De câţi bani are nevoie o familie pentru un trai decent în România?

| |

Românul este descurcăreţ – asta se ştie de când lumea şi este destul de evident dacă ne uităm în jur: în România, salariile sunt mici şi totuşi oamenii nu mor de foame… ba din contră, parcă suntem mai pufoşi de la o zi la alta.

Însă de la a te afla la marginea prăpastiei şi a trăi de pe-o zi pe alta, până la un trai decent avem o cale destul de lungă, în ciuda creşterilor spectaculoase ale salariului minim din ultimul timp. Şi exact despre asta aş vrea să vorbim astăzi: de câţi bani are nevoie o familie din România pentru a trăi decent?

Continuând, cred că cel mai bine ar fi să încercăm să definim acest “trai decent”.

În opinia mea, asta ar fi ceea ce este cunoscut drept clasa de mijloc – din punct de vedere financiar, ar fi oamenii care nu trăiesc din salariul minim, au nişte venituri decente (fără a putea fi consideraţi bogaţi) şi îşi pot permite o mâncare variată şi sănătoasă, îşi plătesc fără probleme obligaţiile în fiecare lună, pot să pună de-o parte nişte bani pentru zile negre şi tot aşa.

Clasa de mijloc este, de obicei, asociată cu câştigurile medii: dacă eşti pe undeva în jurul mediei, înseamnă că eşti în clasa de mijloc şi ar trebui să duci o viaţă decentă.

[quads id=3]

În România, salariile medii au crescut foarte mult în ultimii ani, la fel ca şi cele minime. Dacă în 2014 când am scris iniţial acest articol, salariul mediu era 1600 de lei, în 2018 acesta a fost undeva la 2700 de lei. O creştere uriaşă care aş zice eu că se simte şi în termei de calitate a vieţii a românilor.

Luând acest salariu mediu şi multiplicându-l cu 2 (fiindcă vrem să aflăm suma pentru un trai decent pentru o familie), am ajunge la concluzia că 5400 de lei pe lună ar fi banii necesari unui trai decent în România.

Sunt aceşti bani suficienţi pentru asta, însă? Eu aş zice că se poate. Sunt, cu siguranţă, familii care câştigă mai puţin pe lună şi tot pot spune că trăiesc o viaţă decentă. Pe de altă parte, cei care cheltuiesc fără cap, nu vor reuşi să fie mulţumiţi nici cu 10,000 de lei pe lună.

Buget lunar pentru un trai decent în România

Haideţi să facem un calcul al costurilor necesare, pentru o familie, pentru un trai decent. Pur şi simplu estimez aici toate costurile – orientându-mă puţin şi după costurile familiei mele, dar aş zice că am avea nevoie aşa:

– 1500 de lei lunar pentru mancare
– 450 lei pentru utilităţi (intreţinere, telefoane, cablu, internet)
– 600 lei pentru timp liber (iesi la un film, la teatru, mănânci o dată în oraş etc)
– 500 lei economii (e musai sa punem bani de-o parte – cu cât mai mult, cu atât mai bine)
– 450 lei cumpărături diverse (la mine această categorie mereu depăşeşte bugetul)
– 300 lei fond de vacanţă
– 400 lei maşină (dacă există – dar şi dacă nu, tot sunt costuri legate de transport)
– 350 lei pentru copil (*opţional şi după caz, nu includem mâncarea aici)
– 1500 lei chirie / rată locuinţă (aici lucrurile pot sta foarte diferit de la caz la caz)
___
TOTAL: 6,050 lei pe lună

[quads id=4]

Deci, în cazul estimării de mai sus, am avea nevoie cu 650 de lei peste salariul mediu pentru un trai decent în România.

Cele mai mari cheltuieli sunt, de obicei, cele cu chiria şi mâncarea. Sunt familii care nu trebuie să plătească rată la bancă sau chirie, caz în care lucrurile vor arăta mut mai bine. Cei care nu sunt în această categorie au puţin mai mult de tras (şi mai mulţi bani de cheltuit).

Pentru persoanele disciplinate din punct de vedere financiar, aş zice că s-ar putea trăi decent cu un buget de familie (2 adulţi şi un copil) de 5000 lei. 6000 oferă ceva mai multă libertate şi aş zice eu că ar fi mai OK ca buget lunar.

Dar câte familii reuşesc să aducă lunar acasă chiar “minimul” de 5000 de lei? Asta este o întrebare interesantă şi mi-ar plăcea să cred că, în urma creşterilor astea salariale din ultimul timp, tot mai mulţi reuşesc asta.

În acelaşi timp, ceva mă face să cred marea majoritate a familiilor din România încă au un buget mult mai redus…

Voi ce parere aveti? Care este bugetul necesar unei familii pentru un trai decent in Romania? Si, mai important, credetei ca majoritatea populatiei castiga sub sau peste acest prag?

Credit imagine: Tiffany

Previous

Gearbest introduce plata la livrare / plata ramburs pentru România

Sunt legumele, fructele si animalele crescute la tara, bio?

Next

27 thoughts on “De câţi bani are nevoie o familie pentru un trai decent în România?”

  1. Deci, spun sigur ca nu se castiga asa de bine si in cercul meu sunt famili care castiga in totat adica (mama si tata )maxim 2500 lei. Sa nu ne mai gandim la sume asa mari..cunosc foarte multe famili care nu depasesc acest buget.. dar nu stie nimeni de eisi mai si au rati sau stau in chirii!

    Reply
    • Sigur. Majoritatea romanilor nu reusesc sa aduca acasa acel venit “mediu”. Si eu cunosc un caz in care doua persoane trebuie sa se descurce cu doar 1500 lei. Partea buna este ca, de voie, de nevoie, romanul se descurca insa renuntand la multe.

      Si pana la urma… care ar fi suma necesara pentru un trai decent in Romania? :)

      Reply
  2. Am un prieten, nu lucreaza, cheltuie lunar 600 lei o singura persoana. Nu plateste chirie, rate, a renuntat la abonament televizor si la abonament mobil, iese la o bere saptamanal (nu se imbata ca porcul,da? am zis 1 bere).
    Era un articol pe un forum: meniu pe luna, familie 2 persoane: 300 lei. L-am citit atent – si e realizabil! si nu, nu continea paste/orez, ci implica mult gatit si mers la piata, cumpara oase/spate de curcan de la Penes Curcanul, faina si facea piine, mazare, legume de la producatorii locali, facut iaurt in casa, facut gem/magiun,

    Reply
    • E clar ca se poate, sunt atatia care de voie, de nevoie, trebuie sa o scoata la capat astfel! Provocarea pentru persoanele cu job, care poate mai au si un copil, este gasirea timpului – sau organizarea, ca timp este – pentru a le face pe toate. Si noi preparam cat de mult putem in casa, tot speram sa ne apucam de facut conserve/dulceturi, dar asta necesita destul de mult timp. Aici intervine motivatia si dorinta de a economisi cu adevarat: trebuie, in primul rand, sa vrei!

      Reply
      • sincer, asta cu timpul e gogonata. Adu-ti aminte perioada comunista cand lumea lucra si sambete, duminici, spala de mana ca masini de spalat nu erau; era o aventura sa gasesti ceva, timp la cozi, etc. Si parintii reuseau.
        Si eu am copil, job, activitati extra curiculare, si gasesc timp sa organizez: gatesc de 2 ori pe sapt, simplu (o oala de ciorba si un felul 2, apoi completez cu salate); dar am redus si merg 1 data pe sapt la cumparaturi.
        Gemurile se fac f. usor!! cel mai greu a fost sa ma decid sa fac. Am cumparat un bax de zahar la cateva luni, cand s-a terminat gemul de asta vara, am luat 5kg de portocale la promotie, decojit in 30min, taiat in 4-5, cum s-a nimerit, si pus pe foc mic cateva ore. Efort minim, am amestecat in interior cred ca de 4-5 ori, pe la final, rezultat: clatite magnifice, prajituri magnifice.

        Dar astazi sunt multi in sevrat fara tv, vorbit cu orele la mobil, si la lins vitrinele in magazine. Daca vei calcula orele, o sa vezi cum iese timpul!

        Reply
  3. Adevarul este ca nici n-am incercat noi pana acum sa punem multe conserve / facem un gem, ceva, si ce n-ai incercat ti se pare mai dificil si consumator de timp.

    Reply
    • e f. important pt mine sa am conserve. De fapt, iedea e sa sa gandesc meniuri pe termen lung. Acum am terminat din congelator/casa toate toate toate rezervele, si cheltuielile saptamanale cu mancare… au crescut cu 20-30% !!!

      Ce am avut: legume tocate si congelate pt supe; o lada cu ciuperci strambe si mici f. ieftine dar au mers tocate si in pungute si adaugate fie la o supa crema / fie la o friptura la cuptor, fie garnitura la wok; marar/patrunjel tocat si congelat (aici e f. scump iarna, 2 euro legatura), am terminat zacusca, ardeii copti, mai am ceva pe gem pe fundul ultimului borcan, si mai am miere, morcovii din boxa au inceput sa se strice, vinul s-a terminat. ….

      Si ca o remarca, zaharul si faina sunt mai ieftine toamna!

      Reply
      • faza cu vinul e cea mai tragica :)))) restul le mai gasesti/inlocuiesti, insa vinul, ahhhh vinul…….
        offfff mi s-a facut pofta de o strasinica curata de la tata din curte…..

        cum faci gemul de portocale? ca eu am incercat acu vreo 2 ani si mi-a iesit amar…. asa ca am renuntat,

        Reply
        • pai vinul e important, cand aveam un musafir/mergeam la icneva, sa nu ne ducem cu mana goala, scoteam cate o sticla de vin. Altfel, daca treceam pe la un MegaImage sa iau ceva, se duceau …10 euroi.

          Gemul: am luat 2kg de portocale coapte, dulci, in decembrie e apogeul lor. Din alea cu coaja urata, dulci sa fie. Decojit, dat jos pielitele, taiat in 2-4 , blendarit sa le toace marunt, adaugat 2-3 cani de zahar, si pus pe foc mic. O splendoare.

          Reply
  4. Desi nu am pus conserve anul acesta, ne-am umplut congelatorul cu multe produse, iar la anul trebuie sa punem si mai multe, fiindca intr-adevar ajuta. Peste iarna am cumparat din piata produse degerate, bune de nimic, si toate sunt mai scumpe. Vinul nu prea imi place, asa ca nu va impartasesc durerea :P

    Reply
    • consum cam 1-2l de vin pe luna, plus vizitele, asa ca se vede la buzunar. Pun la fripturi,mai fac cate un vin fiert etc.
      Astazi e e a 2lea weekend cand fac meniu si lista de cumparaturi cu congelatorul spalat. Vai vai se vede…

      Reply
      • Am pus conserve, dar mai mult de test din fiecare, sa vedem cum ne pricepem si cum ne ies (toate au fost foarte bune, urmeaza sa facem mici schimbari pentru anul acesta). Am avut doar 6 borcane de muraturi (prima data cand am pus), tot atatea de zacusca (a iesit foarte buna) si pasta de ardei. Din toate vom pune mai multe anul acesta, plus ca vom face si magiun – nu dulceturi, pentru ca tinem consumul de zahar la minim.

        Congelatorul ne-a fost plin si asta a ajutat, intr-adevar, foarte mult. Am folosit anul acesta sa vedem cam ce avem nevoie (am pus prea multe fructe congelate, de exemplu, care s-au transformat in cheltuieli extra fiindca le-am facut in general torturi, nefiind mari consumatori de smoothie-uri), dar legumele congelate s-au dovedit extrem de utile. Pentru anul acesta, marim mult cantitatea de vinete, ardei copti si legume pentru supe/ciorbe. Sunt utile, le consumam si ajuta mult sa tinem costurile jos.

        Reply
        • Eu fructele iarna le-am mai pus in cupcakes (solutie confortabila pt noi ca desert de duminica, mic dejun sau pachet de luni-marti), dar si peste gris cu lapte/orez cu lapte/traditionalul porridge. E drept, mai fac si smoothie, ca e locul unde ascund legume prost apreciate altfel (sfecla rosie cruda, telina, urzici).
          La legume confirm: ieftine, valoroase, low calorice.

          Reply
  5. Sunt obsedata de muraturi: pun de toate, si dulceturi/gemuri, si zacusca, si dulceata de ardei iute, si picarela, si gogosari in sos de tomate, si sos de rosii cu usturoi, toate extraordinare pt fripturi/ciorbe/tocanite. Insa noi NU mancam! :(( Am dat pe la cunoscuti, in familie, ba am mai si aruncat. :(( Asa ca eu inca nu vad economia aici, insa imi place sa am camara si congelatorul plin, altfel nu ma simt bine cand vine toamna.

    Si Calin, am 2 locuri de munca, fac naveta si am si copil. Si-mi gasesc o gramada de timp, doar sa vreau.

    Reply
    • Aici ai zis un mare adevar: daca vrei, poti. E simplu.

      Si daca iti mai raman muraturi pe care n-ai cui sa le dai, sa stii ca si mie imi plac mult muraturile :))

      Reply
  6. Bună, sunt noua într-ale ca familiei și as dori sa primesc niște sfaturi pentru o familie care are 1 buget mic şi doreşte un copil foarte mult. Locuiesc într-o garsoniera cu soțul meu și avem un buget lunar de 2700 lei din care mai rămân cu 1200 din cauza unor rate și a cheltuielilor necesare. Am vrea un bebe dar nu știm cati bani ar trebuii pentru 3 persoane trăind dintr un salariu deoarece nu pot permite o creşă.Multumesc frumos şi aştept nişte sfaturi din partea celor care au trecut sau trec prin situatii asemănătoare o zi frumoasa

    Reply
    • Din proprie experienta (copil mic de 2 ani si opt luni), pot spune ca micutul este atat de scump pe cat vrei tu sa fie, excluzand posibile probleme de sanatate care ar face ca totul sa coste enorm de mult – dar in general nu este cazul :)

      Problema cea mai mare cu el este ca va fi nevoie mereu sa stea cineva sa aiba grija de copil, dar vad ca zici deja de doar un salariu, ceea ce inseamna ca oricum este mereu cineva acasa. Personal, cred ca primeste o educatie mai buna acasa decat la cresa, atata timp cat are cine sa se ocupe de el. Un copil mai primeste cam 600-800 de lei pe luna in primii doi ani (asta e minimum, la care cred ca va incadrati si nu stiu exact suma), apoi alocatia normala care e vreo 80 de lei. Bani foarte putini, dar cand deja sunt putini bani cu care incepi, conteaza mult.

      Tine minte ca poti sa-l alaptezi exclusiv – indiferent ce zic alte voci, chiar NU este nevoie sa ii dai supliment) in primele sase luni de viata, apoi poti continua cu alaptarea pana la 2 ani si chiar peste. Daca mancati cat de cat sanatos (gatit sanatos, nu prajeli si foarte gras/dulce) atunci copilul poate manca linistit ce mancati voi si ei mananca putin oricum.

      In concluzie, nu cred ca este imposbil de realizat, desi nu cred ca este nici extrem de usor. Nevoile probabil vor creste pe masura ce inainteaza in varsta copilul, dar peste 4-5 ani poate se schimba si situatia financiara. Mult succes!

      Reply
  7. Multumesc frumos pt sfat.Chestia este ca poate nu m-am exprimat eu bine intru totul.Sunt 2 salarii.Traiesc in Timisoara de vreo ani si eu am un salariu de 900 lei si sotul unul de 2000 acum ca mna s-au marit salariile.Avem de platit o chirie de 135 euro(vreo 600 lei),o rata de 150 lei pana in 2019,si o poprire de 300 lei vreun an..plus intretinere,telefoane,etc.Deci mai raman cam 1400 pe luna,bani care clar nu raman odata…Problema e ca ori sunt prea fixista si vreau ca totul ca iasa ok,ori fiind prima oara cand trec prin asta imi e frica.Stand intr-o garsoniera mica clar nu pot avea un bebe nu?Daca m-as muta intr-un ap cu 2 camere chletuielile ar fi mai mari.Daca as avea un bebe ar urma alte cheltuieli.Oare cu un prenatal si salariul sotului m-as descurca timp de 2 ani pt ca eu imi doresc sa stau cu bebele acasa…?Inca o problema…Dupa 2 ani sunt nevoita sa lucrez dar nu am cu cine lasa copilul…Si aici ar intra cresa cu program prelungit…chestie cu care nu sunt intru de acord deoarece eu cred ca un bebe trebuie sa cresca langa mama si plus ca banii care i-as da la cresa i-as investi in el nu? Deci oare ma pot incumeta sa am un bebe?Pentru ca pt ca nu numai ca imi doresc mult si e varsta pt a avea unul (26 ani respectiv 31) ci si pt ca o famile are nevoie si de un bebe.Daca gresesc as dori sa stiu unde si ce pot face pt a trece de temerile astea.Multumesc o zi frumoasa

    Reply
    • Mada, sunteti 2 asa ca puteti gasi o solutie, dar impreuna, iar pt calculele financiare cu pixul in mana. Daca doriti cu adevarat, veti reusi.
      Cand mi-a fost greu financiar m-am mutat in chirie mai mica (si zona mai departe, de ex. ganditi-va sa va mutati in afara orasului), am renuntat la mobile (trecut pe cartela, 1 singur tel. in casa) si fara tv, si asa am inchis creditele (vad ca aveti 2 si ca de fapt alea sunt problema financiara…). Apoi totul a fost mai simplu.
      In plus cu liste am gestionat mai bine bugetul de mancare si haine (am cusut, tricotat, recuperat ce nu foloseam, dar si gatit de la zero: iaurt idn lapte, facut paine, si marmelade/gemuri/zarzavat pe iarna etc). Desi acum ne e bine financiar, inca fac asta, inca am inchiriat o mini gradina de unde produc verdeata.
      Mai gandeste-te la un mic venit extra cat ai fi acasa, cu copilul. De ex. chestii handmade, sau poti lua un alt copilas de la gradi/scoala pana vin parintii, plimbat cainele vecinilor, calcat rufe la vecini etc.
      Cu copil puteti sta si in garsoniera, si pana face 1 an; lucruri pt el puteti cere de la prieteni, analize medicale in sarcina se pot face (o parte) cu trimitere de la dr de familie.
      Nu e usor, dar e musai nevoie de inventivitate. Am fost 4 ani un singur venit si ala salariu mediu pe economie, si copil, si rata de achitat. Astazi ne e mult mai bine, avem o ipoteca pe care o platim in acelasi interval cu chiria din trecut.

      Reply
    • Mada, pe langa sfaturile de mai sus, gandeste situatia in felul urmator: dupa ce se va naste bebele, venitul vostru scade cu doar 300 de lei (vei primi timp de 2 ani cei 600/luna – poate putin mai mult, nu mai stiu exact – de la stat). Rata voastra de 300 de lei dispare peste un an, deci practic tot cu aceiasi bani veti fi. Insis pe treaba cu alaptatul exclusiv cat mai mult posibil – cauta grupuri pe Facebook si vei vedea beneficiile (minor financiare, dar uriase pentru dezvoltarea copilului) si ignora toate sfaturile date de babe si medici incompetenti: NU trebuie sa opresti alaptatul dupa 12 luni!

      Referitor la garosniera – cu siguranta nu va fi extrem de usor sa cresti un copil acolo, dar asta e situatia. In primul an, bebelusul nu prea se simte si eu cred ca ati putea chiar pana la 2 ani sa locuiti in garsoniera – depinde si de tata acum.

      Iar in cei 2 ani pe care ii petreci alaturi de copil, ai timp sa iti faci ordine in ganduri si posibilitatea sa pornesti o mica afacere, de orice tip. Ai doi ani in care sa te gandesti ce e de facut – gandeste-te mai mult de slujba traditionala – si sa o faci. Daca ai cunostinte de limba engleza (fluent), te pot ajuta eu mai mult si pana la urma este posibil sa lucrezi de acasa si sa castigi chiar mai mult decat castigi acum. Totul depinde de tine si de ce abilitati ai, dar cel mai important este sa nu lasi “problemele” sa te tina in loc, ci sa le folosesti pentru a te impinge de la spate, pentru a te motiva sa faci in asa fel incat sa mai fie bine.

      Cu multi ani in urma, cand familia mea avea mari probleme financiare, bunica mea (da, BUNICA – o pensionara de peste 70 de ani) si-a deschis o mica afacere, un chisoculet de 3 metri patrati, fost hol in casa noastra – locuiam toti in aceeasi casa – de unde vindea cafea. Speranta ei initiala era ca profiturile sa acopere macar cheltuielile pentru paine si sa acopere una dintre mesele zilei. Afacerea ei este cea care m-a sustinut pe mine in facultate si la care, in cele din urma, au lucrat si mama si tatal meu. A fost o afacere inceputa cu un imprumut de 200 de lei (2 milioane la vremea aceea), care a intors, pur si simplu, situatia in favoarea noastra. Concluzie: cauta, citeste, gandeste si vei gasi o solutie.

      Priveste asta ca pe un nou inceput, o noua provocare, una care va va implini in primul rand spiritual (pentru ca este o uriasa implinire spirituala pe care ti-o ofera copilul) si, de ce nu, chiar si financiar!

      Reply
      • Salut ,
        Rasfoiam si eu pe aici sa iau pulsul si am vazut ca ai cunistinte de joburi sau afaceri pentru vorbitori de engleza . Noi stam de 9 ani in UK si vrem sa ne intoarcem acasa . Bani nu prea am strans ca viata nu e ieftina aici asa ca o sa trebuiasca sa ne cautam joburi acsa . Eu lucrez ca “sales and technical support ” iar sotia “teaching assistant “. Fiind plecati de ceva timp nu prea mai stim ce oportunitati sunt .Daca ai ceva idei/recomandari dau o bere cand vin in tara .

        Reply
        • Salutare, Daniel! Oferta pe care o aveam eu nu mai este valabila, insa in mare era vorba despre blogging/freelancing. Sfatul meu pentru oricine vrea sa faca niste bani in plus – si se pot face bani foarte frumosi din asta – ar fi sa se apuce de blogging, insa nu in limba romana. Este foarte mult de invatat, fiind vorba de foarte multe detalii si amanunte care nu sunt vizibile din prima si tocmai de aceea nu reusesc decat cei care sunt foarte seriosi in privinta asta. Daca esti interesat de treaba asta, spune-mi si discutam mai mult, mi-ar placea sa te ajut.

          Daca nu, arunca un ochi pe site-uri de genul Upwork sau Freelancer sa vezi ce oferte sunt acolo. Parerea mea este ca oricare dintre cele doua rute ati alege-o, v-ar putea fi mult mai bine decat daca ati alege un job traditional in Romania.

          Reply
  8. venitul minim sau ajutorul social ar trebui sa fie 2600 ron

    am stat in multe tari din europa si am vazut cum sta treaba

    de la valoarea asta toate veniturile vor creste

    Reply

Leave a Comment