Dupa cum probabil stiti, recent ne-am intors din vacanta, unde am petrecut 10 zile frumoase la Hotel Dana in Venus.
Trecand peste bune, trecand peste rele, este momentul sa ne concentram asupra unui element extrem de important pentru multi dintre noi: cat costa o zi la mare in Romania?
Nu voi incerca sa gasesc limita superioara raspunzand la aceasta intrebare (fiindca nu cred sa existe un maxim) ci mai degraba voi scrie acest articol indreptat catre cei care au un buget mai strict si vor sa stie daca le-ar fi de ajuns banii pe care ii au planifiati pentru vacanta.
Deci, haideti sa vedem cat costa o zi la mare in Romania!
Considerand ca preturile sunt, in mare, cam aceleasi indiferent de statiunea aleasa (probabil te poti astepta sa platesti ceva mai mult in Mamaia decat in restul statiunilor, sau macar sa cauti mai mult pentru niste optiuni mai ieftine) si ca transportul este deja calculat (aici depinde de unde si cum vine fiecare la mare), hai sa vedem cam cat ar costa o zi la mare in Romania!
Cat costa cea mai ieftina zi la mare in Romania
Practic, aici vine vorba de nevoile personale si care este limita de jos a confortului. Daca nu aveti nimic impotriva sa stati la cort sau cabanute pe plaja, costurile de cazare pentru o persoana pot fi chiar si de 10 lei pentru o noapte.
Daca vrem si ceva confort, o camera intr-un hotel de doua stele sau o pensiune va costa in jur de 50 de lei pentru un loc intr-o camera dubla.
Dupa cazare, mancarea vine pe locul doi la costuri. Fiindca suntem pusi pe economii, daca nu avem mic dejun asigurat de hotel (in general este), putem sa il inlocuim cu doi covrigi care ne costa 2 lei. Masa de pranz nu o vom servi la un restaurant, ci ne-o vom prepara, din nou, singuri.
Pentru niste legume de sezon (rosii, castraveti, ardei verde), branza si paine nu vom plati mai mult de 6-7 lei de persoana.
Totul devine mai usor daca se merge in grup. In cele din urma, seara vom manca tot de la patiserie: doua merdenele sau ceva similar ne vor costa undeva intre 3 si 5 lei.
Asa ca, daca suntem dispusi sa facem niste sacrificii, putem sa cheltuim pentru mancare la mare, daca suntem cu buzunarele goale, in jur de 14 lei.
Vom mai avea nevoie de lichide, si fiindca suntem “on a budget,” nu vom putea sa bagam in noi doar bere. Punem aici 2 sticle de apa (8 lei) si 2 beri (13 lei) pentru inca 21 lei pentru “distractie”.
Astfel, cea mai ieftina zi la mare in Romania, la cort, poate costa 45 de lei. Daca optam pentru cazarea in hotel, o zi la mare ne va costa 85 de lei.
Cat costa o zi medie la mare in Romania
O zi medie este cea care ne va oferi un minim de confort, dupa parerea mea. Pana la urma, daca tot am ajuns la mare, nu are rost sa facem foamea si sa acceptam conditii care nu ni se par bune (desi sunt multi care chiar prefera sa stea la cort). Asadar, pentru cazare vom avea urmatoarele costuri:
Locul pentru o camera la un hotel de 2 sau 3 stele (putem gasi hoteluri decente la preturi bune daca folosim internetul sa ne documentam): intre 50 – 90 lei.
Masa va fi si ea ceva mai usor de rezolvat: micul dejun este cu siguranta inclus in pret, deci o cheltuiala in minus.
Pentru masa de pranz, putem gasi o autoservire decenta (noi am gasit una in Venus, numita La Foisoare, chiar as recomanda-o!) unde pranzul pentru o persoana, cu bautura inclusa (apa, suc sau bere) sa coste cam 22 lei.
Cina o vom servi tot in oras, la un pret similar de 22 lei. Daca ne ne deranjeaza, putem sa bem un iaurt cu ceva de la patiserie pentru 10 lei. Mai adaugam si niste gustari pe plaja sau in timpul plimbarilor: 8 lei. Deci mancarea ne-ar costa 50 lei.
Pastram cele doua sticle de apa pentru hidratare (8 lei), dar impingem costurile ceva mai sus cu ceva mai multe bauturi racoritoare sau beri (25 lei). Stam pe sezlong, sub umbrela? Adaugam 15 lei in timpul saptamanii!
Asadar, o zi pentru un turist nu foarte pretentios, ar costa la mare in Romania intre 148 si 188 de lei. Asta asa, la modul general, pentru ca fiecare persoana poate avea costuri ceva mai mari sau mai mici.
Aveti insa in vedere ca nu sunt incluse, in aceste estimari, cheltuielile pentru diferite consumabile sau obiecte necesare pentru o zi la plaja (lotiuni de corp, cosmetice, prosoape etc).
Pentru cei mai multi oameni concediul inseamna dorinta sa fie slugariti. Este o dorinta a omului mediocru, semiretard, care de regula nu e constient de propria-i valoare. De-aici si totala lipsa de modestie, de cumpatare cand se merge in concediu.
Multi se duc sa legumeasca si sa roiasca “sclavii” pe langa ei; e metoda prin care aceasta specie de oameni poate scapa de stressul de peste an.