Am ramas socat cand, mergand cu un prieten la Cora in weekend pentru cumparaturile saptamanale, cand am scos lista de cumparaturi din buzunar, acesta mi-a zis, vizibil rusinat: “Baga aia la loc, ne faci de ras!”
Chiar nu credeam ca pot exista persoane care pot considera ceva atat de util si important precum o lista de cumparaturi o rusine. Daca ar fi sa ma intrebi pe mine si orice alta persoana care isi face cumparaturile cu lista, aceasta este o necesitate!
Nu doar fiindca te ajuta sa reduci la minim cheltuielile aiurea pe produse de care nu ai, de fapt, nevoie, ci si pentru ca te ajuta sa fii organizat si sa fii sigur ca nu uiti ceva important, ceva ce trebuia cu adevarat cumparat.
Probabil si voua vi s-a intamplat vreodata ce am patit eu cu cateva luni in urma: am plecat la un magazin din zona sa cumpar un carton de oua. M-am intors acasa cu doua plase pline, doar ca sa realizez ca unicul lucru pentru care iesisem din casa – ouale – nu fusesera cumparat.
Cazusem prada supermarketului, care imi luase ochii cu milioane de produse si nu doar ca ajunsesem sa cheltuiesc mai mult decat imi propusesem, dar nici macar nu reusisem sa cumpar ce chiar aveam nevoie. Asa ca a trebuit sa plec din nou la cumparaturi de oua…
Acum, cand vine vorba despre o lista de cumparaturi, exista diferite metode pentru crearea celei perfecte. Va voi zice cum facem noi, pentru ca da rezultate bune si e o metoda care ne ajuta sa nu uitam niciodata ceva important.
Eu si sotia avem o lista la care “lucram” toata saptamana: cum ne dam seama ca avem nevoie de ceva ce nu este urgent si poate astepta pana la urmatoarea vizita la supermarketul de unde ne facem in general cumparaturile, trecem pe lista.
Daca ar fi sa facem repede lista inainte de a pleca la cumparaturi, tot am uita ceva (dar tot ar fi mai bine decat sa nu avem niciuna).
Daca reusiti sa va organizati si mai bine, cu un meniu saptamanal, de exemplu – sau chiar lunar, atunci listele vor fi cu atat mai utile, exacte si benefice pentru finantele proprii.
Cea mai mare provocare, insa, este sa te si limitezi la a cumpara doar produsele de pe lista de cumparaturi.
Acum vreo cativa ani, cand nici nu imi pasa de finantele personale sau oaresce organizare in viata mea, o vizita la un hypermarket gen Cora dura cel putin doua ore.
Ziceai ca ma plimb prin parc, sa admir peisajul: o luam la pas domol printre rafturi, dintr-un capat in altul, sa vad ce mai e interesant.
Ajungeam mereu acasa cu sacose pline de snacks-uri si chipsuri si bombonele si ciocolatele si alte nimicuri care-mi luau ochii si care nu imi faceau decat rau.
Ca sa nu mai spun de sumedenia de lucruri inutile pe care le cumparam doar pentru ca atunci, pe moment, credeam ca sunt o idee excelenta.
De atunci, din fericire, multe lucruri s-au schimbat. Si am inteles ca acele produse pe care nu le-am folosit niciodata si carora nu le-am simtit niciodata lipsa, sigur nu vor incepe sa fie folosite intens daca mi le cumpar….
Asa ca acum trec, in general, ca tramvaiul printre rafturi, cu ochii in lista mea, hotarat sa cumpar doar ce am nevoie. Restul ar fi doar nevoi inventate (sau, mai bine zis, dorinte) si nu imi trebuie asa ceva.
Asa ca, daca sunteti cumva printre cei care considera lista de cumparaturi o rusine – sau chiar daca nu o folositi din cine stie ce motiv, ganditi-va din nou si organizati-va putin experienta de shopping. Va garantez ca rezultatele vor fi extrem de placute si surprinzatoare!
Si noi avem o lista de cumparaturi pe care o completam pe masura ce apar necesitatile. Chiar daca nu pot spune ca ne limitam la ea, nu depasim cu mult. E mai economic si in ceea ce priveste timpul, dar si finantele. Eu fac liste si pentru ce am de facut, nu mi se pare rusinos. Ma ajuta sa fiu organizata, sa scap de “timpii morti”, sa ma mobilizez.
Pai nu are de ce! Un “to do list” este la fel de binevenit precum lista de cumparaturi, asa cum ai notat si tu.
Ai identificat corect problema – cel mai dificil este sa te rezumi doar la lista.
De mult nu îmi mai este jenă să o folosesc, deşi recunosc că la început o consultam în locuri ceva mai ascunse. M-am bucurat, însă, constatând în Bucureşti prezenţa unui număr crescut de persoane, cu listă de cumpărături. Aşa cum ai spus foarte bine, reduce şi timpul alocat cum părăturilor şi suma plătită pe acestea. Motive importante şi suficiente în vremurile acestea.
Exact. Si sunt convins ca in viitor tot mai multa lume o va folosi.
eu o fac ca sa nu uit. Fiind mereu contra timp, mi se pare ca sa fiu nevoita sa mai vin o data la cumparaturi intr-o saptamana – esec. Aici supermarketurile se inchid la 19-20, si duminici, asa ca listele sunt necesare uitucilor ca mine.