Am mai discutat, in urma cu ceva timp, despre faptul ca legumele si fructele de la tara nu sunt automat bio, deci nu sunt automat sanatoase.
Trebuie dezbatut acest subiect cat mai des posibil, consider eu, si ideala ar fi educarea taranului roman care foloseste ingrasamant chimic si pesticide fara a stii exact care este rolul lor si, cel mai trist, fara a stii cantitatile necesare.
Astfel, se ajunge in situatii incredibile in care produsele din piata, de la tarani, sunt de fapt chiar mai putin sanatoase decat cele din supermarketuri.
Problema vine de la faptul ca taranii care-si cresc legumele in gradina personala nu sunt verificati de cine stie ce organe vizavi de cantitatea de ingrasamant si pesticide folosite.
Exista niste limite pe care producatorii ce livreaza supermarketurilor trebuie sa le respecte, pe cand taranul roman foloseste praful cel alb dupa ureche si in general dupa principiul traditional romanesc “cu cat mai mult, cu atat mai bine”.
Luna trecuta am calatorit cu trenul si am auzit o discutie intre un grup de tarani care se plangeau despre faptul ca anul acesta recolta a fost foarte proasta. Erau oameni simpli care cultivasera diverse pentru uzul personal.
Cel mai vorbaret dintre ei m-a ingrozit – stiu ca nu este frumos sa tragi cu urechea la discutiile altor persoane, dar fiind interesat de subiect, am zis ca merita. Astfel am auzit ca taranul cu pricina are urmatoarele probleme:
– rosiile au fost distruse complet, si pusese la ele cate doi pumni de “praf alb din sac” (nu stiu daca e mult sau putin, mie imi suna a mult). A dat si cu “solutie” mai mult decat anul trecut, si tot i-au murit. I s-au prajit. Probabil de la supradoza.
– castravetii nu s-au facut nici ei. N-a plantat decat cateva rasaduri, ca stia de anul trecut ca nu merg. A incercat sa puna mai mult “praf alb” dar le-au cazut florile si s-au uscat
– pepenele verde i-a iesit cel mai bine. A cumparat o solutie pe care o injecteaza in tulpina, cate o fiola la fiecare pepene si cresc foarte mari. Spera sa fie si dulci. Socant a fost faptul ca unul dintre interlocutori, care nu auzise despre aceasta fiola, a intrebat ce e in ea si ce face. “Nu stiu,” a raspuns omul. Asa i-o dadusera la magazin si-i zisesera ca e buna.
Repet, din discutiile lor, reiesea ca aceste persoane cresteau legumele nu pentru a fi vandute, ci pentru consumul personal. Adica isi faceau rau cu mana lor, cel mai probabil fara sa stie ca o fac.
Eu pana acum ma mai ghidam dupa vanzatorii pe care ii vedeam mancand din produsele lor, pe ideea ca nu-i otrava daca si ei mananca.
Se pare ca nu este chiar asa. Iar problema vine tocmai de la spiritul de turma, in primul rand (daca pune Gheorghe, pun si eu) si de la lipsa de educatie.
Ce persoana normala s-ar apuca sa-si injecteze plantele cu substanta dintr-o fiola, fara sa stie care este motivul pentru a face asta?
Asadar, mare grija cand cumparati “de la tarani!” Produsele lor pot fi extrem de periculoase si, cel mai trist, ei s-ar putea sa nu fie constienti de asta.
Nu zic sa va cumparati legumele si fructele din Supermarket, mai ales acum in sezon, dar ar trebui sa va luati niste masuri usoare de precautie, de bun simt, cand cumparati din piata.
Astfel, incercati sa cumparati produse care par cat mai naturale. Formele perfecte si marimile gigant trebuie sa ridice primele semne de intrebare.
Au aparut deja in piete morcovi mari cat niste vinete, care pe mine ma ingrozesc, mai ales cand vad ca toata lumea ii cumpara “ca-s usor de curatat”.
Alegeti produse care par naturale: de dimensiuni mai mici (daca sunt mici si s-a folosit ingrasamant, macar n-au apucat sa absoarba intreaga tona folosita), care nu par copii la indigo ale unui singur produs, de la persoane care au de vanzare cantitati reduse (producatorii locali neavand obiceiul sa culeaga o data toate produsele, ci pe masura ce le vand pe cele deja culese, pentru a minimiza pierderile).
De ce insist cu aceste lucruri care sunt aparent lipsite de o mare importanta? Pentru ca este vorba despre sanatatea noastra!
Eu am fost recent diagnosticat cu steatoza hepatica (ficat gras) si parte a dietei mele trebuie sa fie fructe, legume si produse de origine animala crescute natural.
Ficatul, fie el sanatos sau bolnav, este bombardat de toate chimicalele utilizate fara masura de taranii nostri cei needucati, la fel ca restul organelor noastre. Este o picatura chinezeasca ce va umple pana la urma paharul.
Toate produsele de la tarani sunt mai bune decat orice din supermarket daca suntem putin atenti.
Asa cum bine ai auzit in tren, orice exces de chimicale: arde si omoara planta. Chimicalele astea sunt atat de strict calculate incat e usor sa fie gresita dozarea. Nu e ca la mancare, ca pui de 2 ori sare, e mancarea sarata dar mai merge, dublat duce la moartea totata a plantelor in gradina!
Asa ca nu o sa gasesti pe piata legume si fructe cu doza dublata, pt ca alea au murit.
Du-te linistit la piata, ia legumele si fructele de sezon, cele mai mici, mai pricajite, mai cu viermi sau cu pete, ia si miroasa-le: aroma e un indice a fluxului natural respectat. Toate sunt mai bune decat ce vezi tu in supermarket, pt ca in supermarket sunt culese de acum o saptamana(sau mai mult), transportate la rece si cu gaz special sa nu se strice, si vandute. Intre timp au pierdut enzime, o parte din vitamine, etc. Tot ce e mare, forma perfecta, luciu: sunt culturi artificiale, cine a petrecut copilaria la tara stie asta, poate a uitat-o, dar mirosul de mar, de castravete cu pamant e unic.
Cat despre ficat gras, o intrebare: ai o crestere in greutate?
Exact, fructele micute si imperfecte sunt cele mai bune. Chiar ziceam despre cele din supermarket: daca nici viermii nu le vor, noi de ce sa le mancam? :)
Referitor la ficatul gras, eu de ani buni sunt peste greutatea normala si cand l-am descoperit, eram cred ca cel mai sus din ultimii trei ani, fiindca incetasem sa merg la sala (si sa fac orice alta activitate) si trecusem pe fast food, dulciuri si porcarii din comert. De cand am inceput sa tin dieta pentru ficatul gras, am slabit cam 4kg (in trei saptamani).