trebuia urgent sa intru iar sub dus pentru ca nu ma suportam eu pe mine.
Ce folosesc cu succes de ani buni e stickul de la Aloe Vera, nici acesta nu contine saruri de aluminiu.
Bine ca ai gasit o rezolvare, totusi! Recent am vazut ca exista un deodorant bio care vine intr-o cutiuta cu capac, din care iei cu degetul si aplici – am auzit foarte multe lucruri bune si despre el, dar din nefericire nu am retinut marca. Oricum, se pare ca ai rezolvat problema!
Spuneai ca transpir abundent.Iti recomand un consult la endocrinologie.
O zi frumoasa
Inteleg ca faci reclama la niste deodorante fara aluminiu dar totusi, ar fi bine sa mai adaugi si altele in articol. Eu am folosit stickul de la Crystal cu piatra de alaun dar era f greu de aplicat. Trebuia sa fie aplicat pe pielea umeda. Nu este destul de eficient. Acum ma impac f bine deidorantele fara aluminiu de la sanex. Au si antiperspirante . A nu se face confuzie!
Alina, articolul este scris cu ceva timp in urma si eu am ramas fidel produselor recomandate, dar voi face tot posibilul sa il actualizez cu unele noi. Chiar o sa verific si eu antiperspirantul de care ai zis – sincer, nu stiam ca exista antiperspirante fara aluminiu, ma inteleg bine cu deodorantele… dar niciodata nu strica un antiperspirant care functioneaza bine! :)
Care sunt,?
Cele din articolul de mai sus, Ionut.