Uite că deja a venit toamna, după o vară tare ciudată. Ploioasă, rece la început şi caniculară mai apoi… a fost una dintre cele mai urâte veri pe care mi le amintesc eu şi parcă reţin că şi anul trecut am zis acelaşi lucru. Schimbările astea climatice chiar ne fac viaţa mai urâtă.
Bun, dar astăzi suntem aici să vorbim despre meniul săptămânii curente, nu despre încălzirea globală! Mai exact, vom vorbi despre primul meniu săptămânal de toamă anul acesta – după ce săptămâna trecută am uitat, pur şi simplu, să postez meniul.
Nu-i bai, că lucrurile nu diferă enorm! Iar dacă sunteţi în pană de inspiraţie şi vă întrebaţi ce să mai mâncaţi, sper ca meniul acestei săptămâni să vă ajute, măcar puţin.
Aşa că – să-i dăm bătaie şi să vedem cu ce ne vom bucura papilele gustative în următoarele şapte zile :)
Luni
Mic dejun: Pate vegetal cu iaurt
Prânz: Somon la cuptor cu salată verde (şi multă lămâie)
Cină: Salată de roşii cu castraveţi, ardei gras, ceapă şi brânză
Marţi
Mic dejun: Terci de ovăz cu coacăze, zmeură şi afine
Prânz: Legume cu quinoa
Cină: Ardei gras / gogoşar umplut cu cremă de brâză (brânzică Făgăraş amestecată cu brânză tare de vacă şi condimente)
Miercuri
Mic dejun: Terci de ovăz cu coacăze, zmeură şi afine
Prânz: Şniţele de pui cu legume şi salată de varză
Cină: Salată de roşii cu castraveţi, ardei gras, ceapă şi brânză
Joi
Mic dejun: Omletă cu brânză
Prânz: Ciorbiţă de văcuţă şi salată bulgărească
Cină: Budincă de chia cu fructe
Vineri
Mic dejun: Sandwich cu caşcaval (la toaster) şi iaurt
Prânz: Ciorbiţă de văcuţă şi spanac cu ouă ochiuri
Cină: Salată de roşii (profităm de roşiile bune cât mai sunt!)
Sâmbătă
Mic dejun: Cereale cu lapte
Prânz: Spanac cu ouă ochiuri
Cină: Pizza de casă
Duminică
Mic dejun: Guacamole
Prânz: Mâncăm la restaurant
Cină: Salată de fructe
Încă nu se simte că a venit toamna în meniul nostru pe care l-am făcut mai pe fugă. Trebuie neaparăt să ne pregătim cu nişte mâncăruri cărora le vom duce dorul – vinete, dovlecei, ardei copţi.
Astea sunt în plan pentru săptămâna viitoare, dar până atunci avem planul făcut şi nu vom fi prinşi nepregătiţi.
Am observat, totuşi, că ne este din ce în ce mai dificil să ţinem cont de anotimpuri cu oferta curentă de legume.
Parcă tot timpul ai la dispoziţie orice fruct sau legumă îţi doreşti – şi chiar dacă atunci când sunt proaspete, clar nu pot fi comparate cele de sezon cu cele aduse din cine ştie ce ţară exotică, odată gătite au cam acelaşi gust.
Din cauza aceasta, parcă şi nouă ne vine mai greu să gătim “de sezon”. Cam singurele lucruri care cu adevărat ne fac să simţim că vine iarna este dorinţa de a consuma mai multe supe/ciorbe şi (foarte trista, pentru mine) dispariţie a salatelor de roşii din meniu.
Si pepenele. Gata, am mancat ultima runda pe 2018. Pana la vara viitoare…
Anul asta n-am prea avut noroc cu pepenii… poate la anu’ :)