Am renunţat la abonamentul TV (şi toţi mă cred nebun)

| |

Pentru mine, una dintre cele mai absurde cheltuieli în momentul de faţă este cea pentru abonamentul TV, cel puţin în cazul meu.

De ce? Pentru că, nu din snobism sau ca să pot să scriu articole pe blog, nu mă uit la televizor. Cel puţin nu în sensul clasic, la ştirile de la ora cinci, la emisiunea lui Măruţă sau tâmpenia de Mireasă pentru fiul meu.

În ultimul an, cam tot TV-ul pe care l-am privit a fost întregul sezon de Românii au talent, câteva meciuri de fotbal şi puţin, foarte puţin, emisiuni tip documentar. Lucruri fără de care pot trăi liniştit.

Ce m-am şi hotărât să fac după mutarea în bârlog nou: mi-am tras abonament internet, şi am refuzat celelalte două opţiuni.

De-aici a început călătoria prin ţara lui “Eşti nebun? Cum să n-ai TV?” Uite că n-am. Nu vreau. Nu privesc. Nimeni nu mă crede.

Tipul de la cablu mai-mai că s-a făcut că îi scapă bormaşina să mai dea o gaură în perete, de siguranţă. “Să fie acolo, poate te răzgândeşti peste o lună”.

[quads id=3]

Omul pur şi simplu nu poate concepe că n-ai abonament TV în casă. Ca şi frigiderul, aragazul sau telefonul fix (altă tâmpenie în ziua de azi), abonamentul TV tre’ să fie acolo. Televizorul tre să meargă-ntruna, să se audă ceva pe fundal.

Pentru că aşa ne-au învăţat părinţii. Ei bine, pe mine m-a dezvoltat facultatea iar acum nu-i mai găsesc rostul abonamentului TV.

Şi credeţi-mă, se poate trăi foarte bine şi fără el. Uitaţi-vă la mine!

Cum fac? Foarte simplu.

În primul rând, şi probabil unul extrem de important, nu găsesc nicio plăcere în a urmări vreuna dintre emisiunile de pe canalele noastre: mi se par în general gunoaie, de la ştiri cretine şi incomplete la promovări ale non-valorilor prin showuri prezentate de oameni inculţi şi nu foarte inteligenţi.

[quads id=4]

Filmele sunt vechi şi cel mai probabil le-am văzut deja, fără să aştept 15 minute să treacă reclamele şi n-am niciun serial care să mă ţină legat de televizor zilnic, la aceeaşi oră.

În plus, trişez puţin: folosesc abonamentul online al mamei la TelekomTv, dar asta doar pentru a-i pune copilului desene animate din când în când.

Lui îi plac, îl amuză, aşa că de ce nu? Şi dacă aş fi fără, tot n-aş avea probleme, că sunt milioane de episoade pe YouTube şi sute de DVD-uri la 5 lei prin magazine.

În rest, am totul pe internet, inclusiv multe televiziuni care transmit online, gratuit. Restul, că sunt şi eu om şi mă uit la un Big Bang Theory sau la un film nou, mă descurc, ca românul, cumva.

Ce îmi scot din asta? O oareşce economie lunară, destul de mică însă. Sincer, nu ştiu cât este un abonament TV, dar noi parcă plateam înainte in jur de 50 de lei pe lună fiindcă aveam şi decodor HD (da, stupid, pentru că nu ne uitam mai deloc la televizor).

50 de lei lunar, însă, se adună, şi pot fi folosiţ pentru alte lucruri. Oricâţi bani ai avea, însă, o cheltuială inutilă rămâne o cheltuială inutilă, şi exact asta ar fi fost pentru noi abonamentul asta TV: bani aruncaţi aiurea, lucru pe care nu îmi place să-l fac.

Aşa că pentru toţi cei care cochetează cu ideea să renunţe la abonamentul TV, din orice motiv, am un singur mesaj: făceţi-o! Se poate şi nu are rost să îl păstraţi doar pentru ca toată lumea îl are.

Ceilalţi, ce ziceţi? Credeţi că aţi putea trăi fără abonament TV?

Previous

Cât cheltuim pe mâncare lunar (şi de ce eu cheltuiesc mai mult?)

Este mai ieftin să trăieşti într-o ţară străină decât în România?

Next

7 thoughts on “Am renunţat la abonamentul TV (şi toţi mă cred nebun)”

  1. Hai salut nebunule. Nu esti singur. Eu de ani de zile sunt asa. Si inca nu mi-a cazut parul, tot om sunt :)
    50 lei pe luna inseamna 600 lei pe an. Plus cata electricitate consuma tv-ul.

    Reply
  2. in Ro cu exceptia catorva canale (cele care difuzeaza doc) nu cred ca ai pierdut nimic

    eu aici am cablu ca e inclus in pachetul locativ, dar chiar daca nu era, nu as fi renuntat, optam pt providerul care imi da posibiltatea sa imi personalizez pachetul si plateam doar pt nr de canale alese;

    televiziunea e oglinda unei societati, iar pe mine m-a ajutat foarte mult cand am venit aici sa inteleg societatea si valorile in jurul carora e construita; dif intre telev de aici si cea din Ro e imensa; pe canalele belgienesti nu gasesti circ si haos, stirile sunt stiri, plus ca difuzeaza o multime de documentare si anchete jurnalistice de calitate (pt unele se documenteaza cate 6-8 luni) despre subiecte despre care nu cred ca as fi cautat info in mod normal pe net;
    plus ca aflu de o lege noua si impactul pe care il are asupra mea ca individ, de vreo masura fiscala care ma poate avantaja etc., lucruri pe care nu stai sa le cotrobai pe net, ca nu stii de existenta lor si nu stii nici unde sa cauti; inafara de asta, eu mi-am largit mult si orizontul de cunostinte (am aflat o multime despre geografia Frantei, despre bucataria internationala, ca sa nu mai spun ca asa am descoperit comediile frantuzesti care sunt pur si simplu DE-MEN-TI-A-LE :) )

    so, una peste alta, cred ca a avea sau nu cablu e fix o optiune personala, ca de altfel, pt orice in viata asta, insa consider ca televiziunea in sine, nu e un rau, nu daca stii sa o folosesti inteligent, ca orice alt produs al societatii moderne

    Reply
    • Intr-adevar, televiziunea ar trebui sa te ajute sa descoperi lucruri pe care de altfel nu le-ai cauta singur, insa cel putin in Romania, mai e mult pana acolo. Stirile se scriu in graba, bazate pe o singura informatie, sunt alarmiste si exagerate, nu sunt documentate si sunt incomplete.

      Eu am absolvit facultatea de jurnalism si stiu sigur ca teoria este complet diferita de ceea ce primim de la media. Dar degeaba invata tinerii teoria: cand am inceput sa lucrez la un post de radio, cu toate cunostintele fresh, facand totul ca la carte, mi s-a zis ca ar trebui sa uit tot ce am invatat si sa urmez politica postului. Trist…

      Reply
    • Iulia, si mie mi se par canalele franceze de calitate. Nu cele belgiene :) Totusi, TF1 e un canal scump, se adreseaza unei tari de 60 milioane locuitori, plus a inca pe atata care urmaresc din afara tarii si platesc pentru ( elvetieni, belgieni, algerieni/marocani etc etc).
      In Romania cand eram in concediu de maternitate alaptam la discovery-uri.
      Acum fara tv ma uit la documentarele BBC. Sunt mult peste nivelul TF1. Dar cum mie la munca nu imi trebuie contact cu presa, chiar nu vad niciun plus valoare.

      Reply

Leave a Comment