Uneori putem sa ne lovim de niste situatii extrem de delicate in viata de zi cu zi, situatii care cu siguranta ne vor pune pe ganduri si niciuna dintre optiunile disponibile nu va avea un rezultat fericit. O astfel de situatie este aceea cand un prieten ne cere bani cu imprumut.
Ar trebui sa dam banii aceia si sa riscam sa nu ii vedem inapoi? Ar trebui sa refuzam prietenul si sa riscam sa il pierdem pentru ca nu l-am ajutat la nevoie? Alegerea va fi mereu dificil de facut!
Personal, am fost pus doar de putine ori in situatia de a fi rugat de cate un prieten sa il imprumut cu bani si niciodata nu s-a respectat termenul stabilit pentru returnarea banilor. Telefoane, intalniri tenisonate, promisiuni si toate cele: am trecut prin ele, impreuna cu teama ca nu imi voi vedea banii inapoi.
Asa ca tind sa recomand oricui are taria sa o faca, sa se gandeasca intai la binele lui si sa zica, de fiecare data cand poate, un “NU” raspicat rugamintii de a imprumuta bani unui prieten, mai ales daca banuiti ca sansele sa primiti banii inapoi sunt mici.
Acum, ca trecem printr-o perioada mai dificila din punct de vedere economic, perioada in care mai multe persoane se pot gasi in situatia de a cere un imprumut cunostintelor, cresc si sansele ca inapoierea banilor sa se faca intarziat, in cel mai bun caz.
Stiu ca este dificil sa faci asta, stiu ca trebuie sa ne ajutam intre noi, dar niciodata nu trebuie sa uitam ca binele nostru si al familiei noastre este mai important decat binele unui prieten.
Mai ales daca indeplineste unul dintre motivele de mai jos care te pot scuza pe buna dreptate oricand de la a imprumuta bani unui prieten. Deci, haidesti sa le vedem!
10 motive sa ne le imprumuti bani prietenilor
1. Daca “imprumutul” inseamna de fapt “da-mi si mie niste bani” si este de obicei vorba de o suma mica (sa zicem 1 – 5 lei) pe care prietenul nu are nicio intentie sa ti-o inapoieze.
2. Daca niciodata nu respecta termenul limita: daca “da-mi si mie 100 de lei pana saptamana viitoare” se transforma in telefoane pe care trebuie sa le dai peste doua saptamani sa iti recuperezi banii.
3. Daca tu ai nevoie de bani: poate ai niste bani pusi deoparte, dar planuiesti sa ii cheltuiesti pe ceva ce-ti trebuie cu adevarat. Poate fi vacanta sau un televizor nou, sau doar un porc intreg pentru Craciun – niciodata sa nu dai bani unui prieten daca asta inseamna ca nu mai ai tu suficienti.
4. Daca un imprumut inseamna inceputul unei serii interminabile: cu totii avem acel prieten care a vazut o data ca merge si mereu cere bani.
5. Daca sunt mereu in oras la distractie: sucuri, cafele si mesele la restaurant nu trebuie platite de tine!
6. Daca isi cumpara mereu haine noi, desi au suficiente lucruri intr-o stare buna, care pot fi purtate fara probleme.
7. Daca nu se opresc din fumat sau consumat alcool in exces. Astea costa enorm. Nu iti permiti, nu faci asta.
8. Daca au 14 animale de companie. Inteleg ca anumite persoane iubesc cainii si pisicile, dar si ele “mananca” bani. Nimeni nu trebuie sa se intinda mai mult decat ii este plapuma.
9. Daca singurele momente cand te suna sa vada ce mai faci sunt acelea dinainte de a-ti cere bani cu imprumut.
10. Daca nu dau niciun semn ca vor sa faca economii si cheltuiesc banii fara cap.
Din pacate, anumite persoane sunt numite “incurabile” cand vine vorba de cheltuitul aiurea al banilor si nevoia esentiala de a se imprumuta mereu. Nu sunt de acord cu asta, ci zic ca mai degraba acele persoane au vazut ca merge usor si asa.
Ca in zicala cu invatatul unei persoane sa pescuiasca, ati fe de mai mare folos prietenului care cere bani cu imprumut daca ati incerca sa il ajutati sa gaseasca o modalitate de a economisi si a nu mai ajunge in aceasta situatie in viitor.
Sigur, nu spun acum ca toti prietenii nostri sunt persoane in care nu poti avea incredere, care sa nu se afle intr-un anumit moment intr-o situatie mai mult sau mai putin disperata in care chiar au nevoie de ajutor.
Sunt convins ca in multe cazuri nu se pune problema returnarii banilor la timp, dar chiar si in aceasta situatie, prietenia si banii nu ar trebui sa se intersecteze. E mai sanatos si mai bine asa.
Voi ce parere aveti? Puteti sa ii ziceti “Nu” unui prieten care va cere bani cu imprumut si stiti ca sunt sanse sa nu mai vedeti banii inapoi sau persoana respectiva pur si simplu nu are limita cand vine vorba de cheltuit?
prietenii sunt prieteni. Astia care cer bani, asa, de pe o zi pe alta, (lipitori pt o bere ) nu imi sunt prieteni :D
Eu am imprumtat bani la prieteni, si sume mari 400 euro, 300 euro, 200 euro (acum 10 ani), in Bucuresti, prieteni in care aveam incredere ca daca pic jos, sar sa ma ajute. Stii cine mi-a returnat cel mai greu banii? rudele. Ba mi-a spus: “lasa ca tu ai bani”.
Pana acum am imprumutat prietenilor care stiu ca sunt ordonati, si ca au un motiv solid si pot sa imi dea inapoi: unei prietene cand si-a cumparat casa si nu avea toti banii de avans, unei alte prietene care lucra de acasa si i se stricase calculatorul si avea jumatate din bani,
Si mie mi-a imprumutat verisoara mea, cand mi-a fost greu. I-am dat peste 1 an jumatate, si a refizat dobanda, si atunci inflatia era mare.
Sunt persoane care merita, cu siguranta. De lipitori, cum le zici tu, este bine sa stam departe.
Da, si eu sunt patita si arsa in multe locuri. Dar, asa cum bine zice ara, si cum explici tu in articol, am invatat sa deosebesc prietenii cu nevoie temporara de sprijin financiar de puturile fara fund.
Am mai invatat ceva de la viata: sa ajut un om in nevoie reala fara regrete. Stiu ca astfel acel om nu cade in rahat, stiu ca indirect va ajuta pe altii (nu pe mine) si ca efectul in cascada va ridica societatea. Pana la urma gradul de civilizatie al unei societati (sat, oras, tara) e data de cat sarac e cel mai sarac si nu de cat de bogat e cel mai bogat, de aceea nu imi doresc sa fiu bogata ci sa ajut oamenii sa nu devina mai saraci si mai tristi decat sunt acum.
P.S. nu ajut fumatori, betivi, drogati, lenesi; daca am de donat dau la cazurile care sustin copiii sa mearga la scoala aflati la limita abandonului scolar.
Sunt si eu in situatia in care mi-am imprumutat o prietena apropiata cu 500 de euro, mi-a zis ca mi inapoiaza intr-o luna si uite ca a trecut mai mult de un an. Stiam ca aici se va ajunge fiindca o cunosc, dar am imprumutat-o totusi. Sper sa ii recuperez cat mai curand posibil, daca mai vine vreodata la mine sa o imprumut, primeste ca raspuns un “nu” categoric. In plus mai am cativa ” clienti” de genul acesta.
Da, pot chiar foarte bine. Eu cunosc doua categorii de oameni care imprumuta si nu returneaza, desi n-am prea patit patanii ca nu obisnuiesc sa dau, dar am vazut la apropiati cum se manifesta astia: in prima categorie intra cei care fac asa: zic ca-ti dau banii inapoi in 2 saptamani-maxim o luna, accepti, ei zic maxim o luna, apoi lungesc termenul de achitare a datoriei in chiar aceeasi conversatie. Daca esti atent la ce zic ei, iti dai seama imediat ca or sa-ti dea teapa. A doua categorie e mai periculoasa. Cer bani o data, de doua ori. Sume mici. Si ii inapoiaza exact la termen. Apoi vin sa-ti ceara o suma cu mult mai mare, imensa chiar, considerand ca ai capatat increderea necesara in ei si le vei da. Daca le dai… te lasa cu ochii-n soare…! Cat despre rudele si prietenii care de zeci de ani ii stiu ca imprumuta luna de luna de la altii, la aceia nu le dau niciodata un sfant. Ba chiar le zic in fata ca asa cum nu bat la usa nimanui sa cer, asa nici nu dau.
Prietenii,sunt aceia care,daca dai telefon la ora 24 si spui ca ai nevoie de un rinichi si el te intreaba la ce spital sa se prezinte,aceluia poti sa-i imprumuti bani, si acela iti este prieten. In rest,sunt cunostinte,sau rude. Pentru acestia s-au infiintat bancile, de unde se pot inprumuta bani, cat iti doresti