Reteta de spray natural impotriva tantarilor, capuselor, puricilor, paduchilor si plosnitelor

| |

In articolul de astazi, m-am hotarat sa va impartasesc o reteta naturala de spray impotriva tantarilor, capuselor si altor lighioane, un spray pe care noi il folosim acasa de cativa ani buni, cu rezultate foarte bune.

Acum ca ies gazele din hibernare si cu totii abia asteptam sa iesim din casa, m-am gandit serios la iesirile in aer liber cu familia, si la baietelul meu care ar alerga unde e iarba mai mare.

Toti stim ca nu este de glumit cu hranirea involuntara a capuselor, care pot aduce boli infricosetoare, la fel ca tantarii, puricii, plosnitele si paduchii.

Excluzand faptul ca nu este placut sa te umpli de muscaturi pe tot corpul, anumite persoane (cum as fi eu) sunt alergice la aceste muscaturi de insecte, iar in acest caz este mai bine sa previ decat sa ajungi sa iei antihistaminice.

Si pentru a ajunge acolo, am pentru voi o reteta de spray natural impotriva tantarilor si a celorlalte insecte pe care o puteti prepara rapid acasa.

Cum solutiile din farmacie mi s-au parut cam toxice pentru pielea baiatului, desi nu le neg eficacitatea, nu-mi prea vine sa dau copilul la fiecare iesire in oras cu respectivele sprayuri care poate nu sunt chiar impotriva tuturor bazaitoarelor si taratoarelor.

Asa ca am cautat o solutie pentru problema noastra care sa fie cat mai naturala si care sa actioneze pe o arie mai larga, si asta este ce am gasit: uleiuri esentiale.

Uleiurile esentiale impotriva tantarilor, capuselor, puricilor, paduchilor si a plosnitelor sunt urmatoarele: uleiul de lavanda, eucalipt, arbore de ceai, menta, ulei de busuioc, cimbru, pin, lime, lemongrass.

Dupa cum vedeti, avem o gama larga de unde putem alege un miros care ni se potriveste (si nu e musai sa le amestecam pe toate la un loc, desi nu strica in cazul acesta).

Eu prefer aceste tipuri de solutii naturale pentru ca am o gramada de alergii si chimicalele din solutiile cumparate in magazine in fac uneori rau (surprinzator, nu mereu). Dar cu acestea nu am avut probleme pana acum – si, dupa cum am zis deja, avem trei ani de cand folosim mixul de mai jos.

Iata asadar ce am folosit eu pentru un spray natural din uleiuri esentiale impotriva tantarilor, capuselor si altor insecte:

– Ulei esential de lavanda: 15 picaturi
– Ulei esential de arbore de ceai: 10 picaturi
– Ulei esential de eucalypt: 10 picaturi
– Ulei esential de lime: 6 picaturi
– Ulei esential de lemongrass: 5 picaturi
– Apa distilata: 60 ml
– Otet alb sau de mere (merge si alcool daca nu va deranjeaza): 60 ml

Atentie: Cantitati mai mari de ulei pot deveni periculoase daca intra in contact cu pielea copiilor sau a pisicilor, de exemplu: este absorbit in piele si nu este deloc sanatos. Daca este pentru uz personal si nu doar pe suprafete, este de preferat sa nu il folositi direct pe piele, ci pe haine.

De asemenea, foarte important, este sa se aleaga uleiuri esentiale naturale, bio, fiindca altfel pot crea iritatii ale pielii.

Noi am cumparat initial de la plafar niste uleiuri no name care nu au fost bune. Daca vreti sa cumparati online, recomand sa luati uleiurile esentiale bio de la Obio (sunt mai scumpe decat la cele de la plafar, dar sunt naturale si o sticluta din aceea tine foarte mult!)

Puteti adauga si alte uleiuri, atata timp cat inlocuiti picaturile din reteta si nu puneti in plus, pentru a aduce solutia la un miros pe placul vostru sau pentru a adauga alte parfumuri pe care insectele nu le plac.

Insa incercati sa respectati dozajul si sa nu mariti cantitatea uleiurilor, decat daca doriti sa faceti cantitate dubla.

De asemenea, nu este obligatoriu sa folositi aceasta combinatie, puteti opta pentru oricare dintre uleiurile mentionate mai sus, atata timp cat nu depasiti 10 picaturi din orice ulei doriti sa adaugati.

Obeservatie: Acest spray NU omoara insectele, ci le tine departe de zona tratata. Ele sunt deranjate de miros si vor pastra distanta. Agitati bine inainte de fiecare folosire si bucurati-va de mirosul placut si de lipsa insectelor!

Spray-ul trebuie reaplicat o data la cateva ore. Daca il folositi impotriva tantarilor, este foarte usor de observat cand i se duce efectul si cu atat mai mult eficienta lui.

Noi am testat intr-o seara de vara cand am iesit cu prietenii la o terasa: eu si sotia ne-am dat cu acest spray, prietenii nostri nu – ei au fost “atacati” de tantari, pe cand de noi au stat deoparte.

Se apropiau uneori de noi, cativa chiar s-au asezat pe bratele noastre, dar fugeau imediat si nu ne-am ales cu nicio muscatura!

Asadar, reteta de mai sus este testata si functioneaza foarte bine. Ba chiar miroase extrem de placut, ca un parfum fin.

Previous

Acestea sunt alimentele care nu expiră niciodată

Ochelari pentru calculator: cât sunt de buni, cât costă, de unde cumpăram

Next

3 thoughts on “Reteta de spray natural impotriva tantarilor, capuselor, puricilor, paduchilor si plosnitelor”

  1. Poti cumpara ingredientele din orice plafar.INtrebarea mea este daca aceste cantitati se pot pune in apa (nu apa distilata) in cantitate de 1l?

    Reply
    • Nu sunt sigur de raspuns in cazul acesta. In primul rand, fiindca e vorba despre 1 litru de apa, probabil va iesi un fel de apa chioara, fara miros puternic, deci nu foarte utila.

      Apa distilata este o apa purificata, deci este probabil mai indicata, dar banuiesc ca nu ar fi o mare diferenta daca s-ar folosi apa normala, potabila. Dar pentru o cantitate de 1 litru va trebui ajustata cantitatea de uleiuri. Insa 1 litru este extrem de mult pentru uz familial, as zice eu…

      Reply

Leave a Comment