Păreri investiţii în Mintos: Ce profituri am după doi ani

| |

Prin august 2018, m-am hotărât să investesc în platforma de imprumuturi Mintos, parte din eforturile mele de a pune la treabă o parte din banii economisiţi (căci ţinutul lor în bacă e pierdere de bani).

Am scris acest articol după şapte luni de la începutul învestiţiilor în Mintos, dar m-am hotărât să îl actualizez astăzi şi să vă spun părerile mele despre Mintos după doi ani şi ceva – precum şi profiturile înregistrate pe platformă.

Inainte de a vedea performanţa investiţiilor mele pe Mintos, să vă zic pe scurt despre această platformă. Am scris pe larg în articolul anterior, în caz că vreţi să citiţi toate detaliile.

Mintos este o platformă de împrumuturi peer-to-peer, lucrând ca intermediar între noi (investitorii) şi diverse companii care oferă tot soiul de credite: personale, pentru achiziţia unei maşini şi tot aşa.

Partea bună este că aceste companii nu doar folosesc banii noştri pentru a-i împrumuta celor care au nevoie, dar şi garantează plata în caz că cei care împrumută nu-şi plătesc datoriile.

Acest lucru a fost cel care m-a făcut să investesc, riscurile de a pierde bani fiind minime (doar dacă, de exemplu, falimentează compania care oferă imprumuturi).

Dar şi aceste riscuri le minimizezi fiindcă Mintos lucrează cu multe firme, făcând foarte uşoară diversificarea: împarţi banii la 5-10 companii, reducând şi mai mult riscurile în cazul în care vreuna dă faliment.

Având în vedere că este vorba despre credite, dobânzile pot fi foarte frumoase. Eu, de exemplu, la şapte luni de la începerea investiţiilor pe Mintos, am o rată anuală de profit de 9.64%.

După cum vedeţi, am şi 75 de cenţi pe minus. Asta se datorează faptului că am ales, din neatenţie, un împrumut care nu avea acel “buyback guarantee” – adică dacă cel care împrumutase nu plătea, compania nu mi-ar fi cumpărat împrumutul şi aş fi pierdut toţi banii.

M-am hotărât că e prea riscant, aşa că am vândut acel împrumut pe piaţa secundară, acceptând acea pierdere de 75 de cenţi pentru a fi sigur ca cineva il cumpara.

Am vrut să fiu sigur, nu să risc. Dobânda în astfel de cazuri era mai mare, dar şi riscul la fel. Personal, prefer să “play it safe”.

Fiindcă au mai crescut puţin sumele investite, m-am hotărât să blurez suma totală câştigată, fiindcă nu ea este importantă. Ce este important este randamentul anual, care este de 10.15%.

Acest randament bate orice depozit pe care l-ai deschide la orice bancă din România (şi probabil din majoritatea ţărilor din lume). De asemenea, poate să bată chiar investiţiile în bursă.

Cel mai mare avantaj însă este acela că aici poţi începe să investeşti cu 10 dolari, cu 100 sau oricât ai la dispoziţie. Şi, după cum îmi este mie clar din August 2018 încoace, Mintos nu este doar extrem de profitabil, ci şi foarte sigur.

Mintos funcţionează de ani buni fără probleme, devenind una dintre cele mai mari şi cunoscute platforme de peer to peer lending din Europa. De asemenea, am auzit zvonuri că urmează să fie înregistrată şi acceptată ca instituţie financiară, ceea ce îi oferă şi mai multă stabilitate.

Cum să investeşti în Mintos

Investeste in Mintos

În primul rând, trebuie creat un cont aici. Veţi trece apoi printr-o perioadă de verificare a profilului (care se face automat şi este necesară pentru a spori securitatea platformei) şi veţi putea depune primii bani şi începe să investiţi.

Pentru a depune bani, după ce vă logaţi, apăsaţi butonul “Add funds” din pagina de start şi selectaţi moneda în care depuneţi bani. Nu se pot face depozite în RON, ci în EUR şi USD dar şi alte monede pe care românii în general nu le folosesc.

Depozitele se efectuează prin transfer bancar şi, din proprie experienţă, pot spune că banii ajung foarte repede. De asemenea, recomand să faceţi transferurile în Euro (din contul vostru în lei sau ideal Eur) fiindcă la transferurile în USD se pierd foarte mulţi bani la comisioane.

După ce banii intră în cont, este timpul să găsiţi împrumuturi pe care să le finanţaţi. Puteţi urma strategia mea detaliată mai jos:

In primul rând, am setat două seturi de investiţii automate pe platforma. Astfel, imediat ce primesc bani de la un împrumut achitat, platforma face o investiţie automat, astfel încât eu nu pierd timpul căutând manual împrumuturi:

La început, am făcut totul de unul singur, dar începusem să pierd prea mult timp acolo căutând împrumuturi. Partea automată merge perfect şi ocupă timp minim. Practic, o setezi o singură dată şi ai terminat!

Regula de bază este, după cum vedeţi, să nu investesc mai mult de 30 de Euro într-un împrumut pe o durată de maxim 6 luni. Astfel, riscurile sunt ţinute la minim şi am un cash flow mai bun.

10 împrumuturi de 10 Euro sunt mai sigure decât unul de 100, având în vedere că profitul este acelaşi – şi mai ales că platforma face totul automat. Deci nu am de ce să mă plâng şi consider că oricine poate face acelaşi lucru.

De asemenea, din aceleaşi motive, merg pe investiţii pe termen scurt: le prefer pe cele de 30 de zile, fiindcă banii vin rapid şi se pot reinvesti imediat. Totodată, la împrumuturile pe termen scurt avem şi cele mai bune rate ale dobânzii deşi sunt cele mai riscante. Dar în mai bine de doi ani de zile, nu am pierdut niciun cent din cauza asta.

Riscuri cu platforma Mintos

Evident, ca în orice situaţie în care este vorba despre investiţii, există riscuri. Principalul risc cu Mintos este ca una dintre companiile de pe platformă să dea faliment sau să aibă alte probleme.

Una dintre companiile pe care eu le foloseam, de exemplu, a fost interzisă de guvernul nu-ştiu-cărei-ţări în 2020 şi de atunci a început un proces lung (şi incomplet în momentul scrierii acestui articol) de recuperare a banilor.

Mi-am recuperat deja o parte din banii investiţi acolo, dar mai am fonduri aflate în recuperare. Mintos trimite lunar rapoarte despre cum decurge treaba, dar este destul de lentă. Însă banii nu vor fi pierduţi.

Chiar dacă ar fi pierduţi în totalitate, nu ar fi o nenorocire uriaşă, randamentul personal scăzand cu aproape 4% în cazul meu.

Dar ideea este că, la fel ca în orice situaţie, există riscuri – oricine zice altceva, minte. Dar, după părerea mea, riscurile sunt minime şi pot spune că, în cei 2 ani şi ceva de cand sunt pe Mintos, nu am de ce să mă plang.

Eu chiar am încetat să investesc activ în împrumuturi din martie 2020, temandu-mă că pandemia va face ravagii, dar nu s-a întamplat nimic rău. Ba din contră, am pierdut şansa de a face nişte bani în plus. Mai bine decat să pierd din banii existenţi însă!

Concluzie

Sincer, pot spune că recomand din tot sufletul această platformă. Se poate începe o investiţie cu o sumă minimă – 20 de Euro, 100 de Euro sau cât aveţi, putându-se alimenta oricât, oricând aveţi bani disponibili.

Este riscant să-ţi pui toate economiile aici, aşa cum este riscant să îţi pui toţi banii într-un singur loc, fie el bancă, bursă sau orice alt fel de investiţie. Dar o parte din bani merită, după părerea mea, investiţi în Mintos, pentru profituri foarte frumoase şi pentru o diversificare binevenită a portofoliului.

Dacă sunteţi de acord, sau măcar vreţi să aflaţi mai multe despre această platformă de investiţii, vizitaţi-i aici.

Previous

De unde cumpărăm mâncare bio ieftină şi bună?

Cum să cumperi criptomonede în România (Bitcoin, ETH etc)

Next

3 thoughts on “Păreri investiţii în Mintos: Ce profituri am după doi ani”

  1. Am inceput si eu sa transfer prin Transferwise. Este mai avantajos sa transferi Euro in contul Mintos fiindca au comision 0. Transformand leii in euro in Transferwise este, de asemenea, mai avantajos decat transformandu-i in Mintos.

    Reply

Leave a Comment