Suc la doza vs. suc la sticla / cutie

| |

Stiu ca aceasta dezbatere nu pare a-si avea rostul pe un blog in care se vorbeste foarte mult despre sanatate (inclusiv cea financiara), dar iata ca astazi, dupa ce mi-am deschis o doza de Pepsi, m-am hotarat ca ar fi un bun subiect de dezbatut.

Adica, ce sa alegem: sucul la doza sau pe cel la sticla. Una dintre marile dileme ale omenirii.

Trecem repede peste ideea, sper eu bine stiuta de toata lumea, ca daca am putea sa ignoram sucul in totalitate – ma refer la bauturile disponibile de-a gata in comert – atunci ar fi cu atat mai bine.

Dar daca ne loveste pofta sau pur si simplu nu ne putem abtine, ce sa alegem? O doza de suc, sau luam o sticla la 2 litri, ca iese mai ieftin si poate o impartim cu prietenii, familia?

Trebuie sa recunosc ca n-am citit vreun studiu pe tema asta, asa ca va voi prezenta concluzia la care am ajuns eu: parca-i mai bun sucul la doza si de ceva timp incerc sa fac micutele recipiente din aluminiu sa inlocuiasca marile sticle de plastic.

[quads id=3]

(Pentru ca, recunosc: daca tot imi fac un rau si bag suc in mine, nu ma mint cu un “100% natural, neacidulat” ci bag un Pepsi rece, sa-mi umfle dioxidul de carbon si E-urile simturile).

Spre deosebire de licoarea din sticlele mai mari, sucul la doza are doua mari avantaje, din punctul meu de vedere: e mai putin si nu-si pierde acidul.

Poate alte persoane sunt suficient de cumpatate incat reusesc sa traga de o sticla de suc, sa si-o portioneze, si sa nu bea mai mult decat isi hotarasc ei o portie.

Eu, insa, daca am sticla langa mine, mai torn un sfert de pahar acum, unul ceva mai incolo si tot asa pana cand realizez ca cei doi litri au disparut ca prin minune. La doza am 330 de mililitri. Trebuie sa ma descurc cu ei. Si niciodata pana acum n-am deschis o a doua cutie de suc, fiindca nu m-am saturat.

Si ce ma deranjeaza cel mai tare este faptul ca, de la un timp incoace, sucurile astea isi pierd acidul de parca nici CO2-ul nu mai e ce-a fost odata. Serios, parca acum 2 ani, sucul ramanea mai proaspat o perioada mai lunga de timp.

[quads id=4]

Acum, dupa ce deschid sticla de 4-5 ori, cand imi torn sucul, bulele dispar in totalitatee. Iar mie fix asta nu-mi place.

Daca mai e si foarte cald afara si vrei un suc rece, ai din nou dezavantajul ca sticla de 2 litri se incalzeste mai repede. Sau, ma rog, este mai greu de tinut rece daca o deschizi si-o uiti langa tine (cum cred ca face toata lumea, nu?).

Sucul la doza (in comparatie cu cel la sticle) nu este nici el perfect: pretul pe litru vine mult mai mare, iar unele voci sustin ca risti sa iei 146,000 de boli punand gura pe aluminiul acela.

Partea cea din urma imi zic c-o mai rezolv putin luand doar six pack-uri infasurate in plastic. Apoi torn sucul in pahar. Sau spal doza inainte. Sunt variante.

O alta varianta – chiar mai scumpa, ar fi cumpararea acelor sticle de 250ml, ca in restaurant. Doar ca astea sunt si mai scumpe si parca nitel cam putine. 330 de mililitri e OK, de la 1 litru in sus parca e prea mult.

Ei, si cam asta ar fi, pe scurt, razboiul dintre sucul la doza si cel la sticla. Voi ce castigator va alegeti?

Previous

Mi-am cumpărat purificator de aer: Xiaomi Mi Air Purifier (+Review)

De ce nu e bine sa dai bani cu imprumut prietenilor tai

Next

6 thoughts on “Suc la doza vs. suc la sticla / cutie”

  1. Eu nu mai cumpar demult suc, exceptie facand cazurile in care am musafiri si stiu ca nu prea le place limonada mea :).

    Dar, ca si tine, atunci cand vreau eu sa beau un suc, il iau la doza. E mai bun, bei mai putin si te simti si ceva mai putin vinovat. Acum, cu pretul: cineva mi-a spus ca e mai scump, dar daca iau un litru, un litru bem (habar n-am cat costa, dar sunt sigura ca e mai mult de 2 lei), dacă iau o doză, o doză bem (da, de obicei o impartim, și asta nu din zgarcenie, ci tot pe principiul raului mai mic). Per total, si cu pretul consider ca ies mai bine.

    Reply
    • Exact! Uneori nu pretul per litru/kilogram este cel important, ci cat ajungi sa platesti pentru “bucatica” pe care o consumi. In cazul celor care consuma putin suc (sau orice alt aliment), probabil ca e mai bine sa mearga cu recipientul cel mai mic.

      Reply
  2. eu am facut socata. A 2a runda. De cate ori fac, dau si la vecin, sa se bucure si el.
    Mai fac apa aromatizata cand e cald ( pun fructe/flori intr-o sticla cu apa la frigider).
    Pt musafiri, iau si eu sticle mari de cola- ca de obicei vin mai multi, in gasca.
    Un sfat: cauta sa nu arunci cutiile la gunoi ci la o pubela speciala, dozele de aluminiu se recicleaza.

    Reply
    • Mi-a facut si mie mama socata recent (locuim practic in aceeasi casa) si este intr-adevar foarte buna! In ceea ce priveste pubelele speciale pentru aluminiu, nu am gasit niciuna aici in Severin (Drobeta, cum e cunoscut in general orasul :D)

      Reply
  3. Eu cumpar la sticle mari pentru ca pot sa ma limitez la un pahar si oricum suntem mai multi in casa, dar am citit treaba asta despre parfumuri si cred ca e adevarata si in cazul sucurilor, in ambalajele mai mici produsul e mai concentrat in ideea ca un cumparator nou cumpara o cantitate mai mica de testare, daca ii place il va cumpara si pe cel mare, e nevoie de efort sa il castigi de client.
    Cand cumperi la 2,5 litri e clar ca ai mai luat si esti deja client , efortul depus scade si odata cu el si calitatea produsului.

    Reply
    • Interesant, nu auzisem de asta pana acum, dar orice este posibil. Sticla mare are intr-adevar sens cand sunt multi consumatori, dar pentru o singura persoana, ca in cazul meu (sotia nu mai bea suc de cand a nascut) e mai buna cutiuta, concentrata sau nu :))

      Reply

Leave a Comment