Mi-am cumpărat purificator de aer: Xiaomi Mi Air Purifier (+Review)

| |

În 2018, am hotărât să fac nişte investiţii pentru sporirea calităţii aerului în camera în care muncesc, iar primul lucru pe care l-am cumpărat a fost un purificator de aer. Am ales, în cele din urmă, un purificator de aer chinezesc – Xiaomi Mi Air Purifier, despre care voi vorbi în articolul de astăzi.

Am făcut foarte mult research, aflând că sunt două mecanisme principale folosite de diferitele purificatoare de aer disponibile pe piaţă: purificatoare cu ozon şi purificatoare care nu generază ozon. Documentându-mă şi mai mult pe tema asta, după ce am descoperit multe articole ce explică de ce ozonul este, de fapt, extrem de nociv pentru plămâni, m-am hotărât să merg pe unul clasic, fără ozon.

Şi cel mai mult mi-a plăcut aici purificatorul pe care l-am şi cumpărat: un Xiaomi Mi Air (există mai multe variante, dar principiul de funcţionare la toate este acelaşi, deci nu contează foarte mult pe care îl cumpăraţi). Eu l-am luat pe al meu de pe eMag, dar este posibil să găsiţi preţuri mai bune dacă îl comandaţi direct din China.

De ce să-ţi iei purificator de aer?

România, în ciuda faptului că are Bucureştiul ca cea mai poluată capitală din Europa, stă bine la nivelul general de calitate a aerului. Dar uneori cantitatea de microelemente nocive o depăşeşte pe cea considerată sănătoasă, în special în camere.

Iar dacă eşti ca mine şi stai aproape toată ziua în aceeaşi cameră, începi să te gândeşti la metode de a îmbunătăţii calitatea aerului. Eu am făcut asta, combinând purificatorul meu cu un dezumidificator şi pot spune că mă simt infinit mai bine decât înainte de avea aceste două gadgeturi.

În plus, dacă suferi de alergii (cum este, din nou, cazul meu) purificatorul ar trebui să ajute mult, fiindcă filtrează aerul, trăgând în filtru acarienii, polenul şi alte lighioane microscopice care îi înnebunesc pe alergici.

Cum funcţionează purificatorul de aer Xiaomi Mi Air Purifier?

Principiul de bază (pentru orice purificator), este foarte simplu: purificatorul are un ventilator mare care “amestecă” aerul în cameră, tragându-l în aparat printr-o parte şi aruncându-l prin alta, după ce aerul în cauză trece printr-o serie de filtre care blochează toate particulele microscopice care afectează calitatea aerului.

Filtrele funcţionează cam toate pe acelaşi principiu, singura diferenţă majoră de design la Mi Air Purifier fiind că are o formă hexagonală, atrăgând aerul prin 4 părţi, spre deosebire de majoritatea purificatoarelor de aer care sunt mai puţin efective (după părerea mea), având doar o latură prin care să treacă aerul.

De asemenea, spre deosebire de purificatoarele de aer care eliberează ozon (practic “prăjind” toate microparticulele pe care le “înghit”) şi care ozon am hotărât că nu-i deloc sănătos, Mi Air Purifier doar filtrează aerul, fără a elibera alte gaze.

Un alt lucru care mi-a plăcut foarte mult la acest purificator este faptul că se conectează direct la telefonul mobil printr-o aplicaţie gratuită, care îţi permite să îl controlezi (se poate controla şi manual), dar şi să vezi diferite detalii despre calitatea aerului şi alte statistici.

Cam aşa stau lucrurile la mine astăzi, la vreo 6 luni de la cumpărare:

Iar calitatea aerului (dimineaţa, după aerisire) este:

Calitatea aerului se îmbunătăţeşte semnificativ după doar vreo 20 de minute de utilizare:

Pe la începuturile sale, purificatorul îmi indica o prezenţă a acelor particule microscopice şi nocive de undeva pe la 44-50 de unităţi, dar în general suntem pe la 25 ca în exemplul de mai sus şi nu am mai ajuns la 50 de foarte mult timp.

Ce înseamnă aceste numere? În Europa, valorile de până la 25 de unităţi pe metrul cub sunt considerate sigure, iar cu cât valorile cresc, cu atât aerul este considerat mai nociv. 50 de unităţi este undeva la nivelul de calitate medie (considerată de mulţi ca începutul de calitate nocivă pentru categoriile sensibile), iar de peste 100 fiind considerat nesănătos.

Din fericire, deci, pe la noi nu prea se pune problema unei calităţi extrem de scăzute a aerului, dar şi o scădere de la 50 la 9 mie îmi pare binevenită.

Cel mai mare avantaj al purificatorului de aer Xiamo Mi Air Purifier este acela că filtrează particulele de polen şi reţine alergenii care îţi fac nasul să curgă, ochii să te mănânce… dacă aveţi alergii, ştiţi cam cum stă treaba. Iar acesta este principalul motiv pentru care eu mi l-am cumpărat şi probabil un motiv suficient de solid pentru orice persoană care suferă de alergii şi ştie că petrece mult timp în aceeaşi încăpere.

Filtrul în sine schimbă cam la 6 luni şi se găseşte atât în România, cât şi pe Gearbest (site-ul chinezesc de unde am început eu să fac cumpărături). Din nou, dacă îl cumperi din străinătate, ajungi să plăteşti mult mai puţin pe el. Care arata asa:

Ce nu mi-a plăcut la Mi Air Purifier

Probabil pentru a prelungi durata de viaţă a filtrului, pentru a consuma mai puţin sau poate pentru că pur şi simplu aşa au considerat creatorii acestui produs că este mai bine, purificatorul de aer Xiaomi vine cu trei moduri de operare: auto, de noapte şi turbo.

Cel din urmă este cel care curăţă aerul cu adevărat, primele doua abia mişcând aerul din jurul aparatului. Cel din urmă chiar se simte şi este singurul care funcţionează la nivel optim după părerea mea, dar acest mod se opreşte automat după 3 ore.

Deci, dacă vreţi să îl ţineţi pornit non-stop, din 3 în 3 ore trebuie să-l activaţi din nou (fie prin două apăsări de buton pe aparat, fie din aplicaţie). Nu e o problemă uriaşă, dar uneori mai uiţi să-l porneşti…

Un alt dezavantaj al acestui ventilator puternic este că… e răcoros. Peste vară, când temperaturile sunt ridicate, probabil acesta se transformă în avantaj, dar iarna te poate deranja uneori mica adiere de aer. Dar niciun purificator nu poate curăţa aerul dacă nu-l mişcă… şi nici nu bate în tine ca un ventilator clasic, deci e un dezavantaj cu care poţi trăi uşor.

Mărime şi design

Îmi place mult cum arată purificatorul acesta de aer, având un design minimalist, alb, curat, care nu îl face să iasă în evidenţă mai mult decât ar trebui. Se potriveşte cam oriunde, de la birou la dormitor.

Nu este foarte mic – dar trebuie să aibă destul de mult spaţiu pentru a curăţa aerul. Nu este nici uriaş: inalt de 50 de centimetri şi lat şi adânc de 24. Cam toată suprafaţa lui este filtru – un alt lucru care mi-a plăcut faţă de alte purificatoare ce vin cu un filtru micuţ.

Concluzie – merită să-ţi iei purificator de aer?

Xiaomi zice că purificatorul lor are nevoie de 10 minute să ruleze tot aerul dintr-o cameră de dimensiuni medii, deci cele 3 ore de funcţionare a modului turbo sunt mai mult decât suficiente (cel puţin in teorie).

Eu am făcut teste cu purificatorul, scuturând o păture veche şi prăfuită lângă el. Imediat a scăzut calitatea aerului la aproape 100, reglându-se relativ rapid. Deci nu aruncă numere aiurea şi chiar “simte” diferenţele astea, curăţând cu adevărat aerul.

Acum, nu pot zice că se simte aerul în sine mai curat: o scădere a microelementelor acelea nocive de la 20 la 9 sau chiar de la 50 la 9 nu este chiar atât de sesizabilă. Dar el filtrează, în special alergenii şi merge perfect în echipă cu dezumidificatorul pe care mi l-am cumpărat. Împreună chiar fac o treabă bună şi sunt extrem de mulţumit.

Acum aş zice că probabil pentru persoane care nu suferă de alergii, nu este neapărat un must have având în vedere că în majoritatea locurilor din ţară calitatea aerului este bună. Dar pentru alergici – sau pentru cei care vor să se asigure că respiră un aer cât de curat se poate, este o investiţie bună.

Puteţi comanda, aşadar, purificatorul de aer de pe Emag sau direct din China, pe Gearbest. Dacă alegeţi să-l luaţi din China (vine în 2-3 săptămâni în mod normal), citiţi şi articolul meu despre cum să eviţi plătirea taxelor vamale la cumpărăturile din China.

Previous

Care este salariul minim și mediu în toate țările din UE (Uniunea Europeană) în 2019

Gearbest introduce plata la livrare / plata ramburs pentru România

Next

10 thoughts on “Mi-am cumpărat purificator de aer: Xiaomi Mi Air Purifier (+Review)”

   • ori nu face fatza ca e prea mic aparatul pt camera, ori filtrul da rateuri – praful are particulele cele mai mari, daca ii scapa particulele de praf, nu am nicio asteptare la metalele grele.

    Reply
   • Suprafata camerei se seteaza din aplicatie si duce destul de mult – sigur peste un dormitor din Romania 🙂 Este posibil ca asta sa se intample din cauza ca nu il tin eu pe viteza maxima constant. Astept sa vina vara, acum ma racoreste prea mult cu ventilatorul dat la maxim 🙂 Fara ventilatie, nu se agita particulele in aer si deci randament mai slab.

    Reply
     • Nu este, dar purificatoarele au un ventilator – practic astfel agita aerul in camera ca sa poata sa absoarba particulele acelea microscopice. Deci, cu el pornit la nivel maxim, ai curenti de aer in camera. Nu este chiar ca si cand ai avea un ventilator pornit, dar daca este deja racoare in camera, ti se face si ceva mai frig 🙂

      Se poate evita asta tinand ventilatorul la nivel minim (nici nu il auzi, nici nu il simti) dar in cazul asta eficienta lui scade…

      Eu nu am vazut purificatoare de aer care sa nu aiba acest venitlator fiindca nu pot functiona fara… si de asta zic ca peste iarna este mai bun decat nimic, chiar daca nu elimina complet praful (tot e mai bine), iar vara poti sa il folosesti la viteza maxima mereu, scapi de poleni si alergeni si primesti ca bonus briza usoara din camera 😀

  • Salut, cum ai reusit sa-l conectezi la aplicatie?! Eu am incercat 2 saptamani dupa care m-au anuntat ca nu are suport pentru Romania. Folosesc doar butoanele momentan

   Reply
   • Nu am avut nicio problema cu asta. Desi nu are Romania listata, aplicatia mi-a recomandat sa selectez Germania ca locatie si a mers fara probleme. Incearca si astfel (dar vezi ca e nevoie de WiFi, nu bluetooth, pentru ca cele doua sa se conecteze).

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.