Vorbeam saptamana trecuta despre independenta financiara si despre ce si cum sa faci pentru a o atinge. M-am gandit ca, pentru a fi totul mai clar, poate ar trebui sa vorbim si despre numere: mai exact, ce suma ti-ar fi suficienta pentru a te declara independent financiar in Romania, pentru a nu-ti face griji ca ramai fara bani la batranete cand iti va fi cu atat mai greu sa iti sporesti veniturile.
Pentru acest experiment, vom considera o varsta de mijloc pentru inceperea noii noastre vieti ca persoane independente financiar: 45.
Adica daca la 45 de ani te-ai hotari sa iti dai demisia si sa nu mai lucrezi nicio secunda pana la sfarsitul vietii (desi, vom vedea, nu e chiar asa), de cati bani vei avea nevoie?
Pentru a completa acest experiment, vom adauga doua elemente: nu esti singur(a) in acest demers, iar varsta la care ne oprim din calculat este 100 de ani.
Sa dea domnul sa ajungem cu totii mai sus de varsta asta, dar probabil ca multi nu vom fi nici pe-aproape.
Lasand morbiditatile deoparte, pornim calculele de la articolul despre cati bani sunt necesari pentru un trai decent in Romania. Si pentru a simplifica la maxim calculele, renuntam la ideea de inflatie.
Zisesem, deci, ca pentru un trai decent, ar fi suficienti 3,200 lei pe luna pentru o familie de 2 cu 1 copil. Fiindca suntem persoane cu capul pe umeri si deja am fost responsabili pentru a ajunge la independenta financiara, inseamna ca putem sa traim cheltuind mai putin decat vecinul nostru.
Plus, copilul nu va mai trebui intretinut pana la adanci batranetile noastre, asa ca vom scade putin suma necesara pentru un trai decent lunar, in doi: 2,800 lei.
Iata deci de cati bani am avea nevoie pentru a ne considera independenti financiar de la varsta de 45 de ani:
Incepem cu 12 * 55 = 660 de luni trebuie sa le avem acoperite. La 2,800 lei necesari pe luna, rezulta ca ne trebuie:
1 848 000 lei (sau 412,800 EURO)
Iata o suma… ciudata. Desi astronomica, citind-o si recitind-o, nu imi pare atat de mare. Nu ai nevoie de milioane de Euro pentru a trai DECENT timp de 55 de ani impreuna cu sotul/sotia.
Nu ai nevoie nici macar de 1 milion de Euro, nici 500,000, ci doar putin peste 400,000 EUR. Recunosc, sunt surpins! Ma asteptam la o suma mult mai are.
Totusi, este o suma la care nu este deloc usor sa ajungi. Dar e bine sa ai o idee, sa stii cam pana unde trebuie sa urci si cat de tare trebuie sa tragi pentru a-ti oferi acest lux. Si pentru a face totul mai simplu, iata cateva sugestii si adevaruri:
1. Vei primi, totusi, o pensie
Pana la urma, platesti contributii la stat si la pensia particulara. Asa ca, atunci cand va veni momentul, vei primi o pensie.
Fiindca nu mai lucrezi de la 45 de ani, probabil ca nu va fi mare, dar deja vei avea un 20-25 de ani de experienta.
Estimam 800 lei pe care ii veti primi, ca familie, incepand cu varsta de 64 de ani (deci scadem 77,000 de Euro din suma totala necesara).
2. Ai niste bani investiti
Cu siguranta, ca sa ajungi in acest punct, trebuie sa ai niste bani investiti intr-un fel sau altul. Luam cea mai mica varianta: ai cumparat o garsoniera pe care o inchiriezi cu 100 EUR pe luna.
Poate n-ai noroc sa o tii mereu ocupata pana cand implinesti 65 de ani, dar 6 luni pe an, in medie, ai chiriasi (adica 12,000 Euro). La 65 de ani o vinzi cu 10,000 Euro.
Scadem cheltuieli de intretinere a proprietatii (5,000 Euro) si ajungem sa mai scadem 17,000 din suma finala.
Deja am ajuns la “doar” 318,800 de Euro necesari pentru a atinge independenta financiara.
Ideea pe care vreau sa o subliniez este ca, pana la urma, nu este chiar imposibil sa fii independent financiar in Romania.
Nu ai nevoie de milioane, ai nevoie doar de o minte ascutita, de o putere de munca iesita din comun si… ceva noroc.
Ce credeti? Pare sa aiba macar o sansa dintr-o suta aceasta independenta financiara in cazul vostru?
Sursa imagine: Mo Elnadi
Parca am vazut un blog in care o familie de americani a si pus in practica ideea asta.
Da, sunt o serie care isi prezinta viata de “early retirement” si clear se poate. Asa cum ziceam, la ei sunt alte venituri cu care sa lucreze, totusi…
Nu mi se pare prea realizabil in Romania. Ca sa ai 2800 lei de cuplu inseamna un salariu de 1400 lei/persoana. Acesta este salariul mediu platit la ora actuala. Dar un cuplu romanesc de regula nu ramane la acest venit decat cativa ani, pentru ca de regula apar 1 sau mai multi copii. Veniturile vor ramane constante dar necesitatile cresc. Daca nu apar copiii apar ratele la o casa, care se intend pe 25-30 ani. Pensiile, atat cele de stat cat si cele private nu garanteaza decat un venit minim de 25o lei. Conform statisticilor, cand vom ajunge noi la varsta de 65 ani nu vor mai exista fonduri pentru pensie, pentru ca natalitatea este in scadere, iar tinerii nu mai cotizeaza. Plus ca a crescut sansa la viata de la 60 la 75 ani, deci fondurile existente se vor duce la batranii de-acum.
Deci, cand vor strange cei 300.000 euro?
Probabil ca vom ajunge o generatie careia nu ii va fi permis sa se pensioneze si poate, daca se repara ceva in tara asta, vom ajunge ca SUA unde exista majoritar fonduri private de pensii, care sunt un fel de investitii in companiile locale, scutite de taxe. Dar mai e mult pana departe…
wow. O data ce ai cifre scrise, situatia are o alta imagine!!!
As adauga un lucru: un om independent financiar deci fara serviciu se poate descurca cu minimum pe economie in Bucuresti. Nu stiu in provincie …
Iar cifrele sunt si mai blande: pt un om de 45 ani se presupune ca deja are un imobil propriu. Si dupa 45 ani, e f. posibil sa primeasca mostenire inca un imobil (de la parinti).
revin cu noi informatii.
Daca avem banii cash, acesti 400 mii euro aduc dobanda. Chiar daca din ei cheltuim cate putin lunar, tot ramane ceva ce va aduce o dobanda. Asadar, ne tre mai putin de 400 mii, dar o parte investiti pe termen lung, cu dobanda mai mare, si restul pe termene scurte (depozite bancare).
Un alt exemplu belgian: oamenii isi inchiriaza casa si se muta intr-o tara mai ieftina (aici e la moda Spania, unde chiriile si unele mancaruri sunt la jumatate). Pt romani e realizabil? da. Fie ne mutam intr-un satuc, fie in Congo/China (unde cu 200 euro lunar, cat am lua de pe chiria din Bucuresti) oamenii se descurca bine, doar putin efort cu o mini gradina.
Din pacate noi romanii nu avem conceptul de cheltuieli minime. Experienta comunista ne-a adus acele experiente de realmente foamete, asa ca mancam prea mult, bem prea mult, fumam prea mult, aglomeram prea multe haine/ telefoane/ masini scumpe. Asadar, primul pas pt independenta financiara mea finanaciara a fost sa imi evaluez minimum necesar de mancare/ servicii. Si o, da, dupa platit chirie, ma descurc cu minimum pe economie.
Foarte bine punctat! Eu m-am gandit la Tailanda foarte mult timp, sincer, si inca nu am taiat-o de pe lista. Pana la urma, important este sa inveti sa duci un stil de viata frugal si sa investesti banii pe care ii ai, nu sa ii toci incet-incet :)
nu stiu daca stilul de viata frugal e cauza sau efect. Pt mine, e o consecinta a cunoasterii de sine si a limita cele ce ne fac fericit sa depinda de bani.
Si daca am banii calculati mai sus, credeti ca ar trebui sa vin in Romania sa-mi traiesc restul vitii? Ori e mai bine sa contiu sa muncesc in SUA si sa traiesc viata de aici? Adevarul e ca eu nu mai stiu cum e viata in Romania, N-am mai fost acolo de aproape 15 ani.
banii de mai sus sunt calculati pt necesarul din Romania si depind de nevoile omului (la mine necesarul romanesc ar fi de doar 150 -200 mii euro) dar si de educatie si de capacitatea de investitii .
Eu momentan locuiesc in Belgia si necesarul aici mi-am estimat mi-ar fi de aproximativ 600 mii euro.
Am discutat cu un moldovean si a spus ca in Moldova de peste Prut si 100 mii i-ar fi sufcienti dar nu vrea el sa se intoarca datorita instabilitatii si coruptiei.
Johnny, depinde foarte mult de multi factori. Tu stii daca preferi sa stai sa muncesti in SUA sau sa te retragi in Romania. Daca iti face placere ceea ce faci, daca nu iti doresti neaparat sa te retragi, atunci n-ai de ce sa o faci.
Pe de alta parte, venind din SUA, dupa ce ai locuit 15 ani acolo, s-ar putea sa ai alte deprideri, asteptari si spending habits. S-ar putea ca banii acestia sa nu-ti ajunga, ei fiind calculati initial pentru un trai relativ modest. Probabil ca cel mai bine ar fi sa faci o vizita de o luna aici, sa vezi cum stau lucrurile si sa decizi apoi.