Cum transformi criptomonede (Bitcoin, ETH) în bani reali

| |

În momentul de față, există mii de criptomonede (numite și tokens sau altcoin, de la “monede alternative”) pe diverse exchange-uri, iar altele noi sunt adăugate în fiecare zi.

Iar astăzi vom vorbi despre un lucru extrem de important: cum îți transformi criptomonedele în bani reali? Prin “bani reali” mă refer la monedele tradiționale: dolari americani, euro sau chiar lei.

În multe țări pe glob există magazine unde se poate plăti direct folosind diverse criptomonede. Și în România există câteva magazine unde poți plăti folosind Bitcoin, iar în viitor numărul lor va crește cu siguranță.

Până atunci, însă, sunt convins că lumea e curioasă să afle cum poți transforma niște bani viruali în bani “adevărați”. (Am pus între ghilimiele pentru că toate criptomonedele SUNT bani adevărați, chiar dacă nu în sensul tradițional și încă neacceptați astfel în majoritatea locurilor din lume).

Procedeul de transformare a criptomonedelor sau tokenurilor de altcoin în bani reali este similar cu cel descris în articolul despre cum cumperi Bitcoin în România.

Practic, totul este făcut în mod invers: transferi criptomoneda pe care vrei să o transformi în dolari, euro sau lei în exchange-ul preferat, apoi inițiezi tranzacția și banii îți sunt livrați direct în cont (sau pe card, în funcție de exchange).

[quads id=3]

Totuși, aici mai trebuie luat un lucru în cosiderare: nu toate monedele pot fi transformate direct în bani reali. Totuși, toate monedele listate pe diversele platforme de schimb pot fi transformate în monede ce pot fi transformate în bani reali.

Cu alte cuvinte, intervine un pas adițional în cazul în care moneda pe care o ai nu poate fi transformată direct în bani tradiționali: trebuie să o transformi pe ea întâi in Bitcoin sau Ether (de obicei – mai sunt și alte monede transformabile direct in bani reali, dar acestea sunt cele mai cunoscute).

Exemplu

Să zicem că avem 2,000 de monede Ripple (XRP) pe care vrem să le transformăm în lei. Monedele Ripple le putem avea fie într-un portofel dedicat (la care doar noi avem acces) sau unul al exchange-ului (cel mai comun).

XRP-ul deținut trebuie să fie într-un portofel al exchange-ului pentru a fi transormat in lei, deci dacă îl avem într-un portofel dedicat, facem un prim transfer spre exchange. De acolo, plasăm o tranzacție și transformăm cei 2,000 de XRP în Bitcoin.

Anumite exchangeuri mari oferă posibilitatea de transformare a Bitcoinului direct în bani reali (USD sau EUR), așa că putem face asta acum, direct în exchange, iar banii ne ajung în contul bancar.

[quads id=4]

Dar în acest exemplu, noi vrem să transformăm în lei, așa că mai apare un pas adițional: trebuie să transferăm Bitcoinul într-un exchange românesc, de unde vom face transferul în lei.

Eu am folosit până la inceput Bitcoinromania.ro, dar de vreo doi ani merg exclusiv pe mâna celor de la Cex.io. Transferuri rapide, se poate plăti cu cardul şi au o sumedenie de monede ce pot fi cumpărate sau vândute la preţuri foarte bune.

Și asta este! Aceasta este metoda ce trebuie folosită pentru a transforma orice tip de criptomonedă în bani tradiționali!

Carduri bitcoin

Au început să apară carduri de debit – identice cu cardurile tradiționale oferite de bănci – care pot fi folosite pentru a transfoma Bitcoin în lei direct la ATM. Numărul acestor ATM-uri este relativ redus în România, dar orașele mari oferă opținui de acest gen.

Cu siguranță, în viitorul apropiat, din ce în ce mai multe magazine vor începe să accepte plata direct cu criptomonede, ceea ce înseamnă că totul va fi mai ușor. Până atunci, însă, metoda de mai sus este preferată.

[quads id=5]

Atenție la cursul de schimb!

Având în vedere că trebuie făcute destul de multe schimburi, trebuie luat în considerare și cursul de schimb, nu doar profitul direct. XRP folosit în exemplul de mai sus a înregistrat creșteri spectaculoase în ultimul an (acum valorează de 24 de ori mai mult decât în urmă cu un an).

Cu alte cuvinte, dacă ai fi cumpărat XRP în valoare de 100 de dolari, acum ai avea 2,400. La asemenea creșteri, e clar că atunci când faci toate conversiile, chiar dacă pierzi puțin, procentul este infim față de profitul total.

Dar în general, lumea nu va avea răbdare să aștepte atât de mult și va vinde pentru profiturile sigure, dar mai mici. În acest caz trebuie luate în considerare cursurile de schimb și, într-o mai mică măsură, comisioanele.

Astfel, în momentul în care transformi XRP în Bitcoin, vei plăti un comision (care este foarte mic, undeva sub 0.30%, de obicei în jur de 0.10%).

[quads id=6]

Pentru a urma exemplul de mai sus, cei 2000 de XRP ar deveni 1994 XRP după transformarea în Bitcoin.

Dacă facem transferul de Bitcoin direct în exchange, o vom face la cursul zilei iar profitul se calculează în funcție de acel curs. Dacă transferăm Bitcoinul resultat într-un exchange românesc, mai plătim o dată comisionul, deci rămânem cu 1988.018 XRP. Abia pe aceștia îi transformăm în lei, pierzând “pe drum” cam 12 Ripple din 2,000.

Procesul poate părea puțin complicat la început, dar sună astfel doar pentru că este ceva nou. Mie mi-a luat mai puțin de două săptămâni de “joacă” prin platforme ca să îl înțeleg și să mi se pară ceva natural. Deci, cu siguranță, totul o să pară mult mai ușor în momentul în care vei pune îtregul mecanism în practică.

Concluzia este simplă, însă: orice criptomonedă poate fi transformată aproape instant în bani “reali” în orice moment. Pentru a calcula profitul final, trebuie luate în considerare nu atât taxele (care sunt infime), cât diferența dintre cursurile valutare.

Partea cea mai bună este că, de obicei, prețul unei monede secundare (gen XRP) va crește atunci când prețul monedelor ce pot fi transformate în bani reali va crește.

Astel, dacă XRP va înregistra o creștere de 20%, este foarte probabil ca BTC să fi înregistrat și el o creștere similară (foarte rar se întâmplă ca această regulă să nu fie respectată). Astfel, profitul este sporit la transferul în bani reali!

Previous

Investițiile mele în Bitcoin: după mine, potopul?

Analiza investiției mele în criptomonede: o lună mai târziu

Next

9 thoughts on “Cum transformi criptomonede (Bitcoin, ETH) în bani reali”

  1. Ce exchange recomanzi, sunt foarte multe si unele cum ar fi coinbase nu accepta clienti din romania; tot caut un exchange care transfera direct in contul bancar din romania (euro) si nu gasesc.

    Reply
    • Greu de gasit un exchange care poate sa faca asta. De obicei, cumperi BTC sau ETH la un exchange care se ocupa doar cu asta, apoi muti intr-un exchange care se ocupa de mai multe cryptomonede. Eu cel putin pe ruta asta merg :)

      Totusi, daca imi amintesc bine, Kraken este un exchange reputabil care permite transferuri din contul bancar, direct. Eu am folosit si folosesc Poloniex, Bittrex si Bitfinnex – poti sa te uiti si la ele.

      Reply
  2. Am citit ca nu este ok sa pastram monezile in Poloniex/Bifinnex pe termen lung, ci este recomandat un local wallet. Trebuie sa recunosc ca ma deruteaza putin toate informatiile legate de wallet, iar pe blogul tau nu am gasit ceva. Tu ce wallet folosesti?

    Reply
    • Depinde si ce faci cu acele monede. Daca faci trading constant (cumperi, vinzi, cumperi din nou), atunci pierzi mult daca le transferi din portofel in exchange si tot asa. De tinut in wallet sunt cele pe care le consideri ca investitie, de care nu planuiesti sa te atingi prea des, pentru ca orice transfer din si in wallet costa (in general).

      In legatura cu wallet-ul meu, momentan folosesc Blockchain pt Bitcoin si My Ether Wallet pentru ETH si restul monedelor construite cu tehnologia lui. Cu siguranta, daca este vorba despre sume mari, cel mai sigur ar fi un wallet hardware, de genul Ledger Nano.

      Reply
  3. Abia am gasit si eu acest articol din 2017 si as avea niste nelamuriri. Oare nici acum nu se pot transforma direct XRP in Lei? Trebuie facut tot asa cum ai descris mai sus, adica intai in bitcoin si apoi in lei utilizand mai multe site-uri de vanzari?
    Am cumparat niste XRP de pe bestvouchers.com si nu prea stiu cum sa mi le transfer undeva. Ma poti ajuta descriind cativa pasi?
    Multumesc

    Reply
  4. Pe bitcoinromania.ro exista optiunea sa ceri o oferta personalizata de vanzare (sau cumparare) direct in lei, insa valoarea minima acceptata este de 2,000 de lei. In rest, din pacate, nu exista nicio metoda de care sa stiu eu care sa permita transformarea direct in lei.

    Exista mai multe site-uri unde se poate vinde in dolari si euro (cex.io de exemplu), daca acest lucru este util.

    Reply
  5. Da, e util, Multumesc.
    Atomic Wallet e ok ca si solutie de pastrare a unor XRP? Nu e o suma mare, de asta intreb, nu imi renteaza sa platesc sume mari pentru mai nimic… Sau ai o alta solutie mai ok?

    Reply
  6. Nu am folosit Atomic Wallet, dar imi pare OK, nu am auzit nimic de rau despre asta. Sa speram acum cu XRP-ul ca, dupa anuntarea parteneriatului cu Bank of America, va urca mult ca pret :)

    Reply

Leave a Comment