Cea mai mare suma din venitul unei familii se duce pe mancare (asta in cazul nu exista niste rate chiar mai mari).
Asadar, orice persoana responsabila trebuie sa se intereseze despre cum sa isi reduca cheltuielile la alimente: rapid, simplu, eficace si, foarte important pentru mine, fara a opta pentru alimente nesanatoase fiindca, pana la urma, cea mai de pret posesie pe care o avem este propria noastra sanatate.
Deci, iata mai jos, cateva sfaturi usoare pentru a-ti reduce cheltuielile lunare pe mancare.
1. Gateste acasa
Inca nu este o moda, ca in Occident, sa ne servim cina sau pranzul pe la restaurante, dar aceasta “practica” incepe sa prinda si la noi.
Rezultatul? Cheltuieli mai mari pe mancare, mancare in general mai nesanatoasa (si mai multa). Asadar, daca vrei sa iti reduci cheltuielile pentru mancare, gateste mai mult acasa!
2. Fa-ti un meniu saptamanal
Una dintre cele mai bune practici posibile intr-o familie – nu doar pentru mai buna organizare a meniului – este stabilirea acestui meniu saptamanal.
Practic, te asezi duminica la masuta, te intrebi “Ce voi manca toata saptamana viitoare,” iti stabilesti un meniu si voila! Totul este mai usor si organizat.
Cum te ajuta acest lucru sa iti reduci cheltuielile pentru mancare? Pai imbini meniul saptamanal cu lista de cumparaturi si esti sigur(a) ca nu dai banii pre prostii cand mergi la cumparaturi.
3. Profita de reduceri si cumpara cantitati mari
Daca obisnuiesti sa iti faci cumparaturile la un supermarket, urmareste reducerile. Majoritatea supermarketurilor trimit pliante direct in cutia ta postala – iar daca nu, poti folosi internetul pentru a afla totul despre ultimele lor reduceri.
Avantaj daca esti client fidel: stii exact daca reducerea este reala (fiindca am auzit cu totii despre reducerile fictive aplicate in magazine).
Si daca tot cumperi la reducere, de ce sa nu iti faci niste stocuri sanatoase? Alimentele care nu expira repede si care pot fi pastrate lungi perioade de timp, in special daca sunt folosite des (gen paste, zahar, orez, conserve, carne congelata), cumparate in cantitati mari la reduceri va ajuta sa economisiti pe termen lung.
Marele secret aici este sa nu cadeti in plasa si sa cumparati lucruri de care nu aveti, de fapt, nevoie, doar pentru ca sunt la reducere!
4. Evita alimentele gata curatate / preparate
Intr-adevar, este foarte comod sa iti cumperi cartofi gata curatati sau piept de pui feliat, cascavalul gata ras sau malaiul acela care-ti face mamaliga in 3 minute.
Dar toate aceste produse sunt mult mai scumpe decat echivalentul lor in stare naturala. Asa ca evite aceste produse, chiar daca sunt mult mai comode!
5. Nu merge la cumparaturi cu burta goala
Cel mai indicat este sa mergi sa cumperi mancare imediat dupa ce ai mancat. Cand esti satul, riscul ca toate tampeniile alea sclipicioase sa ti se para deliciuri de care ai neaparata nevoie, scade.
Drept urmare, vei cheltui mai putin pe produse de care nu ai nevoie si iti vei reduce cheltuielile pe mancare.
6. Ignora brand-urile
In majoritatea cazurilor, marcile generice, prorpii fiecarui super market, ofera produse de o calitate similara cu cele ale marilor branduri.
Pretul celor in urma este mai ridicat pentru ca trebuie sa isi acopere cheltuieli de publicitate si mentinerea brandului insusi.
Testeaza, vezi ce e bun si iti place, si mergi pe brandurile marca proprie pentru a economisi bani.
7. Verifica pretul pe kg / bucata
Oricat de absurd ar parea, sunt multe situatii in care cumparand produsul mai mare, ajungi sa platesti mai mult pe kg sau bucata – adica exact pretul care te intereseaza.
Asa ca fii mereu cu ochii pe notitele acelea mici de pe etichete si vezi cat costa bucata sau kilogramul, apoi cumpara oferta cea mai avantajoasa.
8. Priveste in jos
Si daca tot tot am zis sa fii cu ochii pe preturi, incearca sa fii si cu ochii pe rafturile de jos. De obicei, produsele situate la nivelul ochilor sunt mai scumpe decat cele de pe rafturile inferioare. Verifica tot inainte de a cumpara.
9. Cumpara din piata
Daca ai aceasta posibilitate, incearca sa iti cumperi legumele si fructele din piata. Daca reusesti sa gasesti un taran veritabil (din ce in ce mai greu de ochit zilele astea), cu atat mai bine.
Insa, in general, produsele din piata sunt mai ieftine decat in supermarket, in general mai proaspete si produse local, deci ajuti in schimb si economia Romaniei, nu doar pe cea a Spaniei si Italiei si Turciei…
10. Invata sa reduci risipa
Ca-i vorba de un colt de paine, un morcov care s-a zbarcit, un fruct care a mucegait sau un aliment uitat cu saptamanile prin frigider… toate astea se traduc prin “risipa”.
Arunci acel aliment, arunci niste bani in cosul de gunoi. Simplu. Asa ca invata sa reduci risipa de alimente pentru a-ti reduce cheltuielile cu mancarea.
Sper ca aceste 10 sfaturi pentru reducerea cheltuielilor sa va ajute de acum inainte. Voi aveti alte trucuri pe care le folositi pentru a reduce cheltuielile lunare pentru mancare?
Cred ca e cea mai completa lista de sugestii pe care am vazut-o pe subiectul asta.
Multumesc, Coffee. Sper sa fie si cea mai utila :)
Niste idei:
1. analizeaza cele ce arunci, pt 2-3 sapt. Scrie. Apoi gandeste-te cum poti imbunatati – pt ca acolo sunt bani.
2. mananca mai putin. O reducere de 10% a meniului va duce si la scadere cu 10% a greutatii personale.
Ah, cu ultimul punct trebuie sa nu fiu de acord, ca persoana care incearca sa slabeasca :)) Fata de “zilele bune” cred ca mananc cu, 30% mai putin si scaderea in greutate vine tare greu :) Dar da, idei bune pentru a reduce cheltuielile cu mancarea.
efectul se vede in timp :). Persevereaza. Si vine primavara: miscare, salate, etc.
Calin, e posibil sa ti se fi modificat metabolismul si corpul sa aiba nevoie mai putin. Asta am remarcat-o in jurul varstei de 30 ani. Dupa ce am reglat mesele (am ajuns la jumatate din portiile de la 20 ani), si crescut miscarea (mult mai putin decat faceam la 20 ani), am reechilibrat greutatea.