În 2018, am hotărât să fac nişte investiţii pentru sporirea calităţii aerului în camera în care muncesc, iar primul lucru pe care l-am cumpărat a fost un purificator de aer. Am ales, în cele din urmă, un purificator de aer chinezesc – Xiaomi Mi Air Purifier, despre care voi vorbi în articolul de astăzi (articol actualizat in 2020, la aproape 2 ani de la achiziţionarea purificatorului)
Am făcut foarte mult research, aflând că sunt două mecanisme principale folosite de diferitele purificatoare de aer disponibile pe piaţă: purificatoare cu ozon şi purificatoare care nu generază ozon.
Documentându-mă şi mai mult pe tema asta, după ce am descoperit multe articole ce explică de ce ozonul este, de fapt, extrem de nociv pentru plămâni, m-am hotărât să merg pe unul clasic, fără ozon.
Şi cel mai mult mi-a plăcut aici purificatorul pe care l-am şi cumpărat: un Xiaomi Mi Air (există mai multe variante, dar principiul de funcţionare la toate este acelaşi, deci nu contează foarte mult pe care îl cumpăraţi). Eu l-am luat pe al meu de pe eMag, dar este posibil să găsiţi preţuri mai bune dacă îl comandaţi direct din China.
Vreau sa menţionez că, după ce am folosit acest purificator de aer timp de aproape un an, m-am hotărât să mai cumpăr unul – de data aceasta pentru sufragerie. Am optat pentru un model mai nou, Xiaomi Mi Air Purifier 2S, de care am fost la fel de mulţumit.
Deci avem în vedere că în articolul de astăzi vorbim despre ambele produse (ele fiind foarte similare ca mod de operare).
De ce să-ţi iei purificator de aer?
România, în ciuda faptului că are Bucureştiul ca cea mai poluată capitală din Europa, stă destul bine la nivelul general de calitate a aerului.
Dar uneori cantitatea de microelemente nocive o depăşeşte pe cea considerată sănătoasă. Vorbim aici despre particulele de 2.5 si 10 microni (PM 2.5 si PM 10) – responsabile pentru proasta calitate a aerului în România şi peste tot în lume.
Iar dacă eşti ca mine şi stai aproape toată ziua în aceeaşi cameră, începi să te gândeşti la metode de a îmbunătăţii calitatea aerului. Eu am făcut asta, combinând purificatorul meu cu un dezumidificator şi pot spune că mă simt infinit mai bine decât înainte de avea aceste două gadgeturi.
În plus, dacă suferi de alergii (cum este, din nou, cazul meu) purificatorul ar trebui să ajute mult, fiindcă filtrează aerul, trăgând în filtru acarienii, polenul şi alte lighioane microscopice care îi înnebunesc pe alergici.
Deşi eu l-am cumpărat înainte de a începe binemeritata campanie în legătură cu proasta calitate a aerului în Bucureşti şi România, cred că acum mai mult ca niciodată începe lumea să înţeleagă că, din păcate, astfel de device-uri sunt nu o fiţă ci ceva total necesar pentru cei care încearcă să ducă o viaţă cât mai sănătoasă cu putinţă.
În momentul de faţă (este iarnă când scriu articolul), in 90% din cazurile în care deschid fereastra să aerisesc, senzorul de monitorizare a calităţii aerului din purificator o ia razna: ajunge uneori până la valori de 100 (foarte nocive), deşi de obicei urcă “doar” până pe la 60 – 70. Şi până acum eu deschideam fereastra crezând că aduc aer curat înăuntru…
Am observat că această scădere a calitaţii aerului, cel puţin la mine, este mult mai accentuată iarna.
Cum funcţionează purificatorul de aer Xiaomi Mi Air Purifier (2s)?
Principiul de bază (pentru orice purificator), este foarte simplu: aparatul are un ventilator mare care “agita” aerul în cameră, tragându-l în purificator printr-o parte şi aruncându-l prin alta, după ce aerul în cauză trece printr-o serie de filtre care blochează toate particulele microscopice care afectează calitatea aerului.
Filtrele funcţionează cam toate pe acelaşi principiu, singura diferenţă majoră de design la Mi Air Purifier fiind că are o formă hexagonală, atrăgând aerul prin 4 părţi, spre deosebire de majoritatea purificatoarelor de aer care sunt mai puţin efective (după părerea mea), având doar o latură prin care să treacă aerul.
Toate modelele create de Xiaomi funcţionează la fel şi au design-uri similare: deci diferenţa între primul purificator pe care l-am luat şi Air Purifier 2S este doar de design, aparatele folosind aceleaşi filtre şi funcţionând pe aceleaşi principii. Probabil că modelele mai avansate au şi laserele care monitorizează calitatea aerului ceva mai avansate.
De asemenea, spre deosebire de purificatoarele de aer care eliberează ozon (practic “prăjind” toate microparticulele pe care le “înghit”) şi care ozon am aflat că nu-i deloc sănătos, Mi Air Purifier (2S) doar filtrează aerul, fără a elibera alte gaze. Şi după cum veţi vedea mai jos, filtrul acela este ceva de speriat după ce îl foloseşti o vreme…
Un alt lucru care mi-a plăcut foarte mult la acest purificator este faptul că se conectează direct la telefonul mobil printr-o aplicaţie gratuită, care îţi permite să îl controlezi (se poate controla şi manual), dar şi să vezi diferite detalii despre calitatea aerului şi alte statistici.
Primul model pe care l-am cumpărat nu avea un display, dar 2S are un display minimalist şi elegant care îţi arată toate aceste informaţii: calitatea aerului, temperatură, umiditate şi cât din filtru a mai rămas.
Cam aşa stau lucrurile la mine în cameră astăzi, la vreo 6 luni de la cumpărare:
Iar calitatea aerului (dimineaţa, după aerisire) este:
Calitatea aerului se îmbunătăţeşte semnificativ după doar vreo 20 de minute de utilizare:
Pe la începuturile sale, purificatorul îmi indica o prezenţă a acelor particule microscopice şi nocive de undeva pe la 44-50 de unităţi PM2.5, dar în general suntem pe la 10 sau chiar sub această valoare cu el în funcţiune.
După cum am mai menţionat, iarna este cel mai rău: “aerisiera” (că nu îmi mai vine să o scriu fără ghilimele) duce la scăderea calităţii aerului instant, pe la valori spre 70 PM2.5, dar uneori urcă şi spre 100. Am observat că cel mai rău este seara după 8 şi dimineaţa devreme, de pe la 7 până pe la 10.
Ce înseamnă aceste numere? În Europa, valorile de până la 25 de unităţi PM2.5 pe metrul cub sunt considerate sigure, iar cu cât valorile cresc, cu atât aerul este considerat mai nociv.
50 de unităţi este undeva la nivelul de calitate medie (considerată de mulţi ca începutul de calitate nocivă pentru categoriile sensibile), iar de peste 100 fiind considerat complet nesănătos.
Cum iarna lui 2020 a venit cu rapoarte îngrijorătoate vis-a-vis de calitatea aerului din Bucureşti (cu valori de până la 150) – şi eu sunt sigur că la fel e situaţia peste tot în ţară – putem spune că a avea în casă, datorită purificatorului de aer, valori sănătoase de maxim 10 PM2.5 este extrem de bine.
Cel mai mare avantaj al purificatorului de aer Xiamo Mi Air Purifier 2S este acela că filtrează şi particulele mai mari (PM 10) dar si particulele de polen şi reţine alergenii care îţi fac nasul să curgă, ochii să te mănânce… dacă aveţi alergii, ştiţi cam cum stă treaba.
Iar acesta este principalul motiv pentru care eu mi l-am cumpărat şi probabil un motiv suficient de solid pentru orice persoană care suferă de alergii şi ştie că petrece mult timp în aceeaşi încăpere.
Deşi nu pot spune că scapi complet de alergii, îmbunătăţirea este vizibilă şi binevenită. Partea proastă este că dacă stai cu geamul mereu deschis, scade efectivitatea purificatorului pentru că ai un flow constant de alergeni care intră în cameră. Dar chiar şi în situaţia aceasta, te simţi mult mai bine şi respiri mult mai bine.
Pe mine unul mă distrugea ambrozia – consumam 100 de serveţele pe zi, aveam ochii roşii şi mă simţeam mizerabil chiar şi după ce luam medicamente împotriva alergiilor… dar de când am purificatorul, lucrurile stau mult mai bine (deşi nu suficient cât să renunţ la spray-urile nazale).
Filtrul în sine schimbă cam la 6 luni şi se găseşte atât în România, cât şi pe Gearbest (site-ul chinezesc de unde cumpar eu fiindca e mai ieftin). Filtrul în sine arată cam aşa când este proaspăt:
Partea îngrijorătoare şi care m-a făcut să cumpăr şi al doilea purifcator pentru sufragerie (pe care îl mutăm în camera copilului seara) este halul în care arată filtrul când trebuie schimbat:
Aici am rupt o bucăţică din stratul de mizerii pentru a fi şi mai clară grosimea problemei:
Când am realizat ca toate acele mizerii (sau marea parte a lor) mi-ar fi intrat mie îmi plămâni – şi aici nu punem particulele minuscule care nu se văd cu ochiul liber, am ştiut că nu e de joacă şi un astfel de dispozitiv este extrem de util.
Ce nu mi-a plăcut la Mi Air Purifier (2S)
Probabil pentru a prelungi durata de viaţă a filtrului, pentru a consuma mai puţin curent electric sau poate pentru că pur şi simplu aşa au considerat creatorii acestui produs că este mai bine, purificatorul de aer Xiaomi vine cu trei moduri de operare: auto, de noapte şi turbo.
Cel din urmă este cel care curăţă aerul cu adevărat, dupa parerea mea, primele doua mişcând aerul din jurul aparatului foarte putin. Cel din urmă chiar se simte şi este singurul care funcţionează la nivel optim după părerea mea, dar acest mod se opreşte automat după 3 ore.
Deci, dacă vreţi să îl ţineţi pornit non-stop, din 3 în 3 ore trebuie să-l activaţi din nou (fie prin două apăsări de buton pe aparat, fie din aplicaţie). Nu e o problemă uriaşă, dar uneori mai uiţi să-l reporneşti…
Un alt dezavantaj al acestui ventilator puternic este că… e răcoros. Peste vară, când temperaturile sunt ridicate, acest lucru se transformă în avantaj, dar iarna te poate deranja uneori mica adiere de aer.
Dar niciun purificator nu poate curăţa aerul dacă nu-l mişcă… şi nici nu bate în tine ca un ventilator clasic, deci e un dezavantaj cu care poţi trăi uşor.
Mărime şi design
Îmi place mult cum arată purificatorul acesta de aer, având un design minimalist, alb, curat, care nu îl face să iasă în evidenţă mai mult decât ar trebui. Se potriveşte cam oriunde, de la birou la dormitor. Noile modele au un display în plus faţă de cel din imaginea de mai sus, dar în rest funcţionează la fel.
Nu este foarte mic – dar trebuie să aibă destul de mult spaţiu pentru a curăţa aerul. Nu este nici uriaş: inalt de 50 de centimetri şi lat şi adânc de 24. Cam toată suprafaţa lui este filtru – un alt lucru care mi-a plăcut faţă de alte purificatoare ce vin cu un filtru micuţ.
Concluzie – merită să-ţi iei purificator de aer?
Xiaomi zice că purificatorul lor are nevoie de 10 minute să ruleze tot aerul dintr-o cameră de dimensiuni medii, deci cele 3 ore de funcţionare a modului turbo sunt mai mult decât suficiente (cel puţin in teorie).
Eu am făcut teste cu purificatorul, scuturând o păture veche şi prăfuită lângă el. Imediat a scăzut calitatea aerului la aproape 100, reglându-se relativ rapid. Deci nu aruncă numere aiurea şi chiar “simte” diferenţele astea, curăţând cu adevărat aerul.
Acum, nu pot zice că se simte aerul în sine mai curat: fiindcă este vorba, până la urmă, de microparticule pe care nu simţi că le inhalezi. Sigur, se simte diferenţa dacă suferi de alergii, dar în restul anului trebuie să îl crezi pe cuvânt.
Dar el filtrează, în special alergenii şi merge perfect în echipă cu dezumidificatorul pe care mi l-am cumpărat pentru iarna. Împreună chiar fac o treabă bună şi sunt extrem de mulţumit.
Dar şi doar purificatorul de aer singur devine un must have în ziua de astăzi. Un lucru trist, din păcate… dar adevărat. Calitatea aerului nu mai este bună nici măcar la noi în România – iar la mine se vede asta foarte clar şi după analizele oferite de purificator, din ce în ce mai rele de când l-am cumpărat pe primul, in 2018.
Şi după cum arată filtrul când aparatul spune că acesta trebuie schimbat, este clar că ne curăţă cu adevărat aerul de toate mizeriile care plutesc prin el şi care nu sunt vizibile cu ochiul liber.
Acum aş zice că probabil pentru alergici este cu atat mai importantă prezenţa unui purificator, cel puţin în camera în care petreceţi cel mai mult timp.
Puteţi comanda, aşadar, purificatorul de aer de pe Emag sau direct din China, pe Gearbest (sincer, as recomanda acum sa mergeti pe mana produsului cel mai ieftin pentru ca toate functioneaza la fel, doar designul fiind diferit).
Dacă alegeţi să-l luaţi din China (vine în 2-3 săptămâni în mod normal), citiţi şi articolul meu despre cum să eviţi plătirea taxelor vamale la cumpărăturile din China.
NOTĂ: Articolul a fost publicat în februarie 2019 şi actualizat în ianuarie 2020.
Multumesc pentru informatii!
Salut, cum ai reusit sa-l conectezi la aplicatie?! Eu am incercat 2 saptamani dupa care m-au anuntat ca nu are suport pentru Romania. Folosesc doar butoanele momentan
Nu am avut nicio problema cu asta. Desi nu are Romania listata, aplicatia mi-a recomandat sa selectez Germania ca locatie si a mers fara probleme. Incearca si astfel (dar vezi ca e nevoie de WiFi, nu bluetooth, pentru ca cele doua sa se conecteze).
Locuiesti in Bucuresti? Ma intereseaza calitatea aerului in momentul in care deschizi geamul. Multumesc.
Din pacate nu, sunt in provincie, dar si aici calitatea aerului scade considerabil imediat dupa ce deschid geamul – ajunge pana spre 100 uneori. Sunt convins ca peste tot este la fel, mai ales acum pe timp de iarna.
Buna ziua,
Tocmai mi-am luat si eu un Xiaomi mi air purifier pro. L-am primit ieri si l-am si montat. Sunt incantat dar si putin dezamagit. Dezamagit , nu de aparat in sine, ci pentru ca nivelul de calitate a aerului afisat a fost de la inceput foarte mic in casa. Undeva la vreo 17-18, si a scazut la 3-4 dupa vreo 10 minute de functionare (cred ca nivelul este asa mic pentru ca locuim mai la marginea Ploiestului, intr-o zona cu foarte multa verdeata si nu avem nici un santier de constructii mai aproape de vreo 3 Km). Credeam ca nu masoara aparatul bine, asa ca l-am incercat cu un spray deodorant de camera. Cum am dat vreo cateva pufuri pe langa el, a sarit afisajul la 180 si a pornit aparatul sa vajaie. In cateva secunde s-a dus tot mirosul de deodorant. La fel, cand am intrat in casa, venind de afara, imediat a sarit nivelul la 18. Peste noapte l-am lasat in dormitor pe “night” si dimineata aveam pe afisaj 001. Asa ca sunt de fapt foarte incantat de el. Se conecteaza wi-fi la modem, mi-am instalat aplicatia pe telefon si pot sa vad oricand ce condirii am in casa si il pot porni sau opri oricand, indiferent unde ma aflu, atata timp cat am o conexiune la internet. Probabil se va dovedi mult mai folositor la vara, cand alergenii sunt peste tot si afara e uscat, asa ca si nivelul de praf in atmosfera va fi ceva mai mare.
In total sunt foarte multumit pana acum. Sa vedem ce o mai fi la vara.
Multumesc mult pentru postare. M-a ajutat foarte mult la alegere.
Inca ceva: eu l-am luat de pe site-ul Melarox cu 960 lei. Pe Emag era 1169 lei, vandut si livrat de Melarox, asa ca m-am dus direct pe site-ul lor si l-am luat cu 210 lei mai ieftin.
Ma bucur sa aud ca sunteti multumit de el – calitatea aerului este intr-adevar buna. La mine n-a mai ajuns la 1-2 de muuuuult :) Sa-l stapaniti sanatos!
Multumesc mult. Chiar si cu geamul larg deschis nu s-a dus mai sus de 10.
Abia astept sa vad la vara cum merge. Amandoi suntem alergici la polen, iar sotia are si astm, asa ca nu pot decat sa ma bucur ca merge bine.
Multa sanatate
Acest produs, My Air Pro, este si umidificator? Vad ca toti vorbesc de Purificator……deci, are si functie de umidificare?
Nu, este doar purificator de aer.
Buna ziua,
Detin purificatorul 3H de la Xiaomi si fiind alergic la lucrurile vechi sau statute in general, camere nelocuite mult timp, am observat diferenta din prima clipa. Aparatul l-am achizitionat impreuna cu un umidifcator cu apa si am observat ca daca sunt pornite ambele si camera este inchisa, incep sa creasca valorile si apare un miros urat. Daca opresc umidificatorul, scad valorile si la fel si mirosul. Nu inteleg de ce se intampla? Umiditatea este undeva la 60% si fara umidificator si cu el pornit. Este oare problema ca se umezeste filtru care incepe sa miroase apoi ? Multumesc frumos !
Buna ziua – nu stiu exact ce sa zic despre aceasta situatie. Sa nu existe cumva pori de mucegai in umidificator si de-acolo sa fie mirosul urat. Eu am folosit purificatorul si la umiditate a aerului de 70% si nu a avut nicio problema de genul asta.
Interesant.. tocmai l-am cumparat si eu, astept sa ajunga. Multi zic ca se descurca bine cu mirosurile.. unii au dat cu spray, altii cu parfum sau patura cu praf, dar nimeni nu a zis cum reactioneaza la fumul de tigara sau mirosul e mancare. Fiind fumator si locuint in apartament de tip open space.. chiar ma interesau aspectele astea. Pacat de recenzie ca daca includea treburile astea era aproape perfect :)
Nu sunt nici fumator, nici bucatarie open space nu am si chiar nu m-am gandit la treaba cu mirosurile. Eu tin unul in dormitor si altul in sufragerie si mai pun betisoare parfumate – cand le dau foc, opresc purificatorul, pentru ca altfel “anihileaza” mirosul.
Nu stiu cum s-ar descuca intr-o bucatarie open-space, avand in vedere ca si spatiul pe care trebuie sa il acopere este mai mare. Cu siguranta insa va fi mult mai bine decat este fara. Daca se poate un update dupa cateva zile de folosire, ar fi tare util!
Sigur ca da, maine ajunge si la mine. Desi tot apartamentul are 47mp, l am luat pe cel ce zic ei duce pana la 60mp. Asa ca dupa 1-2 saptamani pot reveni cu un feedback legat de mirosuri.
Dupa 2 saptamani de folosire am reusit sa trag si eu niste concluzii. Unul din marele dezavantaje, pentru mine cel putin este dimensiunea lui. Mi se pare mare si greoi de integrat in designul casei. Isi face efectul destul de bine, era interesant daca putea mai repede sa actioneze asupra mirosului. Fiind fumator, acum cat e frig am mai fumat in casa, vreu sa zic ca si-a facut treaba bine, sunt curios daca filtrul ala mai bun (nu cel cu care vine el) isi face treaba mi bine. Dar elimina si mirosurile in proportie de 85%, se mai simte un iz de mancare sau de tigara dar nu cat sa fie deranjant. Am gatit la grill si undeva in 30-40 minute a eliminat mirosul ala tipator ramanand doar asa un usor iz, ceea ce nu e rau deloc. Sambata l-am uitat pe manual vreo 4 ore, desi afara era cald, in casa era asa un aer placut si usor racoros, chiar foarte placut.
Multumesc pentru update! Ma bucur sa aud ca, per total, esti multumit de produs!