De ceva timp, am început eu să am impresia că dăm cam mulţi bani pe mâncare lunar, aşa că am căutat pe internet să văd cam cât cheltuieşte o familie în România pe mâncare, lunar.
Trebuie să recunosc că am fost puţin surprins de rezultat, deşi mă aşteptam – că doar de asta am început investigaţiile – să aflu că noi cheltuim mai mult decât media pe mâncare lunar.
Înainte de a face comparaţii, iată cam cum mâncam noi în fiecare lună (iar prin “noi” ma refel la mine, soţie şi copilul de 1 an şi 4 luni):
– În primul rând, ţinem mereu cont de sfaturile pe care deja le-am împărtăşit cu voi pe blog referitoare la reducerea cheltuielilor cu mâncarea.
– Mâncăm apropape exclusiv acasă, mâncare gatită de noi. Eu lucrez de acasă, soţia stă acasă pentru a avea grijă de micuţ. Cu alte cuvinte, suntem mai mereu acasă şi mai niciodată la restaurant.
– De trei luni încoace, de când am fost diagnosticat cu ficat gras, nu mai consumăm o sumedenie de alimente nesănătoase (sucuri acidulate, chipsuri sau covrigei, mâncăruri tip fast food, dulcuri din magazin, etc). Soţia mai cumpără uneori nişte dulciuri pentru ea, însă puţine.
– Nu mâncăm deloc mezeluri sau alte produse cu conservanţi, monoglutamat de sodiu/potentiatori de aroma si alte chimicale (gen sosuri, semipreparate, mâncăruri de preparat la microunde etc)
– Consumăm destul de rar carne, în special piept de pui şi peşte.
– Aş zice că, per total, mâncăm sănătos, uneori cumpărăm chiar produse bio, dar în general mergem pe legume şi fructe cumpărate din piaţă sau magazin. Mereu suntem cu ochii pe oferte şi profităm de ele.
– Aruncăm foarte puţină mâncare. Am reuşit să tot reducem risipa şi acum cred că nu aruncăm mai mult de 10% din mâncarea cumpărată.
– Nu primim “ajutor” cu mâncarea de la părinţi/rude. Probabil de-aici câştigă mulţi în faţa noastră, dar noi nu avem rude la ţară, din păcate, care să ne dea carne, legume sau orice altceva
– Ne congelăm destul de multe alimente peste vară, cumpărate la preţuri mici, pe care le consumăm iarna.
Cam acestea sunt detaliile despre felul în care mâncăm noi, cred eu ca nu foarte diferit de cum mănâncă mulţi alţii.
Şi cum ţin evidenţa lunară a tuturor cheltuielilor, am făcut media lunară. Astfel, am ajuns la rezultatul următor vizavi de cât cheltuim noi lunar pe mâncare:
1395 lei
Cea mai bună lună a fost ianuarie 2014, când am cheltuit doar 1137.92 lei, iar cea mai proastă lună a fost luna mai, cu 1696.87 lei cheltuiţi pe mâncare.
Interesant de notat este şi faptul că în cele trei luni de când ne-am schimbat dieta într-una mult mai sănătoasă şi am eliminat aproape complet porcărioarele pe care le consumam destul de des, avem o medie lunară de 1,450 de lei, fata de 1,298 în primele 7 luni ale anului.
Este drept, asta poate şi din cauză că a trebuit să ne facem stocuri de noi alimente (orez brun, paste şi făină integrale, zahăr brun) şi au şi intrat aici stocurile pentru iarnă.
Făcând cercetări referitoare la cât se cheltuieşte lunar pe mâncare, am fost surprins să văd că mai toată lumea este undeva la 800 – 1000 de lei, alţii mult sub.
Am văzut pe forumuri detalii despre persoane care reuşesc sa ţină cheltuielile pentru întreaga familie (2 pers) la 400 de lei, iar suma pe care am vazut-o vehiculată în general a fost de 800 de lei pe lună.
Cumva, deci, noi cheltuim cu aproape 600 de lei pe lună mai mult, şi pe cuvânt că nu înţeleg cum. Să fie oare faptul că majoritatea primesc câte ceva de la părinţi sau rude de la ţară sau pur şi simplu greşim noi undeva?
Poate aflăm răspunsul dacă veţi comenta mai jos cu suma lunară pe care o cheltuiţi pe mâncare (extrem de important este de ştiut şi pentru câte persoane).
eu nu locuiesc in Romania, dar preturile in principiu le stiu, pentru ca am unele produse ce mi le aduc din Romania. Ajung la 70 euro pe saptamana, 3 persoane (fata are 6,6 ani), Dar daca am o perioada grea, pot reduce cu 10-20%.
Acum 3 ani cheltuiam triplu. Ce fac acum?
Merg o data pe luna la supermarket.
Merg saptamanal la piata.
Pestele de calitate e cea mai scumpa carne.
Nu cumpar doar piept de pui, ci iau gaina intreaga sau spate de pasare si dezosez. Diferenta de pret: primul e 10-12 euro kg, pasarea intreaga la oferta e 5-6 euro kg, spatele e la 3-4 euro.
Iau fructe si legume de sezon, locale, cantitati mari (5-10kg de mere o data), o bucata de de porc intreaga (de cateva kg), portionez si congelez. Ies mai ieftin (sunt ofertele de asa natura…).
Fug de gustarile scumpe (de ex. migdalele si nucile sunt f. scumpe, 10-15 euro kg) asa ca iau f. rar.
Fac ce pot in casa: piine (cu faina cea mai ieftina),mamaliga, bors, muraturi, supa de oase pentru baza de mancare.
Iau produse considerate de slaba calitate de altii: ciupercile cele mai mici, crevetii cei mai mici, faina + tarate de la taranii din piata (romaneasca), sarea de muraturi e ieftina si o folosesc la orice, pipote si oase pentru fiert pentru supa de galusti; dolce di leche, gemuri, prajituri etc.
Cumpar cantitati mari impreuna cu vecinele: impartim reducerea, impartim livrarea (sau scapam de costuri de livrare).
Bune sfaturi! Intr-adevar este mult mai avantajos sa cumperi puiul intreg, si poate fi folosit totul pentru supa. Cumparatul in cantitati mari si congelatul iar mi se pare o idee foarte buna cand gasesti un pret bun.
Noi am inceput sa mancam ceva mai mult seminte si alune (intra aici si migdale, caju etc) dar incerc sa stau cat mai jos cu preturile (adica sa cumpar arahide clasice in loc de nuci braziliene) si nu le consumam decat ca gustari, in cantitati mici. E drept, putin cu putin se-aduna :)
In privinta produselor mai mici, nici eu nu vad vreun motiv sa fugi de ele. Unele necesita putin mai multa munca cu curatatul, dar gustul e acelasi.
Si inca o remarca: o masa echilibrata cu carne mi se pare mai ieftina decat o masa vegetariana. Poate de aceea exista problema in patura saraca ce consuma cantitati mai mari de carne decat recomandate…
Whatever, ca o concluzie la cele scrise de mine, eu am de ales din multe alternative. Si conteaza. Estimativ, as cheltui cam 100-150 lei pe saptamana in Bucuresti (asta la preturile din iunie, cand am stat aproape 3 sapt. in Bucuresti, si mers de 3 ori in piata).
Si eu ca si Arakelian locuiesc in Be si ajung la 50-60 de Euro pe sapt, 2 pers, insa am avut si saptamani cand am stat in 40. La noi insa nu se manaca carne, decat extrem de rar (exmeplu asta vara cand am facut burgeri la gratar sau acu vreo 2 saptamani cad am cumparat carne de mistret). Noi suntem ceva mai gurmanzi, adica ne place sa incercam si produse cu care nu am fost obisnuiti, mai bem si un pahar de vin rosu, mai cumparam si o branza frantuzeasca sau o trufa de cioco de calitate, si in saptamanile astea creste suma pe saptamana.
In rest, gatim exclusiv acasa. La restaurant nu ies pt ca sunt foarte putine unde mancarea se gateste exclusiv acolo (inclusiv patiseria) si nu e congelata, iar la alea momentan bugetul nu-mi permite sa ajung.
Cred ca bugetul creste si cand ingredientele de baza sunt ceva mai scumpe – spre ex. zaharul brun e 2-3 euro fata de 0.50 centi cel alb rafinat, ulei de masline de calitate e undeva pe la 7-8 euro, o punga de quinoa de 500gr ajunge la 5-6 euro. Este adevarat ca nu le cumperi saptamanal, insa cresc si astea mult bugetul. Poate ca aici o fi baiul, ia incearca sa compari, vezi ce iese….
Foarte interesant. Quinoa in Romania este la un pret similar cu chia, ceva mai scumpa decat in Belgia, ceea ce mi se pare ciudat si absurd. Nu credeam posibil asta, dar acum sunt sigur ca daca e sa comparam mai multe produse de pe site-uri cu mancare mai deosebita, in Romania e mai scump.
pretul e dat si de cerere. Aici exista comunitati puternice de etnii, care consuma anumite produse in cantitati mari, cerere mare -> oferta mare si taxele si transportul scad.
De aceea sustin mereu cumparat produsele locale; produsele sezoniere pot fi mai ieftine si mai de calitate decat multe alte produse de import. Sigur poti gasi produse asemanatoare cu un pret rezonabil in zona ta: gandeste-te la hrisca, mei, linte, naut, soia, arpacas, etc etc etc. dar si o revalorizare a legumelor : varza gatita diferit, piure de morcovi, praz, brocoli/conopida etc.
De ex. noi dam cam 2 euro kg de faina de porumb, iar pretul la tarate… este si mai mare. Eu imi aduc din astea din Romania ( le iau de la producatori),asta pentru ca am de ales, dar as putea sa le inlocuiesc cu alte produse din Belgia.
Uite ai formulat o idee super buna, sa incerci sa achizitionezi produsele mai deosibite de pe siteuri din afara Ro, mai ales daca sunt la un pret mai bun si transportul e gratuit.
In cazul meu, am comandat mancarea speciala pt pisica de pe un site frantuzesc, cu 30-40% mai ieftin pe kg. decat daca as cumpara-o de aici (ce am cumparat eu se vinde in Be doar la veterinar sau la farmacie). E o cantitate mai mare, este adevarat, dar cumparand asa am economisit banii pe transport si sunt asigurata pt vreo 4 luni.
nu am pisica, dar puteti da site-uri de unde cumparati chestii? Pentru studiat/comparat.
mancare nu cumpar de pe siteuri, site-ul fr de unde am cump pt pisica e croquetteland.com