close
Mancare

Acestea sunt alimentele care nu expiră niciodată

mancare care nu expira niciodata

Scriam ieri despre faptul că nu strică să fii pregătit în caz că neaşteptatul se petrece, iar astăzi voi continua pe aceeaşi temă cu o informaţie pe care o consider extrem de importantă, nu doar pentru prepperi, ci pentru toţi cei care doresc să îşi facă nişte provizii care să nu dea bătăi mari de cap cu înlocuirea constantă.

Aşadar, astăzi descoperim împreună o serie de alimente care nu expiră, extrem de utile de avut în casă şi care ne pot scoate oricând dintr-o încurcătură majoră. Iată, deci, indiferent de ce scrie pe ambalaj, alimentele cu termen de valabilitate nelimitat sau aproape nelimitat:

Fasolea
Fie că-i vorba despre clasica fasole albă, fasole roşie sau neagră, aceasta are un termen de valabilitate aproape nelimitat: aproape 30 de ani, dacă este depozitată corespunzător, adică închisă etanş intr-un recipient (borcan, de exemplu), ţinută într-un loc răcoros şi cât mai întunecat.

Va trebui ţinută mai mult la înmuiat şi fiert – cu cat este mai veche, cu atât creşte perioada de fierbere, însă în cazuri de urgenţă, este numai bună!

Orezul
Dacă îl depozitaţi la fel ca pe fasole, orezul nu expiră niciodată, dacă este vorba de orez alb. Celelalte tipuri de orez – brun, negru, sălbatic – nu rezistă nelimitat fiindcă nu sunt procesate ca şi orezul alb, dar poţi să le păstrezi şi pe acestea timp de 10-15 ani fără probleme.

Pastele făinoase
Un alt aliment care nu expiră. Depozitaţi-le in ambalajul original sau recipiente închise etanş şi le puteţi folosi oricând fără probleme. Este vorba, evident, despre pastele făinoase uscate şi nepreparate.

Mierea
Mierea naturală nu expiră niciodată, deşi o dată cu trecerea anilor se cristalizează. Dacă aveţi un borcan de câţiva ani, însa, puneţi-l pur şi simplu o scurtă perioadă de timp în apă călduţă (nu clocotită, fiindcă se zice că mierea devine toxică la temperaturi prea ridicate) şi obţineţi o miere delicioasă ce poate fi consumată fără probleme.

Zahăr şi sare
Dacă le păstraţi în recipiente închise etanş (deci nu borcanul în care umblaţi mereu), atât zahărul cât şi sarea vor rezista fără probleme.

Condimentele
Deşi nici acestea nu expiră vreodată (vorbim de condimente naturale), ele îşi vor pierde aroma dupa 4-5 ani.

Alcoolul
Aliment pentru mulţi, alcoolul nu expiră niciodată. Vorbim aici despre aşa-zisele tării, cu o concentraţie de minim 40%, nu bere.

Pe lângă aceste alimente uşor de cumpărat în România, mai avem şi siropul de arţar care are viaţă veşnică, dar şi oţetul alb sau amidonul de porumb.

O listă de alimente pe care nu strică să o avem mereu în minte, în caz că prindem o promoţie foarte bună!

Tags : alimente care nu expiraalimente care nu expira niciodatace alimente nu expira

8 Comments

  1. ei…..nu chiar; aici nu sunt de acord cu tine 🙂 sunt vinuri si vinuri, unele care se pot bea fara probleme si peste 50 de ani si altele care isi pastreaza aromele maxim 1-2 ani 🙂

 1. Asa este, am uitat de vin. Vinul adevarat ar trebui sa reziste mult, depozitat cum trebuie. Dar multe vinuri de-acum au vazut strugurii doar in poze, cum zice un prieten de-al meu 🙂

  1. Eu nu vb despre vinuri contrafacute. Se intampla chiar sa cunosc cate ceva despre subiect si de aia zic ca sunt vinuri si vinuri; poate fi un vin excelent care sa fie bun de baut intr-un orizont de 1-3 ani si care, chiar si depozitat corect (orizontal, in pivnita cu temperatura controlabila de maxim 13-14 grade) dupa mai mult de 3 ani sa isi piarda din arome si proprietatile organoleptice

   1. dincolo de gluma, poate sa isi piarda aroma, dar nu alcoolul (contine calorii).
    La mine la tzara toamna se facea tzuica si vin. Si ingropau dimingenile pentru 3-5-7 ani (de ex. pana la nunta copiilor).

Leave a Response