La mine a inceput batalia cu painea din comert in urma cu vreo doi ani. De la o zi la alta mi se parea painea mai “nepaine”: din ce in ce mai cauciucoasa, cu un aluat care la apasare se transforma intr-o mazga lipicioasa, un maclavais fara gust, fara valoare, complet dezamagitor.
Dar deh, era “painea noastra cea de toate zilele” si trebuia sa o mananc, nu?
Asa ca am continuat, cu capul plecat, sa mananc baghete si franzele si feliate si nefeliate, si albe si integrale, in cautarea painii perfecte.
Acum doi ani inca eram in Bucuresti si in curand gaseam cea mai buna paine de pe piata: chiar vizavi de blocul in care locuiam, undeva in Dristor, este o brutarie micuta, Cuptorul Brancovenesc.
De la ei am gustat prima data o paine care ma facea sa imi amintesc de copilarie. O paine adevarata, o paine cu gust si personalitate. Asa ca am inceput sa consum exclusiv de-acolo.
Dar s-a intamplat sa fie nevoie sa vin acasa. Parasind Bucurestiul, am lasat departe Cuptorul Brancovenesc si aventura mea pe taramul painii buretos-cauciucoase a reinceput.
Cautarile mele pareau sortite esecului intr-un orasel mic de provincie unde trei brutarii se bat pentru suprematie cu prostiile de baghete si franzele disponibile prin supermarketuri, toate pana la urma o apa si un pamant o coca dubioasa.
Cand credeam ca totul este pierdut si sunt sortit sa mananc paine infecta pana la adanci batraneti, am gasit-o: crocanta si indesata, o paine delicioasa facuta la cuptor si adusa proaspata chiar peste drum de locuinta mea. Eram in al noualea cer. (nota: Se pare ca mereu “peste drum” eu gasesc ce nu exista-n tot orasul)
Idila mea cu painea la 2 lei de vizavi a continuat luni bune si credeam ca vom ramane impreuna, fericiti, pana la adanci batraneti. Pana cand intr-o zi am prins-o.
A fost mai rau decat inselatul, sincer: chiar in felia pe care mi-am taiat-o, l-am vazut, pregatit sa ma faca sa vomit: ceva negru si urat, ceva ce semana suspect de mult cu un caca de soarece. Sau, mai bine zis, de sobolan.
M-am uitat, am analizat. O fi o samanta de ceva. O fi un cocolos de faina neagra. O fi o iluzie optica. Am incercat toate posibilele explicatii, dar n-a ramas decat cea trista si permanent scarboasa: in painea mea isi facuse nevoile un soarece.
Si asta a fost momentul in care paharul s-a umplut. M-am hotarat sa nu mai mananc paine din comert fiindca nu am idee in ce conditii sunt facute. Cine stie cati rahatei de soricei am ingurgitat pana sa-l vad, intamplator, pe cel mai proeminent dintre ei?
Cine stie cate alte tampenii am bagat in mine – de la conservanti si antioxidanti pana la acidifianti si arome, crezand ca mananc o banala paine?
Asadar, m-am hotarat sa iau coca-n mana, la propriu, si sa imi fac singur painea, in casa. N-am vrut o masina de facut paine in special datorita cantitatii limitate pe care o pot face o data, asa ca am inceput sa-mi fac singur painea in casa, ca bunica (cu pus drojdia la activat, cu framantat aluatul pana te dor mainile, cu lasat totul la crescut…)
Am avantajul unui cuptor mare in care coc 3 paini – doua le arunc in congelator si una ramane sa fie devorata, proaspata. Vorba vine “devorata,” ca am reusit sa reducem consumul de paine per familie destul de mult si cele trei paini facute in casa ne ajung cam 8-9 zile.
Avantaje? Stiu ca faina nu are gagatei de animalute prin ea pentru ca o cern inainte, stiu ca nu pun nimic altceva in afara de faina, apa, drojdie si sare, iar painea insasi iese exact asa cum imi place mie: cu gust de paine, nu de burete lipicios.
Este dificil? Incomod, mai degraba, insa merita: nu doar economisim ceva bani (putini, pana la urma), dar mancam o paine care ne place si pentru care putem garanta ca este “animal-free”.
si eu fac painea in casa. Folosesc insa Masina de facut paine pentru ca, dupa parerea mea, consuma mai Putin curent. Fac o paine de 1.200 grame care ne ajunge o saptamana. Ramane proaspata destul de multe zile, spre sfarsit o prajesc taiata in felii.
Avantajul este desigur acela ca stii ce pui in ea si pui numai ingrediente de calitate. La facut painea am si sansa sa reciclez unele lucruri pe care altfel (poate) le-as arunca: un gat de ulei din borcanul cu vinete, o canita de zer, apa in care am fiert legume etc.
Imbunatatesc painea cu seminte diverse si cu ierburi.
Cantitatile ce le folosesc sunt:
– 2 cani de apa (zeama de la fiert legume, macaroane, etc)
– 1/4 cana de ulei
– 1 cana faina alba
– 4 cani faina integrala sau de secara
– o lingurita de sare
– 1 cubulet de drojdie
– seminte, ierburi dupa gust
Banii economisiti facand painea in casa nu sunt doar cei pe care nu ii dam brutarului pe paine ci si cei ce n-o sa-i cheltuim pentru medicamente prin faptul ca o sa ramanem pentru mai mult timp sanatosi.
Uite ca eu mereu am considerat ca ar iesi mai scump painea facuta la masina de paine! Ar fi intr-adevar o alternativa mult mai comoda la varianta clasica… clar de luat in considerare!
din lipsa timpului, fac numai in weekend!
Teoretic iti dau dreptate, dar cine are timp si chef sa faca mereu paine!
Este, intr-adevar dificil de realizat, insa nimic bun nu vine fara putin efort :)
si noi facem paine in casa de ani de zile.Folosim masina, fiind multi in casa se consuma cam o paine de 1 kg la 2 zile.Vreau sa incerc painea artizanala, as scuti ceva curent si efort :)
Eu zic ca tot e bine si cu painea facuta la masina desi sigur ca painea artizanala ar fi si mai gustoasa. Oricum, atata timp cat nu este din comert, e bine :)
eu faceam piinea in weekend. Cantitate mai mare, portionam si congelam; acum sunt aglomerata cu alte treburi dar voi relua obiceiul.
Cand nu pot: ma duc sa cumpar. Daca ai si vreun taran ce vinde faina, ar fi bine sa incerci si faina lui, Eu sustin faina locala, sa valorificam producatorul local si nu importul. Nu va face avere taranul din faina cumparata de tine, dar ii va da alternativa la pretul de achitie care uneori e nesimtit de mic.
Pt cine nu reuseste sa faca piine, ii recomand sa caute persoane din jur care fac si macar sa incerce o piine cu maia. Cunosc deja 3 pers. care fac piine si livreaza la 10-20 familii de 2 ori pe saptamana. Mi se pare un lucru deosebit sa cumpar o piine facuta cu pasiune, cu un gust si aroma aparte. Brutaria artizanala de apartament nu imbogateste pe nimeni, dar ii va da un profit mic si dar aprecierea muncii, iar pt unele persoane ii ajuta sa supravietuiasca demn.
Da, foarte buna ideea cu brutaria de apartament, daca as stii pe cineva care sa faca asta in zona, cu siguranta m-as “muta” la ei.
a, si inca o remarca personala. Stiu ca e tarziu, dar pt toti cei care au avut incidente ca tine, cu produse cu defecte ‘grave’- vezi prostia din piinea ta: faceti reclamatie. Poza la produs, data, locul achizitionarii, gama / brand-ul si reclamatie la OPC via mail /posta, dar si la producator (gasiti adresa/ nr de telefon online). Unii vand in continuare asa tocmai pt ca romanii sunt docili, bombane in barba si tolereaza. Ganditi-va ca poate fi mai rau, sa ajunga asta la un copil – daca tacem ei vor continua asa!
Eu n-am facut nicio reclamatie bazandu-ma pe ideea ca “si-asa nu se intampla nimic”. Dar e adevarat, trebuie macar sa incercam si sa nu-l luam pe “Nu” in brate. Doar asa putem incepe sa schimbam cate ceva…
Nu ma mai apuc sa ma plang de painea din comet, lasa ce contine dar nici coapta nu e, coaja ar trebui sa se auda intr-un fel, miezul sa nu devina coca daca il strangi intre degete, daca ne/am apuca toti sa ne facem paine ceva imi spune ca ar fi nevoiti sa ne ofere un produs ok daca vor sa ramana pe piata
E drept, dar uite ca acum, la 6 luni dupa ce am postat acest articol, ne este din ce in ce mai greu sa facem paine in casa si deja am cumparat de cateva ori din comert. Lipsa timpului este cea care ii ajuta sa ramana pe piata :))
Calin, e si normal, iarna stam mai mult in casa si simtim nevoia de masa calda si consistenta; acum cine mai are chef de deschis cuptorul…
Eu cred ca un consumator constient va tria produsele de calitate. Si da, avem dreptul sa facem reclamatie! Nu scandal la vanzatoare, deseori e o angajata nevinovata, si nici ca mine, care dau email-uri cu sugestii si reclamatii :) . In final, eu consider ca numai painea de calitate trebuie sa ramana pe piata – avem dreptul sa alegem si asta va elimina din concurenta.
Cat despre brutarii de apartament, exista in Bucuresti 2 (de piine cu maia, ca asta m-a interesat) – cauta in zona la tine: cutia taranului sau livrare piine ( nu stiu de unde esti).
Da, stiam de cutia taranului – uite ca lor chiar le-am scris de ceva timp sa gaseasca ceva in zona mea :) Eu sunt din Turnu Severin, un oras in care toate lucrurile astea par SF desi, paradoxal, rata somajului este printre cele mai mari din tara, iar veniturile printre cele mai mici.
daca lumea e atat de saraca, atunci poti incerca sa gasesti asta nu online, ci in lumea reala. Sau poti sugera ideea asta de afacere.
De ex. in Bruxelles, intre cunostinte, e o romanca deosebita ce vinde cozonaci pe comanda – am aflat de ea la o cafelutza cu 2 fete. Altele 2 romance fac torturi (astea insa au deja si cont de facebook).