Probabil că vă amintiți de faptul că am fost diagnosticat cu ficat gras în urmă cu mulți ani. După ce am trecut peste șocul inițial și peste teama că în curând voi ajunge posesor de aripioare (fac eu mișto acum, dar ce spaimă am tras!) mi-am dat seama că singura modalitate de a vindeca această boală este urmarea unei diete extrem de exigente.
Felul în care mâncăm afectează enorm ficatul gras şi este principalul element care ne va ajuta să scăpăm de el. Iar cea mai bună dietă pentru ficat gras este această dieta mediteraneană (uşor modificată).
Eu am reuşit să scap de steatoza hepatică în 18 luni. Iar urmarea cu stricteţe a acestei diete, ale cărei principii le voi împărtăşi cu voi în acest articol, este lucrul care m-a ajutat să mă vindec. Este un articol lung care merită citit fiindcă include tot ce am făcut: alimentele pe care le-am consumat, alimentele pe care le-am evitat, TOTUL, astfel încât și tu să poți face la fel.
Deși există un consens general cu privire la alimentele care trebuie evitate în cazul ficatului gras, încă nu există o pastilă magică care să-l vindece, deși s-au făcut câțiva pași în această direcție. Până atunci avem suplimentele, cum ar fi milk thistle (armurariu sau silimarină), vitamine și minerale pe care eu le-am luat pentru a oferi ficatului meu un impuls în plus.
Însă, dincolo de asta, ține în totalitate de noi să urmăm o dietă sănătoasă, prietenoasă cu ficatul, și să facem schimbările necesare în stilul de viață pentru a ne recăpăta sănătatea. Astăzi îți voi oferi, GRATUIT, dieta pentru ficatul gras pe care am urmat-o pentru a-mi vindeca boala.
Tot ce pot spera este că îl vei citi în întregime și că îl vei pune în practică pentru a scăpa de steatoza hepatică. Este posibil!
Cum am ajuns să creez această dietă
Pentru a-mi vindeca steatoza hepatică, am ales ceea ce nenumărați experți în sănătate, medici și nutriționiști consideră a fi cea mai sănătoasă dietă din lume: dieta mediteraneană. Am decis să o urmez după ce am făcut câteva ajustări minore pentru a mă asigura că toate practicile care ar putea dăuna ficatului sunt eliminate (precum consumul de alcool).
Cred, de asemenea, că abordarea mea ușor modificată a dietei mediteraneene este cea mai bună alegere pe care o ai: oferă varietate, preparate gustoase și o mulțime de opțiuni în ceea ce privește alimentele permise.
Notă: Ca să fiu complet sincer cu tine, sunt 100% convins că, atunci când vine vorba de inversarea steatozei hepatice, există mai multe abordări și diete/moduri de alimentație care funcționează la fel de bine.
Alimentația sănătoasă este partea cea mai importantă a ecuației și nu contează cu adevărat cum îți numești dieta sau stilul de alimentație, atâta timp cât urmezi principii cu adevărat sănătoase.
Dar este mult mai ușor să urmezi niște linii clare – și exact asta intenționez să-ți ofer în continuare.
IMPORTANT: Dacă faci cercetări, vei găsi multe persoane care recomandă lucruri nebunești și diete ciudate, cum ar fi dieta keto. Asigură-te că citești întotdeauna printre rânduri și că înțelegi cu adevărat cine face recomandarea și ce anume este recomandat. Cel puțin o parte dintre cei care recomandă o dietă sau alta nu au suferit niciodată de ficat gras!
Ei nu înțeleg cu adevărat toate implicațiile, nu și-au testat dieta și unii au făcut doar o cercetare superficială asupra subiectului.
Această dietă pe care eu ți-o recomand (și care este recomandată de mulți experți, inclusiv nutriționiști și specialiști în afecțiuni hepatice) este exact cea pe care am urmat-o eu pentru a-mi inversa problema. Alte persoane care au urmat-o au reușit, de asemenea, să-și vindece afecțiunea.
Dieta Mediteraneană Modificată – Cea Mai Bună pentru Boala Ficatului Gras
Deși extrem de sănătoasă, dieta mediteraneană originală, fără modificări, este doar un mod sănătos de a mânca și de a trăi, dar nu este direcționată în mod specific spre vindecarea ficatului gras.
Așadar, am făcut câteva mici schimbări pentru a o face și mai benefică pentru cei care suferă de afecțiuni hepatice – cum ar fi eliminarea zaharurilor, a alcoolului și altele asemenea.
Hai să vedem exact despre ce este vorba!
1. Fructe și legume
Aceste două categorii ar trebui să constituie baza alimentației tale, cu legumele ocupând cea mai mare parte din mesele tale, indiferent că vorbim despre mic dejun, prânz sau cină. Consumă-le crude, fierte, la abur, coapte (fără adaos de grăsime) sau la grătar.
Când vine vorba de legume, cheia este diversitatea. Totuși, trebuie să fim atenți la aportul de carbohidrați, deoarece unele legume (de obicei cele mai gustoase) conțin ceva mai mulți carbohidrați decât altele.
Deși poți consuma în continuare aceste legume mai bogate în carbohidrați (pentru că oferă și cantități mari de fibre, minerale, vitamine și alți nutrienți), ele nu ar trebui să reprezinte baza meselor tale.
Iată o listă cu câteva dintre legumele cu cel mai mare conținut de carbohidrați la 100 de grame. Acestea sunt cele pe care ar trebui să le consumi în cantități mai mici în cadrul unei mese (dar le poți include totuși în alimentația ta în mod regulat):
- Cartofi dulci: 23g
- Cartofi: 20g
- Porumb dulce: 19g
- Păstârnac: 18g
- Mazăre: 14,5g
- Dovleac: 12g
De asemenea, deși nu sunt legume – dar sunt consumate ca atare – bananele plantain au 32% carbohidrați, iar maniocul – care nu este popular la noi – are aproximativ 38 de grame de carbohidrați la 100g.
Per total, majoritatea legumelor conțin sub 10 grame de carbohidrați la 100 de grame de produs, deci pot fi considerate sigure pentru consum.
Chiar și cele menționate mai sus sunt OK – mai ales dacă le comparăm cu zahărul brut, care este 100% carbohidrat, sau cu ciocolata obișnuită, care poate avea până la 60 de grame de zahăr la 100g.
În ceea ce privește fructele, poți consuma în continuare o cantitate rezonabilă, deoarece, deși au mai mulți carbohidrați decât legumele, conțin și fibre și o mulțime de alți nutrienți benefici.
În plus, așa cum am menționat și în alte articole, fructoza din fructe, combinată cu ceilalți nutrienți, este ceva ce corpul nostru procesează de zeci de mii de ani – deci organismul este mult mai obișnuit cu ea decât cu zahărul rafinat, care a fost introdus în alimentația noastră mult mai recent.
La fel ca în cazul legumelor, încearcă să consumi mai ales fructe cu conținut scăzut de carbohidrați. Fructele bogate în carbohidrați includ:
- Banane
- Struguri
- Pepene galben
- Mango
- Mere
- Ananas
Fructe cu conținut scăzut de carbohidrați includ:
- Pepene roșu
- Căpșuni
- Pepene Cantalup
- Zmeură
- Portocale
- Piersici
Totuși, deoarece majoritatea fructelor au sub 20% carbohidrați și sunt pline de fibre și alți nutrienți, rămân sigure pentru consum, în general.
Desigur, totul cu moderație: nu poți mânca kilograme întregi de banane pe zi și să pretinzi că urmezi o dietă sănătoasă!
În schimb, consumă-le ca gustări între mesele principale (o banană sau un măr ca gustare, sau un pumn de fructe de pădure, de exemplu) sau adaugă-le în cantități mici în iaurt, terci de ovăz și așa mai departe. De asemenea, consumă fructul sau leguma în întregime.
2. Leguminoase
Toate leguminoasele sunt excelente ca garnituri și pot face parte din mesele tale în mod regulat, deoarece sunt bogate în proteine și fibre, au un conținut scăzut de grăsimi și sunt foarte sățioase, având totodată și un conținut relativ redus de carbohidrați (de obicei sub 15%, în funcție de tipul ales).
Leguminoasele pe care ar trebui să le incluzi în dietă, chiar și în cantități mai mari, includ toate tipurile de fasole (fasole roșie, cannellini, kidney, etc.), lintea și mazărea uscată (pentru că, de fapt, acestea sunt leguminoase, nu legume). Soia/edamame sunt, de asemenea, opțiuni foarte bune, chiar dacă nu comune bucătăriei românești.
Asigură-te că leguminoasele devin un element de bază în dieta ta, imediat după legume și fructe.
3. Nuci și semințe
Eu le consum, de obicei, ca gustare în timpul zilei, însă nu mănânc prea multe, deoarece sunt bogate în calorii și grăsimi (grăsimi sănătoase, totuși – deci nu e chiar un capăt de lume).
Totuși, deoarece trebuie să reducem aportul caloric, este important să consumăm doar cantități mici de nuci și semințe, mai ales dacă este necesară și scăderea în greutate.
Alege nucile și/sau semințele preferate, orice este în regulă: arahide (care, tehnic vorbind, sunt leguminoase), caju, nuci, migdale, nuci de Macadamia, fistic, semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac… orice îți place poate fi consumat în cantități mici în fiecare zi.
Asigură-te doar că ceea ce mănânci nu este prăjit sau copt cu adaos de ulei și că nu conține arome/surse suplimentare de zahăr sau alte ingrediente adăugate. Ar trebui să consumi doar variantele simple, neprocesate.
4. Produse lactate
Poți consuma în continuare lactate, dar nu zilnic – și nu orice tip de lactate. Deși poți consuma zilnic puțin lapte sau iaurt slab, nu trebuie să exagerezi.
Când vine vorba de lactate, iată ce NU ar trebui să consumi NICIODATĂ (sau doar în cantități infime, o dată pe lună, dacă îți lipsește gustul): unt de orice fel, orice tip de brânză cu peste 20% grăsime, iaurt integral (inclusiv iaurtul grecesc), tipuri de lapte bogat în grăsimi (lapte integral, smântână lichidă, frișcă, lapte condensat etc.).
Așadar… ce tipuri de lactate poți consuma? Există încă o mulțime de opțiuni:
- Iaurt cu conținut redus de grăsime (atât timp cât nu are zahăr adăugat – citește lista de ingrediente!)
- Lapte degresat (din nou, asigură-te că nu are zahăr adăugat).
- Diferite tipuri de iaurt special cu conținut redus de grăsime (Skyr, chefir, ayran etc.)
- Brânzeturi cu conținut redus de grăsime, inclusiv Cottage Cheese, Făgăraș, Ricotta sau orice alt tip – maturate sau nu – atâta timp cât au sub 20% grăsime.
Mulți aleg să evite complet produsele lactate, și acest lucru este absolut în regulă.
Totuși, lactatele sunt o sursă importantă de calciu și, personal, mie îmi place gustul lor. Așadar, având în vedere că există opțiuni, poți continua să le consumi – și obișnuința cu variantele degresate nu este deloc dificilă.
Trebuie să repet un lucru important: citește etichetele și asigură-te că nu conțin zahăr adăugat sau alți îndulcitori. Din păcate, în multe țări, iaurturile degresate și alte produse lactate cu puține grăsimi au zahăr adăugat pentru a compensa lipsa grăsimii – iar asta este chiar mai rău decât grăsimea în sine!
Știu că poate mă repet, dar… moderația este extrem de importantă: de exemplu, când mănânci brânză – chiar și din cea cu puține grăsimi – limitează-te la cel mult 50 de grame per masă (și nu o consuma zilnic).
5. Carne slabă
Poți consuma carne slabă de câteva ori pe săptămână. Au fost perioade când mâncam carne aproape zilnic, deci nu este un capăt de lume – dar nu face din asta un obicei.
Ar trebui să consumi doar carne slabă, cum ar fi pieptul de pui sau de curcan, precum și pește slab, cum ar fi codul și altele asemănătoare.
Contrar opiniei generale, poți consuma și anumite tipuri de carne roșie – atâta timp cât alegi cele mai slabe bucăți. Iată câteva exemple de carne roșie, mai grasă, pe care o poți consuma totuși:
- Mușchiuleț de porc: Este cea mai slabă parte a porcului și are un conținut de grăsime similar cu pieptul de pui fără piele (dar conține puțin mai mult fier).
- Mușchi de vită: Este una dintre cele mai slabe bucăți de vită, cu aproximativ 7% grăsime și un conținut ridicat de fier.
- Somonul: Alege doar variantele sălbatice/pescuite. Deși are un conținut ridicat de grăsime, conține acizi grași Omega-3, esențiali pentru sănătatea noastră.
IMPORTANT: Cărnurile roșii recomandate mai sus sunt acceptabile, dar au și un conținut ridicat de colesterol, așa că nu ar trebui consumate frecvent și nici în cantități mari. Dacă, de exemplu, mănânci carne de trei ori pe săptămână, alege carne roșie doar o dată.
De asemenea, porțiile trebuie să fie mici. Reține că o porție din orice tip de carne ar trebui să aibă între 85 și 125 de grame, aproximativ cât palma unui adult, dar tăiată subțire.
Excepție fac peștele și fructele de mare – atâta timp cât alegi cele mai slabe tipuri, le poți consuma mai des, pe lângă alte tipuri de carne.
Consumă carnea doar la grătar, fiartă sau coaptă la cuptor, fără grăsimi sau zaharuri adăugate (inclusiv marinate cu zahăr, miere sau ingrediente similare), fără sosuri cu aditivi. Adaugă multe ierburi aromatice pentru un plus de savoare și asociaz-o întotdeauna cu garnituri consistente de legume și salate din frunze verzi (pregătite cu dressinguri prietenoase cu ficatul, ideal doar ulei/oțet).
6. Cereale și pseudocereale
Deși majoritatea acestora apar pe lista „alimentelor de evitat” pe care am menționat-o în introducere (în special grâul/făina, orezul alb și toate cerealele procesate sau rafinate), le poți consuma din când în când – atâta timp cât alegi variantele sănătoase.
Poți consuma, cu moderație:
- Făină integrală de grâu
- Făină integrală din alte cereale: orz, mei, secară
- Pseudocereale: quinoa, amarant, chia, hrișcă
- Orez integral: brun, negru, roșu, sălbatic etc.
Ideal ar fi să elimini complet pâinea din alimentația ta. Dacă ești ca mine și pur și simplu nu poți renunța, încearcă să nu depășești 2 felii de pâine sănătoasă, din grâu integral sau alte cereale integrale (fără zahăr adăugat sau chimicale) la o masă, sau optează pentru o pâine keto sau chiar pâine de secară cu maia.
Totuși, limitează-te la maximum 3 felii pe zi, indiferent de tipul de pâine consumat! Dacă ai zile în care nu mănânci deloc pâine, este și mai bine.
Asigură-te că citești lista de ingrediente dacă nu îți prepari singur pâinea acasă. Pâinea sănătoasă are nevoie doar de câteva ingrediente: făină, apă, sare și drojdie.
Evită cu orice preț pâinea care conține zahăr adăugat, aditivi, arome, conservanți și altele asemenea. Dacă sunt folosite amestecuri de făinuri, asigură-te că toate sunt integrale.
De obicei, pâinea cu adevărat sănătoasă este greu de găsit în magazine, așa că este mai bine să o prepari acasă. Eu mi-am cumpărat o mașină de făcut pâine și sunt foarte mulțumit, așa că merită să investești într-una dacă nu ai timp să faci pâine manual.
Orezul și pastele sunt considerate parte importantă a dietei mediteraneene, dar, din păcate, în cazul nostru intră de obicei pe lista alimentelor de evitat. Totuși, la fel ca în cazul celorlalte cereale și pseudocereale menționate mai sus, putem găsi și aici câteva opțiuni bune.
De regulă, atât orezul cât și pastele sunt alimente foarte procesate care oferă corpului un aport masiv de carbohidrați ce sunt absorbiți rapid – ceea ce este nesănătos. Acest lucru se aplică orezului alb și pastelor obișnuite.
Cu toate acestea, poți fi în siguranță dacă alegi variantele mai sănătoase și le consumi cu moderație. Așa cum am menționat mai sus, orezul brun, sălbatic sau negru poate fi consumat deoarece nu este rafinat, iar carbohidrații se absorb mai lent. În plus, oferă fibre și nutrienți în plus.
La fel și în cazul pastelor. Există variante făcute din făină integrală, precum și alternative (din linte, năut sau mazăre verde) care pot fi potrivite. Citește lista de ingrediente și caută produse cu un conținut mai redus de carbohidrați și un conținut ridicat de fibre.
Dar toate aceste tipuri de alimente – fie că vorbim despre pâine sănătoasă făcută acasă, pâine de secară, orez sălbatic sau paste din făină integrală – au în continuare un conținut ridicat de carbohidrați, așa că porțiile trebuie să fie mici și consumate doar ocazional.
De asemenea, ține cont că o porție de paste sau orez înlocuiește una dintre feliile tale zilnice de pâine.
7. Zahăr și alimente/băuturi îndulcite
Deși este adevărat că zaharurile, la fel ca toți carbohidrații, oferă energie organismului nostru, ar trebui să eliminăm complet zahărul adăugat din alimentație. Vom obține suficienți carbohidrați din toate alimentele sănătoase pe care le vom consuma – în principal din cereale, fructe și legume.
Poți citi acest articol de la Universitatea Harvard pentru a înțelege de ce corpul nostru nu are nevoie de niciun fel de zahăr adăugat.
Așadar, oprește consumul de zahăr de orice tip! Nu mai adăuga zahăr în mâncărurile tale!
Dacă simți că trebuie neapărat (deși nu este cazul!), pune doar un sfert din cantitatea pe care ai adăuga-o de obicei și, ideal, înlocuiește zahărul alb cu alternative naturale, precum mierea, siropul de arțar sau siropul de agave.
Și mai bine, încearcă să folosești îndulcitori siguri precum Stevia, alcoolii de zahăr (eritritol, maltitol), sau piure de fructe (cum ar fi banana sau merele pasate) dacă pregătești deserturi acasă. Dar spune NU zahărului.
Va trebui să renunți la toate dulciurile cumpărate din magazine, restaurante sau cofetării: bomboane, prăjituri, ciocolată (deși anumite tipuri de ciocolată pot fi consumate cu moderație), produse de patiserie, deserturi congelate (înghețată, gelato, sorbet), milkshake-uri și așa mai departe… toate aceste produse trebuie eliminate complet odată ce ai fost diagnosticat cu ficat gras, chiar dacă le prepari acasă (dacă adaugi zahăr).
Toate dulciurile sunt extrem de dăunătoare pentru sănătatea noastră. Conținutul ridicat de carbohidrați din acestea face mult rău organismului – inclusiv ficatului.
Adaugă și faptul că aceste dulciuri sunt de obicei bombe calorice din zahăr și grăsimi (cu valoare nutritivă redusă) și vei înțelege de ce nu ar trebui să le mai consumi niciodată.
Deși acesta este idealul – este, cel mai probabil, imposibil în cele mai multe cazuri. Și eu am avut zile de „trișat” și nu a fost sfârșitul lumii. Totuși, este important să ții la minimum alimentele cu zahăr adăugat chiar și în acele zile.
De asemenea, încerc să-mi pregătesc deserturile acasă, folosind îndulcitori alternativi sau, cel puțin, mai puțin de jumătate din cantitatea de zahăr indicată în rețetă (vei observa că tot este foarte dulce și gustos!).
Mai devreme sau mai târziu, vei învăța să alegi opțiunile mai puțin dulci și mai sănătoase, iar dulciurile pe care le consumai înainte ți se vor părea grețoase și respingătoare. Și da, există și deserturi acce
8. Alcoolul
Alcoolul este ceva la care am renunțat complet – și ar trebui să faci la fel. Există numeroase studii care arată că alcoolul este extrem de periculos pentru ficatul gras, și chiar dacă încă mai există voci care susțin că un pahar mic la câteva zile nu face rău, eu nu sunt dispus să-mi asum acest risc. Sper că nici tu nu ești.
Notă: Nu am mai băut deloc alcool, nici măcar o picătură, de când am fost diagnosticat în 2014 și nu intenționez să mai beau vreodată, tocmai pentru a-mi ajuta ficatul și sănătatea generală cât de mult pot.
Poți trăi în continuare o viață fericită fără alcool și poți avea o viață socială activă. Nu am fost niciodată un mare băutor, dar, ca majoritatea oamenilor, îmi plăcea să beau un pahar sau două de vin din când în când sau câteva beri când ieșeam in oraș.
Trecerea la o viață complet fără alcool a fost mai ușoară decât m-aș fi așteptat. Am început să beau bere fără alcool (de obicei când ieșeam, dar nu doar atunci) la un an după ce am reușit să-mi inversez boala și nu pare că mi-ar fi făcut vreun rău.
Dar am făcut asta DOAR DUPĂ ce am reușit să îmi inversez boala și chiar și acum beau bere fără alcool cu moderație (poate un total de 4 pe lună, dar am multe luni în care nu beau deloc).
Așadar… ce bei, atunci?
Beau doar apă plată sau apă cu lămâie, în cea mai mare parte a timpului, precum și ceai și cafea. Se pare că, potrivit mai multor studii pe care le-am citit, cafeaua ajută ficatul – dar ai grijă să bei cafea neagră, fără zahăr, arome artificiale sau frișcă lichidă. Poți adăuga lapte slab.
Sucurile proaspăt stoarse sunt un răsfăț ocazional – dar nu le considera sănătoase, deoarece nu sunt altceva decât o cantitate mare de zahăr, din moment ce partea cea mai importantă a fructului (pulpa cu fibrele sănătoase) este eliminată.
Smoothie-urile sunt în regulă, dar personal nu le prefer – dacă îți plac, le poți consuma și tu! De asemenea, mă mai răsfăț din când în când cu apă minerală carbogazoasă ca substitut pentru băuturile carbogazoase, sucuri și alcool.
Alte considerente şi principii ale dietei mediteraneene pentru steatoza hepatică
Avem mai sus alimentele ce trebuie consumate, plus câteva detalii despre cum să le mâncăm. Dar mai sunt alte lucruri ce trebuie luate în considerare, precum şi nişte alimente care se află într-o zonă oarecum gri – care nu sunt neapărat recomandate, dar pe care le putem consuma în anumite condiţii.
Vom vorbi despre toate aceste lucuri în continuare!
– Gătiţi acasă cât mai mult!
Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri când vine vorba de vindecarea ficatului gras: să controlaţi cât mai mult alimentele pe care le consumaţi, precum şi ingredientele folosite pentru a găti.
Când gătim acasă, eliminăm excesul de grasimi (deci nu adăugăm ulei în mâncare, nu prăjim nimic) precum şi pe cel de zahăr (niciodată nu adăugăm zahăr la mâncare). Folosim ingrediente de calitate, pe care le gătim pe gustul nostru.
Vom folosi doar ulei de măsline extravirgin, în cantităti reduse (este cel mai bun tip de ulei disponibil, foarte bogat în antioxidanti).
Ca oţet, folosim doar oţet de mere crud şi nefiltrat (eu personal folosesc Bragg, care se găseşte în supermarketuri). Nu trebuie neaprăt să folosiţi aceeaşi marcă, important este să fie oţet de mere crud şi nefiltrat.
Dacă trebuie neapărat să adăugaţi ulei într-o mâncare gătită, adăugaţi doar la final, după ce mâncarea este gata, o cantitate mică de uleti de masline extravirgin: o lingură rasă pentru 4-6 porţii de mâncare.
De exemplu, salata de vinete se prepară cu foarte puţin ulei: doar de măsline, repet, în cantităţi foarte mici: o singură lingură la 4 vinete. Nu se adaugă maioneză sau alte grăsimi. Veţi vedea că este la fel de bună (şi mult mai sănătoasă!).
Ce alimente eliminăm complet din dietă
Deja am menţionat lucrurile pe care nu avem voie să le consumăm, dar voi insista pe unele dintre ele, pe care le consider cele mai importante (nu mai vorbesc despre alcool – deja am vorbit si sper ca e clar).
1. Zahăr
Probabil cel mai dificil lucru de făcut în această dietă este eliminarea completă a zahărului adăugat (sau a altor îndulcitori). Dar este ceva ce se poate face.
De când am fost diagnosticat cu steatoză hepatică în 2014 şi până acum, chiar dacă am scăpat între timp de această boală, nu am mai cumpărat zahăr şi nu am avut zahăr în casă. Niciodată, la nici un fel de mâncare gătit în casă nu am adăugat zahăr. Deci se poate.
Zahărul este complet nesănătos şi din păcate alimentele de azi (în special cele cumpărate în magazine şi restaurante) au din ce în ce mai mult zahăr adăugat, tocmai pentru că fac gustul mâncărurilor mai bun. Dar noi nu mai avem voie să îl consumăm.
Vom primi suficienţi carbohidraţi, necesari funcţionării organismului, de la fructele, legumele şi restul de alimente consumate. Aşadar, trebuie să eliminăm complet zahărul şi orice alimente care au zahăr adăugat.
Asta înseamnă cam tot ce putem cumpăra din comerţ: sucuri, prăjituri, orice tip de dulciuri, majoritatea mâncărurilor semipreparate, biscuiţi şi tot aşa. Citiţi lista de ingrediente şi dacă apare pe undeva zahărul, nu mai cumpăraţi.
În casă, putem folosi alternative la zahăr, mai sănătoase: mierea este unul dintre ele (consumată doar în cantităţi extrem de reduse) sau Stevia. Majoritatea indulcitorilor sintentici nu sunt sănătoşi şi, astfel, nu sunt recomandaţi. Singurii acceptabili sunt maltitolul si erithrytol-ul, dar cel mai bine ar fi să stăm complet deoparte de ei.
Repet, foarte important, zahărul este inamicul numărul 1 când vine vorba de ficatul gras. Scăpaţi de zahăr, scăpaţi de ficatul gras!
2. Mâncarurile procesate
Ziceam într-o vreme că orice mâncare pe care o scoţi dintr-o pungă n-ar trebui mâncată daca ai steatoza hepatică. Deşi este uşor exagerată, ideea aceasta trebuie să rămână: toate mâncărurile procesate trebuie eliminate din dieta noastră.
Nu avem nevoie de chimicalele şi aditivii care atacă ficatul. De la mezeluri la toate tipurile de gustărele pe care le putem cumpăra, până la pre-mixurile de condimente şi mâncăruri instant, vom avea multe de tăiat de pe lista de cumpărături. Dar nu se poate aftfel.
3. Mâncărurile grase
Nu voi insista foarte mult aici, deoarece deja am vorbit despre asta şi consider că este destul de evident că trebuie să stăm deoparte de grăsimi. Avem ficat gras, deci nu e nevoie de extra grăsimi în corpul nostru.
Nu vom mai prăji nimic, vreodată – mi-a plăcut doctoriţa mea care mi-a spus că prăjelile sunt atât de nocive pentru ficatul gras, că nu ar mai trebui nici să miros prăjeli vreodată.
Cât de des mâncăm?
Urmând această dietă pentru a scăpa de ficatul gras, eu mâncam de 5-6 ori pe zi, în felul următor:
- mic dejun imediat după ce mă trezeam (undeva între 7 şi 7:30)
- gustare de dimineaţă (pe la 10:30)
- prânz (ora 13:00)
- gustare de după-amiază (pe la ora 16:00)
- cina (ora 18:00 – 18:30)
- De obieci, urma o gustare la ora 20:00, dar cu timpul am reuşit să o elimin. Dificil, dar nu imposibil.
Bine-nţeles, acest program poate fi adaptat stilului vostru de viaţă. Important este să mâncaţi mai des dar cantităţi mai mici şi să nu mâncaţi cu cel puţin 2 ore înainte de culcare.
Mâncând mai des, nu îi permiteţi corpului să devină mult prea înfomentat: o problemă de care ne vom lovi, cel mai probabil, la începerea dietei, când tranziţia în sine de la un mod de viaţă nesănătos este mai dificil de suportat.
Primele 2-3 săptămâni sunt mai grele, urmând să vă obişnuiţi cu noul mod de viaţă (şi de a mânca).
Am scris un articol cu un meniu săptămânal recomandat – îl puteţi citi dacă sunteţi la început de drum şi toate informaţiile sunt greu de pus în practică.
Cât de mult mâncăm?
În general, cei care sunt diagnosticaţi cu ficat gras sunt supraponderali. Astea înseamnă, de obicei, că porţiile consumate sunt mai mari decât ar trebui.
Cu alte cuvinte, porţiile de la fiecare masă trebuie să fie reduse, iar noi să nu mâncăm mai mult decât avem nevoie pentru a ajunge la greutatea ideală.
Dacă sunteţi obişnuiţi să mâncaţi mult, porţii mari, este mai bine ca reducerea porţiilor să fie făcută treptat, pe parcursul mai multor săptămâni. În primele zile, reduceţi porţia cu 15%, apoi mai tăiaţi cam 10% la fiecare câteva zile, până când ajungeţi la cantitatea dorită.
Astfel, ne va fi mult mai uşor să ne adaptăm ideii de a mânca mai puţin. Dacă taiem din start toată cantitatea care este în exces, şocul va fi prea mare şi şansele de a ceda şi a face un exces (sau mai multe) sunt mai mari.
Aveţi în vedere că această dietă este, de fapt, un nou stil de viaţă şi un nou stil de a mânca – unul pe care va trebui să îl urmaţi până la sfârşitul vieţii, deci e o cursă lungă. Luaţi totul treptat, metodic.
Cel mai important lucru este să pierdeţi din greutate iar secretul aici este deficitul de calorii. Folosiţi o aplicaţie gen MyFitnessPal (sau consultaţi doctorul) pentru a stabili câte calorii ar trebui să consumaţi pe zi, pentru greutatea ideală.
Dacă, să zicem, aveţi nevoie de 2,000 de calorii pe zi şi consumaţi doar 1,800, veţi pierde din greutate garantat. Nu trebuie să urmaţi un regim draconic şi extrem de restrictiv: slăbiţi constant, chiar dacă nu extrem şi totul va fi bine. Corpul vostru va avea o perioadă de tranziţie mai uşoară şi îi va fi mai comod să se obişnuiască cu noul stil de a mânca.
Mâncând sănătos şi eliminând zahărul şi grăsimile în exces, vă garantez că veţi începe să slăbiţi. Eu am slăbit într-un ritm destul de alert, fără să adaug exerciţii fizice la început. Pur şi simplu pentru că mâncam sănătos şi evitam toate lucrurile acelea rele cu care îmi otrăvisem corpul, slăbeam.
Am început de la 96 de kilograme (având 1.82m), ajungând la 77 de kilograme în momentul când mi-a fost confirmat, un an şi jumătate mai târziu, că am scăpat de ficatul gras.
Cel mai probabil, la un moment dat, pierderea în greutate va încetini sau chiar stagna. Acela este momentul în care trebuie să aduceţi ultimul element important în noul stil de viaţă: exerciţiul fizic.
Fie că este vorba de mersul la sală pentru asta, fie că ieşiţi în parc să alergaţi sau pur şi simplu va plimbaţi 60-90 de minute de 3-4 ori pe săptămână, exerciţiul fizic este important pentru a duce o viaţă sănătoasă şi pentru a scăpa de ficatul gras.
Este uşor de urmat această dietă pentru ficatul gras?
Acum, şase ani după ce am fost diagnosticat si aproape patru de când am scăpat de ficatul gras, pot spune că nu este chiar atât de greu. Din fericire, această dietă mediteraneană este extrem de generoasă şi oferă varietate când vine vorba de mâncărurile pe care le poţi consuma.
Cel mai dificil este începutul: primele 2-3 săptămâni sunt aproape de coşmar în special din cauza eliminării zahărului. Dar după ce se trece de această perioadă critică, lucrurile devin acceptabile. Ba chiar plăcute.
Veţi începe să va simţiti mai bine, se vor simţi efectele muncii depuse: veţi avea mai multă energie, gustul mâncărurilor va fi mai intens şi plăcut, durerea aceea enervantă de sub coasta dreaptă va începe să dispară si veţi simţi că sunteţi mai sănătos.
Şi asta este tot ce contează: să ştiţi că vă recăpătaţi sănătatea. Pentru asta, merită orice sacrificiu. Chiar şi schimbarea stilului de viaţă şi în special stilului alimentar. Veţi vedea că nu este chiar aşa de greu, după ce şocul iniţial va fi depăşit.
Buna seara! Cafea se mai poate? sau inlocuim cu ceai verde?
Eu o buna parte din timp am trecut pe ceai verde sau negru, dar in cele din urma am revenit si la cafea dupa ce m-am documentat putin si am vazut ca ar avea, de fapt, niste enzime care ajuta ficatul. Dar o bem fara zahar sau cu cat mai putin (eu folosesc la o cana mare un varf de lingurita de miere, de exemplu).
Buna seara, se poate consuma ciocolata amaruie, minimum 75% cacao. Ce “spune” ecografia dupa luni bune de regim ?
Se poate consuma ciocolata, dar nu in exces, ca toate celelalte alimente. Ecografia a spus foarte bine – dupa un an si jumatate ficatul gras a disparut, deci se poate!
articolul nu este corect. anumite alimente sunt prezentarea ca fiind contraindicate. se exagereaza foarte mult pe alocuri.
Daniel, eu am reusit sa inving ficatul gras la un an si jumatate de la depistare. Poate chiar mai repede, dar atunci mi-a fost confirmat. Am facut exact ce am detaliat mai sus si aceasta este dieta care sigur m-a ajutat. Daca sunt persoane dispuse sa isi riste sanatatea pentru ca li se pare prea exagerata dieta… asta este treaba lor! :)
Nu am vazut nimic despre avocado in dieta nu se accepta?
Multumesc
Ba da – desi cu continut ridicat de grasimi, avocado nu are grasimi nocive. Excesul nu este recomandat, dar as zice ca merge chiar un avocado la 2 zile.
Cred ca sunt bune recomandarile, internetul este plin de informatii contradictorii asa ca uneori nu stii ce ai de facut. Multumesc ca ai impartasit cu noi experienta ta. Ce este testat este mai bun decat teoria :)
Cu placere, Cristi! Par contradictorii, intr-adevar, dar realitatea este ca e posibil sa functioneze mai multe abordari. Important este sa mananci curat si sa renunti la alimentele nocive.
Deci in sfarsit ceva de calitate. Peste tot pe net gasesti aceleasi sfaturi ,dar contacost. Bravo
Multumesc, ma bucur ca este util!
Salut Calin. Si eu am o steatoza S1 -S2 de care sunt foarte panicat … in special din cauza ca am o jena sub coaste in dreapta.
Am inceput sa mananc cat mai putin si axat pe verdeturi.
Lapte de soia. … tofu. …
Am slabit de la 114 kg in decembrie undeva la 98 kg astazi.
Am inceput si antrenamente mai usoare la sala.
In aceasta perioada mi-a scazut TGP-ul si a crrscut destul de mult TGO-ul … sper ca sa fie efectul efortului de la sala.
Spune-mi te rog din tot ce ai citit ce parere ai despre dieta Keto? Pare foarte laudata pentru steatoza hepatica… desi pare total inversa a tot ceea ne spun medicii.
Ms.
Eu zic ca deja faci foarte bine ceea ce faci – continua pana ajungi la greutatea ideala si asa se va duce si ficatul gras.
Referitor la keto, eu sunt personal impotriva ei. Este o dieta extrema si chiar daca pot sa accept ideea ca sunt mult mai nocivi carbohidratii decat grasimile, cred ca este mai usor sa gasesti o balanta, sa mananci variat si sa ai rezultate extrem de bune (cum este dieta mediteraneana, care este perfecta din punctul meu de vedere).
Mai mult, chiar daca e posibil ca acele rezultate bune sa nu fie inventate, este foarte greu de stiut ce efecte are pe termen lung, pentru ca sunt foarte putini care urmeaza aceasta dieta ani la randul. Ideea cu ficatul gras este sa iti schimbi felul de viata si acela de a manca in ceva ce poti face pentru restul vietii. Iar keto este prea restrictiva si extrema pentru a o putea eu, personal, considera o optiune viabila pe termen lung.
Bine te-am găsit, Căline! Tocmai căutam o dietă pentru steatoză hepatică. Am aflat luni că sufăr de acestă “minunată” boală (mergând la ecograf după două crize de fiere făcute într-o lună). Medicul radiolog mi-a recomandat un nutriționist. Am fost la una, dar în afară de faptul că mi-a luat 3.00 de RON (considerată de ea o sumă modică), nu m-a ajutat cu nimic! M-a expediat acasă după ce mi-a promis o dietă minune trimisă pe email, oare de ce?) prin care să dau jos: Atenție!!!? 30 de kg în două luni!!!) . Deci domnișoara nutriționist (cică medic!) habar nu avea că steatoza hepatică se agravează prin diete hipocalorice drastice! Minunat! Și, când i-am scris, mi-a spus că sunt penibilă! Pe banii meu! Asta se întâmplă în Timișoara. Mi-a recomandat numai conopidă, varză și broccoli, salată verde și ciuperci, rucola (cred că nici nu auzise de valeriană) carne de porc vită, pui,, pește (în fiecare zi prânz și cină carne!!!) și ouă (două pe săptămână plus patru albușuri) în primele două săptâmâni. O dietă foarte restrictivă! Fără fructe și brânză slabă sau alte legume, ori orez brun etc., în condițiile în care eu sufăr și de hipotiroidă, iar varza, boccoli și conopida sunt gușogene (interzise in afecțiunile tiroidei). Așa că am câutat pe internet sfaturi, remedii și diete și te-am găsit. De Silithor știu de la fratele meu, mi-am cumpărat azi, la ofertă?. Am început de azi regimul, dar eu prefer dovlecei, ardei, morcovi, țelină, roșii, rucola, valeriană mentă, busuioc, lapte vegetal (fără gluten și zahăr), nuci, migdale, caju crude, mai puțin vinete și celelalte. Și avocado, dar mai rar. Am înțeles că și consumul de fructe ar trebui restricționat, deoarece fructoza se transformă tot în depozite de grăsime la nivelul ficatului ! La mic dejun, voi opta și pentru o budincă din semințe de Chia cu lapte vegetal și câteva afine. Cred că sunt pe drumul cel bun!?. Îți mulțumesc mult pentru dietă și sfaturi, dar mai ales pentru exemplul personal! Îți doresc multă sănătate și spor în tot ce-ți propui! Toate cele bune!
Imi pare rau, Ileana, sa aud de experienta neplacuta cu nutritionista. Un regim extrem de drastic nu isi are rostul intr-o astfel de situatie… si atat de multa carne e clar contraindicata. Mama sufera de hipotiroidie, deci stiu si eu de crucifere ca nu sunt indicate. Ce sa zic – bine ca v-ati mai documentat si nu i-ati urmat orbeste sfatul.
Si eu as zice ca sunteti pe drumul cel bun. A trecut mult timp de cand am fost diagnosticat (am si scapat de ficatul gras, pana la urma) si pot spune ca cea mai buna metoda de a scapa de el este moderatia. Excluzand alimentele interzise, eu cred ca se poate din toate cate putin, atata timp cat este cu masura.
Toate legumele sunt bune, chiar si fructele cu moderatie. Intr-adevar, si eu stiu ca sunt voci care spun ca trebuie restrictionat consumul lor tocmai pentru ca sunt bogate in zahar, dar eu am mancat multe fructe si nu am avut probleme. Pana la urma, daca se pierde din greutate mancandu-le, nu trebuie sa le evitam :)
Cel mai important este sa incepeti sa mancati sanatos si sa nu va abateti de la drum – va fi lung si destul de greu pe ici-colo, mai ales daca exista obisnuinta de a manca alimentele interzise. Poate putin mai dificil de scazut in greutate din cauza hipotiroidei… dar nu imposibil. E clar ca stiti ce aveti de facut, deci nu pot decat sa va urez si eu multa sanatate si sa scapati cat mai repede de ficatul gras!
Bună Călin!
În urmă cu niște ani (cam în perioada in care ai depistat si tu, cred, steatoza) am fost diagnosticat cu steatoza hepatica grad 2. În mod curios doctorita mea a reacționat lejer (nu am alt termen) și mi-a recomandat dietă plus esentiale forte. În fine după 2 ani (cred) am ajuns cu totul întămplător la ecograf și am constatat că incă aveam steatoza dar undeva la grad 1 spre 2. Din nefericire viata mi-a rezervat alte … obstacole și încet, încet, aproape am uitat de steatoză si am renunțat la regim. Ce am căștigat în perioada aia au fost plimbările lungi pe jos cu mare plăcere! Eu fiind un măncacios și inconștient am reînceput cu vechile obiceiuri culinare iar in final am ajuns la 98kg cu înăltimea de 1,78. Aproape că mi-e frică sa mai merg la ecograf. De ce îți scriu? Păi fiindcă am reînceput ușor regimul cu ceaiuri, seminte si restul și vreau să stiu dacă e cazul sa merg acum la un ecograf sau să aștept să ajung (iar) la greutatea sanătoasa? ?
Dan, inteleg perfect teama despre care vorbesti. Stiu cum ma simteam inainte de fiecare control si stiu cat este de greu.
Eu as zice totusi sa mergi la ecograf acum – avand in vedere ca nu scapasei de ficatul gras in totalitate si ca acum ai greutatea pe care o ai, cel mai probabil este acolo. Avand confirmarea aceasta oficiala, probabil iti va fi mult mai usor sa te apuci si sa te tii serios de treaba.
Ceaiurile si semintele si suplimentele, din pacate, sunt inutile daca nu iti schimbi regimul alimentar si daca nu introduci ceva mai mult exercitiu in rutina zilnica. Schimbarea trebuie sa fie de lunga durata – pe viata, as zice, fiindca ficatul gras nu este ceva de care sa scapi, ca de o infectie, si sa nu-l mai faci vreodata. Poti scapa de el si imediat ce revii la proastele obiceiuri alimentare, revine si el.
A, nu, ai dreptate! Am început iar cu excluderile alimentare specifice. Plus că, am uitat să specific, în ultimii 5 ani am aproape 5000 (da, 50p0) de km monitorizați de mers pe jos si/sau alergat. Dar, gurmandul din mine se pare că a pus piedică. Sa nu uit, chiar azi am mai primit o veste excelentă în urma unui excizii de alunite suspecte. Nu e melanom ci keratoză seboreica. Mai adaug ca, undeva în Mai 2009 mi-am bușit (nu am alt termen) aparatul vestibular din cauza parasutărilor in așa hal încăt am crezut că .ă curăt, 6 luni repsos total la pat si dupa chinurile nesfărsite ale experiențelor cu tratamente încrucisate medicamentoase (infectă afectiune). Atunci cred ca am capatat bonus dischinezia biliara care nici ea nu a venit cu măna goala si cred ca e vinovata de inflamatia ficatului initial. Ca fapt divers mai adaug că in 2018 pe 1 Octombrie de la alergările si mersul pe jos foarte mult mi-am inflamat țesutul plantar și am “căștigat” încă un an cu repaos la mișcare. În fine Vineri sunt programat la eco și sper doar să nu fie foarte grav. Oricum mulțumesc pentru amabilitate si răspuns. Multă sănătate!
P.S. Un lucru bun totuși la mine că că nu consum alcool și nici nu fumez de 15 ani.
Este posibil ca si toate medicamentele luate sa-si fi pus amprenta asupra ficatului. Multa grija de acum inainte si… inainte cu dieta. Stiu cat este de greu, si eu sunt un gurmand… dar asta este, trebuie sa facem schimbarile necesare :)
Buna seara,
Din ce-am citit pina acum si din propria experienta sunt de tras niste concluzii.Boala asta (ficat gras) ori o descoperi intimplator si de multe ori (ca si in cazul meu) intr-o stare avansata,ori n-ai ce descoperi pentru ca nu faci abuzuri ,in cazul meu placerea de a bea bere care a durat mai bine de 40 de ani).Boala asta odata descoperita esti pus in fata unei situatii paradoxale:trebuie sa lupti cu tine insuti ca si cu un dusman periculos care te vrea mort .Ce altceva poate sa insemne schimbarea stilului de viata? E vorba despre o vointa de fier sa abandonezi stilul de viata mult-iubit..E vorba de renuntarea la mincarea pe care ti-a placut s-o maninci si bautura pentru care te-ai fi sculat si noaptea ca sa continui s-o bei pentru ca deodata descoperi ca astea te-au adus foarte aproape de moarte..Caline,am citit tot ce-ai scris in legatura cu regimul alimentar satanic as spune pentru inceput.Esti pentru o trecere suava la noul stil de viata ori brusca.Stiu ca “brusca” e ce se impune dar e al naibii de greu.Sarea,lactatele naturale-lapte iaurt (nedegresate),maraturile,varza acra,.Cum pot scapa de ele..Greu.Cu lipsa berii si a vinului (am inceput sa dau pomana din rezervele de vin si bere,nu ma recunosc) m-am impacat usor,cu tutunul am rezolvat-o definitiv cred pentru ca nu mai fumez de acum 8 ani.Eh,cu sarea si muraturile simt ca n-o pot rezolva.Citeodata îi inteleg p`astia cu drogurile.
Bine zis! Eu, personal, insa, nu am renuntat la sare si nu cred ca trebuie renuntat la ea decat daca sunt si alte probleme sau recomanda medicul. Muraturile facute in casa sunt chiar foarte sanatoase, deoarece contin nenumarate bacterii benefice. Deci s-ar putea sa mai poata fi pus ceva inapoi pe lista – din nou, fara excese :)
Mult succes cu schimbarea stilului de viata. Este intr-adevar foarte greu si mi se pare excelenta realizarea ca lupti cu tine insuti si ca tu iti esti propriul dusman. Foarte bine zis!
Bananele sunt ok?
Desi multi sunt impotriva lor, eu am mancat banane. 1-2 pe zi, nu mai mult. Ideal nu zilnic. Dar toate fructele – chiar si cele foarte dulci ca bananele – au si fibre si minerale si vitamine care sunt foarte utile corpului nostru, deci nu fac asa mult rau ca zaharul simplu.
Buna seara,
Nici nu ti-am cerut permisiunea ca sa-mi vars tot oful aici(unii îi spun energie negativa) dar cutindu-ti comentariul am inteles ca am acceptul.Citesc despre ficat pe diferite bloguri ale unor medici desigur si toate par a fi la fel.O fi de vina programa din facultate.Spun asta pentru ca mi se intimpla lucruri,le-as numi rare, pe care nu le gasesc pe aceste bloguri.De pilda, de citeva zile îmi “simt” ficatul.Nu ma doare,nici vorba.Il simt si cind deplasez mina in zona in care se afla,ma refer la temperatura putin mai ridicata.Eu nu fac miscare deloc, doar cin merg la piata.Am 66 de ani si stau numai in casa si pe linga,hranesc niste pisici,ies sa le dau mincare.Am citit peste tot ca in cazul ficatului gras si nu numai, trebuie sa faci miscare mai ales la vista asta.Azi am iesit catre munte.Am facut vreo 4-5km drum de munte.Un ficat bolnav (apropos un medic de aici din Spania a zis ca nu exista grade/stadii ale acestei boli dar eu nu cred).intr-un corp inert inseamna ca intra in proces de putrezire.Nu numai ca murim cite putin dar cred ca masa aia hepatica afectata de grasime numai de repaos n-are nevoie (nu stiu daca vorbesc prostii, insa eu asa cred).Am iesit la plimbare, cum spuneam,de frica acelasi soi de frica pe care o am cind vreau sa maninc ceva si nu stiu daca ficatul nu se supara.Am sa includ miscarea in programul zilnic.Multumesc pentru sfatul in legatura cu muraturile.Tot astazi am cumparat cafea.Nu stiu daca am baut 4 cafele in viata mea pentru ca nu prea avea loc de bere.Am citit aici ca e buna in cazul asta, mai mult ca sigur,fara zahar.
Eu zic ca fiecare poate simti in felul lui problemele pe care le are si corpul nostru are diferite metode prin care ne atrage atentia. Este foarte bine ca ati inceput si miscarea, 4-5 km pentru cineva care nu facea miscare este deja foarte, foarte bine. Sunt sigur ca in urma schimbarilor facute si a intetirii activitatii fizice, rezultatele se vor vedea rapid.
Buna seara,
Dle Calin,am nevoie de anumite sfaturi pe care nu le gasesc pe internet.Ce parere aveti de includerea in dieta pentru ficat gras a somonului afumat (in ambalaj apare putin ulei rezultat al procesului) acesta fiind un peste recomandat pentru continutul mare de omega 3,al cartofilor fierti/copti, si al fasolei boabe (iahnie)? De fasole se zice ca pastai e buna dar nu si de boabe.Despre ciorba de peste, care e din categoria mincarurilor “usoare” am citit ca de asemenea e daunatoare ficatului.E adevarat asta?
P.S.Vreau sa afirm ca muraturile intradevar sunt bine primite de dumnealui ficatul,vreau sa spun ca nu s-a suparat deloc.Durerea aia suava,care nici nu se poate numi durere (eu spun ca simt ficatul) parca a disparut pentru un timp.
Ma bucur sau aud ca muraturile au picat bine si ca deja incep sa se simta efectele pozitive :)
Referitor la somonul afumat, eu personal nu il consum fiindca se foloseste un fum artificial, deci ii dam ficatului extra chimicale cu care sa lupte. Daca gasiti cu fum natural, cu atat mai bine. Daca vreti neaparat sa consumati, testati-l si vedeti ce zice ficatul. Sunt, sigur, alte lucruri mult mai rele ce ar putea fi mancate.
In privinta fasolei, eu nu am avut nicio problema cu foasolea boabe (dar mereu gatita cu grasimi minime). Cartofii nu prea sunt indicati, asa ca in primele 2-3 luni de la inceperea dietei nu m-as atinge de ei. Apoi doar din cand in cand – asa, de pofta. (Eu de exemplu mananc un cartof intreg facut la cuptor daca este de marime medie sau jumatate daca este mare, cat pumnul).
Cel mai greu mi se pare fara cartofi :)) Imi plac mult si mananc 1-2 ori pe saptamana. In rest,un articol cu solutii si incurajari! Multumim
Somonul afumat nu pare a fi cu praf de fum.Am spus “nu pare” dar Dumnezeu stie.Nu vad praf de fum asa cum se vede uneori pe unele produse in schimb scrie “extact de especias”.Sa nu fie extract de fum.Tot ce v-am scris eu mi s-a inimplat acum o saptamina.Dupa ce mi-a dat stirea cu ficatul gras, am mers la magazin si-am cumparat fructe si legume.Am cumparat si somonul si acum trebuie sa-l maninc,imi place sau nu.Daca ma supara ficatul bineinteles ca-l dau la pisici asa cum am facut cu niste cirnati si altele.Maninc ,cîte putin asa, pentru pentru ca nu sunt sigur daca ficatul il accepta.Sa stiti ca probleme cu etichete mincinoase si mincare falsa si porceasca prezentata ca “bio”nu sunt numai in Romania.Aici in tara maslinelor n-ai sa gasesti un ulei de masline bun,in schimb gasest etichete si preturi.Eu cumpar stiind ca nu-i 100% ok.Daca intimplator treci pe linga vreo mica rafinarie poti sa cumperi ceva bun.Daca-l incarca aia in cisterne si-l duc la unitati industriale (centrifugat/amestecat/aromat/aditivat/imbuteliat si frumos etichetat) sa fi-i sigur ca ala nu mai e ulei, ma refer la asta pe care-l vedem in magazine si scrie pe sticla “Virgin Extra”.M-am convins ca daca pretul e mare nu inseamna ca si uleiul e foarte bun.Cumparat de la o mica rafinarie,e alceva.Niciodata un ulei de masline nu iese pe poarta unei unitati de procesare sa semene cu uleiul care e adus de la rafinarie.Am lucrat la intretinere si intr-o fosta fabrica de ulei transformata in fabrica de biodiesel de-aia stiu de centrifuge,Este incredibil ce pot face.Nu mai mincam nimic bun din ce i pe raft in magazine,domnul Calin.In fine,nu mi-ati spus nimic despre ciorba de peste.Lasa niste stelute de grasime pestele (somonul).Eu am pus numai o capatina de somon si citeva bucati de peste slab si vad ca merge.Cu sarea am rezolvat-o.Am gasit din aia cu procent mic de sodiu.Cred ca e si in Romania.Dupa aia am uitat sa va intreb de iute.Mi-e frica sa mai maninc iute,de-aia intreb..Promit ca de acum incolo sa nu mai scriu atita.
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, in platforma imi arata ca ati scris doar ca fumul pare natural :) Dar acum am vazut.
Referitor la ciorba de peste, avem doua optiuni: ori o mancam asa, grasimea de peste fiind considerata sanatoasa, ori dupa ce se raceste indepartam acele stelute de grasime, ca sa fie cat mai light posibil. Eu nu pot sa zic ce faceam pentru ca nu imi place ciorba de peste din pacate. Dar as zice ca nu sunt exagerate acele stelute de grasime.
In legatura cu iutele… vestile sunt si mai bune. Am citit articole in care se spunea ca iutele (capsaicina gasita in ardei, de exemplu) este benifca si ajuta ficatul. Chiar si usturoiul, care la noi in Romania se stie ca face rau la ficat, este de fapt recomandat spre a fi consumat de cei cu probleme cu ficatul.
Acum eu as zice sa se urmeze aceeasi ruta: sa incercati, sa vedeti ce zice ficatul. Daca se plange, chiar daca zice toata lumea ca e bun, nu mai consumati. Eu personal am mancat si iute, si usturoi.
Salut
Eu am fost depistat cu trigliceridele 600.incep sa imi schimb alimwntatia,dar as dorii sa te intreb ce parere ai despre suplimente pt ficat.care sant mai bune.?ceai..pastile..siropuri….??multumesc frumos si sanatate
Personal, nu am incredere in ele. Eu am luat similarina (milk thistle) pentru ca asa mi-a recomandat doctorul, dar cred ca o dieta corespunzatoare este tot ce e necesar pentru problema aceasta.
BUNA ZIUA,
Ma bucur enorm ca am gasit acest site te rog daca poti sa spui ce fel de fructe ai folosit deoarece sotul meu are probleme cu ficatul si amandoi suntem operati recent de colecist eu in oct si el in dec( fara a avem nici un simtom culmea?).
va multumesc,
Lori Borcan
Nu stiu ce sa zic despre operatia de colectist fiindca nu m-am confruntat cu asa ceva, insa eu am avut liber la fructe (fara a depasi masura). Chiar si fructe foarte dulci, precum banana, am consumat constant, uneori doua pe zi. In rest am incercat sa consum cat mai multe fructe cu continut redus de zahar (afine, zmeura, mure, coacaze), precum si “traditionalele” noastre: mere, caise, prune, portocale si grapefruit.
Buna,
Am 30 de ani, am pus in ultimul an jumătate, 16kg, de la 66 la 82kg. Evident am ficatul gras. Steatoza gradul 2. Inca nu am simptome si nici tgo,tgp mari. Eu mananc noaptea mult la modul ma trezesc si mănânc dulciuri….fac eco des pt ca am un chist posibil hidatic, nici ei nu stiu, doar il urmăresc…acum sunt însărcinată, deci nici nu mai fumez. Acum un an jumate inafara de minunatul chist nu aveam nimic, dupa alte 6 luni ficat infiltrat, iar dupa alte 6 luni ficat gras gradul 2. Deci sunt cam panica. Evident nu voi mai mânca noaptea si dupa nastere vreau sa iau si niste suplimente in acest sens…sper sa scap repede de problema asta si sa si slabesc….ce suplimente recomanzi pt detoxifiere? Dupa ce nasc, bineînțeles!!
In sarcina, se pot agrava pb cu ficatul, pt ca preseaza pe organe.Dupa nastere, va fi mai ok.
Dieta musai, si eu ma lupt cu vointa.
Sanatate multa!
Imi pare rau sa aud despre situatia ta – dar macar stii care este cauza. Eu personal nu cred ca exista vreun supliment care sa te scape de ficatul gras daca nu mananci sanatos, faci miscare si slabesti. Doar de astea ai nevoie ca sa scapi de ficatul gras.
Poti incepe chiar din timpul sarcinii cu mancatul sanatos: desi evident nu trebuie ca scopul tau sa fie acela de a slabi, nu ai niciun motiv sa nu incepi deja sa mananci sanatos: sa renunti la grasimi, mancaruri nesanatoase (chipsuri si alte lucruri ce se cumpara in pungi) si, ceea ce iti va fi tie probabil cel mai greu – dulciuri.
Poti sa optezi initial, pentru a face tranzitia mai usoara cu dulciurile, la produse fara zahar, dar indulcitori (dar fii atenta ce indulcitori sunt folositi, ca nu toti sunt buni). Stevia, eritritol si manitol sunt considerati cei mai buni indulcitori naturali (desi ultimul, in exces, cauzeaza diaree). Gasesti in supermarketuri produse de acest gen care sunt ceva mai sanatoase decat cele cu zahar. Dar si pe ele trebuie sa le consumi cu moderatie.
Eu de asemenea am trecut sa mananc exclusiv magiun de prune (nu are zahar adaugat), deci poti sa-l incerci pentru satisfacerea poftei de dulce. Gasesti in Lidl unul si ieftin, si bun, dar si celelalte supermarketuri au diverse oferte de magiun de prune.
Daca vrei neaparat un supliment, mie mi s-a recomandat (si am luat) silimarina, cate o pastila pe zi. Nu cred insa sa aiba mai mult efect decat o dieta sanatoasa si un stil de viata sanatos. Ceva ce trebuie neaparat sa ai si tu, mai ales acum ca mai urmeaza sa apara un membru in plus in familie.
Multa sanatate si sarcina usoara!
Hei,
Mulțumesc frumos, de 2 zile ma doare in dreapta….sper sa fie ok, am mai avut dureri de genul asta care au trecut de la sine!
Sunt niste dureri comune asociate ficatului gras. Asa l-am descoperit eu pe al meu, desi eu cand am mentionat doctorului aceste dureri, a crezut ca sunt probleme cu fierea.
Acum sunt ok, mi.au trecut. Vai imi e tare greu sa ma abțin, mi.am luat fructe si atunci cand imi este pofta de zahar, iau o capsuna, felie de mar, sau dovleac copt, nu mint, mai gust si cate o gura mica de dulce daca mi se oferă ocazia. Ideea e ca nu mai am nimic dulce in casa, am.aruncat tot. Sper sa fie bine. Multa sanatate!!! Mulțumesc pentru răspunsuri!
Salut Caline, ma confrunt cu problema asta de 15 ani cand am fost diagnosticat cu steatoza hepatica si o fiere lenesa si marita…pe vremea aceea medicul ce a facut ecografia a trecut repede peste fara sa imi explice importanta acestui lucru.
Intre timp am trait viata fara retineri, am manacat orice, am facut si ceva miscare prin sala cu suplimente la pachet ce contineau tot felul de carbo…tin sa specific ca am 41 de ani, ectomorf, slabanog de fel 75kg care se vad mai mult la burtica si atat.
Bun, acum in urma unor arsuri la stomac si esofag am facut si niste analize, si ce sa vezi….200 trigliceride, 60 tgp, 41 hdl colesterol (bun) la limita…mergem la eco si diagnostic-steatoza hepatica usoara, structura omogena, prezinta in LHD, imagine hipoecogena imprecis delimitat de cca 17mm(arie de fat free)
Vezica biliara cu mal
Acum vine intrebarea..ce parere ai despre ce am scris, un sfat si cam in cat timp crezi ca pot sa reduc din afectiune aplicand regimul, e atat de greu sa tii un astfel de regim, am un corp destul de rezistent, toata viata am mancat 70% carbohodrati…
Din pacate multi doctori nu insista prea mult cand e vorba de un ficat gras… si asta e pacat. Dar bine macar ca a fost prins din timp.
Avand in vedere ca steatoza hepatica este usoara, eu zic ca se vor vedea foarte repede efectele unui regim. La mine dupa primele 6 luni eram MULT mai bine si eu a trebuit sa si slabesc vreo 20 de kilograme.
Cel mai dificil va fi adaptarea la dieta – sa treceti de la 70% carbohidrati la un minim nu va fi foarte usor. Probabil va fi mai bine daca faceti treptat trecerea – renuntati complet la zahar si indulcitori similari (acceptabil ar fi stevia, eritritol si alte alternative sanatoase) dar mariti consumul de fructe pentru a satisface nevoia de zahar. Chiar daca nu sunt ideale, fructele vor ajuta tranzitia.
Dar da, trebuie neaparat tinut un regim si lucrat la proportii pe termen lung. Steatoza hepatica in sine nu este foarte avansata, se pare, asa ca nu va fi greu sa reveniti la valori normale. (Nu va fi greu ca timp – eliminarea carbohidratilor va fi dificila) Multa sanatate!
Multumesc de sfat, deja am inceput sa tai drastic tot ce consumam, am noroc ca nu sunt gurmand si pot usor sa trec intr-o faza mai drastica, deja beau cafa natur..si mananc de 2 ori pe zi…2 felii de paine maxim,dulciuri am taiat 95 la suta…nube usor dar se poate…acum ma rog sa nu slabesc prea mult.
Iti doresc si eu sanatate…
Va salut domnule Calin, si eu am o situatie cam urata cu steatoza de gradul 2, problema este ca am slabit foarte tare din cauza faptului ca nu am mancat, de teama, am citit toate tampeniile. Problema este ca pe partea cu gatitul nu ma descurc, dvs cum ati inceput, eu sunt limitat doar de supe si de ciorbe simple de legume iar singura carne pe care o prepar este doar pieptul la gratar. De cate ori mancati carne slaba pe saptamana?
Si eu am slabit intr-un ritm alert la inceput – se pare ca nu au fost mari probleme din cauza asta. Probabil mai bine asa decat sa o lalaim prea mult :)
La mine cu gatitul a fost ceva mai usor fiindca m-a ajutat foarte mult sotia, care a acceptat sa-si schimbe stilul de a manca (desi nu avea nevoie de asa ceva). Supele si ciorbele sunt binevenite insa, fiindca te ajuta sa te simti mai plin mai repede. De asemenea, rapide sunt salatele – am consumat foarte multe, se prepara rapid.
Carnea pe mine nu ma atrage extrem de mult, asa ca mananc destul de rar – dar cred ca nu ar fi mari probleme daca s-ar manca un pipept la gratar (fara ulei) chiar si de 4-5 ori pe saptamana.
buna ziua,
ce puteti spune despre consumul de miere,in cazul ficatului gras.
Eu am inlocuit zaharul cu mierea. Insa mierea are cam 80% (sau 85%, nu mai retin exact) zaharuri, deci nu poate nici ea sa fie consumata in cantitati mari. La cafea, de exemplu, unde puneam o lingurita de zahar, am trecut pe un sfert de lingurita de miere.
Deci o recomand in loc de zahar, dar in cantitati infime.
Buna seara, referitor la orez brun/negru, cartofi copti/fierti si paste integral cam cate portii sunt permise/saptamana?
Cu cat mai putin, cu atat mai bine, din pacate pentru noi, cei carora le plac aceste alimente. Portii mici si maxim de patru ori pe saptamana (toate aceste alimente combinate) este ce as recomanda eu.
Acum, putem sa punem in ciorba cartofi sau orez, as zice eu (desi cel din urma nu se prea preteaza ciorbelor), dar sa nu avem mai mult de 2-3 cubulete in portia pe care o servim noi.
Buna Calin.Acum 4 luni sotul meu a fost diagnosticat cu steatoza hepatica de gradul 2.Avea si inca mai are dureri in partea dreapta si a slabit f mult.Incerc sa-i fac un regim alimentar cât mai potrivit.Totul este facut in casa fiert,la gratar si cuptor.Ce ma ingrijoreaza este ca durerile persista.Nu tot timpul.Ce ma sfatuiesti sa fac?
Din pacate, durerile nu dispar foarte usor. Apar si dispar, dar per total totul devine mai bine decat la inceput pe masura ce trece timpul si pana la urma dispar, dupa ce se vindeca problema. Sa nu uitam ca ficatul gras a fost dobandit dupa ani de stil de viata nesanatos si nu va disparea extrem de rapid.
Totodata, mie mi-au facut investigatii si la fiere in perioada diagnosticarii, pentru a elimina potentiale probleme acolo (fiind in aceeasi zona). Daca sotului nu i-au fost facute astfel de investigatii, n-ar strica sa le faca – e vorba de o simpla ecografie.
Dar daca a facut-o si nu sunt probleme cu fierea, vor dispare si durerile… dar e nevoie de timp.
(In legatura cu dieta, si zaharul trebuie eliminat, nu doar grasimile. Daca sotul slabeste, inseamna ca merge bine dieta – dar mare atentie si la zahar!)
Buna Calin ! Ma bucur ca ti-am gasit blogul si multumim pt raspunsuri.Acum o luna am depistat steatoza grad 3, la eco. Pt ca programare la medic am in aprilie, am inceput singura o dieta bazata pe legume si fructe. Sunt multumita de rezultate pt ca nu mai sunt umflata. Problema e ca eu mananc doar legume, fructe si peste, iar eu am citit ca fructele nu prea sunt recomandate. Fac smothiuri din grepfuri sau din fructe de padure. E ok ?
Eu am mancat fructe si nu am avut probleme. Cu siguranta sunt mai bune decat alte optiuni (dulciuri, carne grasa etc). Daca deja sunt rezultate bune, inseamna ca esti pe drumul cel bun!
Buna ziua, e ceva comun sa fie si bilirubina crescuta constant, in jur de 1.4, vizibil la culoarea fetei si cu dureri abdominale (nu de stomac), senzatia de stransoare sub coaste?
Buna ziua. Am un grup pe Facebook cu mii de persoane care sufera de ficat gras si bilirubina crescuta nu pot zice ca este ceva comun (dar nici nemaivazut). Senzatia aceea de jena sub coasta dreapta este foarte comuna insa.
Buna ,am o saptamina de cind am fost si eu diagnosticata cu ficat gras,pina o sa fac analizele eu am trecut deja la dieta sint foarte optimista si chiar am o saptamina de cind numai stiu gustul la zahar si chiar la ulei ce as vrea sa va intreba?:se poate sare,hrean,salata de rosii cu ceapa si castraveti,galustele de gris in supa,si smochinele avind in vedere ca sint foarte dulci si mai de sezon piersici ,struguri ,va multumesc
Sunteti deja pe drumul cel bun! Salata de rosii cu ceapa si castraveti este chiar recomandata – una dintre mancarurile de baza in regimul meu. Doar cu ulei de masline (putin) si fara paine insa.
Daca nu exista alte probleme de sanatate care sa o puna pe lista neagra, sarea este si ea permisa, la fel si hreanul. Galuste si fructele mentionate sunt acceptabile, dar cu moderatie. Smochinele preferabil proaspete – cele uscate e posibil sa aiba sulf si conservanti.
Bună am de curând am aflat ca sufăr de ficat gras.. Sunt deja pe regim.. Totul bine și frumos întrebarea mea este mai pot face sala de forță? ..!! Adică trasul de fiare nu doar o simpla mișcare..
Sigur, e recomandata miscarea, inclusiv sala de forta. Atentie insa la suplimente proteice sau de orice fel, fiindca de obicei nu sunt compatibile cu regimul pentru ficat gras.
salut Calin,
sigur ai informatii multe si din surse credibile si sper actualizate. totul pe net si la medici e confuz.
daca i putea sa te pui in locul meu cu steatoza 3(din mancare+bautura exagetate,,mai ales in trecut)(trigliceride tgo tgp mari) cam ce regim ai adopta?
multumesc
Salutare! Regimul recomandat mai sus este cel pe care l-as recomanda pentru orice situatie. Pe scurt, multe legume, fructe zilnic, carne slaba, nimic prajit, fara zahar adaugat, fara mancaruri cu muti carbohidrati sau grasimi prea multe plus miscare zilnic (sau mai intens – sala de 3-4 ori pe saptamana). Cam asta ar fi :)