Investiţii pe Mintos: Ce profituri am după şapte luni

| |

Prin august 2018, m-am hotărât să investesc în platforma de imprumuturi Mintos, parte din eforturile mele de a pune la treabă o parte din banii economisiţi (căci ţinutul lor în bacă e pierdere de bani). Au trecut şapte luni de atunci şi m-am hotărât să public o actualizare despre investiţiile pe Mintos, fiindcă sunt foarte mulţumit de felul în care merge treaba acolo şi poate aşa mai conving o persoană, două să încerce.

Inainte de a vedea performanţa investiţiilor mele pe Mintos după şapte luni, să vă zic pe scurt despre această platformă. Am scris pe larg în articolul anterior, în caz că vreţi să citiţi toate detaliile.

Mintos este o platformă de împrumuturi peer-to-peer, lucrând ca intermediar între noi (investitorii) şi diverse companii care oferă tot soiul de credite: personale, pentru achiziţia unei maşini şi tot aşa. Partea bună este că aceste companii nu doar folosesc banii noştri pentru a-i împrumuta celor care au nevoie, dar şi garantează plata în caz că cei care împrumută nu-şi plătesc datoriile.

Acest lucru a fost cel care m-a făcut să investesc, riscurile de a pierde bani fiind minime (doar dacă, de exemplu, falimentează compania care oferă imprumuturi). Dar şi aceste riscuri le minimizezi fiindcă Mintos lucrează cu multe firme, făcând foarte uşoară diversificarea: împarţi banii la 5-10 companii, reducând şi mai mult riscurile în cazul în care vreuna dă faliment.

Având în vedere că este vorba despre credite, dobânzile pot fi foarte frumoase. Eu, de exemplu, la şapte luni de la începerea investiţiilor pe Mintos, am o rată anuală de profit de 9.64% (sau 40.54 Euro):

După cum vedeţi, am şi 75 de cenţi pe minus. Asta se datorează faptului că am ales, din neatenţie, un împrumut care nu avea acel “buyback guarantee” – adică dacă cel care împrumutase nu plătea, compania nu mi-ar fi cumpărat împrumutul şi aş fi pierdut toţi banii.

M-am hotărât că e prea riscant, aşa că am vândut acel împrumut pe piaţa secundară, acceptând acea pierdere de 75 de cenţi pentru a fi sigur ca cineva il cumpara. Am vrut să fiu sigur, nu să risc. Dobânda în astfel de cazuri era mai mare, dar şi riscul la fel. Personal, prefer să “play it safe”.

Iar când “play it safe” înseamnă aproape 10% profit, nu am de ce să mă plâng! Mai ales în cazul în care dobânzile la bancă sunt sub 1%, iar orice altă formă de investiţie necesită bani mai mulţi pentru a incepe. Eu am investit initial in Mintos 120 de Euro în august 2018, ca să văd cum merge treaba, apoi am mai făcut un transfer şi sunt acum aproape de 1,000 de Euro depusi (care deja mi-au generat 40.54 Euro).

După cum vedeţi, nu am foarte mulţi bani investiţi în aceasta platforma, dar planul este ca în 2019 să mai depun 1,000 de Euro. Încet, dar sigur. Mintos funcţionează de ani buni fără probleme, devenind una dintre cele mai mari şi cunoscute platforme de peer to peer lending din Europa.

Cum am investit în aceste şapte luni

În articolul anterior ziceam că vreau să aplic o strategie ceva mai agresivă şi să încerc profituri de peste 10%. Acest gen de împrumuturi, însă, le consider mult prea riscante: până la urmă, return-ul de 9.64% este extrem de bun şi funcţionează.

Mi-am făcut un plan foarte uşor de urmat: în primul rând, am setat două strategii de investiţii automate. Astfel, imediat ce primesc bani de la un împrumut achitat, platforma face o investiţie automat, astfel încât eu nu pierd timpul căutând manual împrumuturi:

La început, am făcut totul de unul singur, dar începusem să pierd prea mult timp acolo. Regula de bază este, după cum vedeţi, să nu investesc mai mult de 30 de Euro într-un împrumut. Astfel, riscurile sunt ţinute la minim şi am un cash flow mai bun.

10 împrumuturi de 10 Euro sunt mai sigure decât unul de 100, având în vedere că profitul este acelaşi – şi mai ales că platforma face totul automat. Deci nu am de ce să mă plâng şi consider că oricine poate face acelaşi lucru.

De asemenea, din aceleaşi motive, merg pe investiţii pe termen scurt: le prefer pe cele de 30 de zile, fiindcă banii vin rapid şi se pot reinvesti imediat. Totodată, la împrumuturile pe termen scurt avem şi cele mai bune rate ale dobânzii.

Aşa că, sincer, pot spune că recomand din tot sufletul această platformă. Se poate începe o investiţie cu o sumă minimă – 20 de Euro, 100 de Euro sau cât aveţi, putându-se alimenta oricât, oricând aveţi bani disponibili.

Este riscant să-ţi pui toate economiile aici, aşa cum este riscant să îţi pui toţi banii într-un singur loc, fie el bancă sau orice alt fel de investiţie. Dar o parte din bani merită, după părerea mea, investiţi în Mintos, pentru profituri foarte frumoase şi pentru o diversificare binevenită a portofoliului.

Dacă sunteţi de acord, sau măcar vreţi să aflaţi mai multe despre această platformă de investiţii, vizitaţi-i aici.

Previous

De câţi bani are nevoie o familie pentru un trai decent în România?

Sunt legumele, fructele si animalele crescute la tara, bio?

Next

4 thoughts on “Investiţii pe Mintos: Ce profituri am după şapte luni”

 1. Buna ziua,

  Am citit postul, si este plin cu informatii de folos. As vrea sa incep si eu.
  Care dintre 3 metode recomenzi pentru a face un depozit pe Mintos?

  Ce comision ia banca pentru transferul in Estonia?

  Am vazut, ca teoretic TransferWise e foarte ieftin. E recomandat sa faci un cont acolo?

  Va multumesc.

  Reply
  • Ma bucur sa aud ca este util articolul, lucrurile inca merg foarte bine cu Mintos.

   In privinta comisioanelor, acestea depind de la banca la banca, dar sunt in general destul de mari. De asta e mai bine sa faci cat mai putin tranzactii (sume mai mari) decat multe si mici.

   Nu am folosit Transferwise pentru Mintos, dar si eu stiu de ei ca au comisioane foarte mici si un curs valutar extrem de bun, deci merita cu siguranta incercat.

   Reply
 2. Am inceput si eu sa transfer prin Transferwise. Este mai avantajos sa transferi Euro in contul Mintos fiindca au comision 0. Transformand leii in euro in Transferwise este, de asemenea, mai avantajos decat transformandu-i in Mintos.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.