Auzisem de ceva timp despre Mintos, o platformă de împrumuturi peer-to-peer, însă nu am avut timp să mă documentez foarte mult despre cum funcţionează treaba asta.
Părea complicat şi absurd: credeam că mă transform într-un fel de cămătar care începe să imprumute bani online unor oameni de la care nu va mai auzi niciodată.
Ei bine – şi evident – nu astfel funcţionează platformele de împrumuturi peer-to-peer, printre care şi Mintos, prima pe care m-am hotărât să o folosesc.
Şi, fiindcă a trecut ceva timp de când învestesc în această platformă, m-am hotărât să vă zic şi vouă despre ea – poate vi se pare o soluţie bună pentru investit o parte din banii pe care-i aveţi disponibili.
Una despre regulile de bază când vine vorba despre investiţiile tale şi banii tăi este să nu-ţi ţii toate ouăle în acelaşi coş pentru a minimiza riscurile. Cu alte cuvinte, atunci când vrei să investeşti, este bine să cauţi cât mai multe opţiuni pentru a reduce potenţialele pierderi în caz că ceva merge rău. Mintos îmi pare una dintre opţiunile alternative care NU trebuie ignorate.
Ce este Mintos?
Este o platformă pentru investitori, permiţând oricui să împrumute bani unor persoane fizice pentru diverse lucruri: de la împrumuturi personale, la împrumuturi pentru achiziţia unei maşini sau locuinţe sau pornirea unei afaceri.
Partea bună aici este că mai mulţi investitori contribuie la acoperirea sumei cerute de cel care îşi doreşte împrumutul. Astfel, dacă cineva are nevoie de 10,000 de Euro pentru achiziţia unei maşini, aceştia pot fi strânşi de la 10, 100, 1,000 sau mai multe persoane.
Cu alte cuvinte, nu trebuie să dispui de o sumă iniţială mare pentru a deveni investitor pe Mintos şi nici nu există o sumă minimă pe care o poţi investi.
Dacă vrei să investeşti 10 Euro într-un împrumut – poţi, la fel cum poţi să investeşti şi sume mult mai mari. Ba chiar eu fix cu această sumă am început pentru a testa apele :) Şi imediat am fost convins, aşa că am investit mai mult. Poti incepe si tu facand click aici.
Sunt riscuri?
Oriunde se discută despre investiţii, există riscuri. Mintos, însă minimizează aceste riscuri – aş putea zice chiar aproape de zero.
Partea cea mai frumoasă la această platformă este că oferă, la majoritatea împrumuturilor, garanţia că acestea vor fi plătite de o altă companie în caz că cel care a cerut împrumutul nu plăteşte la timp. Partea cea mai bună este că nu îţi primeşti doar banii investiţi ci şi dobânda acumulată până în acel moment.
Evident, deşi acest lucru reduce enorm şansele ca tu, ca investitor, să pierzi banii, nu le reduce la zero. Nu garantează nimeni că acele companii care garantează împrumuturile nu vor falimenta – dar şansele ca acest lucru să se întâmple sunt minime.
Chiar mai mult, există numeroase companii care garantează împrumuturile pe Mintos, deci cu puţină atenţie şi câteva notiţe, se pot aranja investiţiile în aşa fel încât să fie cât mai diversificate, acoperite de toate companiile prezente pe platformă. Astfel, în cazul foarte puţin probabil în care una ar da faliment, pierderile ar fi reduse.
Atenţie: deşi aceste riscuri există, sunt minore deci eu personal nu mi-aş da mari bătăi de cap cu ele, cel puţin nu în situaţia economică actuală.
Câţi bani poţi face cu Mintos?
Partea cea mai frumoasă aici, fiind vorba de împrumuturi (sau credite, cum le zicem noi), este că şi dobânzile sunt foarte bune. Acestea variază de la dobânzi mai “liniştite” de 4-5 procente, până la 9-10%.
În momentul scrierii acestui articol, de exemplu, dobânda medie pe care o primesc eu pentru investiţiile făcute este de 9.12%. Am ales o strategie ceva mai agresivă, e drept – dar nu văd de ce nu s-ar merge astfel, măcar cu o sumă din bani, mai ales că există acea acoperire în caz că se întârzie cu plata.
Notă: cei 12 eurocenţi reprezintă dobânda deja primită, nu cei 9.12% :)
Partea bună este că, de asemenea, poţi crea o strategie de investiţii automate, scăpând astfel de necesitatea de a vizita platforma de fiecare dată când aveţi bani de investit şi de a căuta manual cele mai bune împrumuturi.
Mie momentan nu îmi este greu să fac totul singur – ba chiar îmi place – fiindcă suma investită este mică. Probabil de la sume mai mari aceasta opţiune de auto-investit este utilă, salvând investitorul de pierderea câtorva ore pe săptămână pentru managementul împrumuturilor.
Cum depui bani şi cum îi retragi
Totul este foarte uşor aici, depunerile făcându-se prin transfer bancar. Ba chiar pot fi folosite instrumente mai moderne, de e-money gen Transferwise, PaySera şi altele. Eu personal am folosit Transferwise, dar şi un depozit direct din contul bancar din România.
Depozite se pot face în nouă monede diferite, inclusiv Euro şi USD, iar platforma oferă serviciu de exchange – unele împrumuturi fiind făcute în altă monedă.
Nu am folosit această opţiune, depunând Euro şi investind tot Euro. Sunt mii de opţiuni când vine vorba de împrumuturi în Euro şi am considerat că nu are rost să mă complic cu schimburi valutare unde automat se mai pierde un procent, două. Dar e bine de ştiut că există aceste opţiuni pentru cei care doresc şi mai mare diversitate.
Când vine vorba de retragere, totul este la fel de simplu: doar câteva butoane de apăsat şi banii vor fi transferaţi în contul tău bancar.
Concluzii
Per total, mă declar extrem de mulţumit de Mintos momentan. Împrumuturile sunt o treabă destul de riscantă, dar platforma face totul cât se poate de sigur şi poate aduce profituri frumuşele fără foarte mari bătăi de cap.
Cu siguranţă bate depozitele la termen din băncile româneşti şi din câte am văzut, bate cam toate fondurile mutuale cu cel puţin câteva procente.
Şi având în vedere că totul este atât de simplu: practic, neavând nevoie de mari cunoştinţe în domeniu, îmi pare o opţiune perfectă pentru cei care vor să investească banii puşi deoparte.
Ţineţi minte însă că, deşi riscurile investiţiilor folosind platforma Mintos sunt reduse, acestea tot există. Şi cum este vorba de împrumuturi peer-to-peer – din câte am văzut, multe trebuie recumpărate de companiile garantoare (sau cel puţin acesta a fost situaţia mea), nu m-aş grăbi să arunc o mare parte din economii în acest program pentru a ţine riscurile cât mai jos.
Dar, pe de altă parte, mi se pare pierdere de bani dacă nu investesc o sumă – cât de mică – acolo. Dacă sunteţi de acord cu mine, puteţi să vă creaţi un cont pe Mintos şi în doar câteva zile veţi deveni investitori: simplu şi uşor!
UPDATE dupa doi ani: Am scris aici despre profiturile pe care le-am inregistrat dupa doi de la prima investitie. Daca nu vreti sa cititi intregul articol, atunci va zic concluzia: randament de peste 10%!
ce tare ca ai scris de Mintos!
De cateva luni citesc despre Mintos si despre Envestio. Despre Mintos ai acoperit bine subiectul. Ai uitat sa scrii de partea de imprumuturi garantate de Mintos dar si ca poti sa vinzi “actiunile” la un imprumut pe traseu – competitorii lui Mintos nu ofera mereu asta.
Ne scrii, te rog, inca un articol, sa explici cum ai ales proiectele de investit, ce sume, etc?
Si mie tot asa, cateva luni bune mi-a luat pana sa decid sa testez apele si vreau sa diversific si mai mult, folosind alte platforme care garanteaza imprumuturile (am scris in articol despre aceasta super masura).
Intr-adevar, am ales sa nu scriu despre acel “secondary market” unde poti sa-ti vinzi imprumuturile pentru ca, sincer, nu am testat deloc acea optiune si nu sunt complet sigur de felul in care functioneaza.
Vor urma, cu siguranta, mai multe articole despre Mintos, dar ca strategie pot spune ca am investit sume foarte mici in imprumuturi diverse, pe termen scurt (10-25 de euro in imprumuturi de 3-6 luni, principalul criteriu fiind ca garantorii imprumuturilor sa fie cat mai diferiti – in caz ca da vreunul faliment, sa reduc la minim riscurile.)
La fel va fi si abordarea mea, e decisa din primele citiri.
Inca o intrebare: ai folosit cont de lei? cum e conversia?
Nu, am trimis direct euro. Din cate inteleg din detaliile din contul meu, s-ar folosi rata de schimb a bancii de la care trimiti, nu o rata a lor. Asa spun ei:
“Money will convert automatically according to the currency exchange rate of the respective bank (Mintos does not know that rate), or it will be returned to the sender. There may be some loss of funds, due to the exchange rate or bank commision for returning incorrect payment.”
din ce banca transferi?
mie BTRL mi-a taxat scump transferul: 10 lei ……
Eu am folosit Transferwise – exact cat trimiti, atat primesti :)
Ok. Nu am folosit niciodata Transferwise. Ce comision are? si mai ales poti face online?
Gata, am nimerit site-ul. Vad ca e la jumatate de pret iar rata conversiei f. buna!.
Merci!
Da, e foarte bun Transferwise, mai ales cand vine vorba de transferuri dintr-o tara in alta! Chiar voiam sa scriu un articol despre el… cand o fi timp :)
F interesant articolul si pare chiar o oportunitate buna de diversificare; dar am o intreboare : e posibil(legal) ca o persoana fizica sa imprumute o alta persoana fizica si sa primeasca dobanda? Din cunostiintele mele reduse de drept cam asta e definitia camatei…
Imprumuturile nu sunt de la persoana fizica la persoana fizica, datorita platformei in sine care se ocupa de bani. Practic, tu investesti in platforma Mintos, care mai departe investeste in diferitele companii listate, care mai departe ofera imprumuturi unor persoane fizice. Asta asa, simplificat totul la maxim :)
Multumesc mult
ANAF ar avea vreo implicatie? trebuie declarat venitul obtinut si impozitat?
Da, la sfarsitul anului, platforma pune la dispozitie toate detaliile necesare pentru a putea face declaratiile necesare la ANAF.