De câți bani ai nevoie pentru a atinge independența financiară în România?

| |

Ai stat vreodată să te întrebi câți bani îți trebuie pentru a te considera independent financiar în România? Să nu-ți mai faci griji pentru bani la bătrânețe, când îți va fi mai greu să-ți crești veniturile? Fix despre asta vom discuta astăzi!

Articolul trecut era despre pașii necesari pentru a atinge independența financiară. Pentru a înțelege mai bine acest concept, am decis să ne uităm la numere: mai exact, care ar fi suma suficientă pentru a te declara independent financiar în țara noastră.

Începem o nouă viață la 45 de ani

Pentru acest experiment, vom considera vârsta de 45 de ani ca punct de plecare pentru noua noastră viață ca persoane independente financiar.

ATENȚIE! Nu aceasta este vârsta la care începem să ne pregătim, ci vârsta de la care nu ne mai facem griji în privința banilor.

calcule pentru a atinge independenta financiara

Bine-nțeles, aceasta poate varia de la persoană la persoană, dar am ales o vârstă care să nu fie nici extrem de înaintată, dar nici prea “devreme”.

Asta înseamnă că la 45 de ani ai putea să-ți dai demisia și să nu mai muncești nicio secundă până la sfârșitul vieții (deși, vom vedea, nu e chiar așa).

Vom adăuga două elemente în acest scenariu: nu ești singur(ă) în acest demers, iar vârsta până la care vom calcula necesarul financiar este de 100 de ani.

Să sperăm că vom ajunge cu toții la o vârstă înaintată, dar realist vorbind, mulți nu vom fi nici pe-aproape.

Calculul pentru independența financiară

Pornind de la datele din articolul despre câți bani sunt necesari pentru un trai decent în România, vom simplifica la maxim calculele și vom renunța la ideea de inflație, deși perioada în care trăim, cu inflație de 15%, ne arată că n-ar trebui niciodată ignorată din calcule.

Pornim de la ideea că, pentru un trai decent, ar fi suficienți 8.000 lei pe lună pentru o familie trei persoane (parinții și un copil).

Plus, copilul nu va mai trebui întreținut până la adânci bătrânețile noastre, așa că vom scădea suma necesară pentru un trai decent în cele din urmă, dar de dragul simplificării calculelor, vom lua această sumă rotundă: 8.000 de lei pe lună.

Eu cred că se poate chiar mai bine decât atât (la fel cum sunt unii cărora li s-ar părea infimă această sumă). Dar discutăm de oameni responsabili, care își doresc să fie independenți financiar, deci cheltuiesc doar pe nevoi în mare parte.

Numărul magic: câți bani ne trebuie pentru independența financiară?

independent financiar

Având în vedere că trebuie să acoperim 12 luni * 55 ani = 660 de luni, la 8.000 lei necesari pe lună, rezultă că ne trebuie:

5.280.000 lei (sau putin peste 1 MILION de Euro)

Iată o sumă… interesantă. Deși pare enormă, citind-o și recitind-o, nu mi se pare atât de mare pe cât m-aș fi așteptat. Nu ai nevoie de milioane de euro pentru a trai DECENT timp de 55 de ani.

Recunosc, sunt surprins! Mă așteptam la o sumă mult mai mare.

Bine, asta nu înseamnă că am acești bani sau că sunt pe aproape. Din păcate, nu este cazul… dar totuși mă așteptam să fie vorba de multe milioane de euro, nu de unul.

Ca să nu mai spun că sunt sigur că se mai pot reduce 1.000 – 1.500 de lei pe lună din suma necesară, iar rezultatul final ar fi chiar și mai interesant.

Cum să atingem acest obiectiv financiar?

Ideea de a economisi o astfel de sumă poate părea descurajantă la început, dar să ne amintim că acesta este un obiectiv pe termen lung.

Prin planificare, economisire și investire inteligentă, putem ajunge la această sumă într-un interval de timp rezonabil.

De asemenea, să nu uităm că, deși ne-am propus să nu mai muncim odată ce am atins independența financiară, majoritatea oamenilor își găsesc încă activități care le aduc venituri suplimentare.

Astfel, suma necesară poate fi mult mai mică, având în vedere aceste venituri ulterioare.

Pentru a ne ajuta în acest demers, să analizăm câteva aspecte și realități care ne pot ușura drumul spre acest obiectiv.

1. Vei beneficia totuși de o pensie

Chiar dacă nu mai lucrezi de la vârsta de 45 de ani, nu înseamnă că nu vei primi o pensie.

Până la urmă, ai plătit contribuții la stat și la pensia privată. Așadar, când va veni vremea, vei beneficia de o pensie.

Cu aproximativ 20-25 de ani de experiență în spate, estimăm că veți primi ca familie în jur de 1.000 de lei începând cu vârsta de 64 de ani – poate chiar mai devreme, o sumă mai mică drept pensie anticipată.

Asta înseamnă o “economie” de 87.500 euro din suma totală necesară. Deja suntem sub un milion!

2. Ai ceva bani investiti

investitii pentru independenta financiara

Cu siguranță, pentru a ajunge în acest punct, ai făcut anumite investiții. Poate chiar unele riscante, cum ar fi să cumperi criptomonede.

Nu intrăm în detalii aici, nu acesta este scopul acestui articol, dar cu siguranță ai niște investiții dacă ai ajuns la aproape 1 milion de euro economisiți.

Ideal, începi să investești cât mai devreme, orice sume ai disponibile. Deci mai vin niște bani din dividende și, ideal, din chirii.

Cu un randament extrem de moderat de 2% (vorbiim de dividend, care se calculează de obicei la 4% și poate fi chiar mai mare), dacă ai 300.000 de euro investiți în acțiuni, asta înseamnă 6.000 de euro pe an DOAR DIN DIVIDENDE.

Dacă mai ai și un apartament închiriat – să zicem o garsonieră sau un apartament de două camere, care să-ți aducă un 250 de euro lunar (din nou, mergem pe valori mai mici), mai ai un 3.000 de euro pe an din chirii.

Da, știu, nu vei avea niciodată închiriat apartamentul 12 luni pe an, an de an, dar acum facem niște cheltuieli simple, de bază.

Dar aceste venituri în plus scad substanțial suma necesară pentru a fi independent financiar în România.

De fapt, în momentul în care ai 500.000 de euro investiți (acțiuni care produc dividende și/sau apartamente pe care să le închiriezi) ești EXTREM de aproape de independența financiară – dacă nu deja acolo, doar din veniturile pasive.

Concluzie

Ideea pe care vreau să o subliniez este că, până la urmă, nu este chiar imposibil să fii independent financiar în România.

Deși suma de 1,000,000 EUR poate părea uriasa la prima vedere, trebuie sa avem in vedere ca acopera traiul familiei pentru 55 de ani. În realitate, ea va fi mult mai mică, datorită veniturilor pasive pe care acești bani le vor aduce.

Nu ai nevoie de milioane de euro, ci doar de o minte ascuțită, o putere de muncă ieșită din comun și, desigur, ceva noroc.

Așadar, începe să economisești și să investești astăzi pentru a construi viitorul financiar la care visezi.

Și nu uita: cu cât începi mai devreme, cu atât îți va fi mai ușor să atingi acest obiectiv. Hai să facem primul pas împreună spre independența financiară!

Voi ce credeți? Vi se pare că această independență financiară are măcar o șansă dintr-o sută în cazul vostru? Haideți să discutăm împreună și să găsim modalități prin care putem atinge acest obiectiv important.

Previous

Mic dejun sănătos și ieftin: mix de arahide, caju și migdale – făcut acasă

Cum să cumperi Bitcoin sau alte criptomonede direct cu cardul [actualizat 2023]

Next

8 thoughts on “De câți bani ai nevoie pentru a atinge independența financiară în România?”

  • Da, sunt o serie care isi prezinta viata de “early retirement” si clear se poate. Asa cum ziceam, la ei sunt alte venituri cu care sa lucreze, totusi…

   Reply
 1. Nu mi se pare prea realizabil in Romania. Ca sa ai 8000 lei de cuplu inseamna un salariu de 4000 lei/persoana. Acesta este salariul mediu platit la ora actuala. Dar un cuplu romanesc de regula nu ramane la acest venit decat cativa ani, pentru ca de regula apar 1 sau mai multi copii.

  Veniturile vor ramane constante dar necesitatile cresc. Daca nu apar copiii apar ratele la o casa, care se intend pe 25-30 ani. Pensiile, atat cele de stat cat si cele private nu garanteaza decat un venit minim de 25o lei. Conform statisticilor, cand vom ajunge noi la varsta de 65 ani nu vor mai exista fonduri pentru pensie, pentru ca natalitatea este in scadere, iar tinerii nu mai cotizeaza. Plus ca a crescut sansa la viata de la 60 la 75 ani, deci fondurile existente se vor duce la batranii de-acum.

  Deci, cand vor strange banii necesari?

  Reply
  • Probabil ca vom ajunge o generatie careia nu ii va fi permis sa se pensioneze si poate, daca se repara ceva in tara asta, vom ajunge ca SUA unde exista majoritar fonduri private de pensii, care sunt un fel de investitii in companiile locale, scutite de taxe. Dar mai e mult pana departe…

   Reply
 2. wow. O data ce ai cifre scrise, situatia are o alta imagine!!!

  As adauga un lucru: un om independent financiar deci fara serviciu se poate descurca cu minimum pe economie in Bucuresti. Nu stiu in provincie …

  Iar cifrele sunt si mai blande: pt un om de 45 ani se presupune ca deja are un imobil propriu. Si dupa 45 ani, e f. posibil sa primeasca mostenire inca un imobil (de la parinti).

  Reply
 3. Si daca am banii calculati mai sus, credeti ca ar trebui sa vin in Romania sa-mi traiesc restul vitii? Ori e mai bine sa contiu sa muncesc in SUA si sa traiesc viata de aici? Adevarul e ca eu nu mai stiu cum e viata in Romania, N-am mai fost acolo de aproape 15 ani.

  Reply
  • banii de mai sus sunt calculati pt necesarul din Romania si depind de nevoile omului (la mine necesarul romanesc ar fi de doar 150 -200 mii euro) dar si de educatie si de capacitatea de investitii .
   Eu momentan locuiesc in Belgia si necesarul aici mi-am estimat mi-ar fi de aproximativ 600 mii euro.
   Am discutat cu un moldovean si a spus ca in Moldova de peste Prut si 100 mii i-ar fi sufcienti dar nu vrea el sa se intoarca datorita instabilitatii si coruptiei.

   Reply
 4. Johnny, depinde foarte mult de multi factori. Tu stii daca preferi sa stai sa muncesti in SUA sau sa te retragi in Romania. Daca iti face placere ceea ce faci, daca nu iti doresti neaparat sa te retragi, atunci n-ai de ce sa o faci.

  Pe de alta parte, venind din SUA, dupa ce ai locuit 15 ani acolo, s-ar putea sa ai alte deprideri, asteptari si spending habits. S-ar putea ca banii acestia sa nu-ti ajunga, ei fiind calculati initial pentru un trai relativ modest. Probabil ca cel mai bine ar fi sa faci o vizita de o luna aici, sa vezi cum stau lucrurile si sa decizi apoi.

  Reply

Leave a Comment