Cum să reduci cheltuielile cu mâncarea, dar să mănânci sănătos

| |

Știm cu toții că o parte semnificativă din venitul unei familii este destinată mâncării (desigur, dacă nu există rate mai mari de plătit).

Prin urmare, orice persoană responsabilă ar trebui să se informeze despre cum să reducă cheltuielile la alimente într-un mod rapid, simplu, eficient și, foarte important pentru mine, fără a compromite calitatea mâncării – adică să avem o dietă variată și sănătoasă.

Până la urmă, sănătatea noastră este cel mai de preț bun pe care îl avem – dar din fericire, asta nu înseamnă că trebuie să cheltuim excesiv, după cum veți vedea în acest articol.

Așadar, să trecem la treabă și să vedem niște sfaturi ușor de urmat pentru a reduce cheltuielile lunare pe mâncare:

1. Gătește acasă

Deși nu este încă la fel de răspândit ca în Occident să luăm masa la restaurante, această tendință începe să prindă contur și la noi.

Rezultatul? Cheltuieli mai mari pe mâncare și o alimentație, în general, mai nesănatoasă.

Așadar, dacă vrei să-ți reduci cheltuielile pentru mâncare, începe să gătești mai mult acasă! Te voi ajuta să fie totul mai ușor, chiar cu trucurile de mai jos!

2. Planifică-ți meniul săptămânal

mancare sanatoasa si ieftina

Una dintre cele mai bune practici pentru o organizare eficientă și o alimentație echilibrată este să-ți stabilești meniul săptămânal.

Așază-te duminica la masă și întreabă-te: “Ce voi mânca săptămâna viitoare?”, stabilește un meniu și gata! Totul devine mult mai ușor și organizat.

Cum te ajută acest lucru să-ți reduci cheltuielile pentru mâncare? Ei bine, combinând meniul săptămânal cu lista de cumpărături, vei evita să cheltuiești bani pe lucruri inutile când mergi la cumpărături.

Am scris un articol interesant despre gătitul pentru o lună – o mină de aur pentru cei care au puțin timp la dispoziție, așa că citiți-l după ce terminați cu articolul acesta.

3. Profită de ofertele speciale și cumpără în cantități mari

Dacă îți faci cumpărăturile la supermarket, urmărește ofertele și reducerile. Majoritatea supermarketurilor distribuie pliante direct în cutia ta poștală, iar dacă nu, poți folosi internetul pentru a afla cele mai recente oferte.

De asemenea, este recomandat să instalezi aplicațiile mobile ale fiecărui magazin pe care îl vizitezi constant, fiindcă toate oferă diverse beneficii (de obicei sub formă unor reduceri, uneori chiar spectaculoase).

Dacă ești un client fidel, vei ști dacă o reducere este autentică sau doar o strategie de marketing. Așadar, dacă găsești o ofertă bună, de ce să nu-ți faci un stoc sănătos?

Alimentele care nu expiră repede și pot fi păstrate perioade îndelungate, mai ales dacă sunt consumate frecvent (cum ar fi paste, zahăr, orez, conserve, carne congelată), cumpărate în cantități mari la reduceri te vor ajuta să economisești pe termen lung.

Marele secret aici este să nu cazi în capcana de a cumpăra lucruri de care nu ai, de fapt, nevoie, doar pentru că sunt la reducere!

4. Cumpără produse locale și de sezon

Achiziționarea produselor locale și de sezon nu numai că te ajută să economisești bani, dar și să sprijini economia locală și să te bucuri de alimente mai proaspete și sănătoase.

De asemenea, acestea au un impact mai mic asupra mediului înconjurător, deoarece nu necesită transport pe distanțe mari.

5. Redu consumul de carne

Carnea poate fi unul dintre cele mai costisitoare alimente din coșul tău de cumpărături.

Încearcă să reduci consumul de carne și să introduci mai multe legume, fructe, cereale și leguminoase în dieta ta.

Acestea sunt în general mai ieftine, iar pe termen lung vei observa o diferență în cheltuielile tale.

6. Pregătește porții adecvate

Gătind porții adecvate pentru tine și familia ta, vei evita risipa de mâncare și, implicit, de bani.

Încearcă să porționezi mâncarea astfel încât să nu rămână prea multe resturi și să te asiguri că nu vei risipi alimente.

7. Renunță la alimentele semipreparate

Știm cu toții cât de tentant este să cumperi cartofi gata curățați, piept de pui feliat, cașcaval ras sau mălaiul special pentru mămăliga gata în 3 minute. Confortul pare să primeze, dar…

Să ne gândim un pic: aceste produse au un preț mult mai mare decât echivalentul lor în stare brută, luand in calcul toate ingredientele.

Așadar, pentru a-ți reduce cheltuielile, încearcă să eviți aceste produse, chiar dacă par extrem de comode!

8. Nu face cumpărături când ți-e foame

Cel mai bun sfat pe care ți-l pot da este să mergi la cumpărături imediat după ce ai mâncat.

Când ești sătul, riscul de a ceda tentației și de a umple coșul cu tot felul de produse strălucitoare și apetisante (dar de care nu ai nevoie) scade considerabil.

Rezultatul? Vei cheltui mai puțin pe produse de care nu ai nevoie și îți vei reduce astfel cheltuielile pe mâncare.

9. Ignoră brandurile

În multe cazuri, brandurile proprii ale supermarketurilor oferă produse de calitate similară cu cele ale marilor branduri, dar la prețuri mult mai mici. Asta pentru că nu au cheltuieli de publicitate și mentenanță a brandului, printre altele.

Experimentează, descoperă ce-ți place și optează pentru brandurile supermarketurilor pentru a economisi bani.

10. Compară prețurile pe kilogram sau pe bucată

Deși pare absurd, există situații în care, cumpărând produsul mai mare, ajungi să plătești mai mult pe kilogram sau pe bucată – adică exact prețul care te interesează.

Așadar, fii mereu cu ochii pe etichetele mici și verifică prețul pe cantitatea standardizata (kilogram sau pe bucată). Astfel, vei putea alege oferta cea mai avantajoasă și, în același timp, vei economisi bani.

11. Privește în jos

Dacă tot am vorbit despre a fi atent la prețuri, hai să ne concentrăm și asupra rafturilor inferioare.

De cele mai multe ori, produsele situate la nivelul ochilor sunt mai scumpe decât cele de pe rafturile de jos.

Este un truc clasic al magazinelor, fiindcă marea majoritate a oamenilor cumpără doar de la nivelul ochilor.

Așadar, asigură-te că verifici toate opțiunile înainte de a face o achiziție – e posibil să găsești oferte extrem de avantajoase pe rafturile de jos.

12. Descoperă frumusețile pieței

Dacă ai posibilitatea, încearcă să-ți cumperi legumele și fructele direct din piață. Dacă reușești să găsești un comerciant local autentic (o raritate în zilele noastre), cu atât mai bine!

În general, produsele din piață sunt mai ieftine și mai proaspete decât cele din supermarket, iar cumpărând de la producătorii locali, ajuți în același timp și economia României, nu doar pe cea a Spaniei, Italiei sau Turciei…

Concluzie

În concluzie, economisirea la cumpărăturile alimentare nu înseamnă să renunți la calitate sau sănătate.

Prin urmarea acestor sfaturi și adoptarea unor obiceiuri bune, poți să-ți reduci cheltuielile și să te bucuri în același timp de mâncare sănătoasă și gustoasă.

Ai alte trucuri sau sfaturi pentru a economisi la mâncare, dar să te alimentezi sănătos? Împărtășește-le cu noi în secțiunea de comentarii!

Previous

Cum să bei fără să te îmbeți – ghid complet

Mic dejun sănătos și ieftin: mix de arahide, caju și migdale – făcut acasă

Next

6 thoughts on “Cum să reduci cheltuielile cu mâncarea, dar să mănânci sănătos”

  1. Niste idei:
    1. analizeaza cele ce arunci, pt 2-3 sapt. Scrie. Apoi gandeste-te cum poti imbunatati – pt ca acolo sunt bani.
    2. mananca mai putin. O reducere de 10% a meniului va duce si la scadere cu 10% a greutatii personale.

    Reply
    • Ah, cu ultimul punct trebuie sa nu fiu de acord, ca persoana care incearca sa slabeasca :)) Fata de “zilele bune” cred ca mananc cu, 30% mai putin si scaderea in greutate vine tare greu :) Dar da, idei bune pentru a reduce cheltuielile cu mancarea.

      Reply
      • Calin, e posibil sa ti se fi modificat metabolismul si corpul sa aiba nevoie mai putin. Asta am remarcat-o in jurul varstei de 30 ani. Dupa ce am reglat mesele (am ajuns la jumatate din portiile de la 20 ani), si crescut miscarea (mult mai putin decat faceam la 20 ani), am reechilibrat greutatea.

        Reply

Leave a Comment